Sunday, 8 May 2011

Venčići / Sweet Wreaths


vencici 4

To samo kod mene ima: tortu pravim bez povoda, a za godišnjicu braka jednostavno pecivo za koje još uvek ne mogu da odlučim da li je keks ili kolač. Venčiće sam iskopala na nekom od papirića koji su ubačeni u svesku s bakinim receptima. Takvih papirića ima koliko i recepata upisanih u svesku. Napisani su na poleđinama koverti, listovima iz notesa, na bilo čemu što se našlo pri ruci. Meni omiljeni je recept napisan na pozivu za partijski sastanak iz 1966. i onaj sa poleđine recepta za lek Bactrim mog brata Luke, kad je ovome bilo dve godine (taj lek su i meni davali za svaku sitnicu kad sam bila mala, pa je posle povučen sa tržišta. Hm, pitam se zašto...).
Tek, sedim juče i hoću da napravim nešto brzo što će i Una hteti da jede, i pošto znam da ona voli kekse, odlučim se za ove venčiće. Recept pretpostavlja da imate neku modlu kojom možete da vadite kekse u obliku venčića, a pošto ja to nisam imala, odlučim se da sama od testa ispletem venčiće. Tako je i bilo. Manje-više.


Prvo ću da prepišem recept, pa onda da odfilozofiram svoje o tome šta sam promenila, šta nije trebalo da menjam, šta je možda trebalo da menjam, a možda nije i šta je na kraju od svega toga ispalo...

  • 500 g brašna
  • 250 g putera
  • 2 jajeta
  • kašika šećera
  • šolja mleka
  • malo kvasca
  • šećer za posipanje

vencici rukopis

Kvasac (to "malo" je u mom slučaju bila četvrtina kockice) se rastopi u mlakom mleku, pa se umesi testo sa svim ostalim sastojcima (odnosno, samo sa žumancima, belanca su za premazivanje) osim šećera za posipanje. Testo se odmah razvalja oklagijom, vade se oblici modlom za keks i ređaju na bakpapir. Premaže se belancetom, pospe šećerom i peče na 170 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumeni.
Šta sam promenila? Kada sam pročitala recept, pomislila sam da će od svega na kraju ispasti keks. Prhko testo. Međutim ono što "kvari" prhkost ovog testa je mleko s kvascem, koliko god njega bilo. Štaviše, čitava šolja je toliko mnogo mleka na ovu količinu putera i brašna, da mora da je reč o grešci i da je trebalo da piše šoljica tj. 100 - 120 ml. Na svu sreću, mleko sam dodavala postepeno tokom mešenja i ubrzo mi je postalo jasno da testo postaje veoma meko i da neću moći da ga oblikujem ako zaista iskoristim celu količinu mleka. U tom smislu, stavila sam pola i dobila testo koje se rasteže i lepi za ruke. Međutim, zbog velikog udela masnoće, ne ostaje dugo zalepljeno za prste i uz malo brašna ga je ipak moguće oblikovati. U stvari, testo po sastojcima veoma liči na testo za presburške kifle, ali i pak je malo mekše.
Svejedno, nije bilo tvrdo i plastelinasto kao prhko testo od koga može da se napravi bilo koja skulptura, pa sam u poslednjem trenutku odlučila da venčiće ne pravim kao prave pletenice od tri trake, nego samo dve. Tanje trake bi bile suviše meke i lomljive i od njih ništa ne bi moglo da se isplete.
Međutim, hajde da se vratimo na sastojke. Učinilo mi se da, izuzimajući puter, ovaj kolač neće imati nikakvu aromu. Isto tako mi se učinilo da je jedna kašika šećera u testu suviše malo, bez obzira na to koliko ga pospete šećerom na kraju. U tom smislu, u testo sam dodala rendanu koricu i sok jednog limuna i supenu kašiku vanilinog šećera, a količinu šećera sam povećala s jedne na pet kašika.

vencici all

Još nekoliko reči o pletenju venčića. Testo prvo razvaljajte među dlanovima da dobijete oblik kao malo deblji valjak, pa ga onda na pobrašnjenoj površini prstima rastanjite na debljinu kišne gliste. Pazite da "glista" bude u kontaktu sa samo malo brašna, tek toliko da se ne lepi za površinu. Ako bude previše, nećete moći da je rastanjite i lomiće se. Onda sa prstima obe ruke u isto vreme rastanjite i razvucite testo tako što ćete ga valjati i u isto vreme širiti prste, pa će se ono rastezati po širini, a skupljati po debljini. Svaka traka bi trebalo da bude dugačka oko 20 cm. Nakon što ste ispleli pletenicu, samo skupite krajeve u obliku venca i pritisnite na mestu spajanja.
Za posipanje sam umesto kristal šećera koristila krupni, "grad" šećer (Hagelzucker) i to je i ukusno i veoma lepo. Krupni šećer je, za razliku od krupne soli, mek i topi se u ustima.
Presuda: Nisam baš sigurna da su dodaci testu bili dobre ideje. Prvo, prejako se oseća limun, ne dopada mi se to. Treba izabrati neku drugu aromu. Recimo, cimet. Čini mi se da bi venčići bili san snova sa cimetom. Ili malo cimeta, malo muskatnog oraščeta, malo kardamoma ili pimenta, to mu dođe mešavina quatre épices, ako se ne varam.
Dobro je što sam povećala količinu šećera, jer je testo za presburške kifle bilo nedovoljno slatko. Ipak, ova vrsta testa je suviše suva da bi mogla da funkcioniše samostalno. Venčići su dosadni ako se jedu bez džema, a potpuno savršeni ako se kombinuju s nečim kiselim, recimo mojim džemom od cepanih šljiva (beše to poslednja tegla). Ili recimo s nekim namazom kao što je lemon curd.
Svejedno, toliko su lepi da im se mali nedostaci mogu oprostiti. Ako imate bolju ideju kako da ih "obogatimo", samo izvolite, ovo je bio moj pokušaj.

vencici 5

Sweet Wreaths


Wreath-shaped cookies, very similar to the dough used for Pressburger Crescents. The main difference is, this dough is slightly softer and has no filling. In order to really enjoy it, you have to eat them with a sour jam or lemon curd. The recipe suggests you use a cookie form to take out shapes, while I decided to plait the pastry into actual wreaths.
The article written above in Serbian deals with the changes I made in the original recipe, what I would have done differently and what the cookies lack even when improved. I will here post the recipe of the cookies as I made them, changes included.

  • 500 g all-purpose flour
  • 250 g butter
  • 2 eggs
  • 120 ml milk
  • 1/4 cube fresh yeast (c. 10 g)
  • 5 Tbsp sugar
  • 1 Tbsp vanilla sugar
  • zest and juice of 1 lemon
  • coarse sugar for decoration

Warm the milk until tepid and mix with yeast and one tablespoonful of sugar. Separate the eggs and put the egg whites back in the fridge. Knead flour, butter, egg-yolks, the sugars, the lemon zest and juice and the yeasty milk into a sticky dough.
Pre-heat the oven to 170 degrees C and line a shallow form with greaseproof paper. If you want to plait your dough like I did, take smaller chunks of dough and roll them between your palms to get worm-like shapes. Sprinkle them with flour and roll with all ten fingers spread wide to stretch them thin. Pay attention that the surface isn't too floury or the shapes will break. See photos to get an idea of how I plaited the dough once the "threads" were made. Each "thread" was about 20 cm long.
Once you're done, glaze the wreaths with egg white and sprinkle coarse sugar on top. Bake for about 20 minutes, until golden.
P.S. You might want to flavour your dough differently. This affair was too lemony for my taste, I imagine they would taste significantly better with cinnamon instead.

13 comments:

  1. Vec sam zamislila i ukus ovih vencica dok sam citala utiske i recept!;)) Ja bih njih lepo spakovala u kutiju, a onda krisom vadila jedan po jedan i grickala uz neki fini vocni caj... super mi je prva slika, i ako sam dobro razumela sretna vam godisnjica braka!;))

    ReplyDelete
  2. Congratulations! Great blog, delicious recipes!
    I wish you success!
    Come to me "Guest. " I have a similar recipe for bagels http://towerwitch.blogspot.com/2010/10/taralli.html

    ReplyDelete
  3. Divno izgledaju i podsecaju me na bagels..originalno:)

    ReplyDelete
  4. Slike vjenčića nikako ne pašu uz opis poteškoća s tijestom, stoga svaka čast što si od tako mekanog tijesta napravila prekrasne vjenčiće.

    Što se poboljšanja okusa tiče, možda malo ruma?


    I sretna vam godišnjica!!

    ReplyDelete
  5. Volim kada papir šuška dok tražim recepte po svesci i kada vidim sve te mrlje od ulja i vode po papiru jer uvek držim svesku tu negde u kuhinji. To nam internet ne može priuštiti. Sve je upeglano i čisto.
    Srećna vam godišnjica!
    Venčići izgledaju jako interesantno. Ja sam uvek za cimet u svakoj poslastici, a naročito u kombinaciji sa kristal šećerom.

    ps Baktrim se nekad koristio u pedijatriji za puno toga, ali je pojavom novih lekova koji su manje štetni za decu zamenjen. Danas se i dalje koristi samo u striktno određeni indikacijama kod dece.

    ReplyDelete
  6. Baš su lijepi, slatkiši mali. Ja bih učinila isto što i ti, dodala citrusnu koricu i vaniliju bourbon. Ali slažem se da nbi s cimetom i/ili kardamomom super funkcionirali (obožavam kardamom). Vjerujem da odlično prijaju uz džem, jako fino

    ReplyDelete
  7. Krasan blog :) prvi put sam tu, ali kao sto bi dobri stari Arnie rekao "I'll be bak" :) lijepe fotke i lijep koncept

    ReplyDelete
  8. Odlicno si ovo napravila..svaka cast!!!
    *Hvala ti na savetu, znam sad za drugi put!:))*

    ReplyDelete
  9. Srećna godišnjica! Ovi venčići deluju predivno. Fotke su fantazija:)

    ReplyDelete
  10. Sretnu godišnjicu želim !
    Svaki tvoj recept me razveseli , bio za tortu ili za keksiće ili za nešto drugo jer uvijek znam da će biti nešto dobro. Tako su i ovi vjenčići dobri, odlični. Što se dodataka tiče i ja bih išla na cimet i ubacila bih koju grožđicu.

    ReplyDelete
  11. danas sam procitala sve lepo od pocetka do kraja.Svidjaju mi se i mislim da cu ih vec praviti za dan,dva.

    ReplyDelete