Wednesday 1 August 2012

Levantski poljupci / Levantine Kisses


levantine 5 flickr



Priznajem, samoinicijativno sam ovim kolačićima izmislila romantično i egzotično ime, ne samo zato što Pusle od lešnika, kako se kolač u bakinoj svesci zove, zvuči dosadno, nego zato što sam ga dovoljno promenila da više ne budu pusle. Znate već - pusle su nešto prhko i suvo, dok su ovi naši poljupci baš sve suprotno. Ne znam da li sam ikad ispekla nešto mekše. I da, to je ono što sam najavila pre par nedelja kad sam rekla "Za nekoliko dana vam javljam šta ćete s belancima koji su vam pretekli od Kafe torte." Jeste da su vam se dosad ta belanca pokvarila, ali ovaj kolač je vredan svežih, pa makar morali da bacite žumanca.

Kolač sam pravila dva puta - u prvoj verziji samo sa suvim smokvama i bademom umesto lešnika, a u drugoj s lešnicima, smokvama i urmama. Pekla sam ga i dugo na tihoj vatri i kratko na jačoj, i recept koji vam predstavljam je neko optimalno rešenje, rezultat koji se nama najviše dopao. A ne da nam se dopao!



levantine 3 flickr



Već mogu da zamislim sebe kako grickam ovo na obali Egejskog mora dok pijuckam ledeni uzo u hladu neke smokve. Naslov nije slučajan - ovo je čitavo Sredozemlje u jednom kolačiću! I znate šta je još dobra vest? Em što u njemu uopšte nema masnoće, em što se neverovatno lako pravi. Trebaće vam:


  • 3 belanceta
  • 230 g šećera
  • 250 g mlevenog lešnika
  • 4 suve smokve srednje veličine
  • 6 urmi
  • malo sirćeta

levantine rukopis



To je sve! Za početak, zagrejte rernu na 160 stepeni. Urmama izvadite koštice i iseckajte ih sitno. Smokvama uklonite peteljke, i njih iseckajte. Na slici vidite koliki su moji komadići - nisam htela da ih previše usitnim da se ne bi pretvorile u kašu.

Zatim seckano suvo voće pospite delom mlevenog lešnika koji ste spremili za kolač i prstima sve dobro promešajte, razdvajajući komadiće koji su se zalepili. I smokve i urme su veoma lepljive, gledajte da ih razdvojite što bolje možete. Kada se na komadiće nalepi mleveni lešnik, više se neće slepljivati jedni uz druge.

Recept nalaže da se belanca umute s malo sirćeta (to "malo" je za mene jedna supena kašika). Zanimljivo je da se ni u jednom drugom bakinom receptu ne nalaže mućenje snega sa sirćetom, samo ovde. Mislim da ovaj korak možete i da izostavite ako hoćete. Koliko se sećam, Mamajac je tvrdila da se belanca isto umute i sa sirćetom i bez njega. Meni se, istini za volju, čini da se brže stegnu sa sirćetom, ali da osim toga ono ne utiče na konzistenciju ni kvalitet snega.

Kada se belanca napola učvrsnu, počinjete postepeno da dodajete šećer. Dodajte samo pola. Ostatak umešajte kašikom. Ovo je trik moje mame ako želite da vam se pusle ne "skljokaju" u toku pečenja. Ali pošto nam pusle u ovom slučaju nisu cilj, i pošto mi se masa, da budem iskrena, skljokala uprkos ovom postupku, možete i odmah da umešate celu količinu šećera. Dodajte seckano voće sa lešnikom i ostatak lešnika, pa sve lagano sjedinite kašikom.



levantine 2 flickr



Na pleh sa papirom za pečenje sipajte kašiku po kašiku ove smese i pecite 25 minuta. Čim primetite da kolačići menjaju boju, vreme je da ih izvadite iz rerne. Ostavite ih da se ohlade i pustite da vam se tope na jeziku uz čašu hladnog belog vina. Fantazija!

Šta sam promenila: Pošto nemam iskustva sa "svežim" urmama, kupila sam one standardne, zalivene šećernim sirupom. Zbog toga sam smanjila količinu šećera sa 300 na 230 g.  I da, sam dodatak urmi je moj novitet, bez nekog posebnog razloga, osim što sam luda za njima. Kao što sam spomenula, iste kolačiće sam pravila i s bademima - bolji su s lešnicima, ali su i s bademima fenomenalni.

Umesto klasičnih suvih smokava, koje umeju da budu prilično tvrde, kupila sam takozvane soft smokve od firme Seeberger. Ne znam šta oni tim smokvama rade, kako ih preprađuju, ali ono što vas dočeka u kesici je priča za sebe. Pitajte mog muža - to je mitski sastojak koji je smazao pre nego što sam stigla da napravim kolač. Smokve su sočne i mekane i divne, a nisu valjane ni u kakav dodatni šećerni sirup ili slično. Trebalo je da kupim i njihove soft urme, ali budžet mi nije dozvolio.

Presuda: Kakva poezija od kolača! Nešto tako jednostavno, a u isto vreme prefinjeno i plemenito odavno nisam jela. I to bez čokolade, putera i ostalih srednjeevropskih koještarija. Ovo je pravi ukus leta na istočnom Sredozemlju - levantsko voće, šećer i lešnik. Čoveku ponekad nije potrebno više da bude srećan.



levantine 1 flickr



Levantine Kisses



Here's a very simple cookie recipe from my grandmother's notebook, given a glamorous new name by yours truly. I thought these cookies were just too heavenly delicious and poetic to be called Hazelnut Meringue (original name) and now they sound like what they taste like - the Eastern Mediterranean summer!

There is absolutely nothing that isn't fantastic about this cookie: there is no fat involved, it is easy to make with just a few basic ingredients and the result is so lush and sophisticated, you'd think they require a much greater effort.


  • 3 egg-whites
  • 230 g / 8.1 oz sugar
  • 250 g / 8.8 oz ground hazelnuts
  • 4 dried figs (I used soft figs)
  • 6 dates
  • 1 Tbsp vinegar


Pre-heat the oven to 160° C / 325° F. Start by pitting the dates and removing the stems from figs. Dice both fruits, but none too finely otherwise they'll turn into a porridge. Have a look at the picture above if you're not sure how big your fruit chunks should be. Take a few tablespoonfuls of the ground hazelnuts and dust the fruit. Using your hands, mix the fruit and nuts, seeing that fruit is evenly coated. The dates and figs are sticky, and you want to separate the chunks that are glued together.

Using a hand mixer, start beating the egg-whites, adding the vinegar. When you're about halfway done and the mixture turns into a white foam, but still not very stiff, add the sugar and keep beating until soft peaks form. Fold in the fruit-nut mix and the remaining nuts until all ingredients are well-combined. Line a baking tray with parchment paper and pour tablespoonfuls of batter in rows, making sure to leave some space between each cookie. Bake for 25 minutes, until the cookies start getting golden-brown.

You will be surprised. You will be overjoyed. And you'll want to make them again.

12 comments:

  1. Krasni kolačići! Inače jako volim dodatak smokava i datulja u kolačima, zapravo ih volim i grickati same za sebe.

    ReplyDelete
  2. Nadam se da su se dopali i Uni, velikoj ljubiteljki svih vrsta keksa.

    ReplyDelete
  3. Naravno. Pojela je tri od juče. Kod nje nema neumereno.

    ReplyDelete
  4. Deana, svaka čast, recepti su vam super, a izrada i prezentacija također! Ovi će baš dobro doći za neki moj obiteljski skup jer ni mama ni sestra ne mogu jesti brašno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sanda! Na našem blogu ima baš dosta bezglutenskih recepata, pogotovo torti. Ako želite mami ili sestri da napravite lepu bezglutensku tortu za rođendan, tu je Ujnina čokoladna torta (http://tortatorta.blogspot.de/2011/02/ujnina-cokoladna-torta-aunties.html) ili naš najpopularniji recept, Reform torta (http://tortatorta.blogspot.de/2010/06/reform-torta.html). Prijatno!

      Delete
  5. ovo je savršen keks, psrema recept za Božić!

    ReplyDelete
  6. ihh Maxivido! Vi ste uživali u kolačićima, a ja u tvom postu! Čitam i zamišljam kakav im je okus i kako bi se topile u ustima :)

    Fotke, standardno divne :)

    ReplyDelete
  7. Mene samo zanima da li je sve vreme temp 160C, posto ste napisali za pocetak. I kako vam ispadnu tako ujednacene velicine??? Ja sam juce pravila nesto slicno ( belanca sa secerom i puterom od oraha) i nisu se tako lepo slegli u kruzni oblik vec su ostali istog oblika kao kad sam ih nanela kasikom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvo, bez persiranja, molim lepo! :) Drugo, jeste, 160 stepeni sve vreme pečenja. Treće, kod ovog recepta je sve u preciznom merenju - zanimljivo je da se ova količina uporedi sa receptom za koru od reform torte, u koju ide neznatno više šećera i oraha, a čak 12 belanaca! Suprotno mom očekivanju - ta kora je testasta, dok su ovi kolačići sličniji puslicama iako su veoma mekani. Takođe, malo ređe testo se dobija ako se belancima baš ne umuti duša - ja prekidam s mikserom čim vidim da su čvrsti, ne ronzam dok se ne pretvore u gips. Meni su se potpuno razlili tokom pečenja, a uglavnom su iste veličine zato što dodajem pomalo testa na gomilice koje sam već formirala dok mi sve ne budu ujednačene veličine - mada daleko od toga da su isti, vidi se najbolje na ovoj poslednjoj slici.

      Delete
  8. You know, my grandmother made these - with ground almonds, dates and cinnamon, no figs. It was one of my favourite Christmas cookies when I was a child. As we are Austrians, I suppose this recipe could have made its way into one of the family's cookbooks way before the first world war.

    ReplyDelete
  9. Slatko, slađano! Baš da se proba:-)

    Mislim da se sirće stavlja i da bi 'ubio' slatkoću šećera. Ipak mu je prevashodna funkcija verovatno čvrstina belanca. U receptima moje bake za sve pusle piše - vinski kamen! Pa sad ti znaj šta je to:-)

    ReplyDelete
  10. Hi Maxivida! I hope you haven't kissed us good-bye with these delightful Levantine kisses. Maybe you are busy producing your first cookbook? Or the school-girl is keeping you busy...

    ReplyDelete