Friday 30 December 2011

Medene kocke / Honey Cubes


medkocke 4s



Što ja volim med! Ja sam vam jedan pravi Vini Pu u duši. Čaj pijem samo s medom. Svež beli lebac, puter i med? Nema lepšeg doručka! Volim sve - i livadske, i šumske, i bagremove, i lavandine, i one tečne i one kremaste - nije se još rodio taj med koji se meni nije dopao. U tom smislu, ako vam se čini da sam već pisala o medenjacima - u pravu ste! Medenjaka nikad dovoljno.



Za razliku od tog prvog recepta za klasične medenjake, sada vam nudim takozvane razlivene medenjake - kolače od potpuno tečnog testa koji ne mogu da se oblikuju kao keks. I ne da su dobri! Kako je samo mirisala kuhinja dok sam ih pekla! Kao u nekoj zimskoj bajci. Unela sam neke male promene u bakin recept, ali nema tu neke velike filozofije:


  • 100 g šećera

  • 125 g putera

  • kašika vode

  • 150 g meda (ovo vam je tačno 100 ml, ako vam je tako lakše da merite)

  • 2 jajeta

  • kašičica cimeta (dodala ja)

  • 175 g brašna

  • pola kašičice soli

  • seckani badem za posipanje




medkocke rukopis s






U jednoj šerpici otopite šećer s kašikom vode, pa dok se još topi, dodajte puter. Kad se sve sjedini i provri izgledaće kao na slici, a kada se ohladi, imaće konzistenciju i teksturu meda. Prebacite masu u posudu u kojoj ćete da mutite testo i pustite da se ohladi.

Rernu zagrejte na 180 stepeni C. Jednu manju tepsiju za kolače obložite papirom za pečenje. Sipajte med u masu od putera i šećera, pa u to lupite još dva jajeta. Sve to umutite mikserom. Na kraju dodajte brašno koje ste pomešali sa solju i cimetom. Pospite seckanim bademom pre nego što stavite da se peče.




medkocke 2s






Pecite 30 minuta (nakon desetak minuta možete malo da smanjite vatru). Izvadite iz rerne, pustite da se malo ohladi i secite kocke.

Šta sam promenila: Osim toga što sam dodala cimet, od zadate količine 175 g brašna sam 100 g zamenila mlevenim bademom, mada sam mogla da stavim i 100% badema, ali nisam htela potpuno da promenim recept.

Verujem da vam je jasno da ćete od ove količine sastojaka dobiti veoma mali kolač. A u originalnom receptu piše da masa kada se razlije treba da bude 3 cm duboka u tepsiji. To bi bilo jedino da sam pekla kolač u nekom minijaturnom kalupu - ali ima smisla, jer jedino sa tom debljinom kasnije možete da dobijete čestite kocke koje naziv kolača nalaže. Zato vam savetujem da ostanete pri svom normalnom kalupu za kolače, a da udvostručite materijal.




medkocke 1s






Naravno, moja prvobitna namera je bila da ukrasim kolač celim bademima a ne nekim seckanim glupostima, ali masa je toliko retka da se celi plodovi ne bi održali na površini, nego bi sigurno potonuli na dno kalupa. Tako da sam odustala od te zamisli.

Da ga ponovo pravim, u testo bih osim cimeta dodala i mleveni klinčić, a možda i malo kardamoma, da bude što mirisniji. Ali i ovako je veoma aromatičan.

Presuda: Nećete verovati šta je tajni sastojak ovih predivnih medenjaka. So! Naravno, dominira slatkoća od šećera i meda. Međutim, kada se tom mednom sladu usprotivi dobar prstohvat soli, njih dvoje se ne svađaju, nego harmoniraju u vidu neke kiselkaste note koja je potpuno neodoljiva. Znam da zvuči čudno, ali nećete znati o čemu pričam dok ne probate.

A zašto ne biste probali? Sastojke verovatno već imate kod kuće. Od trenutka kad počnete da pravite kolač, dok ga ne stavite u rernu, ne prođe ni deset minuta. Nećete se pokajati.




medkocke 3s






Honey Cubes

Pay attention, dear reader, because this is one of the best honey cakes I've ever tasted. OK, it's not nürnberger Elisenlebkuchen (this is seriously the best honey cookie in the world, hands down - but only the original stuff from Nuremberg, best bought at the Nuremberg Christmas Market, where it costs an arm and a leg, but worth every penny. Even worth going to Nuremberg, just for the sake of it!) but it's the best honey cake you can bake yourself in 40 minutes, baking time included.

I do realise these don't look much like cubes, but they were supposed to. Next time, I'll double the amount and the dough won't be so flat.




  • 100 g sugar

  • 125 g butter

  • 1 Tbsp water

  • 150 g / 100 ml honey

  • 2 eggs

  • 1 ts cinnamon

  • 175 g flour (I used 100 g almond flour and 75 g plain flour)

  • 1/2 ts salt

  • chopped almonds


In a saucepan, combine sugar, water and butter and heat until melted and simmering (see photo). Pour into a plastic bowl and leave to cool for a few minutes. Stir in the honey. Beat in two eggs. You'll get a golden yellow, liquid mixture.


Pre-heat the oven to 180 degrees C. Line a small cake form with parchment paper. Combine flour, almond flour, salt and cinnamon. Stir into the honey / egg mix and pour the lot into your cake form. Use some chopped almonds to sprinkle on top. Whole almonds look prettier, but your dough will be so soft, the almonds would be likely to sink into it, that's why chopped ones are the stuff you want.


Bake for 30 minutes, cut into cubes and enjoy.

9 comments:

  1. Izgledaju krasno!
    Uh, i meni su putar i med na kruhu (neki raženi) prekrasan doručak, ako ne i najdraži :)
    Želim vam sve najljepše u 2012.!

    ReplyDelete
  2. Tvoji medenjaci izgledaju predivno! Ja kao i ti obozavam med...
    Zelim tebi i tvojima Srecu Novu!!!

    ReplyDelete
  3. Zaista izgledaju medeno ove kocke. Ovi stari recepti nikada ne mogu biti loši. Koristim priliku da ti čestitam Novu godinu, tebi i tvojoj porodici i poželim sve najbolje u njoj!

    ReplyDelete
  4. Draga Maxivida, vrijeme bi bilo da posle ovoliko vasih isprobanih recepata predjemo na ti :))) Tebi i tvojima zelim slatku nastupajucu godinu, puno uspjeha u daljem radu i sve najljepse!!!! Poljubac za tvog malog degustatora :)

    ReplyDelete
  5. Tamara, Sandra i Zoro - hvala vam. Mnogo volim vaše blogove i nadam se da ćete istom parom nastaviti i u novoj godini.

    Anonymous, ako si ti osoba koja se žali što ne stavljam duplu količinu sastojaka u recepte, onda znam ko si :) mada je teško da te uvek "potrefim" kad nisi registrovana na Bloggeru.

    I ja tebi želim sve najbolje i prijatno!

    ReplyDelete
  6. Hvala TI Maxivida :)!!!Da, taj sam gurman koji se zali na duplu mjeru sastojaka :))) Tvoje medene kocke su u rerni, kuca predivno mirise!!!:)Pozdrav :)

    ReplyDelete
  7. Bas sam vesela sto sam nasla ovaj blog, vec sam neke recepte pravila i narucito za novu Godinu u koju vam zelim sve naj bolje, Vama i Vasoj porodici.

    ReplyDelete
  8. Samo da ti kazem da je mi prekrasna ova zadnja fotografija!

    ReplyDelete
  9. mmmm...obožavam med baš kao i ti.

    ReplyDelete