Friday 13 August 2010

Knedle sa šljivama / Plum Dumplings


knedle 8

Knedle sa šljivama su toliko popularan kolač da nema govora ni o kakvom zaboravljanju. Ovaj recept sam rešila da prikažem zbog mojih čitalaca iz inostranstva kojima možda nije toliko poznat. Za vas ostale, mala ispovest.


Kad sam krenula u dijasporu, tetka mi je dala svoj čuveni recept za knedle sa šljivama. To je ujedno i recept koji predstavljam ovde jer je a) izvanredan i b) u bakinoj svesci se javljaju dva različita recepta za knedle sa šljivama i nisam sigurna koji je onaj pravi. Dakle, odštampala meni ona fino recept, čak ga je i ilustrovala. Prvi stan u kome smo živeli u Nemačkoj je bio u stvari baštenska kućica, i toliko mali prostor da u kuhinji nije bilo rerne. Tako da sam bila primorana da pravim kolače koji se ne peku i tu mi je ovaj recept došao kao kec na jedanaest. Uzmem ja jednom tako da pravim knedle i sećam se da sam se jako namaltretirala a da me rezultat me nije oduševio (nisu uopšte bile kao njene). Uzmeš onaj krompir, kuvaš, ljuštiš, pasiraš, sat vremena se zamajavaš s tim, a još nisi došao do pola spremanja. I shvatim da ću morati da unesem neke promene. Tako sam počela da pravim testo s pire krompirom iz kesice, i od tada ga samo tako pravim.


knedle 1


Došla sezona šljiva ove godine, i rešim ja da napravim knedle, što zbog bloga, što zbog Mikija (Una "to" ne jede), što zbog drage sebe, i počnem da se poigravam mišlju da prvi put malo prevarim blogovsku publiku. Da ja lepo napišem ovaj propisni recept, a da slikam knedle koje sam umesila s gotovim pire kromiprom? Međutim, kako je vreme prolazilo, to me je sve više grizla savest i kad sam se našla u samoposluzi kupim ja krompir i kažem, nema laži, nema prevare.

knedle 2

Zasučem rukave i sve napravim od nule. Od kako sam stavila krompir da se kuva dok nisam poređala gotove knedle u činiju je prošlo tačno sat i po. Nije baš malo vremena, ali daleko je od onog maltretiranja koje mi je ostalo u sećanju, pogotovo kad se ima u vidu neuporedivo bolji rezultat koji se dobije kada se koristi svež krompir. Od sada ih pravim samo ovako:

Za 12 knedli

  • 500 g sipkavog krompira
  • 250 g mekog brašna
  • 50 g putera
  • 1 jaje
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 12 sitnijih šljiva
+
  • 50 g putera
  • prezle
  • kristal šećer
  • vanilin šećer
  • cimet (ko voli)

knedle 4

Krompir se u ljusci skuva u slanoj vodi. Možete i da ga oljuštite pre kuvanja, ja ovaj moj nisam ljuštila jer na njemu nije bilo ostataka zemlje, a lakše mi je bilo da skinem ljusku naknadno. Dakle, kuvate ga 30 do 35 minuta. Nemojte paničiti ako popuca, bolje da se prekuva nego da bude tvrd.
Ocedite ga i prelijte hladnom vodom, pa ga oljuštite. Stavite u činiju u kojoj ćete mesiti testo, dodajte puter i propasirajte alatkom sa slike dok je još vruć. Još bolje ako imate presu za krompir koja izgleda kao džinovska presa za beli luk, a možete i u multipraktiku. Ako slučajno vidite da vam je ostala neka sitna gromuljica, nemojte da se brinete, to se u gotovim knedlama neće primećivati.
Zatim dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo, jaje i umesite rukom. Dobićete prilično mekano i pomalo lepljivo testo. Ako je baš-baš lepljivo, dodajte još kašiku brašna, ali ne više od toga, testo mora da ostane meko. Oblikujte ga u obliku rolne promera oko 6 cm i podelite na 12 režnjeva.

knedle 3

Stavite na šporet veliku šerpu s posoljenom vodom da provri. Operite šljive, secite kriške testa i u svaki medaljon od testa utisnite po šljivu. Obmotajte je testom sa svih strana, a "šavove" zalepite tako što ćete na tim mestima uštinuti testo palcem i kažiprstom. Rolajte knedle između dlanova dok ne dobijete lepo oblikovane lopte.
U međuvremenu, voda je provrila. Smanjite šporet na dvojku i položite knedle, jednu po jednu, u vodu. Kuvajte ih tačno 15 minuta. Za to vreme u teflonskom tiganju otopite puter pa na njemu propržite veću količinu prezli (jednu i po šolju). Prezle pržite na umerenoj vatri dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Treba da popiju masnoću i budu konzistencije vlažnog peska.

knedle 5

Vadite po tri knedle, spuštajte ih u tiganj i kružnim pokretom valjajte po tiganju dok se sa svih strana ne oblože prezlama. Ako se plašite da vam ne iskoče, spustite tiganj i okrećite ih uz pomoć dve viljuške. Ređajte u posudu. Kada su sve knedle obložene prezlama, pospite ih ostatkom prezli i pospite kesicom vanilinog šećera, da lepo mirišu.

knedle 6

Jedite dok su još tople tako što ćete prepoloviti svaku knedlu i posuti šećerom i cimetom po ukusu.
Šta sam promenila: Nisam mnogo šta promenila, samo sam htela da vam skrenem pažnju na neke detalje. Svakako kupite sipkav krompir. Ako je krompir čvrst, kao onaj koji se koristi za pomfrit i krompir salatu, možete da ga kuvate dokle god želite, nećete moći lepo da ga propasirate (to je bila moja greška kada sam pravila knedle prvi put).
Neki prže prezle na ulju. To je stvar ukusa, meni puter u kombinaciji s prezlama dosta doprinosi ukusu knedli i ulje ne dolazi u obzir. Prezle propržene na puteru su "suvlje" i lakše se lepe za površinu knedle, dok one s uljem umeju da cure.
Takođe postoji običaj vađenja koštica i umetanja kockice šećera u šljivu pre formiranja knedli. Meni je ovo suviše pipavo i riskantno. Pocepana šljiva pušta sok koji ume da iscuri iz knedle u toku kuvanja, što mi se ne dopada.
Presuda: Objektivno jedan od najboljih slatkiša svih vremena, vrhunski comfort food. Ove su ispale baš kako treba: mekane i testaste. Ne valja kada su knedle žilave, tvrde ili gumičaste. Mogu da se prave i s kajsijama, ja više volim sa šljivama. Knedle su dovoljne kao obrok za sebe, pre nego desert. I originalna količina je dupla u odnosu na ovu iz mog recepta: ako treba da nahranite više ljudi, tuce knedli vam svakako neće biti dovoljno, jer svako će hteti repete.
P.S. Ako mislite da će vam nešto preteći, slobodno ih zamrznite tako što ćete ih u stadijumu pre kuvanja poređati po nekoj ravnoj površini, zamrznuti, pa tek onda stavljati u kesice. Kasnije treba samo da ih izručite u kipuću vodu i produžite vreme kuvanja za pet minuta.

knedle 7



Plum Dumplings

An Austro-Hungarian classic, comfort food supreme. Remember to use mealy potatoes for a nice creamy mash. Pick smaller-sized plums. Alternatively, you can use small apricots, they make lovely dumplings.

For a dozen dumplings:

  • 500 g mealy potatoes
  • 250 g soft flour
  • 1/2 sachet baking powder
  • 50 g butter
  • 1 egg
  • 12 plums
+
  • 50 g butter
  • 1 1/2 cups breadcrumbs
  • vanilla sugar
  • caster sugar
  • cinnamon
Boil the potatoes and drain them. Put them in cold water to cool, then peel and mash with butter. Add the flour and baking soda, knead into a soft dough. If the dough is too soft and sticky, you can add one spoonful of flour, but not more, as it needs to stay soft. Form a roll and divide it into 12 parts (see picture). Cut it into discs and place a plum in the middle of each disc, wrapping the dough around it. Close the "stitches" by pinching the dough. Roll between your palms to get even-shaped balls.

Boil a big pot of salty water and drop the dumplings in it, one by one. Cook for 15 minutes at medium heat. In the meantime, melt the butter in a frying pan and roast the breadcrumbs in it. By the time they're done, the breadcrumbs should be golden brown and resemble damp sand in texture. Place three dumplings on top of the breadcrumbs and roll them all over the pan surface to cover with breadcrumbs from all sides. Place in a serving dish. Once they're done, pour the remaining breadcrumbs on top and sprinkle with vanilla sugar.

Serve while warm by cutting a dumpling in half and pouring some caster sugar over it (I prefer cane sugar, but this is a matter of taste). You can sprinkle some cinnamon on top if you like. The dough is soft, the fruit sour and juicy, and the breadcrumbs and caster sugar crunchy and sweet! A real symphony of taste.

25 comments:

  1. Kako ti tijesto dobro izgleda...ja uvijek pravim one knedla sa grizom (fake krompirovo tijesto, bez krompira, ali i bez rusvaja u kuhinji), bas bih mogla jednom napraviti prave!

    ReplyDelete
  2. Napravi, napravi, nećeš se pokajati. Razlika je ogromna!

    ReplyDelete
  3. knedle s šlivama su mi odlične, nikad ih nisam radila s pireom iz vrećice, jest da oduzimaju nešto vremena dok se naprave, ali isplati se
    odlično izgledaju

    ReplyDelete
  4. Zdravo Maxivido,

    Knedle ti izgledaju jeko lepo, da ti pravo kažem potpuno sam zaboravio na njih. Verujem da ih nisam pravio jedno pet godina, i sad si me potsetila. Baš ti hvala. Mislim da ih pravimo manje više slično, jedino se ja trudim da stavim što manje brašna. Došao sam do zaključka da su mekše, i manje nekako lepljive u ustima, znaš onaj osećaj kao da su gnjecave. E, te mi se nikad nisu sveđale, pa sam zato i ja vrlo rado pravio sa instant pire krompirom iz kesice. Stavim mnogo manje vode nego što treba, pa ne moram ni brašno da sipam da bi se steglo. Sve u svemu jako zgodan taj pire iz kesice. Naravno da je kuvan krompir bolji, a drago mi je da se slažemo oko toga. Jer ovo što sledi je u stvari savet, kako da u knelama bude stvarno malo brašna. Krompir ja kuvam kao za pire, znači očišćen pa iseckan na kockice. Posle 30 min. iscedim svu vodu, pa mikserom izmiksiram onako na suvo. Odlično se ispasira na taj način, a onda ostavim da se stvarno dobro OHLADI. Ne sme da bude mlak. Kada u hladan krompir (sobna temperatura) sipaš jaje i brašno, treba ti duplo manje brašna nego kad je krompir mlak ili topao.

    Prednosti su nesagledivi. Sve bude još mekše nakon kuvanja.

    Moja baka je pravila isto tako sa celim šljivama i sećem se tog užitka kad je sečeš a ona unutra puna soka. Ne znam šta sam ja navalio da radim sa polovinama šljiva bez koštice, kad je tvoj način neuporedivo bolji. Hvala ti što si me potsetila kako to stvarno treba raditi.

    ps

    Nisam probao, ali čuo sam da neko stavi i kocku čokolade, umesto koštice. Moglo bi to biti dobro, jer čokolada bi se lepo otopila i ne bi to bilo loše, mada meni ono sipanje šećera u polovinu knedle kad je rasečeš, deluje nezamenjivo. Valjda zato nisam nikad ni stavio čokoladu. Nebi to bilo TO.

    ReplyDelete
  5. Da, i ja volim kad krcka šećer pod zubima.

    Što se tog krompirskog testa tiče, ja sam ga mnogo češće pravila za njoke nego za knedle, i to s pireom iz kesice. Isto kao ti, samo pola propisane količine vode, pa malo umesiš s brašnom i gotovo. Ništa jaja. Međutim nije bilo baš najmekše, što je za njoke još i đene-đene, ali za knedle ne može da se progleda kroz prste. U svakom slučaju, ovim putem se javno odričem pirea iz kesice u ovoj svrsi.
    Danas sam kupila neke kajsije, ko klikeri su, još sitnije od šljiva. S njima sutra pravim knedle, okačiću sliku.

    ReplyDelete
  6. Uf bas mi se sada jedu.Jako mi se dopada ovaj tvoj način pripreme,tako svaka gomboca bud ejednaka...:)Sa sljivama su najbolje,nikada nisam stavljala kosticu ali moj abaka je znala da izvadi kosticu i unutra stavi pola kocke sećera ili celu.Zavisi od veličine kocke.

    ReplyDelete
  7. Recept zapisan, probacu sledeceg vikenda - taman da tokom nedelje kupim sve sastojke.

    Samo jedno pitanje: kakav je to "sipkav" krompir?

    ReplyDelete
  8. Jovane, s obzirom na to da živiš na engleskom govornom području, na pakovanju treba da piše "mealy" ili "floury". As opposed to "waxy" (znači, nikako taj).

    ReplyDelete
  9. Neodoljivo! Ova štruca od krumpirovog tijesta je za reklamu! :)

    ReplyDelete
  10. Jao, meni je ovo omiljena poslastica, koju uvek molimo da mama spremi. Ali mi je zao da je mucim, da toliko vremena bdi nad sporetom. Inace, retko ko zna za ovaj recept, svi koje ja znam, su kod mene prvi put okusili ovu poslasticu i od tada je obozavaju! Mnogi koji su je prvo pomirisali, mislili su da je nemouce da taj spoj slanih prezli i slatkog soka od sljiva, moze biti lep spoj, ali sada se najavljuju da im se ostavi sa strane tri, cetiri, kada mama sprema :)

    ReplyDelete
  11. Kao prvo knedle obozavam, pravila sam ih nekoliko puta sa sljivama i tresnjama, ali ovo mi je jako dobar metod kako si ih ti napravila. Ja sam uvek razvlacila testo, a ovo mi izgleda puno jednostavnije..Probacu sigurno!

    ReplyDelete
  12. Драга моја, хвала за овај рецепт, па кнедле су фантастичне!

    ReplyDelete
  13. Mene je želja da naučim operaciju sa prezlama ovde dovela i moram da priznam da sam FASCINIRAN. Odoh dalje da istražujem, ali kod tebe.

    ReplyDelete
  14. Evo pravila sam danas tacno po receptu fenomenalno su ispale. Volim tako tacno po meri pa ispadne kako treba. Nezamenjiva poslastica u sezoni sljiva.Prava stvar a tako jednostavna.
    Pozdrav od Vesne.

    ReplyDelete
  15. DakleM, ne znam ima li cega lepseg. Posebno ako se imaju pozegace pri ruci.:)

    ReplyDelete
  16. Dejane, you hit the nail on the head. Džabe i savršen recept, i vesela kuvarica, kad nema naših šljiva. Od blata da ih pravim!

    ReplyDelete
  17. Upravo ih napravila, dijete koje se zateklo kući kada su bile gotove je pojelo 4. Četiri!!!!
    Maxivido, nisam ih nikad voljela, jer sam jednom bila poslužena "knedlama" koje su bile jako, jako loše. A ako im nisam dala drugu šansu, mislila sam da ove knedle ništa ne valjaju, dok mi se na jednom forumu nisu popeli na glavu s njima. Sad tamo ne smem da priznam da mi se ustvari, veoma, veoma sviđaju. :)

    ReplyDelete
  18. Zdravo svima. Mi smo u Americi od 1991 kad sam bila dete. Originalno iz Beograda. Majka nam je pravila ove knedle ali umrla je pre nego sto sam stigla da je pitam kako. Ona je bila (u mome misljenju) najbolja kuvarica na svetu, cak je i ovde radila u restoranu i kuvala za stotine ljudi u isto vreme. Ja nisam kuvala, radila sam 60 sati nedeljno i isla na fakultet tako da kuvanje mi nije bilo vazno.

    Secam se na kraju majka je knedle zapekla u rerni. Nikada u zivotu nije stavljala kocku secera u sljivu. To meni zvuci malo suludo. Da cuje da neko pravi knedle sa krompirom iz kesice (instant pire u Americi na VELIKOM raspolaganju) prevrnula bi se majka u grobu! Ona sve pravila od scratch. Zasto da iko uzima takvi uzasan "short cut"? Skuvati krompir nije rocket science.

    Izvinite, ali jos uvek neznam sta su ti specijalni krompiri. Nerazumem "mealy" krompire... Hvala na slikama! Veoma lepe! Da nisam dozivotno na dijeti ja bi ovo napravila odma ali znam da nista nije bolje od kako je moja majka pravila.

    Pozdrav...Ivana

    ReplyDelete
  19. Kako li bi ispalo da se umesto hlebnih mrvica koje upiju dosta putera, knedle uvaljaju u pecene mlevene bademe ,lesnike ili orahe? Ili mleveni roasted Cashew nut recimo. Deluje mi zdravije i ukusnije.
    Milojko

    ReplyDelete
  20. Dragi Milojko,
    S obzirom na to da u testo, na ogromnu količinu brašna ide zanemarljiva količina putera, i da osim njega u knedlama nema nikakve masnoće, neophodno je da se puter pojavi još jednom, pošto je masnoća nosilac arome. S druge strane, sigurna sam da bi sa mlevenim orasima bilo takođe veoma ukusno, zašto ne isprobaš, pa da podeliš utiske?
    Pozdrav, Deana

    ReplyDelete
  21. Hallo,

    Zwetschgenknödel! Von denen hab ich mir immer eine Überdosis angefressen, dass ich kaum atmen konnte. Meine Mama schnitt immer eine Tasche in die Zwetschgen, entfernte den Kern, streute Zimt hinein und steckte ein Stück Würfelzucker anstelle des Kerns hinein. Ansonsten wie bei dir. Serviert wurde das alles mit kremig gerüherter Sauerer Sahne oder Schmand. Mmmh ...

    LG, Maria

    ReplyDelete
  22. Hallo Maria,
    Den Trick mit Zuckerwürfel kenne ich auch, das ist wohl etwas für die, die mehr Erfahrung haben, sonst läuft der Zwetschgensaft raus aus der Knödel. :) Ich freue mich sehr dass dir das Rezept gefallen hat!

    ReplyDelete
  23. zdravo, upravo sam prvi put napravila knedle sa sljivama i ne mogu da docekam da se ohlade koliko mi se jedu, ispale su bas onako kako se secam da ih je moja baka pravila (ovo sto sam ispekla jezik da bih probala hehehe)! hvala na receptu!

    ReplyDelete
  24. odlican recept, hvala

    ReplyDelete
  25. Pravim ovakve knedle a umesto mrvica stavim mlevenu plazmu. Bozanstven ukus.

    ReplyDelete