Tuesday 24 May 2011

Majska rođendanska torta / May Birthday Cake


torta jagode 5

Prošlog vikenda mi je bio rođendan i odlučila sam da napravim tortu s jagodama. Kao što sam jednom već napisala, mama mi je uvek pravila tu tortu za rođendan, ali pošto mi je obična torta s patišpanom i voćem bila suviše dosadna, rešila sam da na svoju ruku ukomplikujem stvar.
Recept za koru sam uzela iz Marine torte; reč je o središnjoj kori s blanširanim bademima koja mi se veoma dopala kada sam prvi put pravila ovu tortu. Engleski krem sam pozajmila iz recepta za voćni tiramisu, s tim što sam ga prilagodila torti. Da ne biste skakali sa strane na stranu, napisaću oba recepta ovde i objasniću šta sam promenila.


torta jagode 2


Kora:
  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 220 g blanširanog mlevenog badema

Fil:
  • 5 žumanaca
  • 4 kašike gustina
  • 1 l punomasnog mleka
  • 6 kašika šećera
  • šipka vanile
  • 220 g putera

i još:
  • 700 g jagoda
  • marcipan i prehrambene boje za dekoraciju
  • 600 ml slatke pavlake
  • 2 kesice vanilinog šećera

torta jagode 3

Koristila sam kalup za tortu prečnika 28 cm. Zbog veličine posude, povećala sam količinu jaja u kori sa sedam na osam. Belanca sam čvrsto umutila sa šećerom i na kraju rukom umešala mlevene bademe. Kora se peče oko 20 minuta na 180 stepeni, tj. dok blago ne potamni. Pošto u njoj nema ni brašna ni praška za pecivo, računajte da neće biti naročito debela. Ja sam je svejedno presekla na pola, ali može da se ostavi i cela, pa da se preko nje ređaju jagode, žuti krem i, na kraju šlag (ovo je svakako manje riskantan poduhvat, ali s jednom korom ne liči toliko na pravu tortu).
Već dok se kora peče, možete da počnete s kremom. Tu su stvari postale komplikovanije nego što sam se nadala. Krem sam napravila doslovno kao u receptu za voćni tiramisu, samo što sam povećala broj jaja i količinu šećera. Koru sam presekla na pola i premazala je pasiranim jagodama. Ispostavilo se da ovo nije sjajna ideja, jer kora je već sasvim dovoljno vlažna, a jagode su sprečile da se fil u nju upije kako treba, tako da je torta na kraju ispala malo, hm, nestabilna. Fil je bio suviše redak. Zbog toga savetujem da se iz jednačine izbace ili pasirane jagode, ili belnaca iz fila. Belanca fil čine vazdušastijim, ali iako to ima smisla kada se pravi tiramisu sa laganim piškotama bez gornje kore, kada se pravi slojevit kolač, jednostavno, poželjno je da fil bude kompaktniji. Jednostavno, sačujvajte belanca za neki drugi recept i napravite fil samo od žumanaca, gustina i šećera. Odvojte čašu od litre mleka, pa ostatak pomešajte sa semenom vanile koje ste izgrebali nožem iz unutrašnjosti šipke i stavite da provri. Žumanca, gustin, šećer i čašu hladnog mleka umutite mikserom, pa sipajte u kipuće mleko i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne. Puter umutite kada se malo prohladi i ostavite da se stegne u frižideru, barem dva sata.

torta jagode 4

Ah, da, i vanila! U fil sam stavila izgrebano seme cele šipke vanile. Moram da priznam da sam se razmišljala da fil ponovo napravim, kad sam videla da se nije baš najbolje stegao, ali sa tom prirodnom vanilom, ukus mu je bio tako plemenit da sam morala da ga iskoristim (drugu šipku nisam imala). Mislila sam da će aroma biti znatno jača nego u slučaju vanilinog šećera, ali ispostavilo se da nije. Iako recept za voćni tiramisu nalaže da se stavi samo pola šipke, slobodno stavite celu.

torta jagode 6

Da poređamo: donja kora, jagode, pola engleskog krema, gornja kora, druga polovina krema, šlag. Što se dekoracije tiče, kupila sam jedno pakovanje sirove marcipan mase, pa sam dve trećine ofarbala u crveno, a jednu u zeleno i napravila jagode. Ovo nije bio slučajan izbor, marcipan se odlično slaže sa korom od badema. Međutim, ako vas mrzi da se time bavite, jednostavno ukrasite koru svežim jagodama.
Srećan rođendan svoj majskoj deci!

torta jagode 1



May Birthday Cake


A festive strawberry cake I adapted from two recipes inherited from my grandmother. The pastry is taken from Mara's Torte and the cream is a somewhat heavier version of the crème anglaise from the Fruit Tiramisu. The cake is dedicated to everyone celebrating their birthdays in May, like myself, and to everyone smart enough to realise that strawberries are the loveliest, tastiest, sexiest fruit in the world.
I used the 28-cm diameter cake mold.

Pastry:
  • 8 egg-whites
  • 8 Tbsp sugar
  • 220 g bleached ground almonds

Crème anglaise:
  • 1 vanilla pod
  • 1 l whole milk
  • 5 egg-yolks
  • 5 Tbsp sugar
  • 4 Tbsp corn starch
  • 220 g butter

and:
  • 700 g fresh strawberries
  • 600 ml whipping cream
  • 2 sachets vanilla sugar
  • marzipan and food colours for decoration

Pre-heat the oven to 180 degrees C. Line the bottom of your cake mold with greaseproof paper. Beat the egg-whites stiff while gradually adding sugar. Fold in the almonds and bake for 20 minutes, until golden.
Take a cup from the prepared amount of milk while still cold. Cut the vanilla pod and scratch out the seed, adding it to the remaining milk. Put the vanilla milk to boil and in a separate bowl, mix the egg yolks, sugar, corn starch and the one cup of milk. Add it to the boiling milk and stir until thickened. Leave to cool off and mix in the butter. Leave in fridge for at least two hours before layering the cake.
Cut your pastry in half, whip the cream with vanilla sugar and layer as follows: first pastry sheet, strawberries (with the bottoms cut off so they don't roll off), half of the vanilla cream, second pastry layer, the other half of the vanilla cream, whipped cream. Decorate with marzipan strawberries, or fresh ones (there will be some left). Happy May birthday!


15 comments:

  1. Krasna ti je torta, baš svi okusi koje volim :) Volim jako marcipan i ove vanilin kreme, super si napravila jagodice od marcipan mase!

    ReplyDelete
  2. Lijepom si se tortom počastila za rođendan. Sretan rođendan!!

    Jagodice od marcipana su preslatke.

    ReplyDelete
  3. Srećan rođendan! Želim ti još mnogo ovakvih tortica, veselih, lepih i laganih kao i godina pred tobom.

    Obično kombinovanje torti zahteva bar dva pokušaja. Ono što se čini savršeno u jednoj kombinaciji, ne štima uvek u drugoj, pa su potebne sitne korekcije. Meni se ovakva kakva jeste dopada. Fina i lagana, prava majska. Volim maj mesec. Mami mi je rođendan, a i godišnjica nam je. Sve cveta i miriše na novi početak!

    ReplyDelete
  4. mogao bi da se od ostatka belanaca napravi sam umesto slaga

    ReplyDelete
  5. Neeee saum na ovu tortu...

    Pre svega - srecan rodjendan! A dalje, sve sam detaljno procitala i nisam shvatila zasto si mazala kore pasiranim jagodama? Pretpostavljam da je to bilo po principu premazivanje kore dzemom (kod nekih recepata?) Jagode su divne ucelo ali pasirane meni deluju jako vodeno, i to je verovatno to sto je i tebi smetalo, a ne belanca u filu. Naravno ja ovo sve napamet, ali lepo si sve opisala i bas sam se uzivela i skoro da sam osetila ukus i teksturu ove torte. I znas sta? Jako mi se svidja (jedino ne volim marcipan, ali to se lako skine)!

    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  6. Majo, u tom trenutku mi se učinilo kao dobra ideja. Više se neće ponoviti! :)

    ReplyDelete
  7. Srecna rodjendan!

    Skoro sam istu stvar uradila, kore od belanaca premazivala pasiranim voce. Kore su se skroz ovlazile i postale gnjecave, a moje su bile jos tanje od tvojih. Celokupna stvar mi je na kraju bila pomalo bljak. No, dobro, ko radi taj i gresi:)

    Tortica izgleda ukusno, fino kremasto, prava prolecna. Za razliku od Maje, ja bih sve ove jagodice od marcipana smazala odmah, a onda presla na toru:)

    ReplyDelete
  8. savršena kombinacija, prekrasno

    ReplyDelete
  9. Torta divno izgleda.
    Sretan rođendan!

    ReplyDelete
  10. Srecan rodjendan sa malim zakasnjenjem a tortica je bas prava prolecna i cini mi se vrlo ukusna, posebno su mi slatke ove jagodice od marcipana na vrhu!;)))

    ReplyDelete
  11. Sretan rođendan. Odlična torta!

    ReplyDelete
  12. Srecan rodjendan, sa zakasnjenjem:) Sve najbolje ti želim!
    Torta je prava slatkica sa ovim mini jagodicama kao ukras...

    ReplyDelete
  13. Sa zakašnjenjem i ja ti želim sretan rođendan ! Uz najljepše želje !
    Torta prekrasno izgleda , iako uz problemčiće kod pripremanja vjerujem da je ukusna i da ste u njoj uživali. Jako lijepo si je ukrasila jagodicama od marcipana. Prava rođendanska torta , svježa i vesela !

    ReplyDelete
  14. sa velikim zakašnjenjem sve najbolje želim
    torta je odlična, ovaj vikend namjeravam raditi jednu torticu s korama od bjelanjaka i jagodama, međutim nešto drugačija od tvoje
    jagode od marcipana si predobro napravila

    ReplyDelete
  15. sorry - this is soo way too late, but:HAPPY BIRTHDAY. Great Torte. Maybe next year?

    ReplyDelete