Još jedan recept iz sveske moje bake, koji je pretrpeo dosta značajne izmene. Izgleda da kod nas u porodici svako ima svoj recept za medenjake. Recept moje mame sam isprobala prošle zime i bili su odlični, veoma mekani. Bakin recept je potpuno drugačiji – ne predviđa nikakvu masnoću u keksu – i ja sam svoj formirala na osnovu njenog, računajući da nam u sezoni praznika nije neophodno još nešto masno. Međutim, nemojte se zavaravati mišlju da je ovaj keks „dijetalan" – ono što gubi na masnoći, nadomešta u povećoj količini šećera i meda.
- 18 kašika šećera
- 8 kašika meda
- 2 jajeta
- 4 i po dcl pšeničnog brašna
- kašika sode bikarbone
- kašika cimeta
Nisu mi baš najjasniji bili ovih 4 i po decilitara brašna. U bakinim receptima se, inače, javljaju čudne mere. Recimo, 2 din kvasca. Pretpostavljam da se ovo „din" odnosi na cenu količine tog artikla, što nam govori da je u predratnoj Jugoslaviji valuta bila tako čvrsta da su se količine u receptima izražavale novčano. Trideset grama svežeg kvasca uvek je koštalo dva dinara. Zamislite kada bi ste danas otišle u bakalnicu i zatražile šećera za četiri i po dinara. Ili za četrdeset pet, svejedno. To bi eventualno mogla da bude podloga za neki humoristički skeč u okviru novogodišnjeg programa. Jedino što danas može da se čuje je da idete da sipate benzin za dve hiljade dinara, i to ako ste pri parama.
U svakom slučaju, 4 i po dcl brašna nije isto što i 450 g brašna, iako bi trebalo da bude približno. Manje-više sam morala da nagađam količinu brašna, slično kao u receptu za vanilice. Međutim, onda mi je palo na pamet da tu jedinstvenu količinu brašna zamenim sa trećinom belog, trećinom pšeničnog integralnog brašna i trećinom mlevenih lešnika. Tako sam dobila veoma pun, rustičan ukus keksa. Osim toga, sodu bikarbonu sam zamenila praškom za pecivo jer je nisam imala pri ruci. Ovu jednu kašiku cimeta sam takođe pretvorila u smešu začina, malo smanjila šećer i sve u svemu, evo kako izgleda moj recept:
- 10 kašika šećera
- 8 kašika meda
- 2 jajeta
- 150 g belog pšeničnog brašna
- 150 g integralnog pšeničnog brašna
- 100 g mlevenih lešnika
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica mešavine začina (cimet, anis, kardamom, piment)
- 1 kašičica cimeta
- prah šećer i voda za fondan
Prvo se umuti šećer sa celim jajima, pa se tome doda med i sve se zajedno sjedini da bude kremasto i penasto. Zatim se postepeno dodaju brašna i lešnici dok konzistencija testa ne pređe iz kremaste u testastu, tj. bude dovoljno čvrsta da može lepo da se razvalja oklagijom. Modlom se vade oblici, ređaju na pleh obložen papirom i peku desetak minuta na 180° C.
Kad se izvade, mogu odmah da se jedu topli i takvi su, po mom mišljenju, najbolji. Ja ipak savetujem da se hladni premažu fondanom jer im mešavina jakih začina daje blago ljutkast ukus i potreban je taj dodatni šećer da uspostavi ravnotežu. Fondan se pravi tako što se prah šećer umuti s vodom da bude konzistencije meda i time se premažu keksi, pa se ostave da se osuše.
Šta sam promenila? Ono što nisam već promenila, a svakako bih kada bi ponovo pravila ove medenjake jeste da bih testo razvaljivala oklagijom da bude malo deblje. Oko 8 mm, recimo. Tanje testo daje tvrđi keks, iako medenjaci i bez masnoće nikada nisu tvrdi tako da se lome.
Presuda: Veoma aromatičan, zimski keks, idealno se uklapa u božićnu atmosferu. Kombinacija zimskih začina, meda i lešnika je pun pogodak – medenjacima daje taj starinski ukus i divno se slažu uz čaj s rumom ili limunom. I jednom kad počnete, ne možete da stanete, pa se pazite, jer vam se zbog mekog, vazdušastog testa čini da jedete nešto lagano. Uostalom, Unin entuzijazam je dovoljna preporuka, jer svi koji prate moje pisanje znaju koliko je dete izbirljivo.
Svim čitaocima bloga koji večeras slave Badnje veče želim srećan Božić uz najlepšu božićnu pesmu svih vremena...
Merry Christmas everyone! And here is my present to you – a very Christmassy honey cookie that will spice up your holidays and add to the winter atmosphere (isn't it snowing just about everywhere at this moment?) I found the recipe in my grandmother's notebook, but I modified it considerably, so that now I'm close to calling it my own. It's a fat-free biscuit, but do not be fooled – the amount of sugar and honey compensates for the calorie loss on the fat side. Here it goes:
- 10 Tbsp sugar
- 8 Tbsp honey
- 2 eggs
- 150 g white wheat flour
- 150 g wholemeal wheat flour
- 100 g ground hazelnuts
- 1 sachet baking powder
- 1 sachet winter spice mix (cinnamon, star anise, allspice, cardamom)
- 1 Ts cinnamon
- Icing sugar and water for the icing
Meni se najvise svidja ovaj Christmassy vibe koji se oseca kroz citav recept, fotografije i muziku, naravno. A valjda cu uspeti nekad i da umesim ta medena srca, ili vec neki drugi medeni oblik.
ReplyDeleteSavršeni su draga!!! Još su slađi gledajući malu princezu kako uživa u njima ! Medena je ! Sve pohvale ! Veliki pozdrav! :-))
ReplyDeleteMedenjaci su predivni. Ali sada vidim zbog čega.
ReplyDeleteMedena pomaže svojoj mami. Zajedničkim radom, uspeh je zagarantovan. Zato su medenjaci još lepši i sladji:)
Badin kolačić degustira. Kada ona uživa, nema sumnje u uspeh:) Cmokić
Sve najbolje draga moja tebi
ReplyDeletei tvojoj obitelji!
I think the expression on Una's face as she is eating it says it all!
ReplyDeleteHave a merry Christmas and a splendid New Year!
U potrazi sam za dobrim receptom za medenjake. Moja mama je pravila prekrasne medenjake ali... nema više mame a njezina tekica je nestala:(
ReplyDeleteUnina preporuka je svakako dobro došla i važna je:)) Lako mi je tebi kada imaš tako slatku pomoćnicu:))
Prekrasan post, slike i muzika! Hvala za četitke i vama svima svako dobro želim! Živjeli:)
Medenjaci prekrasni, puno zadovoljstva i još dobrih recepata. Sretan Božić.
ReplyDeleteMedenjaci su fini, i ja i mam neki recept ali mislim da je drugačiji.Pravila sma vanilice po tvom receptu i objavila..:)
ReplyDeleteVeoma sam zadovoljna!
Vera, drago mi je da su vanilice uspele!
ReplyDeleteŠto se medenjaka tiče, po samoj aromi veoma liče na Medeno srce bez onog punjenja, čini mi se da je jedno vreme i bilo da se kupi Medeno srce bez čokolade - e, na to najviše liči. Dakle, začini su najbitniji, od ovih gore pobrojanih mislim da se najviše osećaju kardamom i piment.
Ma, kako su samo medene rucice koje drze keksic...bas dugo nisam pravila medenjake, a ove godine vec imam poduzu lisu kolaca koje bih htela da isprobam, ne znam samo sta cu stici od svega toga.:)) Sve najlepse u Novoj godini i srecni bozicni i novogodisnji praznici!;)))
ReplyDeleteUpravo djeluju medeno, kao i fotografije. Ja baš nisam ljubitelj meda niti medenjaka, ali moja mama i suprug ih vole, pa tko zna. :)
ReplyDeleteBtw. Timna je oduševljena vanilicama! :)
Lovely blog. Thank you for posting these recipes. They all look delicious to me. I will have to spend some time reading your blog and trying some of the recipes.
ReplyDeleteHappy 2011 and happy baking!
Mely
Odlican članak,dobra muzika ,jako lepe fotografije i još bolji medenjaci.Evo i mog doprinosa ukoliko vas interesiraju posni medenjaci
ReplyDelete