Tuesday 9 March 2010

Torta od pečenih oraha / Roast Walnut Torte




Prva od mnogih torti koje ću predstaviti na ovom blogu; torta od pečenih oraha je do skoro bila potpuno zaboravljen kolač koji takvu sudbinu svakako nije zaslužio. Prepečeni orasi savršeno harmoniraju sa prilično slatkim kremom s blagom aromom kafe i karamela. Kad kažem "prilično sladak", ne mislim "presladak": po mom mišljenju, krem je taman onakav kakav treba da bude, ali večito se nađu oni koji kukaju kako ne vole slatke kolače, pa ako ste jedan od njih, s mojim blagoslovom smanjite količinu šećera u kremu za četvrtinu.




Please scroll down for English. / Auf Anfrage ist dieses Rezept auch in Deutsch erhältlich.



Za koru nam je potrebno:

- 12 belanaca
- 8 kašika šećera
- 5 kašika oštrog brašna
- 250 g sitno iseckanih oraha

Za fil:

- 12 žumanaca
- 12 kašika šećera
- 1/2 šipke vanile
- 5 kašika jake kuvane kafe
- 250 g putera



Za koru se prvo iseckaju i prepeku orasi (na umerenoj vatri u rerni, desetak minuta); zatim se umuti šne od belanaca kome se pri kraju postepeno dodaje šećer. Na kraju se u šne polako, kašikom umešaju orasi pomešani s brašnom. Od ove mase se ispeče kora (200° C, dvadesetak minuta) u velikom plitkom plehu obloženom bakpapirom, koja se kasnije podeli na četiri dela. Pazite da ne prepečete koru: zbog male količine brašna, ona je relativno brzo gotova. Čim malo potamni izvadite je iz rerne.

Fil se kuva na pari, i evo kako to izgleda:


Kuvanje na pari važi za težak postupak koji polazi za rukom samo veštim i iskusnim kuvarima. A nije baš tako. Čini mi se da mi je najbolji fil koji sam skuvala na pari bio prvi fil koji sam skuvala na pari, kad sam se kao mlada devojka odvažila da napravim reform tortu. Ili početnička sreća, ili se čovek najviše trudi kad nema nikakvog iskustva, u svakom slučaju, nema potrebe da mistifikujemo stvar: treba nam veća šerpa s vodom i manja šerpa koja komotno staje u veću. Sastojci za fil (svi sem putera) se umute u manjoj šerpi: prvo žumanca sa šećerom, da masa bude svetložute boje, a zatim se tome doda izgrebana unutrašnjost štapića vanile i kafa. Voda u većoj šerpi se dovede do tačke ključanja, pa se vatra smanji. Manja šerpa se stavi u veću (da voda pokrije dno) i fil se muti žicom dok se lepo ne zgusne. Nema pravila koliko ovaj postupak traje, jer se svaki fil drugačije steže, u zavisnosti od sastojaka. Gotov je kad dostigne kremastu konzistenciju. Možemo da ga testiramo tako što ćemo spustiti kap fila na široku stranu hladnog noža, a zatim uspraviti nož. Ako kap ne krene da curi niz nož, nego ostane na istom mestu neznatno se izobličivši u obliku suze, fil je gotov.

Nakon što se fil sasvim ohladi, u njega se mikserom umeša puter sobne temperature. Fil se podeli na tri manja i jedan veći deo koji treba da pokrije najvišu koru i tortu sa strane, dekoriše se po želji i pusti da odstoji u frižideru barem 12 sati.



Šta sam promenila? Kao što se vidi, moja torta ima šest, a ne četiri kore. Prosto, onih 12 belanaca daju ogromnu količinu testa za tortu. Moj pleh je veoma plitak i ne preterano veliki, pa sam rešila da pečem dve kore u dva pleha, koje sam naknadno podelila na tri, a ne na četiri. Kore jesu ispale prilično tanke, ali barem nisu kipele na sve strane tokom pečenja (kada dodatno narastu). Takođe, umesto prave kafe sam u fil stavila instant espreso prah koji se sasvim lepo otopio tokom kuvanja.

Presuda: Torta je zaista izuzetna. Veoma izdiferencirano se oseća ukus pečenih oraha, kafa ga ne "poklapa". Naprotiv, iako fil izgleda "kafenasto", ukus kafe je veoma blag; više podseća na malo jači karamel nego na kafu. Elegantno rešenje kad vam nije ni do čokoladne ni do voćne torte.


Roasted walnut torte

Dough:
12 egg whites
8 tablespoons sugar
5 tablespoons flour
250 g finely chopped roasted walnuts

Cream:
12 egg yolks
12 tablespoons sugar (make it 9 if you prefer your cake a bit less sweet)
1/2 vanilla pod
5 tablespoons freshly brewed, strong coffee

250 g butter

Beat the egg whites with sugar until hard, then carefully stir in the flour mixed with roasted walnuts (chop and roast at moderate heat for 10 mins) using a spoon. Line a shallow, big, square baking tin with greaseproof paper and bake at 200° C until golden brown (be careful not to bake too long - the dough contains just a little flour and bakes quickly). Cut it in four to get slim rectangle shapes (you will also need a rectangle serving plate).

Prepare a bain Marie for the cream. In the smaller saucepan, mix egg yolks with sugar until light yellow. Scratch out vanilla seeds from the pot and add them together with the coffee to the sugar-egg mixture. Put the smaller pan into a larger one with boiling water and cook while stirring constantly. The cream needs to thicken (test it by putting a drop on a cold knife; if the drop stays in place instead of oozing down the kinfe surface, it's ready). After the cream cools, mix in the butter at room temperature.

Divide the cream into three equal parts and one larger part and start layering. Save the larger amount of cream to cover the cake on top and sides.

4 comments:

  1. Pisala sam ti komentar pre neki dan, sad vidim da izgleda nije otisao.

    Sve pohvale za koncept, recepte i slike. Te stare sveske su malo blago. Trenutno su kod mene neke takve sveske iz dva izvora, jedna iz moje porodice, druga iz drugaricine, i cekam malo vise vremena da uronim u njih.

    Sve najbolje,
    Maja

    ReplyDelete
  2. 12 egg whites - so lovely. I remember from my childhood that the eggs used for cakes were always counted by the dozen...

    ReplyDelete
  3. Bilo bi korisno za nas moderne kuvarice u pokusaju da stavis koliko ti je vremena bilo potrebno za izvedbu recepata.

    ReplyDelete
  4. Hvala na sugestiji. Trudiću se ubuduće da navedem barem približno vreme pripremanja. Što se ovog konkretnog recepta tiče, kao i skoro svake druge torte, one se prave za tri do četiri sata. Mućenje sastojaka za koru i sastojaka za fil je dosta brz posao, možda desetak minuta kora, petnaestak fil, ali dosta im treba da se ohlade, pogotovo filu. I onda filovanje i ukrašavanje još oko pola sata, u zavisnosti od torte. Važno je da se svaka torta ostavi u frižideru preko noći; od spremanja do konzumiranja treba da prođe barem 12 sati da bi se fil dobro upio u koru.

    ReplyDelete