Friday 1 March 2013

Šnenokle / Schneenockerl



Na našoj Facebook strani povela se priča o šnenoklama, pa je neko spomenuo mleko. Kao, "A mleko?". Ja sam tu lakonski odgovorila da je ovo recept iz vremena kada se ispravnost mleka nije dovodila u pitanje. Međutim, lako je meni da se pravim pametna. O ozbiljnom problemu je reč, pogotovo nakon što je u Srbiji od čisto tržišno-privrednog problema priča o aflatoksinu u mleku dobila i političku pozadinu imbecilnom odlukom vlade da jednostavno pomeri granicu tolerancije prema ovoj toksičnoj supstanci. I to nije ni Monti Pajton ni njuz.net, nego naša stvarnost.

Ne bih da se upuštam dalje u tu priču jer zaista nemam šta lepo da kažem i mislim da nije fer da sa ove distance bilo kome na Balkanu solim pamet. Da sam tu - iskreno ne znam šta bih radila. Da li bih bojkotovala mleko i da li bi taj moj prostest ičemu vodio ako ga svi ostali kupuju? Ili bih svima u inat napravila duplu porciju šnenokli? U slučaju da se odlučite za ovu drugu strategiju, ova priča je posvećena vama.



Recept za šnenokle ili šne-nokle, kako volite, ne postoji ni u jednoj od naših porodičnih svesaka. Kao što ne postoji ni recept za sutlijaš ili palačinke. I sigurna sam da svi vi držite recepte za ove slatkiše u glavi. Ili možda ipak ne? Sve zavisi od toga koliko ih često pravite. Možda ste ove "comfort food" klasike zamenili nekim popularnijim, savremenijim receptima?

Da ne filozofiram mnogo, šnenokle su, ako mene pitate, tipična dečja poslastica. Ukus im je jednostavan i blag. Nokle su vazdušaste, deca imaju utisak kao da jedu slatke oblačiće s kremom od vanile. Najlepše od svega, možete ih napraviti od sastojaka koje uvek imate kod kuće, za manje od pola sata. Bez rerne. Prodato!



  • 1 l punomasnog mleka
  • 3 jajeta
  • 60 g šećera za nokle
  • 80 g šećera za krem
  • 2 kašike brašna
  • 1 šipka vanile (U ekonomičnoj verziji, zamenite šipku ekstraktom vanile. Može i vanil-šećer, barem dve kesice, a može i tri, samo pazite da onda malo smanjite količinu običnog šećera u kremu.)

Razdvojte belanca od žumanaca. Belanca ulupajte u napola čvrst sneg, dodajte šećer i mutite mikserom dok ne dobijete čvrst sneg. Od litre mleka odvojite jednu šolju, a ostatak stavite na srednju vatru da se kuva. Mleko ne sme da provri - idealna temperatura za kuvanje nokli je 80 stepeni C, kada tečnost počne da struji.



Kašikom vadite šne, oblikujete nokle (uz pomoć dve kašike, kao knedle od griza) i spuštajte ih u vrelo mleko. Nakon dva minuta kuvanja, okrenite nokle na drugu stranu, kuvajte još dva minuta i vadite rupičastom kašikom. Ređajte ih u činiju. Nakon što skuvate sve nokle, ocedite mleko koje se skupilo na dnu činije nazad u šerpu s ostatkom mleka.

Žumanca, izgrebanu srž vanile, brašno i šećer umutite penasto. Sve vreme muteći, ulijte prvo onu šolju hladnog, pa onda i vrelo mleko u kome ste kuvali nokle u ovu mešavinu. Dobro promešajte i prespite masu nazad u šerpu. Vratite na šporet. Dok se krem kuva, neprestano ga mešajte žicom. Kada se vidno zgusne, skinite ga s vatre i prelijte preko nokli. Prekrijte činiju plastičnom folijom i pustite da se šnenokle ohlade, a zatim ih prebacite u frižider.

snenokle 4 flickr

Šta sve može da se promeni? Nokle mogu da se prave i bez šećera. Štaviše, u našoj porodici nokle nikada nisu bile slatke, samo krem. Međutim, ja ih baš zato nisam mnogo volela. Ne samo što su bile bljutave, nego kasnije kada sam počela da ih sama pravim, shvatila sam da je mnogo lakše praviti nokle od snega sa šećerom nego od solo ulupanih belanaca koja su tokom kuvanja nestabilna i ne proizvode baš lepe nokle.

Osim toga, krem možete napraviti kao klasični engleski krem, bez dodatka brašna ili gustina. Ipak, u tom slučaju vam neće biti dovoljna 3 žumanceta da zgusnu litar mleka. Možete da napravite krem ili od pet žumanaca i litre mleka (onda vam preteknu dva belanceta) ili od tri žumanceta i pola litre mleka. Dodavanjem brašna možete da izbegnete ovu dilemu i dobijate nešto gušći krem. Stvar ukusa.

snenokle 4a flickr

Presuda: Svako ima svoj recept, ali ova varijanta je pre svega praktična jer su vam za nju potrebna cela tri jajeta i ništa vam ne pretiče.

Šnenokle su divan desert. Niskokaloričn(ij)a alternativa parfeu ili sladoledu. Nema pavlake, nema putera, šećera je zaista malo. Važno je da ih dobro ohladite i imate letnju poslasticu par ekselans, koju je pritom lakše napraviti od gotovo bilo čega drugog što mi trenutno pada na pamet.

Lično znam ljude koji bi radije pojeli činijicu šnenokli nego bilo koji drugi slatkiš na svetu. Sve i da niste jedan od tih fanatika, ovo bi trebalo da bude dovoljna preporuka za desert koji je svima nama ulepšao detinjstvo.

snenokle 9a flickr



Schneenockerl

Here's a wonderful Austrian dessert that is very popular where I come from. It's light and easy to make. All the fat in it comes from the milk. And there's just a few tablespoonfuls of sugar in an entire bowl. A vanilla dream.

Especially in the summer, schneenockerl is a great alternative to ice-cream or parfait. It is wonderfully cooling and easy to digest - plus, there's no need to turn the oven on. I know a lot of people who'd rather have a bowl of schneenockerl than ANY other dessert, and that's saying something. Here it goes!

  • 1 l / 2 pints whole milk
  • 3 eggs
  • 60 g / 2 oz sugar for the nockerl
  • 80 g / 2.8 oz sugar for the vanilla cream
  • 2 Tbsp all-purpose flour
  • 1 vanilla bean*

*This is a poor man's dessert and vanilla beans are pricey. Feel free to substitute this for one teaspoonful of vanilla extract or two tablespoonfuls of vanilla sugar, but then add less castor sugar to the cream.

Take one cup of milk from the prepared 1 l and put it aside. Warm the remaining milk on the stove until it reaches 80 degrees C / 175 F. It is crucial that the milk is not boiling while you're cooking the nockerl in it.

Cut the vanilla bean lengthwise and scrape the inside with a knife. Put the bean halves in the milk. While the milk is getting warm, separate the egg-whites and egg-yolks and beat the egg-whites until soft peaks form. Add the sugar and beat until stiff peaks form.

Take a spoonful of beaten egg-white "snow" and use a second spoon to form a "nockerl" with it (see picture of the nockerl cooking to know what kind of shape we're aiming for). Drop the nockerl into hot milk and let it cook for 2 minutes. Flip it over and cook for another 2 minutes. Take the nockerl out of the milk and put them in a bowl. Repeat until you've used up all the egg-whites.

When all the nockerl are cooked, there will be some residue milk at the bottom of your bowl. Carefully drain it back into the pot. Mix the egg-yolks with vanilla and sugar, beating until frothy and pale yellow. Add flour and the one cup of milk you reserved. Take the vanilla bean out of the milk and add it to the egg-yolk - sugar - milk mixture, constantly whisking or beating with a mixer. Pour the mixture back into the pot and cook at medium heat until the cream thickens (it should reach 90 degrees C / 195 F).

Pour the hot vanilla cream over the nockerl and let it cool to room temperature. Cover with plastic foil and refridgerate for a few hours. Enjoy!

26 comments:

  1. Pravimo, naravno da pravimo šnenoklice. Evo pogleda recept i jedina razlika je što je kod mene sve u kašikama šećera, a vanilu od skora dodajem u krem i čak ii ona jeftina presušena daje fantastičan učinak. Volim što su tvoj gušće kao i moje. Ja ih radim kao i moja mama uvek sa krupno izdrobljenim petit berom na dnu činije pa preko njega noklice, jer onda keks upije to ekstra mleko iz belanca (ja još malo pofajtam mleka), i omekša a savršeno se slaže sa šnenoklama. Probaj jednom da vidiš.
    Meni je bilo čudno kako se zovu Plutajuća ostrva kad kod mene ne plutaju, ali to je samo do gustine krema.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlična ideja s keksom. Sigurno ću probati sledeći put!

      Delete
    2. U Dalmaciji se verzija sa keksom zove paradižet.

      Delete
    3. I moje detinjstvo je proslo u znaku nedeljnog dezerta, najcesce sne nokli. Kad sam i sama pocela da kuvam stalno sam tezila nekim drugacijim receptima, cesto i kreirala sama Sne nokle padose u zaborav. Sad mi se nekako stvorila zelja za sne noklama, jer imam i unuka koji voli slatkise, ali kako kad nemam recept? Zapisala sam, hvala!

      Delete
  2. Snenokle nisam pravila ali se secam da sam ih jela kao dete. Hvala za ovaj post i podsecanje na ovu fantasticnu poslasticu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš zato sam i objavila ovaj recept, uostalom, zato i postoji ovaj blog. Da nas podseti na stvari koje smo voleli, pa zaboravili.

      Delete
  3. Obožavam šnenokle i to mi je jedan od "madeleine" okusa koji me odmah vrati u djetinjstvo i podsjeti na nestrpljivo čekanje uz štednjak dok mama radi šnenokle. <3


    (Maja)

    ReplyDelete
  4. So slimming - perfect for Lent! Must make!

    ReplyDelete
  5. Izgleda odlicno...fantastican recept!

    ReplyDelete
  6. ovo mi je jedan od najdražih deserata, obožavam ih!
    krasno izgledaju, evo sad bi si ih najradije otišla napraviti :)
    slabo mi je više od te priče o mlijeku i ne pada mi na pamet da ga bojkotiram :)

    ReplyDelete
  7. Ajme niti ih jela od djetinjsta ni pravila...prekrasne slike

    ReplyDelete
  8. Divan blog.. Tek otkriven (na fb-u), ali ide u omiljene :)


    Alba

    ReplyDelete
  9. Hvala, Alba. Dobrodošla.

    ReplyDelete
  10. Moje detinjstvo pamti retke gastronomske užase i horore. Dakle, izuzetno je malo stvari koje nisam mogao da jedem kao dete. To su bile pečena bundeva i dinja u bilo kom svom obliku (danas ih obožavam), zeleno sočivo i ŠNENOKLE. Nijednom u životu nisam uspeo da progutam niti jedan zalogaj. Sada, kada čitam ovaj tvoj recept, ne vidim šta je moglo da bude toliko grozno, ali jasno se sećam suza kada god bih ugledao slatkiš od koga mi se želudac okretao. Danas mi to sve izgleda sasvim ok, verovatno bih rado i probao, baš tvoje, samo je pitanje koliko bih u bilo čemu slatkom uživao. U ime sve dece slične meni, samo nemoj tako lako polaziti od pretpostavke da bi šnenokle usrećile svako detinjstvo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako si pažljivo čitao post, video si i moje priznanje da ih kao dete nisam volela. Od kada smo zajedno, Mikiju sam ih napravila JEDNOM ranije, pre nekih dvanaest godina, jer je poznato da ih ja ne volim. Međutim, za blog sam revidirala recept sa šećerom u snegu i to je onda ispala sasvim druga priča. Veruj mi, sinoć dok smo ih jeli sam sve vreme uzdisala koliko su bile savršene. Prosto se ne zna da li je bolje belo ili žuto, konzistencija kao san, ukus svilenkast, beskrajno lagan, kao neki najprefinjeniji semifreddo. Iskreno, jedna od deset najboljih poslastica na blogu.

      Delete
    2. Morala sam ovo da prokomentarisem jer su snenokle bez secera u samu po mom ukusu grozne. Ali kad se u njih doda secer i malo vanile, onda je to rajski desert. Mnogi prave snenokle bez secera u belancima i ne znaju koliko propustaju. Ja sam sama dosla do zakljucka da se treba dodati secer i od tada ih cesto pravim i uzivam u njima.

      Delete
  11. This looks so light and delicious. I love trying your international recipes. Thanks!

    ReplyDelete
  12. Pravim, pravim ali retko... Nekako uvek prekuvam nokle. :( Mislim da je problem što mi mleko ključa. Moraću probati ovih dana. Kad sam bila mala, mama ih je često pravila i to odlično! Moraću i nju pitati za neke cake...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, ne moraš da pitaš mamu, ovaj recept je foolproof. Pravila sam ih dvaput, oba puta su ispale kao san. Ako treba, gledaj na sat, nokle treba sa svake strane po dva minuta da kuvaš. Onda su gotove iako može da ti se učini da nisu. Samo hrabro!

      Delete
  13. I u Hrvatskoj je cijeli show oko mljieka u alfatoksina. Da bojkotiram mlijeko bila bih doslovce gladna. Volim šnenokle, posebno kremu nekako mi oblačići od bjelanjaka i nisu nešto.

    ReplyDelete
  14. Ovo je definitivno slatkiš mog djetinjstva i nikada mi neće biti jasno zašto je tako i ostalo. Naime, ne pamtim kada sam ih zadnji put jela, a napravila ih nisam nikada. Odlično si ih opisala, pripremila i zainteresirala me da za jedan od slijedećih deserata baš njih napravim. Krasne su !

    ReplyDelete
  15. Nikad nisam probala šnenokle, nekim čudom. Hvala vam na još jednom divnom receptu, planiram da iznenadim mamu. :)

    ReplyDelete
  16. Moja pokojna baka uvijek je pravila šne nokle, ali ih ja nisam baš voljela. Da udovolji najdražoj unuci izmislila je varijantu s koch čokoladom koja se rastopi na foliji i umiješa u kremu. Mljac. Moram odmah reći da takva krema je bila drugačija od svih ostalih čokoladnih krema, pa vrijedi probati.

    ReplyDelete
  17. Juce sam pravila Sne nokle po vasem receptu. Mleko je bilo tacno na 80C, kuvala sam belanca ( sa secerom) tacno 2 minuta, kako ste napisali, drzala sam stopericu. I u zivotu nisam probala nista odvratnije! Ne znam kako ste dosli do toga da belanca treba da se kuvaju 2 minuta, da li ste merili vreme ili ..........
    Inace Sne nokle obozavam,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram da priznam da nisam merila vreme štopericom, nego gledala na običan sat. Možda je bilo dva minta i pet sekundi. Možda čak i dva minuta i dvanaest sekundi? Možda na vašem šporetu deluju drugi zakoni fizike? Izvinjavam se što sam vam priuštila odvratnost kakvu ste iskusili prvi put u životu, namera mi je bila sasvim suprotna. Iskreno se nadam da ne verujete da sam nezaboravno odvratan kolač želela da podvalim kao vrhunsku poslasticu.

      Delete
  18. Ja kuvam belanca od prilike pa ispadnu dibro.Naravno da se belance najbolje umuti sa malo soli ili sa secerom,samo nikad.Ja snenokle nikad nisam volela i ne podnosim ukus zumanca,ali kada sam ih probala(kod drugarice)posute neskvikom odusevila sam se.Ja ih zbog zumanaca pravim sa ekstratom ruma i obozavam.

    ReplyDelete