O nama


Moja baka Spomenka Strunjaš (rođ. Radosavljević) rođena je u Pirotu, 1921. godine. Umrla je kada je meni bilo dvanaest godina, ali njen uticaj na mene i na moje odrastanje veoma je teško preceniti. Bila je domaćica i sjajna kuvarica. U amanet nam je ostavila svoje sveske s receptima, neke novije, neke starije. Recepti su pisani njenom rukom, na ćirilici. Tu je i poneki rukopis moje prabake Ruže.

Prvobitna zamisao bila je da sačuvam recepte za moju ćerku, koja možda neće moći da pročita te rukopise, sve i da se zainteresuje za ćirilicu. Međutim, onda sam shvatila da su mnogi kolači iz ove zbirke odavno zaboravljeni ili poluzaboravljeni, a veoma zanimljivi, i da bi bilo sebično ne ponuditi ih javnosti diljem interneta.

Zato sam rešila da, uz pomoć svoje mame, svaki recept lično isprobam, fotografišem, prokomentarišem i prevedem na engleski jezik. Da kažem šta sam ili šta bih promenila, kakav je kompletan utisak, isplati li se praviti ga ponovo. To je najmanje što mogu da uradim. To je ono što dugujem onima koje više nisu sa nama, i onima koje tek treba da uzmu varjaču u ruke.

Četiri generacije žena porodice Radosavljević (u pravcu kretanja kazaljke): baka-tetka Borislava, mama Natalija, tetka Bojana, prabaka Ruža, tetka Minodora, baka Spomenka. U sredini - ja.