Wednesday 25 July 2012

Breskvice / Peaches

breskvice 5 flickr

Znate breskvice? One sitne kolače? Ja ne. Ne znam kako mi je promaklo da ih probam, sećam se da sam ih viđala po slavama još kao dete. Mama mi kaže da u Beogradu mogu da se kupe u svakoj samoposluzi. Međutim, iz nekog nepoznatog razloga, ja ih znam samo "po viđenju". Bilo ih je i na foodie blogovima, ohoho. Breskvice možda nisu bogznakakva poslastica, ali su veoma fotogenične, pa ljudi ne mogu da odole da ih ne naprave.



Na našoj Facebook strani, povremeno se desi da me ljudi pitaju da li imam neki starinski recept ili traže da napravim neki kolač. Nedavno - orasnice, kojih nažalost nema u bakinoj svesci. Čak dvoje (od njih je jedan moj prijatelj Nenad, koga ovaj kolačić veže za uspomenu iz vojske) je tražilo breskvice. E, breskvica ima u svesci, i to neki sasvim izbledeli rukopis, što znači da je recept dosta star. Baš sam se obradovala kad sam ih pronašla, kupila sastojke i dala se na posao.

Kao što sam već objavila, prvi pokušaj pravljenja je propao. Za to je, kao i u više navrata dosad, bio kriv bakin neprecizan recept. Vrlo često se u njenim rukopisima nailazi na uputstvo da se "doda brašna koliko testo upije" ili "dodaj brašna da testo ne bude mnogo tvrdo", kao u ovom slučaju. Šta to, uopšte, znači? Nisam bila sigurna, pa sam napravila srednje tvrdo testo od 450 g brašna. Te breskvice su mi se u rerni "istopile" i pretvorile u nekakve talere, od kojih nikako nisu mogle da se sastave dve polovine koje bi ličile na breskvu.


breskvice flickr


Rešila sam da sve ponovim, ali sada već s dilemom - kakve breskvice treba da budu? Da li je reč o keksu ili o kolaču, znači, da li je testo nakon pečenja meko ili tvrdo ili nešto između? Nisam znala jer ih nisam jela. Počela sam malo da istražujem po internetu i videla da ne mogu da se oslonim na količinu brašna koje nalaže neki univerzalni recept za testo koji se pojavljuje na više mesta, jer on nalaže ulje, a bakin recept - mast. Osim toga, i drugi sastojci nisu baš isti, tako da sam samoincijativno rešila da povećam količinu brašna za 150 g i ovog puta sam dobila oblik koji sam želela.

Dakle, ovo je malo drugačiji recept od onog koji vam je možda poznat. Pravi starinski. Od pre vremena kada su breskvice počele da se farbaju prehrambenim bojama, jer tada tih boja nije bilo. Ali prvo, sastojci.
  • 3 jajeta
  • 215 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 250 g masti
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 600 g brašna
  • 100 g čokolade
  • 5 kašika likera od pomorandže (ja sam koristila Angel d'Or, ali može i Cointreau)
  • sok jedne pomorandže (u originalu 250 ml zašećerenog mleka)
  • džem od kajsija
  • vanilin šećer

breskvice rukopis


Dobro umutite cela jaja sa šećerom, pa dodajte med i mast iseckanu na kockice. Mast treba da bude sobne temperature. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i postepeno ga dodajte u smesu, sve dok ne dobijete srednje tvrdo testo (testo treba još uvek da vam se malo lepi za ruke). Ostavite testo u frižideru oko 30 minuta.

Uključite rernu na 160 stepeni. Od testa pravite loptice promera 1,5 cm i ređajte ih na bakpapir s malim razmakom. Pecite oko 15 minuta, dok kolačići ne počnu da menjaju boju. Izvadite iz rerne i pustite da se malo ohlade, a onda im oštrim nožem izdubite unutrašnjost s donje strane. Pritom pazite da nožem ne probijete površinu kolačića, i da ne pritiskate mnogo rukom kojom ga pridržavate da vam se zidovi "školjke" ne bi urušili. Svejedno će vam nekoliko komada propasti, ali nemojte da se sekirate. Ako se kolačić smrvi dok ga dubite, bolje je da ga bacite nego da ga dodate u mrvice jer ćete na kraju imati previše mase za punjenje.



breskvice 2 flickr

breskvice 3 flickr



Mrvice skupljajte u činiju i na kraju ih još malo usitnite prstima. Dodajte liker, otopljenu čokoladu i sok od pomorandže, pa sve dobro promešajte. Kafenom kašičicom punite "školjke" i svaku polovinu premažite džemom od kajsije pa ih zalepite dve po dve. Uz pomoć četkice, namažite džem i po ostatku breskivce pa je uvaljajte u vanilin šećer.

Ostavite breskvice da se osuše preko noći.

Šta sam promenila: U samom receptu - nekoliko stvari. Prvo, umesto ruma sam stavila liker od pomorandže. Čitajući recepte za breskvice, nailazila sam na razna punjenja. Uglavnom se pune pekmezom od šljiva, što je lepo, ali mene je čokolada iz bakinog recepta više privukla. Ono što je svim receptima zajedničko je rum - breskvice su svakako "pijani" kolačić. Međutim, želela sam da održim izvesnu voćnu notu u kolaču koji je dobio ime po voću, pa sam pomislila da bi liker od pomorandže bio bolje rešenje. Ispostavilo se da je ovo bila dobra ideja, pa sam umesto četvrt litre mleka dodala sveže ceđen sok od pomorandže.


breskvice 7 flickr

Takođe sam se odlučila za 100 g tamne čokolade, jer u receptu nije jasno koliko čokolade treba da se stavi na ovu količinu testa.

Ono što recept ne spominje, a veoma je važno jeste veličina kuglica koje treba da napravite. Svako bi želeo sitne breskvice, jer je ipak reč o sitnim kolačima i naravno da treba težiti tome. Računajte da će loptice tokom pečenja narasti tridesetak odsto u odnosu na prvobitnu zapreminu. Međutim, što su kolačići manji, to će vam biti teže da ih izdubite i samim tim, veća je šansa da će vam se lomiti. Zbog toga je gore pomenuti promer loptice od 1,5 cm, po mom mišljenju, optimalna veličina.


breskvice 6 flickr


Moj dodatak je i džem od kajsija koji sam koristila da obojim breskvice. Uobičajeno je da se ovi kolačići boje žutom i crvenom prehrambenom bojom da bi što više ličili na prave breskve. Bakin recept ne spominje nikakvo bojenje, samo piše da breskvice treba uvaljati u vanilin šećer. Da bi bile lepše i da bi se šećer bolje "uhvatio", ja sam ih namazala džemom od kajsije, koji sam takođe koristila da mi se dve polovine bolje zalepe. Kajsija nosi i prirodnu narandžastu boju, ali ih farba veoma diskrentno, kao što može da se vidi s fotografija.

Presuda: Ove moje breskvice su veoma mekane, tope se u ustima. Dve glavne arome su čokolada i alkohol, mada je i voćna nota jasno prisutna. Ipak, čini mi se da taj voćni ukus više dolazi od džema nego od pomorandže. U svakom slučaju nije toliko intenzivan da bi moglo da se kaže o kom voću je reč.

Preko noći, koliko su odstajale pre nego što sam ih probala, mast je učinila svoje i nema više ni traga suvoći ili prhkosti testa. Ipak, čini mi se da bi najbolje legle uz čaj ili kafu, kad vam dođe prijateljica na trač partiju.


breskvice 4 flickr



Peaches



These cookies do look like peaches, but this is where similarity ends. What they really are is a boozy, chocolate cookie with a fruity note, but there's no actual peach in sight. They're not the easiest cookie to make, but they're so photogenic and intriguing, you won't resist making them to impress your guests the next time they come around for a cup of coffee.

This is an ancient recipe and the cookie dough is made with lard. The lard makes the pastry go soft overnight and it keeps the cookie tasting fresh for ages. If you're not a fan of lard, you can substitute it for vegetable oil, but it won't be the same (the cookie will dry out much sooner).

Also, the original recipe dictates the use of dark rum, but I substituted it for orange liqueur to make the filling more fruity. And because the filling turned out too dry, I added some orange juice as well.

Cookie dough:
  • 3 eggs
  • 215 g / 7.5 oz sugar
  • 2 Tbsp honey
  • 250 g / 2 sticks lard (at room temperature)
  • 1/4 ts baking soda
  • 600 g  / 6 cups flour


Filling:
  • cookie crumbles
  • 100 g / 3.5 oz dark chocolate, melted
  • 5 Tbsp orange liqueur (I used Angel d'Or, but Cointreau is just as good)
  • juice of one orange

Beat the eggs with sugar and honey, adding lard cut in cubes. Combine with the other dough ingredients and knead until you get a nice, slightly sticky dough.  Leave it in the fridge for 30 minutes.

Pre-heat your oven to 160° C  / 325° F. Make little dough balls, about 0.5 inch big and put them on a baking sheet, leaving a little space in between, because the dough will rise a little as it bakes. Bake the cookies for about 15 minutes, until they start changing colour.

When they're done, leave to cool for a few minutes, then scoop out the insides of each cookie into a bowl using a sharp knife. Be careful not to pierce the cookie's up side, and also that you don't squeeze the cookie too hard, otherwise it will crumble. Inevitably, you will lose some cookies, but don't add them to the scooped-out crumbles.

Put the cookie shells aside and melt the chocolate. Mix the crumbles with liqueur, orange juice and melted chocolate. Using a teaspoon, fill each shell with the mixture and brush some apricot jam on top. Glue two shells together to get a shape resembling a peach. Spread apricot jam all over and roll the cookies in vanilla sugar. Leave the cookie to rest and soak in the filling overnight.

If you want to make your cookies even more peach-like, you can use food colouring to add some red blush, but I prefer to do it the natural way. Be careful about giving the cookies to kids - they turn out pretty boozy, and although it's not enough to get drunk on, it's more enough to get them used to the taste!

15 comments:

  1. Eh, breskvice...Zao mi je sto u vojsci nisam imao ovoliko svesti o kuvanju. Tamo sam ih jeo relativno cesto, jer su se cesto pravile u domovima ljudi koji su ih donosili. Ja ih se secam kao iznenadjujuce ukusnog kolaca, arome koju nije lako opisati, ali koja je prilicno uzbudljiva. E sad, moj ukus se uzasno mnogo promenio od onda, ko zna da li bi se to meni sada dopalo. Tek, cini mi se, a posto je sve bilo bas davno (ovog leta 18 godina), da mi je receno da se polovine od testa prave u nekakvim kalupima, i da je generalno pravljenje ovog kolaca mukotrpan posao. Ali, kao sto rekoh, sve je bilo veoma davno, nisam vise siguran da je sve to tacno. Inace, do vojske, a ni posle vojske, ja ih nikada nisam jeo u Beogradu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da je ključ upravo u tome što si ti rekao - u mladosti nam se neke stvari učine kao vrh poslastičarstva, pa se posle razočaramo kad ih ponovo probamo, ali uglavnom nam se i dalje dopadaju zbog sentimentalne vrednosti koju nose.

      Delete
  2. baš zgodan recept, malo drukčiji od drugih

    ReplyDelete
  3. Breskvice su meni toliko drage, ali nisam ih probala praviti sama. Kad sam na odmoru na nasim prostorima ima ih svuda, tako da se nauzivam za cijelu godinu. Predivne su na ovom stalku.

    ReplyDelete
  4. U mom kraju se rade velike breskvice (zapravo se zovu breskve) - otprilike je jedna polovica veličine cijele breskvice (mislim na one koje se mogu kupiti u dućanu). Na tu sam dimenziju naviknuta od djetinjstva i bilo mi je stvarno čudno kad sam prvi put vidjela te manje.
    Nadjev koji si napravila zvuči odlično, a poznato je da su čokolada i naranča odlična kombinacija.

    ReplyDelete
  5. Nisam nikad ih ni jela ni radila. Uvijek sam ih zaobilazila na tacnama, grozila sam se te obojene strane, pa neki listić... no ovo tvoje je nešto sasvim drugo, ma pravit ću ih i probat, baš me zanima jel to to.

    ReplyDelete
  6. Breskvice nisam cesto jela, mozda 2-3 puta u zivotu kod rodbine, ali mi je uvijek smetala crvena boja u njima (nekako ne volim boju u kolacima)... Ovaj recept je divan, a kombinacija narance i i cokolade fantasticna!

    ReplyDelete
  7. Breskvice sam jela davno i sjećam se da ih je moja tetka bojila sirupom od višanja. Nešto ih ne viđam kod nas, a kad premotam film, jela sam ih samo jednom i to prije nekih 25 godina i sjećam da su mi se baš dopale. Bože, koliko ja to imam godine, ne smijem glasno ni da kažem.

    ReplyDelete
  8. eee meni breskvice bude neko lijepo sjecanje iz djetinjstva.. obje bake su ih cesto radile.. ja sam ih davno radila zadnji put.. inace umjesto umjetne boje (koju ja i ovako ne nikad ne koristim), mozea koristiti sok od cikle! umocis kuglice prvo u taj sok pa u secer, onda one dobiju neku rozastu boju pa malo vise podsjecaju na prave breskvice!

    divne su ti slike..

    evo i mog recepta (mislim da je to mozda i origanlni bakin recept kojeg mi je dala majka):
    http://jovankebashtovankekutlacha.blogspot.com/2009/12/breskvice.html

    ReplyDelete
  9. meni su dobro poznate brskvice, moja mama ih često radi, punjenje radi s orasima i čokoladom i mrvicama od breskvica a namače ih u obojanom soku da se šećer prilijepi

    ReplyDelete
  10. To je kod nas svadbeni kolač. Nekada su bili nezamislivi kolači na svadbi bez breskvica, danas više i nisu moderne pa ih se ne sreće tako često. I kod nas su umočene u obojanu vodu prije umakanja u šećer.

    ReplyDelete
  11. they look beautiful, and you are amazing to do such complex baking. Like the new "Mental Oriental" look of your blog!

    ReplyDelete
  12. Jao secam se tih kolaca sa slava... bio je to deo kolacarskog trojstva: breskvice, lubenicice i korpice sa cvecem. Moja mama to nikada nije pravila, valjda zbog vestackih boja. Mnogo mi se svidja tvoja studioznost u izvedbi kolaca.

    ReplyDelete
  13. Moj omiljeni kolac iz detinjstva! U stvari, manje vise moj. Posebno je bio omiljen mojoj sestri! Ona ih BAS voli! Mi ih nikad nismo bojali prehrambenim bojama (kao kupovne) vec domacim sirupom od nekog crvenog voca... Kad ih mama pravi, mi uvek dubimo te polutke... :)
    Fotke su divne, a posebno mi se svidja stalak na njima!

    ReplyDelete
  14. Obožavam breskvice. Sigurno jedan od najlepših kolača. Obožavam kad mi ih baka napravi, tako ih slatko pojedem. Svaka čast za slike, odlične su! :)

    ReplyDelete