Saturday 16 April 2011

Crna vekna / Black Loaf


crna vekna1

Moram da priznam da sam ovom kolaču prišla s izvesnom skepsom. Nisam verovala da je zaista dobar. A opet, nisam mogla da budem sigurna da nije, morala sam da probam. I dobro je što sam probala.


Ono što je pobudilo moju podozrivost bili su limun i kakao u istom testu. Prvo, limun. Moja mama ne voli limun u kolačima. Trovala se sladoledom od limuna kao dete i od tada ne pravi kolače s limunom (toleriše samo malo kore od limuna kad moraju da se zamirišu krofne ili slično). Tako da je dobar deo mog detinjstva i mladosti prošao u bezlimunskom stanju. Njena predrasuda se prenela na mene i poslastice s limunom sam bez razloga smatrala nečim inferiornim. I to je tako bilo godinama. Međutim, limun je na mala vrata počeo da stiže do mojih nepca. Sećam se da je Miki jednom kupio voćni jogurt Froop s ukusom limuna, pa sam ga na njegov nagovor probala i sad ne volim nijedan drugi Froop osim tog limunkastog. Prijateljica mi je jednom servirala sorbe od limuna koji ja umalo nisam odbila da pojedem, pa mi se na kraju dopao. U suštini, nema svežijeg i laganijeg ukusa; limun je esencija svega "voćnog" što postoji u kolačima.

crna vekna4

Iako danas veoma rado pravim kolače s limunom (iskoristiću priliku da još jednom preproučim recept moje bake za koh od limuna, meni intimno najdraži recept na ovom blogu) morala sam da podignem obrvu kad sam videla da u crnu veknu idu i limun i kakao. OK, čokolada s voćem je nešto što funkcioniše sasvim OK, međutim, trenutno mi ne pada na pamet nijedan kolač u kome su limun i čokolada tj. kakao srećno spareni (pomorandža je druga priča). Da je umesto limuna "druga violina" recimo, kafa, sumnje ne bi bilo. Ovako sam bila napola spremna da kolač bacim u đubre ako se ispostavi da je bizarnog ili otužnog ukusa.
Ali da, prvo sam ga napravila, i to ovako:

  • 3 jajeta
  • šolja šećera
  • 100 g putera
  • kašika masti
  • sok i kora jednog limuna
  • 3/4 šolje mleka
  • šaka suvog grožđa
  • pola praška za pecivo
  • kašika kakaoa
  • 2 šolje brašna

crna vekna rukopis

Rerna se zagreje na 180 stepeni. Kalup za hleb se obloži bakpapirom. Razdvoje se žumanca od belanaca, pa se belanca umute u čvrst sneg i stave u frižider, a žumanca se penasto umute sa šećerom. Ovoj smesi se dodaju puter, mast, limun, mleko i suvo grožđe. U odvojenoj posudi se pomešaju brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju se tečni sastojci mikserom umute sa suvima. U ovu mešavinu se kašikom lagano umešaju belanca, sve se izruči u kalup i peče oko 40 minuta. Probajte čačkalicom kada mislite da je vekna gotova.
Ostavite da se ohladi i secite nožem za hleb.

crna vekna3

Šta sam promenila: Stavila sam dve kašike kakaoa umesto jedne. Sigurna sam da bi kolač bio podjednako dobar i sa jednom, ali ja volim malo jaču aromu čokolade, a i htela sam da se osiguram da kolač bude baš crn (dobro, braon). Takođe sam u belanca, dok sam ih mutila, stavila prstohvat soli. U poslednjem trenutku se ispostavilo da nemam praška za pecivo u kući, pa sam ga zamenila jednom ravnom kašičicom sode bikarbone.

crna vekna2

Presuda: Kolač je izuzetno interesantan. Mek i sočan, gotovo da se ne mrvi. Limun mu daje voćnu notu (ali ne dominira) i ublažava oporu slatkoću suvog grožđa, a pošto grožđica nema mnogo, crna vekna je idealan kolač i za one koji ih u načelu ne vole. Ipak, nemojte ih sasvim izostaviti, jer igraju prilično bitnu ulogu u ovoj neobičnoj priči. Zbog relativno male količine šećera (koristila sam smeđi), kolač nije presladak, što dozvoljava sekundarnim aromama da dođu do izražaja. Ko voli slađe, može da pospe prah šećerom na kraju balade.

crna vekna5


Black Loaf

One of the oldest recipes in my grandmother's book, the black loaf is an unusual crossover between a chocolate and a fruit cake. To begin with, I was a little skeptical about mixing lemon and cocoa (and milk!) but it all ended well. The result is primarily a chocolate cake with a distinct fruity note. However, because raisins make lemon less sour and lemon makes raisins less sweet, this fruity note isn't distinctly lemony or raisiny, it's their happy love child.
I made some slight alterations to the original recipe, notably adding two tablespoonfuls of cocoa instead of one and a teaspoonful of baking soda instead of a sachet of baking powder because I had run out of the latter.

  • 3 eggs
  • 1 cup sugar
  • 100 g butter
  • 1 Tbsp lard
  • juice and zest of one lemon
  • 3/4 cup milk
  • 1 handful raisins
  • 1/2 sachet baking powder
  • 2 Tbsp cocoa
  • 2 cups flour

Pre-heat your oven to 180 degrees C. Line a bread mold with greaseproof paper. Separate egg yolks from egg whites. Beat the egg whites stiff and leave them in the fridge. Beat the egg yolks with sugar, adding lard, butter, lemon and milk. Mix the dry ingredients in a separate bowl and add them to the liquid ingredients. In the end, fold the egg whites into the dough and bake for about 40 minutes (prick with a toothpick to test whether the loaf is done).
Leave to cool and cut with a bread knife. Enjoy with a cup of strong coffee!

18 comments:

  1. Vrlo lepo,ja obozavama taj tip kolača.Pravim već danas!

    ReplyDelete
  2. I ja sam oprezna kad je limun u pitanju, al u nekim poslasticama je obavezan. Od kako sam probala čokoladnu tortu u čiji biskvit ide čokolada i rendana korica limuna ne mogu da pobegnem od tog ukusa:)))
    Veknica ti je divna, jako mi se dopada, naročito fotografije, koje govore same za sebe. Pozzzz

    ReplyDelete
  3. Djeluje mi jako sočno i meko i još važnije, jednostavan za napraviti!

    ReplyDelete
  4. Ovo je pravi kolacic za lagano uzivanje uz popodnevnu soljicu finog vocnog caja, sedeci negde u basti ili na balkonu i uzivajuci u pogledu na rascvetani vrt...:)))

    ReplyDelete
  5. Prava čokoladna fantazija! Izgleda neverovatno ukusno i sočno. Odlicno kao i sve sto radis! :) Lep i prijatan weekend, Deana! :)

    ReplyDelete
  6. Kolač je odličan , a mene koja volim limun svugdje i svakako baš bi privukao i privukao je ovaj pomalo neobičan spoj limuna i kakaoa. Recet sam zabilježila, svakako ga isprobavam. Super mi izgleda , sočno, mekano, mirisno .

    ReplyDelete
  7. I believe this is a nice mix blending the sultanas and chocolate together. It looks very moist.

    ReplyDelete
  8. odlična ti je kombinacija, kolač super izgleda

    ReplyDelete
  9. Veliki sam ljubitelj limuna u svim kremama, musovima, sladoledima...ali moram priznati da bih i ja bila skeptična po pitanju kombinacije sa čokoladom. Nigde nisam videla čokoladu punjenu limunom. U suštini sve se može kombinovati ali su mere i odnosi tu najbitnija stvar. Previše dobre stvari i ode mast u propast!

    ReplyDelete
  10. Jelena, nema s limunom, ali ima s limetom...

    http://www.lindt.com/de/swf/ger/produkte/tafeln/sommertafeln/sommerlaune-limette-buttermilch/

    ReplyDelete
  11. Mislim da ovu čokoladu nisam videla ovde, ali pronjuškaću i neće mi biti teško :))

    ReplyDelete
  12. Perfection!!!! Obozavam kako si ovaj loaf napravila!!

    ReplyDelete
  13. Joj, pa ja volim takve kombinacije. I baš zato što su neočekivane sigurno su jako dobre. Limun i čokolada...

    ReplyDelete
  14. Pratim recepte na Vasem blogu vec neko vreme, i zaista mi se dopada ideja da sacuvate stare i dobre recepte od zaborava. Inace, sam iz Beograda, i studentkinja sam Fakulteta politickih nauka, novinarskog smera, pa sam zelela da Vas bitam, da li biste bili raspolozeni da mi odgovorite na par pitanja u vezi sa temom ''Srpska tradicionalna kuhinja, cuvanje od zaborava'', koju radim iz predmeta ''Novinarstvo u stampi''? Dosla sam na ideju da pisem o zazivljavanju kulinarskih blogova i sirenja tradicionalne kuhinje putem interneta, kao i povezivanja domacica i razmenjivanja recepata. Ne bih Vam oduzela puno vremena, samo bih vam poslala par pitanja putem mail-a. I izvinjavam se jos jednom, sto nisam pisala putem mail-a i ovog puta, vec ispod recepata, ali nekako mi je ovako verodostojnije, posto mozete da vidite i moj blog putem mog imena :)

    Pozdrav,
    Katarina

    ReplyDelete
  15. Vrlo rado, Katarina. Pitanja možeš da pošalješ na maxivida-gems@gmx.de i slobodno pređi na per tu :)

    ReplyDelete
  16. Vazi, hvala puno :)) Poslacu veceras, ili sutra, pa kada budes u mogucnosti, odgovori!

    ReplyDelete