Pre nego što pređete na čitanje recepta, obratite pažnju na rukopis. Prvo, ne zna se čiji je. Nije rukopis moje bake, ni moje prabake, ni moje baba-tetke. Postoji teoretska mogućnost da rukopis pripada Mari iz imena torte, jer mama mi kaže da je baka imala drugaricu koja se tako zvala. Tek, recept se završava rečima: Kada sve bude gotovo, setiti se i onoga koji je recept prepisao. Ironijom subdbine, mi baš njega tj. nje ne možemo da se setimo. Ali možemo da napravimo ovu ukusnu tortu koju nam je ostavio / ostavila u amanet.
Sastojci za koru br. 1:
- 100 g putera
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 120 g mlevenih oraha
- 1 štangla čokolade
- 3 kašičice brašna
Za koru br. 2:
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 200 g blanširanih mlevenih badema
Za fil:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 3 kašike jake crne kafe
- 150 g putera
Za glazuru:
- 200 g čokolade
- 4 kašike ulja
- 2 kašike vode
Za kore sam koristila okruglu modlu za torte prečnika 26 cm koju sam po dnu obložila bak-papirom. Obe kore sam pekla na 180º C oko 30 minuta.
Za prvu koru se prvo razdvoje jaja; penasto se umute puter i šećer, pa se tome dodaju žumanca, brašno, čokolada i na kraju orasi. Sve se dobro sjedini i umeša u čvrsto ulupan šne od belanaca i peče. U receptu piše strugana čokolada, ja sam, kao i uvek, čokoladu otopila.
Za drugu koru, dobro se ulupaju belanca sa šećerom, a zatim se dodaju bademi. Bitno je da bademi budu beli, dakle blanširani, radi kontrasta s tamnijom korom.
Fil se kuva na pari: umute se žumanca, šećer i kafa pa se sve kuva dok se ne zgusne. Pusti se da se prohladi i na kraju mu se doda puter na sobnoj temperaturi pa se sve dobro umuti mikserom i pusti da se stegne u frižideru.
Crna kora se prepolovi na pola pa se ređa kao na slici: pola crne kore, krem, bela kora, krem, crna kora, glazura. Glazura je najobičnija čokoladna (u receptu piše samo "prelije se čokoladom"), kuva se čokolada sa uljem i vodom dok se ne istopi pa se raspoređuje po površini i stranama torte. Koristila sam običnu čokoladu za kuvanje. Ukrasila listićima od bele čokolade marke Schwartau.
Šta sam promenila? Kod crne kore ništa, osim te topljene čokolade koju sam već pomenula. Kod bele takođe ništa, ona je savršena takva kakva je (note to self: iskoristiti je za neku voćnu tortu). Što se fila tiče, pravila sam istog dana Tart od grožđa za jednu prijateljicu, pa su mi pretekla tri žumanca. Njih sam jednostavno dodala ovim ostalim žumancima u filu, ali to nije mnogo doprinelo konačnoj masi, koja je jedina problematična stvar u ovom receptu. Jednostavno, fila je premalo. Ne bi valjalo povećavati volumen šećerom jer bi to pokvarilo ukus. Jedino čime može da se izvadi stvar je veća količina putera, recimo umesto 150 da bude 200 g. Ni to nije strašno u poređenju s Reform tortom u čiji fil ide 250 g putera. Samo to bih promenila da je ponovo pravim, i eventualno bih dodala još jednu kašiku kafe, da ukus bude malo intenzivniji.
Presuda: Za jednu ovako raskošnu tortu, ukus je prilično nenametljiv. Malo se oseća kafa, malo čokolada, malo bademi, orasi, ništa ne "ubija" ove ostale arome. Takođe - veoma bitno za sve vas koji ne volite torte jer su "preteške" - Marina torta je tek blago slatka. U fil ide samo sedam kašika šećera što je bezmalo pola od količine s kojom se pravi većina filova za torte. Najlepši od svega je izgled. Ne verujem da sam ikada napravila ovako dekorativnu tortu i svi koji su je videli bili su impresionirani. Onome koga ne mrzi da peče dve kore i da se bakće s bademima (ovde, na svu sreću, imaju da se kupe gotovi blanširani i samleveni bademi, a u ofisu fabrike koja ih pravi verovatno stoji moj portret na zidu ispod koga piše "najverniji potrošač") svakako preporučujem da je napravi jer je reč o torti koja ni po čemu nije tipična.
Mara's Torte
Dark pastry layer:
- 100 g butter
- 6 eggs
- 6 Tbsp sugar
- 25 g dark chocolate, melted
- 3 tsp flour
- 120 g grated walnuts
White pastry layer:
- 7 egg whites
- 7 Tbsp sugar
- 200 g grated blanched almonds
Cream:
- 7 egg yolks
- 7 Tbsp sugar
- 3 Tbsp strong dark coffee
- 15o g butter
Glaze:
- 200 g chocolate
- 4 Tbsp oil
- 2 Tbsp water
For the dark layer, separate the eggs, beat the egg yolks with sugar and butter. Add the melted dark chocolate, flour (pay attention, those are teaspoonfuls, not tablespoonfuls) and the walnuts. In the end combine this mixture with the beaten egg-whites and bake.
The white layer is very simple. Beat the egg whites with sugar until stiff, then stir in the grated almonds with a spoon. Bake.
For the cream, mix the egg yolks with the sugar until pale yellow and creamy. Add the coffee and cook in a bain Marie until the cream has thickened. Leave to cool and mix in the butter at room temperature. Leave in the fridge to cool off completely.
Slice the dark pastry in two thinner layers and separate the cream in two. Spread the cream on top of one. Then put the white layer on top of the cream, spread another layer of cream, topping it all off with the second dark pastry layer. Melt the chocolate with the oil and water and spread the glaze on top of the cake and on the sides.
My only advice to improve this attractive torte would be to increase the amount of the coffee cream by adding more butter to it. The butter would also make it less runny. There's no need to increase the amount of sugar: this is a very lightly sweetened cake as far as tortes go and I think it best to leave it this way. Enjoy!
Izgleda savrseno. Moze jedno parce? :)
ReplyDeleteOdlična torta, pa kako je god zvali.
ReplyDeletePrava bogata starinska torta.
ReplyDeleteTašo, odavno je pojedena :)
ReplyDeleteZaista fantasticno izgleda!
ReplyDeleteNeznam sta da kazem z aovu lepoticu...:)
ReplyDeleteMorati ću se složiti s tobom da joj je najupečatljiviji izgled. Što se tiče kora nemam primjedbi, jer ih vrlo slično radim u nekim drugim tortama i ova s bjelanjcima je istina, idealna za voćne torte, ali ja s kavom u kolačim ne stojim baš najbolje, tako da mislim da bih ja kore ostavila, a nadjev napravila skroz po svom, jer torta stvarno izgledom osvaja! A ovaj podatak o zaboravljenom autoru je doista ironija sudbine, ali hoće se to tako dogoditi!
ReplyDeleteTadeja, meni se kafa u ovom filu jako slabo oseća, daleko od toga da dominira. U krajnjoj liniji, može da se napravi isti takav fil bez kafe, sa vanilom. Ili pomorandžom. Ili nekim alkoholom. Bilo šta.
ReplyDeleteStvarno izgleda prekrasno. Mislim da sam ostavila komentar, a ako nisam onda sam imala namjeru. Dopada mi se veoma tvoj blog, a i sama idejada prezentiraš bakine recepte. Već sam ranije obratila pažnju na rukopis u sveščici i primjetila da je tvoj baka imala zaista lijep rukopis, to je bilo vrijeme cifranih slova i stvarno je lijepo.
ReplyDeleteIsprobala sam recept i torta je fantasticna! Imam samo jednu primedbu na recept...U varijanti na srpskom propusteno je da se napise koliko secera ide u koru br 1. (u engleskoj varijanti ima) pa bi bilo dobro da se to ispravi.
ReplyDeleteInace, torta sjajno izgleda a ukus je mmmmm...:))
Hvala, hvala! Ispravljeno!
ReplyDeleteDa li se moze za biskvit tamni umesati sve sastojke sa mikserom u cvrst sne od belanaca ili je bolje umesati sve sa zicom?
ReplyDeleteBolje je žicom.
ReplyDelete