Saturday 1 May 2010

Tart od grožđa / White Grape Tarte


tart grozdje 2

Ovaj kolač smo pravili dva puta. Jednom mi je pomagala mama, drugi put sam s izvesnim modifikacijama sve završila sama i odmah da kažem da još uvek nisam došla do idealne formule. Međutim, recept svakako obećava iako nisam sigurna šta bih još promenila da ga ponovo pravim. Sve sugestije su dobrodošle. Kao prvo, u originalnom receptu, ovo se zove Torta od grožđa, ali nije reč o torti ni u kom kontekstu (osim što je okruglog oblika). S obzirom na "podlogu" od prhkog testa i na sveže voće iznutra, ja sam je prekrstila u tart i kvit.



  • 100 g putera
  • 1 žumance
  • kašika šećera
  • nepuna čaša brašna
  • kašika ruma

za fil:
  • 200 g belog grožđa bez semenki (može i malo više)
  • 4 belanceta
  • 140 g šećera
  • rendana korica jednog limuna
  • 80 g mlevenog blanširanog badema
  • prah šećer i vanilin šećer za posipanje

tart r

Umuti se puter sa šećerom, rumom i žumancetom pa se na kraju doda dovoljno brašna da se zamesi prhko testo. Kalup za tart (ili običan za tortu) se obloži ovim testom, koje se onda izbocka viljuškom.

Belanca se čvrsto umute, pri kraju se doda šećer i izrendana korica limuna. Zatim se mleveni badem umeša kašikom, pa se u to dodaju cele bobice grožđa. Ova masa se rasporedi po testu i peče na 200 stepeni oko 30 minuta (dok ne potamni). Dok je još toplo, pospe se prah šećerom u koji smo dodali kesicu vanilinog šećera.

Šta sam promenila?
Prvi pokušaj: mami i meni se učinilo da je šteta da se bace ona tri žumanceta koja preteknu, pa smo ih na kraju mućenja dodale u šne od belanaca i šećera. Kad smo kolač izvadile, on je naoko bio savršen, ali kad smo ga isekle, ispostavilo se da mu je unutrašnjost (pogotovo pri sredini) suviše "sirova"; taj tečni fil je previše nakvasio koru i to ni na šta nije ličilo iako mama tvrdi da je na ukusu bio dobar (ja nisam ni probala).

tart grozdje 1

Juče sam rešila da se još jednom uhvatim u koštac s ovim tartom i preuzela nekoliko mera predostrožnosti da ne ponovim iste greške. Prvo, držala sam se originalnog recepta i nisam dodavala žumanca. Nažalost, ponestalo mi je blanširanih badema pa sam iskoristila neljuštene, ali to više ima uticaja na izgled nego na ukus. Osim toga rešila sam da napola ispečem testo pre nego što ga zalijem filom. I na kraju, grožđe sam poređala po testu pa sam odozgo stavila šne, nisam ga dodavala u sam fil.

Presuda: Preterala sam. Kolač je ovog puta ispao presuv. Sledeći put bih stavila malo manje brašna u testo (stavila sam punu čašu od 200 ml, to je bilo previše, ali reč je o prilično preciznim merama; u zavisnosti od toga da li stavljate punu kašiku ruma ili par kapi arome, i od toga koliko je veliko žumance varira i količina brašna).

Takođe ne bih prethodno pekla testo - ako su samo belanca u igri, i fil će biti suv i ne treba strahovati da će nešto da "iscuri". I svakako bih stavila više grožđa. Baš onako, da pokrije celo testo, možda 300 g. Pošto se peče relativno kratko, grožđe iznutra ne stigne da se skuva, još je čvrsto i sočno. Kora od limuna daje dodatnu voćnu notu, badem je blagog ukusa i ne dominira, kao ni šećer. Ako se neko odluči da ga napravi, molim izveštaj. Prijatno!

tart1

White grape tarte

  • 100 g butter
  • 1 egg yolk
  • 1 Tbsp sugar
  • 1 Tbsp dark rum
  • 1 cup flour
for the filling:
  • 200 g white seedless grapes
  • 80 g grated almonds
  • 140 g sugar
  • 4 egg whites
  • zest of 1 lemon
icing sugar and vanilla sugar for dusting.

Mix the dough ingredients, but add the flour at the end. Be careful with the amount - if the egg yolk is small and if you decide to use rum aroma instead of real rum, you will need a slightly smaller amount of flour. I blind-baked the dough for about 15 minutes, then spread the grapes on top of it. Feel free to add more grapes if you wish. Then beat the egg whites until stiff, adding the sugar and the lemon zest. Finally stir in the almonds with a spoon and spread on top of the grapes. Bake for another 25 to 30 minutes, until the tart is golden brown. Dust with icing and vanilla sugar and serve when cool.

7 comments:

  1. Zvuči jako interesantno. Mislim da bih se odlučila probati. Ono što bih ja možda promijenila jest da bih ostavila žumanca kao ti u prvoj varijanti, ali ih miješala sa ljuštenim bademima i dijelom šećera i stavljala na podlogu, pa možda to sve malo kratko zapekla. Spriječilo bi da se donje tijesto presuši, a ipak bi zbog žutanjaka i šećera i badema bilo sočnije, onda bih stavila grožđe i bjelanjke sa ostatkom šećera i gornju koru, tek toliko koliko treba gornjoj kori da se ispeče. Ne znam, čini mi se da bi tako i kore i nadjev ostali taman sočni. Probam, pa javim! :)
    Bez obzira na sve, fotke su fantastične!

    ReplyDelete
  2. Hvala Tadeja. Jedva čekam da čujem kako ti je ispalo!

    ReplyDelete
  3. Imam nešto slično ali više mi sliči onim mojim Žutim štanglama. Ugalvnom kod mene se zove Lijena pita od grožđa. Kako moji nisu baš ljubitelji grožđa u kolačima nisam ga ja pravila. Ali, možda na jesen kada bude berba (trganje) grožđa!

    ReplyDelete
  4. Meni ovo lici na sufle, tako je vazdusasto i prozracno. Slike su carobne, kolac izgleda super ukusno, jedino sto ja ne volim grozdje:(

    ReplyDelete
  5. Ooooooh...this sounds wonderful!!! I'm soaking some red grapes in bourbon right now, and they'll be ready in one month. When they're finished, I'm going to make this tarte with them, using bourbon instead of rum. I can't wait!!! Thanks so much for the great recipe!! :) Cheers! sheila

    ReplyDelete
  6. I just wanted to let you know that I made the tart a few days ago and it turned out great with my bourbon-soaked grapes!! I'm definitely looking forward to making this again! :)

    ReplyDelete
  7. Thank you Sheila, I'm glad you liked it!

    ReplyDelete