Saturday 19 March 2011

Ruske štangle / Russian Bars


ruske stangle4

Još jedan od starijih recepata iz bakine sveske, ovoga puta, kolač bez ikakve masnoće osim one koja se nalazi u orasima. A oraha ima, prilično. Kolač mi je do juče bio sasvim nepoznat, na kraju me je prijatno iznenadio. Baš zbog nepostojanja bilo kakve predistorije, neću mnogo da pričam, nego odmah prelazimo na recept.


  • 250 g šećera
  • 4 jajeta
  • 250 g uzduž seckanih oraha
  • 150 g suvog grožđa
  • 3 štangle čokolade (100 g)
  • 2 kašike mekog brašna

ruske stangle rukopis

Ugrejte rernu na 160 stepeni bez ventilatora, 150 sa ventilatorom. Iseckajte orahe uzduž i proverite da na nekom zrnu suvog grožđa nije ostala peteljka.
Penasto umutite jaja sa šećerom i tome dodajte čokoladu. U originalnom receptu piše strugana, ja sam čokoladu istopila. (Ne znam da li to nešto menja, moguće je da je vruća čokolada promenila konzistenciju jaja i šećera, jer je masa bila blago lepljiva kad sam je sipala u kalup.) Orahe pomešajte s dve kašike mekog brašna i zajedno sa suvim grožđem kašikom umešajte u krem od jaja, šećera i čokolade.

ruske stangle1

Sipajte u manju tepsiju (20 x 30 cm) koju ste prethodno obložili bakpapirom, poravnajte i pecite oko 40 minuta. Ako želite, kada se kolač malo prohladi, možete ga posuti kakaom.
Šta sam promenila? Prvo, količinu šećera sam smanjila na 200 g jer mi se učinilo da u kolač ide sasvim dovoljno suvog grožđa da ga zasladi i pokazalo se da je ovo bila dobra odluka. Štaviše, dodala sam taj kakao odozgo, pa je on još malo ublažio slatkoću.
Presuda: Kolač je veoma lep, mada se podrazumeva da je prilično mrvičav bez masnoće koja bi ga držala "na okupu". To nije ni najmanje bitno jer ukus je tako prefinjen da čim probate, odmah zaboravite mrvice u tanjiru. Orasi su ono što čini 70% mase, jaja i brašno deluju samo vezivno i jedva da se primećuju. Ipak, čokolada dodaje svoju čar i mislim da bih ga sledeći put pravila sa gorkom čokoladom umesto čokolade za kuvanje, plus bih suvo grožđe potopila u rum.

ruske stangle2

Kada smo završili s desertom, Miki i ja smo se čudili koliko potpuno novih i drugačijih kolača se krije među bakinim receptima. Stvari koje ne liče ni na šta drugo. Ruske štangle su, recimo, bezmalo ekscentrične. Koh od limuna takođe. Tiramisu s voćem, još jedan neočekivani favorit. I pijani mafini od prošle nedelje nisu ništa već viđeno, iako tako izgledaju.
Kad sam se upuštala u ovaj projekt, nisam ni slutila da će biti toliko nenadanih otkrića. Želela sam pre svega da ovekovečim neke poslastice u kojima sam uživala kao dete, a ne da istražujem zemlje koje nisu bile na mapi. Skoro svaki recept je nešto sasvim novo i žao mi je što nje više nema, jer bih želela da joj se zahvalim. A najviše od svega bih želela da mogu da umesim nešto zajedno s njom. I onda da gustiramo i pijemo kafu i uzdišemo: "Mmmm...".

ruske stangle5


Russian Bars

My grandmother's recipe book is turning out to be somewhat of a pirate's chest - buried on an island a long time ago, and full of unexpected treasures. Each new recipe is a surprise. Although my original intention was to recreate the delicious cakes of my childhood, with each new effort, I am closer to charting unexplored seas than to revisiting the familiar.
This is one such cake - something I've never even eaten, let alone made before. Its name isn't a poetic take on ex-Soviet prisons nor is it in any way connected to the Moscovite nightlife. It is sheet cake, cut in thin rectangular form, thus resembling bars.
This means you will need a 30 x 20 cm cake form, lined with greaseproof paper, and before you start, remember to pre-heat the oven to 150 degrees C with fan, 160 without.

  • 250 g sugar (I went with 200 g, because raisins are sweet enough)
  • 4 eggs
  • 250 g walnuts, chopped length-wise
  • 150 g raisins
  • 3 bars baker's chocolate (100 g)
  • 2 Tbsp soft flour (type 500)
  • some cocoa powder (optional)

Beat the eggs with sugar until frothy. Add raisins and melted chocolate. Mix walnuts with flour. Fold into the egg-chocolate mix using a wooden spoon.
Bake for about 40 minutes and sprinkle with cocoa powder if you wish the chocolate note to be more pronounced.
There is no additional fat in this cake and because it's full of coarsely chopped nuts, it will crumble while cutting. However, this is no impairment to the overall impression which is one of smooth refinement. Walnuts, raisins and chocolate are a match made in heaven, and you know it, so get down to business!

11 comments:

  1. Slike su ti divne, kolačići još divniji :)

    ReplyDelete
  2. Meni se ovo jako sviđa jer ja padam na sjeckane orahe i sl. u kolačima.
    Meni je drago što si se upustila u ovaj projekt, zaista uživam u ovim poslasticama, tvojim komentarima!
    Nekako mislim da je baka s tobom:)

    ReplyDelete
  3. Ovo moram da isprobam, sviđa mi se...

    ReplyDelete
  4. This one is a real treat. It would look delicate on the the coffee cup plate.

    ReplyDelete
  5. Meni ovo liči na ruski brownie, samo bez putera.

    ReplyDelete
  6. Jelena, baš u tome je fora, što bi sa masnoćom ličilo na nekoliko kolača, a bez nje ne liči ni na šta drugo.

    ReplyDelete
  7. zanimljivo i vjerujem jako ukusno!

    ReplyDelete
  8. Divan kolač i divan post. Baka je sigurno i sada uz tebe !! kao i svaki put kada isprobavaš neki od njezinih recepata. Meni je uvijek žao što moja nije imala običaj zapisivati recepte a ja sam kasno došla na to da je tražim da mi ih diktira tako da ih imam vrlo malo zapisanih,ali kada god nešto kuham na pameti mi je "kako je ono baka rekla da ovo ide....."
    Kolačić je odličan, ja jako volim ovakve kolače. Istina je da nema masnoće ali ima dosta šećera i slažem se da je dobro smanjiti ga. Bilježim ove štanglice i veselim se novim slasticama iz bakine bilježnice.

    ReplyDelete
  9. neodoljivo me mame...
    inace, jucer sam ovdasnjem drustvu komentirala kako "kod nas" torta/kolac nije bio pravi ako nije imao pola kile oraha u sebi.

    ReplyDelete