Tuesday 30 March 2010

Koh od limuna / Lemon Soufflé


koh limun4

Nisam neki ljubitelj kolača s ukusom limuna. Ne znam da li sam ikad naručila kuglu sladoleda od limuna. Međutim, ovaj naizgled skromni kolač me je preobratio. I svi koji su ga probali bili su oboreni s nogu. Ako želite da se zasladite nečim zaista posebnim, zasucite rukave: posla će biti napretek, jer put do ovakvog savršenstva nije lak.



Please scroll down for English / Auf Anfrage ist dieses Rezept auch in Deutsch erhältlich.

Kao prvo, rekviziti. Trebaće vam jedna veća i jedna manja posuda u kojoj će se peći koh. Manja posuda treba da bude položena u vodu koja se nalazi u većoj. Još dve plastične posude u kojima ćete mutiti masu za testo, i dva lonca (opet veći i manji) u kojima ćete kuvati šato na pari. Osim toga, od šatoa će preteći sedam belanaca, pa predlažem da im smislite unapred namenu. Neki kolač s bezeom ili puslice.

Za testo:
  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 3 kašike oštrog brašna
  • kora i sok jednog i po limuna

Za šato:
  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 4 kašike suvog belog vina (ja sam koristila alzaški pinot blanc)
  • kora jednog limuna
koh rukopis
Da počnemo s testom. Zagrejati rernu na 180° C. Manji pleh namazati puterom i posuti brašnom (obratite pažnju da je ovo jedina masnoća koja ide u kolač). Razdvojiti jaja i penasto umutiti žumanca sa šećerom. Dodati sok i koru limuna, na kraju brašno. Odvojeno ulupati čvrst šne od belanaca. Na kraju kašikom sjediniti dve mase i izliti u pleh. Položiti ga u veći pleh s vodom i staviti da se peče.
Dok se koh peče, treba početi s pripremom vinskog šatoa jer se i jedno i drugo jede dok je toplo i važno je sinhronizovati pripremu (počnite da pravite šato petnaestak minuta nakon što stavite pleh u rernu). Ugrejati vodu u većoj šerpi za kuvanje na pari. U manjoj šerpi umutiti žumanca sa šećerom. Staviti da se kuva, i kada se zagreje dodati limunovu koru i vino. Vino će krem razrediti, ali on će se tokom kuvanja ponovo zgusnuti. To zgušnjavanje je ujedno i znak da je šato gotov. U mom slučaju je bio prilično gust jer sam u dva jajeta naišla na duplo žumance.

koh limun1

Koh izlazi iz rerne nakon 40-45 minuta, kad primi boju kao na slici. Kao što sam rekla, jede se dok je vruće, što znači da se i seče dok je vruće, što znači, nema šanse da ga isečete u nekom pravilnom obliku. Ne samo zato što je testo vruće, već i zato što je neverovatno mekano i penasto. Za razliku od suflea, samo malo "padne", ali je toliko vazdušasto da sve zajedno liči na pečenu varijantu šnenokli. Mi smo jeli kašikom i uz to slistili ono vino što je preteklo od kuvanja.
Šta sam promenila: Nisam ništa, ali bih pri sledećem pravljenju (a toga će svakako biti) stavila više vina u šato (jedva da se osetilo). Sve ostalo je baš kao što treba.
Presuda: Divno, divno, divno. Nisam smela da dam detetu da proba zbog vina, ali Miki, Sonja i ja smo se kolektivno zaljubili u ovaj koh. Najlepše od svega je što je on za mene bio potpuno iznenađenje: iako je jedan od najstarijih recepata u bakinoj svesci, ja ga nikada nisam probala. S tim receptima koji su mi nepoznati uvek je u igri izvestan rizik i mnoge apriori odbacujem jer mislim da neće ispasti dobro. Međutim, koh od limuna je bio pun pogodak i izvanredan primer zašto je vredelo latiti se ovog posla. Ovako nešto ne sme da ostane zaboravljeno.

koh limun2

Lemon Soufflé
A wonderful forgotten cake that I'd never eaten before. The lot of us fell in love with it straight away - it's well worth the mess of making it (you will need two baking tins, two mixing bowls and two pots for bain marie).
For the "koch":
- 8 eggs
- 8 Tbsp sugar
- 3 Tbsp flour
- zest and juice of one and a half lemon

For zabaglione:
- 7 egg yolks
- 7 Tbsp sugar
- 4 Tbsp dry white wine (I used Alsatian pinot blanc)
- zest of one lemon
Preheat the oven to 180° C. Grease and dust the smaller baking tin with flour. Beat the egg yolks with sugar until thick and creamy. Add lemon juice and zest, as well as flour. Beat the egg whites stiff in a separate bowl. Add to the egg yolk mixture and stir slowly, using a spoon. Pour into the tin, put the tin into a larger one filled with water and bake for 40-45 minutes.
Meanwhile prepare the zabaglione (makes sure both are hot when served). Beat the egg yolks and sugar and put them in a bain marie. Wait until the cream becomes warm before adding the wine and the lemon zest. The wine will dilute the cream, and you need to cook it until it thickens once more. All the while constantly whisking. It's done when it reaches the consistency of sauce hollandaise.
Cut the koch in squares and pour zabaglione over it. The cake is extremely light and when hot it's almost impossible to cut it in nice-looking slices. But the taste compensates for it all. A perfect desert.

7 comments:

  1. Kolac je vrlo zanimljiv i isprobacu ga uskoro.
    Mozete dozvoliti detetu da jede kolac, alkohol je termicki obradjen, ispario je. Sos je bezopasan, zato sto je od vina ostala samo aroma.
    Inace, fotografije su Vam divne, uzivala sam.
    Pozdrav, Jelena

    ReplyDelete
  2. Jelena, hvala na komentaru. Slobodno možemo da pređemo na "ti", ako nemaš ništa protiv.

    Istina je to za alkohol; alkoholni ukus vina se u šatou uopšte nije osećao. Međutim, pre izvesnog vremena sam gledala neku reportažu na nemačkoj televiziji gde su ljudima servirali večeru od četiri jela, u svakom je bio termički obrađen alkohol - od predjela do deserta. Na kraju su probanti uradili alko-test (onaj na duvanje) i ispostavilo se da imaju više alkohola u krvi od dozvoljene granice za vožnju (ovde je to 0.5 promila) iako alkohol niko nije pio. Naravno, u svim tim jelima je sigurno bila i veća količina alkohola, a osim toga i žestoka alkoholna pića (sećam se da su u neki sos stavljali brendi) ali mene su dovoljno uplašili.

    ReplyDelete
  3. I am putting an order down for your cookbook. The recipes are a delight, the fotos are - of course - perfect, and the facsimiles add interest. Haven't got round to trying them out, but this one cries out to be made over Easter.

    ReplyDelete
  4. I can taste the tang of of the lemon and c this cake melting in my mouth by just looking at its picture. Zest!

    ReplyDelete
  5. Jednom rečju - predivan blog. Zaista je divno od Vas što čuvate bakine recepte od zaborava, toliko je pažnje i truda utkano u te sveske naših majki i baka... Sve ću recepte da isprobam, a ovaj će biti prvi. Veliki pozdrav.

    ReplyDelete
  6. Mislim da ovde šato nije uvek neophodan. Koh može da se servira i sa svežim voćem - jagode, maline, ribizle, etc🍒🍓

    ReplyDelete
  7. Захваљујем на напору који сте уложили за нас. Само због наших бака кад би писали и на азбуци мириси прошлих времена јаче би се осетили.
    Још једном велико хвала на рецептима.

    ReplyDelete