Evo nama naše torte! Vasina torta je jedan od retkih nesporno autentičnih srpskih kolača i svi smo ponosni na nju. Postoji legenda o tome kako je nastala, čak se zna i ko je bio dotični Vasa i kojom prilikom je kreirana torta, ali moram da priznam da su mi sve te priče koje se dešavaju početkom dvadesetog veka suviše davne da bi se smatrale činjenicom.
Thursday, 24 January 2013
Vasina torta / Vasa's Torte
Evo nama naše torte! Vasina torta je jedan od retkih nesporno autentičnih srpskih kolača i svi smo ponosni na nju. Postoji legenda o tome kako je nastala, čak se zna i ko je bio dotični Vasa i kojom prilikom je kreirana torta, ali moram da priznam da su mi sve te priče koje se dešavaju početkom dvadesetog veka suviše davne da bi se smatrale činjenicom.
Thursday, 3 January 2013
Ledene kocke / Ice Cubes
Kada je Una bila sasvim mala, pravili smo rođendanske žurke i za decu i za roditelje i dešavalo se da kuća bude toliko puna ljudi da jedna torta nije dovoljna da se svi posluže. U toj situaciji sam pored torte uvek pravila ledene kocke, jer su jednostavne i brzo gotove, a još uvek tipično zimski desert (naša mala je decembarska pahuljica).
Monday, 24 December 2012
Bišov-brot / Bischofsbrot
Znate ono kad kuvate na puteru pa vam on zagori u tiganju? Pa ga bacite? E neko se setio da to ne baci, nego da ga stavi u kolač. Svuda su vam ti recepti, puna ih je blogosfera, caruju Pinterestom. Već duže vreme čekam priliku da iskoristim zagoreli puter u nekom receptu i konačno dočekah. Iako sam ga već koristila u hlebu s cimetom, to se ne važi pošto nije bio naš recept. A i cimet je tu toliko dominantan da je lepo pokrio ukus putera.
Monday, 10 December 2012
Hamburške štangle / Hamburger Slice
U dvorištu imamo dunju i lešnik. Ove jeseni, dunja potpuno podbacila. Ne znam zašto jer prošle godine nismo znali šta ćemo s voćem. Možda zato što je komšijin mali dovoljno porastao da može da se popne na nju pa je jaše od jutra do mraka. Nije navikla. Ali lešnik ne da je rodio. U septembru se zemlja nije videla od ploda koji je pao ispod drveta. Moja mama je bila u poseti i uglavnom se bavila skupljanjem, sortiranjem, krckanjem i pečenjem lešnika. Prilično pipav i mukotrpan posao, a ne daje neke značajnije rezultate, posle dve nedelje intenzivnog rada dobili smo samo nekoliko kilograma. Jeste da su bili slatki kao med, neprskani, 100% bio, ali čovek bi očekivao neku značajniju količinu nakon tog silnog truda.
Monday, 3 December 2012
Biskviti / Biscuits
Decembar je. Kod nas - sezona božićnih keksića zvanih Plätzchen. Svi mese kekse i kolačiće u ogromnim količinama. Iako je ovo samo po sebi pozitivno, ne mogu da ne uočim nemački mentalitet na delu: za sve postoji vreme, pa se tako i kolači mese u decembru. Ostalih jedanaest meseci posvećeno je drugim stvarima. U maju se jedu špargle. U oktobru - Zwiebelkuchen, slana pita s lukom slična francuskom quicheu. Zašto baš tada? Zato što je pravilo da se uz to jelo pije šira, a šira "sazreva" u to vreme. Nema jedno bez drugog, ili još gore, jedno uz nešto drugo. Tako i keksi u decembru.
Subscribe to:
Posts (Atom)