Friday, 17 December 2010

Išleri / Ischler Plätzchen


isleri1

Nisu vam se dopale vanilice? Prezirete mast? Keks nije keks bez čokoladnog preliva? Ovo je recept za vas!
Vanilice su u našoj kući doživele veliki uspeh. To je prvi kolač koji Una u stvari jede, a ne samo da oliže šećer i odloži u stranu. Dok ih je bilo, redovno mi je tražila da joj popodne serviram nekoliko vanilica u njenu činijicu. Pošto je to sve tako dobro prošlo, i pošto nisam imala drugog posla juče popodne, rešila sam da se zabavimo praveći išlere, pošto je reč o vrlo sličnom keksu pri čijem pravljenju ona može da pomaže.


isleri2

Išleri treba da izgledaju kao vanilice bez šećera, a sa čokoladom. U tom smislu, treba da budu okrugli. Međutim, rešila sam da malo ubijem monotoniju i vadila sam testo u obliku zvezdica. Ili što bi Una rekla, zevzdice. No, to nije sve: testo je značajno drukčije, jedino što je baš baš isto je džem od kajsija kojim se filuju.
Originalni recept glasi:

  • 140 g brašna
  • 140 g putera
  • 70 g mlevenih lešnika ili oraha
  • 70 g šećera
+
  • džem od kajsije
  • 100 g čokolade za kuvanje i malo ulja

isleri3

Od gore navedenih sastojaka se dobije manja količina smese, koja je sasvim dovoljna da zadovoljite potrebu za išlerima. Dobije se četrdesetak komada (doduše moja zvezdasta modla je bila veoma mala; kružića bi ispalo manje). Ako hoćete da uživate u njima nedeljama, kao u vanilicama, udvostručite količinu.
Postupak je isti kao za vanilice: testo se umesi, razvalja oklagijom, vadi modlom i peče na bakpapiru u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko pet minuta. Zatim se lepi džemom i gornji sloj keksa se umoči u otopljenu čokoladu.
Preliv od čokolade se sprema tako što se na veoma tihoj vatri otopi čokolada u šerpici i pri kraju se u nju umešaju dve supene kašike ulja. Ili ako možete da kupite gotov čokoladni preliv, spreman za topljenje (tzv. couverture) onda vam ne treba ulje.

isleri4

Sačekajte da se malo osuši džem kojim ste lepili kekse, pa uhvatite svaki išler za donji sloj i naglavce ga umočite u čokoladu. Malo otresite i ostavite da se ohladi i osuši. Pazite da pritom ne opečete prste čokoladom.


isleri rukopis

Šta sam promenila: Prvo, u testo sam stavila jedno jaje i shodno tome povećala količinu brašna za sedamdesetak grama. U stvari je trebalo da povećam količinu mlevenih lešnika, onda bi išleri bili aromatičniji, ali nema veze. Uplašila sam se da će mi se testo mrviti ako ne stavim jaje, pa sam se vodila logikom da ne može mnogo da uprska stvari čak i ako nije neophodno i tako je to ispalo.
Da ih ponovo pravim, umesto čokolade za kuvanje bih uzela pola-pola crnu čokoladu od 70% kakaoa i čokoladu za kuvanje. Kad bi se stavila samo crna čokolada, taj ukus bi prekrio sve ostale, a samo čokolada za kuvanje je suviše neutralna.
Presuda: Dok su još bili sasvim sveži - fantazija. Danas su mi malo suvonjavi, što je tipično za kekse s puterom. Ali i dalje veoma ukusni. A ne da su lepi... Svejedno, Una je olizala čokoladu i odložila u stranu.

isleri5


Ischler Plätzchen

Here's a Christmas classic of the middle-European cuisine, Ischler biscuits. They are somewhat similar to Vanilice, the recipe I published last, but there's a lot of difference in details. I shaped them as little stars, but traditionally they're round. A cup of warm tea and some Ischler biscuits is all you need to make Christmas taste and feel like Christmas. Enjoy!

  • 140 g butter
  • 140 g flour
  • 70 g ground hazelnuts
  • 70 g sugar
+
  • apricot jam
  • 100 g baker's chocolate
  • a little cooking oil

Knead a dough from the first four ingredients. I added an egg and thus, some more flour because I didn't want to risk ending up with crumbly biscuits, but the original recipe says no egg. You decide. Just like Vanilice, bake for 5 minutes at 180-200 degrees C. "Glue" with apricot jam and wait till the cookies cool off. Melt the chocolate and add about two tablespoonfuls of oil to make your couverture glossy. Dip the upper half of the biscuit in chocolate, shake off and leave to cool. Be careful not to burn your fingers!

8 comments:

  1. Išleri su zakon, nikad blagdani bez njih. Ovi tvoji u obliku zvjezdica su primamljivi, a i tijesto je malo drugačije od mojih. Svakako ću ih uvrstiti u ovogodišnje kolačiće.

    ReplyDelete
  2. Vrhunski izgledaju,...bas sam razmisljala o NG kolačima i možda ću i tvoje Išlere praviti,svidja mi se sto su sa Lesnicima...a vanillice ću 100posto.

    ReplyDelete
  3. Odlično prikazano, a zbog Une sam se slatko nasmejala pa je puno pozdravi:) Keksići su preslatki, veruj, nisam nikad pravila išlere. Kako je do toga došlo, uopšte sebi ne mogu da objasnim. Preskočila sam to. Moraću da se popravim, prvom prilikom pravim, po tvom receptu. Dozvoljavaš da te "maltretiram" ukoliko mi nešto zatreba? Pozzzz

    ReplyDelete
  4. Naravno Nale, samo pucaj! Obrati pažnju na to da moraš da dodaš još brašna ili lešnika ako dodaješ jaje. Taman toliko da se testo ne lepi za prste. Pošto je to još uvek veoma meko testo, savetujem da se stavi na pola sata u frižider - onda se lakše razvalja i lakše se vade oblici modlom. Ja to nisam uradila jer Una nije mogla da čeka :)

    ReplyDelete
  5. Joooj ovo je nesto bas za mene, volim lesnik u svim kombinacijama a ovi isleri i zvuce i izgledaju neodoljivo :)
    I vanilice mi izgledaju isto tako odlicno i bas bi mogla da ih ponudim detetu jer je on, sto se kolaca tice, skoro kao tvoja Una... pretezno polize secer i cokoladu sa vrha pa kolac odlozi sa strane. Mozda i kod nas vanilice upale ;)

    ReplyDelete
  6. Bravo za tvoje odlične i pouzdane recepte. Vanilice sam spremila i drago mi je da jesam.

    ReplyDelete
  7. Predivni su,to su super kolacici.

    ReplyDelete
  8. Having been lucky enough to sample these treasures during a visit, I highly recommend following Deana's recipe. The soft chocolate and the apricot jam taste marries perfectly together. Thank you!

    ReplyDelete