I ove nedelje je kolač koji smo napravili pobedio u glasanju na našoj Facebook strani. Tim bolje, jer u Nemačkoj je upravo sezona kajsija i šteta je da prođe a da ovo pno voće nismo iskoristili u nekom kolaču.
Prošle godine smo pravili Lelino testo s voćem (koje je najbolje s kajsijama) a ove godine red je na lep letnji tart.
Prošle godine smo pravili Lelino testo s voćem (koje je najbolje s kajsijama) a ove godine red je na lep letnji tart.
Doduše, u bakinom receptu, kolač se ne zove tart, ali zbog podloge od prhkog testa i voćnog fila, ja sam ga tako protumačila i promenila mu ime. Sama sam dodala bademe i karamel i napravila još neke manje izmene, ali o tome više nakon recepta...
Kora - prhko testo:
- 100 g putera
- 120 g brašna
- kašika šećera
- kašičica soli
- 1 žumance
Fil:
- 3 jajeta
- kašičica mlevenog kardamoma
- kesica vanilinog šećera
- 100 g šećera
- 40 g brašna
- 500 g oljuštenih i očišćenih kajsija
- sok jednog limuna
Preliv:
- 100 g šećera
- kašika putera
- 2 kašike mleka
- 50 g listića badema
Od svih sastojaka za koru umesite prhko testo rukom, koristeći hladan puter. Rasporedite ga prstima po okruglom plehu za tart, ili ga razvaljajte oklagijom i izbockajte viljuškom. Ispecite u rerni na 160 stepeni deset minuta. Izvadite i stavite sa strane.
Dok se kora peče, oljuštite kajsije i izvadite im koštice. Poprskajte ih limunovim sokom. Razdvojte žumanca od belanaca, pa belanca odmah ulupajte u čvrst sneg, postepeno dodajući kesicu vanilinog šećera. Žumanca mikserom sjedinite sa šećerom i kardamomom. Dodajte im brašno. Kašikom lagano izmešajte šne i smesu od žumanaca i rasporedite po pečenoj kori.
Kajsije secite na kriške i rasporedite ih po kremu. Pecite na 160 stepeni C s ventilatorom 30 minuta. Izvadite tart iz rerne, i tek onda pripremite preliv.
U šerpici otapajte šećer dok se ne karamelizira i postane zlatnosmeđ. Dodajte kockicu putera, promešajte, dodajte mleko. Još jednom promešajte i dodajte badem. Sve lepo sjedinite i rasporedite po tartu.
Vratite tart u rernu na 20 minuta. Kada bude gotovo, ostavite da se prohladi pre nego što navalite - karamel je veoma vruć! Ali ne da je ukusan...
Šta sam promenila: Htela sam da čitavu stvar učinim zanimljivijom i sama sam osmislila preliv sa bademima i karamelom. Osim toga, smanjila sam količinu šećera u prhkom testu. Šećer ovu vrstu testa čini mrvičavim i s obzirom na to da je tart dobio na slatkoći dodatkom karamela, izbacila sam veći deo šećera iz kore.
Da ponovo pravim tart, ne bih odvojeno pekla koru, jer ukupno vreme koje kolač provede u rerni (50 minuta) je više nego dovoljno da se sve lepo ispeče.
Presuda: Veoma aromatičan, kiselo-sladak letnji kolač s koricom koja krcka i svežom, voćnom notom. Mislim da se badem posebno dobro slaže s kajsijama i ne bih pokušavala da pravim ovaj tart s nekim drugim voćem. Eventualno s višnjama? Odlučite sami!
Summer Apricot and Almond Tart
Our lovely, fruity cake for this weekend is the Apricot and Almond Tart. It came out as the winner of the new voting cycle on our Facebook page. The original recipe calls it a "home-made cake" which I found somewhat boring (all my cakes are home-made) and re-christened it a tart. It is a tart, as it has a crust and a topping and some fruits inside. Not just any fruit - lovely, juicy, fragrant apricots that are in season as we speak! A touch of vanilla, a breeze of cardamom and you have a dream come true!
Crust:
- 100 g cold butter
- 120 g flour
- 1 Tbsp sugar
- 1 ts salt
- 1 egg-yolk
Cream:
- 3 eggs
- 1 ts ground cardamom
- 1 sachet vanilla sugar
- 100 g sugar
- 40 g flour
- 500 g peeled and pitted apricots
- juice of one lemon
Topping:
- 100 g sugar
- 1 Tbsp butter
- 2 Tbsp milk
- 50 g flaked almonds
Knead all crust ingredients and spread them on the bottom of a pie / tart form. Prick with a fork and blind-bake at 160 degrees C for ten minutes. Set aside.
Peel and pit the apricots. Cut them into wedges. Sprinkle with lemon juice.
Separate the eggs for the cream. Beat the egg-whites stiff, gradually adding vanilla sugar. Mix the egg-yolks with sugar, cardamom and flour. Fold the mixture into the egg-whites. Spread on top of the crust. Spread apricot wedges on top and bake at the same temperature for 30 minutes.
Take the tart out of the oven. Prepare the topping by melting the sugar in a saucepan until it caramelizes and becomes golden-brown. Add butter, stir. Add milk, stir and fold in the almonds. Spread the caramel and almond mixture on top of the tart and return it to the oven for another 20 minutes.
When it's done, leave to cool, no matter how tempted you are to have a taste straight away. The caramel is hot. Very hot!
Don't forget to join our voting next week - three brand new recipes coming up!
I admire you for making such lovingly layered cakes!
ReplyDeleteHola. Me gusta tu blog, es fantástico.
ReplyDeleteUn saludo.
Mmmm, kardamom, kajsije, masno testo, bademi... uh, finoooooo. Divno izgleda i verujem da bi mi fino pasovalo;)
ReplyDeleteOvo je prava stvar, super...
ReplyDeleteOdličan recept, i ja sam već danima sa kajsijama u slatkoj borbi.Moraću i ovaj tart praviti!
ReplyDeletekrasno izgleda!!
ReplyDeleteFantasticno izgleda;)Sigurno takav ima i ukus.Ocvo zaista ne treba zaboraviti.Dodji i kod mene na blog da ucestvujes u nagradnoj igri.Slavim 100 citalaca i poklanjam 2 divna kuvara:)Nikad s ene zna;)
ReplyDeleteovde; http://dzolistic.blogspot.com/2011/07/hip-hip-hooray-i-have-passed-hundred.html
Njam njam! Zvuči divno!
ReplyDeleteA šta je kardamom? Neke semenčice? :)
Kako je carobno sto je blogove preplavilo sezonsko voce i sto su blogerice sve kreativnije i kreativnije iz dana u dan... Ja nikada nisam pravila ovakvo testo, ne znam mu ni ukus, ali strasno zanimljivo izgleda u tepsiji - jos ne peceno... I zaista - ovaj blog je vredan svake hvale, pomno te pratim i uzivam u svim receptima...
ReplyDeleteOdličan recept, a slike jednom riječju: prekrasne!!!
ReplyDeleteKruške i karamel, evo predloga kada stigne jesen. ja se već odavno spremam jedan takav tart da napravim imam recept ali nikako da nađem lepe kruške.
ReplyDeleteSlažem se da može ovo da prođe bez pečenja kore prvo, a ako želiš da postigneš veću sipkavost bez šećera onda malo masti u testo. Nisam probala ali je to trik koji sam od Nigelle čula. Nisam njen veliki fan ali mi zvuči logično.
Prelepo izgleda i mislim da nema osobo koja bi ovome odolela.
Postavila sam FB stranicu, FB connect je na blogu.
Džiadžojka - jeste, kardamom je izvorno u semenčicastom obliku, ali ovde se koristi mleveni, tj. prah. Ako ga nema da se kupi, može umesto njega muskatni oraščić.
ReplyDeleteJelena - ima onaj slatkiš s karameliziranim kruškama i čokoladom, poire belle helene. Ja ga znam samo u varijanti sladoleda, ali sigurna sam da može da se "preinači" u tart. Odoh da lajkujem stranu!
Ja ima recept iz jednog fenomenalnog starog kuvara Hrvatskog. Kad dođe jesen, moram objaviti, a do tada uživaćemo u ovoj lepoti!
ReplyDeleteJelena, još nešto u vezi s korom od prhkog testa. Nisam baš sigurna u čemu je fora.
ReplyDeleteKada praviš, recimo, kekse, oni su kompaktni i ne mrve se, iako je prhko testo napravljeno od putera i šećera. Ova kora se prilično mrvi, a sastojci su isti.
Pomislila sam da je previše šećera u njoj, tj. kad pravim koru za kiš od istih sastojaka, samo bez šećera, ništa se ne mrvi. I bila je malo manje mrvljiva kad sam smanjila šećer, ali misterija ni dalje nije rešena.
Super izgleda i sigurno je jako fino.
ReplyDeletePrekrasan je! Jako mi se sviđaju tvoji dodatci, posebno kardamom! Ja sam danas radila jedan divan tart s bademima i limunom, isto super kombinacija
ReplyDeleteFenomenalno izgleda. Obozavam kardamom i marelice...
ReplyDeleteIzgleda odlično i sigurno je da se slažu badem i kajsije. Ja volim košpice od kajsija a one su baš nekako slične bademima! Meni su kajsije zakon!
ReplyDeleteSamo da javim, da je onaj tekst sto sam pisala, samo malo reformisan, o food blogerkama, zapravo vama :) objavljen u online magazinu ''Wannabe''
ReplyDeletehttp://wannabemagazine.com/u-kuhinji-sa-varjacom-olovkom-i-fotoaparatom/
I da dodam, da ti je predivan ovaj kolac sa kajsijama!
Izvrstan tart ! Ja mu ne bih mjenjala voće, kajsije ovdje definitivno pripadaju. I super izgleda !
ReplyDeleteAhh da mi je jedno parce sada uz kafu! Predivno izgleda!!
ReplyDeleteSta moze da zameni kardamom?!
ReplyDeleteMuskatni oraščić, recimo.
ReplyDeleteObožavam breskve i baš me veseli ovaj recept! Ide na to do listu! <3
ReplyDelete(Maja)
Opet ja, prosledila sam ti tzv nagradu sedam linkova...:)
ReplyDelete