Sunday 20 November 2011

Marinske štangle / Seafarer Bars


marinske 5 s

Još bolje: "reform torta u malom". Ako nemate vremena da pravite celu reform tortu, nemate dovoljno jaja u kući, trebaju vam sitni kolači a ne torta (pogotovo u sezoni slava), marinske štangle su pravo rešenje za vas. Kada sam ih napravila prvi put, pre godinu i po dana, pomislila sam, što bi se iko zamajavao s ovim, kad o istom trošku može da napravi pravu reform tortu. Međutim, nije to baš tako.



Kao prvo, ne morate da prljate onu džambo-vanglu u kojoj biste za reformu lupali belanca. Šest belanaca za ove štangle sasvim lepo mogu da se ulupaju u posudi normalne veličine. Drugo, za sve vas koji živite u strahu od fila za reformu - čini mi se da sa manjim brojem jaja fil bolje uspeva. Sasvim sigurno se daleko kraće kuva. Manje posla za pranje sudova, ušteda vremena pri pripremi fila, a rezultat - baš ono što očekujete. Divne zimske štangle s ukusom nugata. Jedino mi nije jasno zašto se zovu marinske, čisto da ne pomislite da je tajni sastojak polovina inćuna ili sušeni račići.

Potrebno je za koru:

  • 6 belanaca

  • prstohvat soli

  • 200 g šećera

  • 200 g lešnika



za fil:

  • 6 žumanaca

  • 150 g šećera

  • 50 g čokolade

  • 125 g putera



marinske rukopis

Za koru se rerna ugreje na 200 stepeni C. Uzme se manji a dublji pleh (u kome inače pravite štanglice drugih vrsta) i obloži bakpapirom. Odvoje se belanca od žumanaca. Belancima se doda prstohvat soli i ulupaju se do polučvrstog snega, a zatim se postepeno dodaje šećer, sve vreme muteći, dok se ne dobije čvrsta masa. Na kraju se kašikom umešaju mleveni lešnici. Masa se rasporedi po dnu pleha i peče se 30 minuta (nakon pet minuta se temperatura smanji na 170 stepeni).

Dok se peče kora, ostane nam taman dovoljno vremena da skuvamo fil. Spremite posude za kuvanje na pari i u veću šerpu sipajte vodu pa stavite da provri. U zasebnoj posudi mutite žumanca sa šećerom dok ne dobijete sasvim gustu i veoma svetložutu masu. Prespite žumanca u manju šerpu u kojoj ćete kuvati fil, pa je stavite u veću u kojoj vri voda. Mešajte žicom dok se masa ne zagreje, pa dodajte izlomljenu čokoladu. Neprestano mešajte žicom. Nakon što se čokolada sasvim otopila, kuvajte još samo dva-tri minuta, dok fil ne postane vidno gušći. Izvadite manju šerpu i mutite fil još malo, dok se dno šerpe ne prohladi.


marinske combi


Izvadite puter iz frižidera i nakon desetak minuta ga umešajte žicom u fil. Puter ne treba da bude sasvim mekan i fil ne treba da bude sasvim hladan, nego još uvek topao da bi puter mogao da se istopi. Ne zaboravite da izvadite koru iz rerne! Dobro umutite fil i stavite ga u frižider da se sasvim ohladi i stegne.

Odsecite okrajke kore, rasporedite fil odozgo i ukrasite po želji: ja sam koristila seckane pistaće jer se ništa drugo nije našlo pri ruci. Ostavite barem dva sata u frižideru, pa secite na štanglice!

Šta sam promenila: Najvažnije: smanjila sam količinu šećera i u kori i u filu. Dvesta grama šećera je previše za samo šest jaja, pa sam u koru stavila 170. U fil sam stavila 130 grama šećera.



marinske s



Umesto lešnika sam uzela orahe jer ih više volim i nisam ih mlela na mlin, nego štapnim mikserom na nekoliko sekundi, čime sam dobila neujednačeno mlevene orahe, s manjim i krupnijim komadićima. Cilj je bio da se orasi osećaju pod zubima.

Morala sam da fotografišem štangle čim su bile gotove i još uvek nisu u potpunosti stegnute (dok mi nije nestalo dnevne svetlosti) ali šta ću, čitalaštvu sam obećala kolač za vikend!

Presuda: Idealan kolač za početnike koji se još ne usuđuju da se okušaju u pravljenju prave reform torte. Em je veća šansa da će uspeti, em i ako ne uspe, manja je šteta, i što se tiče izgubljenih sastojaka i izgubljenog vremena. Nešto kao reader's digest reform torte!

P. S. Fotografije štangli koje su posute pistaćima sam napravila danas popodne. Štangle posute kakaom sam fotografisala u maju prošle godine. Jedina razlika (osim u dekoraciji) je u veličini pleha - nove štangle izgledaju deblje jer su pravljene u manjem plehu.



marinske 2 s





Seafarer Bars



Do not fret: there are no anchovies or pulverized crabs in this chocolate-nut dessert supreme. Whence their name comes shall remain a mystery!

Our most popular recipe at Zaboravljene poslastice is the somewhat notorious Reform Torte. It is a beautiful, elegant cake, infamously difficult to make. If you want to save yourself the trouble, the time, even the money for ingredients, we suggest you try this reader's digest alternative. Seafarer Bars taste exactly the same as Reform Torte, only in bar form.

I had to take the photos as soon as the cake was made, after a couple of hours in the fridge it looks more appealing.

For the pastry:



  • 6 egg-whites

  • a pinch of salt

  • 170 g sugar

  • 200 g hazelnuts



for the cream:

  • 6 egg yolks

  • 130 g sugar

  • 50 g baker's chocolate (50% cocoa)

  • 125 g butter



Pre-heat the oven to 200 degrees C. Take a not too large (20 x 30 cm) deep baking tray and line it with greaseproof paper.

Separate the egg whites from the egg yolks. Add a pinch of salt to the egg whites and beat until stiff, gradually adding the sugar. Fold in the ground hazelnuts (I used walnuts, feel free to experiment). Spread the pastry mixture on the bottom of the baking tray and bake for 30 minutes, reducing the heat to 170 degrees after five minutes.

While the pastry layer is in the oven, prepare a bain marie for the cream. In a separate plastic bowl, beat the egg yolks with sugar until pale yellow and thick. Transfer the cream to the bain marie (once the water has been brought to the boil) and whisk until the cream is warm. Add the pieces of chocolate and keep stirring. Once the chocolate has melted, keep cooking and stirring for another two to three minutes. When you notice that the cream has become thicker, it is done. Take the cooking pan out of the bain marie and continue stirring for another few minutes until the pan has cooled.

Take the butter out of the fridge and wait for about ten minutes. Cut it into pieces and fold into the cream. The butter should not be runny and the cream should not be too hot - but hot enough to melt the butter, so ten minutes is just right. Don't forget to take your pastry layer out of the oven! Put the cream in the fridge for about an hour.

Cut the edges off the pastry layer and spread the cream on top. Decorate as you wish (I used chopped pistachios because they were at hand). Put the cake back to the fridge for two to three hours and cut into bars. Don't forget to lick your fingers!

P. S. Photos of bars with pistachios are from a batch I made today. I photographed the bars dusted with cocoa in May last year. The only difference is - the new bars were made in a smaller baking tray and are therefore thicker.

20 comments:

  1. Moracu da probam duvno izgleda, kada sam spremala reformu po tvom receptu svi ukucani su bili odusevljeni! Divni su ti recepti i fotografije!

    ReplyDelete
  2. Hvala, drago mi je da ti je reforma uspela.

    ReplyDelete
  3. Predivno si sve uslikala, objasnila i slažem se sa tobom što se šećera tiče i ja uvek u receptu smanjim količinu šećera, jer ne volim preslatko. Kako je slatko izlizala žicu za mućenje tvoja lepotica i simpatično se umrljala predivnim kremom, koji je za mene jedan od najboljih...

    ReplyDelete
  4. Oduševljena sam vašim receptima i blogom, sve pohvale!

    Sa zadovoljstvom ću vas čitati i pratiti:)

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  5. Odličan (sitni) kolač. Moram priznati da su me mnogo nerviraju kada me posluže sa mnogo vrsta sitnih kolača, po sistemu - samelješ 2kg keksa i dodaješ razne ukuse, pa u suštini i ne razlikuješ šta si probala. Ovo je sitni kolač koji priznajem i koji ću sigurno probati. Bravo i hvala na receptu!

    ReplyDelete
  6. Hvala vam svima na pohvalama, uobraziću se! :)

    Opasna, ni ja ne volim te smuti-pa-prospi varijante. Na blogu ima još dosta recepata za sitne kolače, pročačkaj malo, mada je dovoljno da u ovaj search box ukucaš "štangle" i naći ćeš svašta nešto lepo... Prijatno!

    ReplyDelete
  7. Meni je reforma vec duze vreme na spisku a sve je nesto guram u stranu bas zbog tog fila. Svidja mi se i ova tvoja mini verzija, a kako mi deluje i mnogo sigurnije, verovatno cu od ovog recepta i krenuti u susret cuvenoj tortici ;)

    Jedva cekam ove kuvane pusle od oraha :)

    ReplyDelete
  8. perfect! and your assistant is getting more glamourous every day.

    ReplyDelete
  9. Odlične su, i naziv mi se dopada!Ja inače nisam nesto naročito luda za Reformom, kao neki. Zato mi se ova varijanta dopada!Inače ni ja ne volim te sitne kolače koje sada domaćice pripremaju, sa mlevenim keksom i različitim aromama, u ostalom meni su i one torte od Fondana koje takodje sada svi forsiraju blago rečeno odvratne..:)

    ReplyDelete
  10. ovo izgleda jako ukusno! Nisam još pravila reformu i baš se nešto nećkam i odgađam to. Možda ih stvarno prije mogla isprobati ove kocke, za početak, kao uvod

    ReplyDelete
  11. Mihaela, pusle od oraha će biti već sutra-preksutra, i s razlogom im se raduješ, reč je o opasnom slatkišu, neverovatno lakom za napraviti.

    Ilse, she's a terrible flirt! :)

    Vera, i meni je muka od torti s fondanom i stvarno se pitam da li je neko dovoljno lud da jede taj šećer ili ga svi uljudno odlože na stranu tanjirića kao ja. Great minds think alike! :)

    Tamara, probaj. Kao što sam rekla, nema mnogo toga da se izgubi, malu paklu putera, 6 jaja i 200 g oraha svako može da priušti, mada sam sigurna da će ti uspeti. Samo pusti da se fil lepo skuva i da se dobro ohladi pre nego što filuješ.

    ReplyDelete
  12. Super izgleda. Radila sam reformu ali moram priznati sa puno straha ali uspjela je bez probleba. Ovo ću spremiti kao bržu varijantu reforme.

    ReplyDelete
  13. Štangice su mi odlično došle kao proba za reformu. Kao i ostale cure, malo se nećkam zbog te kreme i mogućnosti da sve krene naopako, ali čini mi se da s ovim štangicama nema greške.

    ReplyDelete
  14. I ja spadam u grupu onih koji se nećkaju zbog kreme, tako da ću i ja isprobati prvo ove krasne štangice! Btw, već se radujem Vasinoj torti!!

    ReplyDelete
  15. Bas volim ovakve kolace - i spremati i jesti! :) Kao sto rece Opasna, pravi sitni kolac koji se sa ponosom moze posluziti! :) Mnogo volim tvoj blog!!!
    A mali model bas super pozira... :)

    ReplyDelete
  16. Štangle super zvuče i super izgledaju, kolač koji se treba isprobati . One sa preljevom od čokolade i pistacijama su tako elegantne i posebno lijepe. Recept bilježim. I moram reći da je mala pomoćnica preslatka, divna slika !

    ReplyDelete
  17. Mene zanima da li se ovaj fil (a i fil za reformu) prohladi u frizideru? Meni je jedino tako uspelo da za zgusnem. Ali mozda radim nesto pogresno????
    Da li u toj bakinoj svesci ima i dobar recept za snenokle??

    ReplyDelete
  18. Fil mora da se prohladi u frižideru, i to dobra dva sata. Međutim, ako fil nije dobro skuvan, potpuno je uzaludno pokušavati trik s frižiderom jer će početi da curi pet minuta nakon što ga izvadiš iz frižidera, tj. još pre nego što si završila filovanje torte, odnosno štangli.

    Šnenokle je moja baka pravila iz glave, a i moja mama i ja radimo isto tako. Nema tu neke velike filozofije, trebaju ti tri jajeta i litar mleka. Staviš mleko da vri. Čvrsto ulupaš belanca s prstohvatom soli. Smanjiš vatru, tek da mleko malo vricka. Onda kašikom vadiš nokle od snega i spuštaš ih u mleko. Po pola minute sa svake strane. Vadiš rupičastom kašikom i kad su sve gotove, u ono vrelo mleko staviš izgrebanu pola šipke vanile, umešaš umućena tri žumanceta, dve kašike brašna i četiri kašike šećera. Mešaš žustro žicom i čim se lepo zgusne, preliješ preko nokli. Gotovo za petnaest minuta.

    ReplyDelete
  19. Kao prvo:preslatka djevojčica, kao drugo:vrlo primamljive štanglice!

    ReplyDelete
  20. nisam luda za reformom iako nemam neki strah od neuspjeha jednostavno mi i nije to torta koja bi za mene bila nešto posebno, možda bih zato prije odabrala ove tvoje štangle
    one posipane sa pistacijom su mi odlične, mada i sa kakaom ne izgledaju loše

    ReplyDelete