Friday 31 December 2010

Olučići / Rum Roll


olucici1

Red je da se oprostim od ove godine receptom za kolač koji moja mama često sprema za praznike. Pre nego što sam rešila da pravim Olučiće, pogledala sam šta o tome ima na internetu - i nema ništa. Sigurna sam da ovaj recept postoji, međutim, verovatno pod nekim drugim imenom. Ako neko prepozna, nek kaže šta je alternativni naziv.


Olučići su staromodan, sladak kolač na tragu Francuskih bonbona. Pojedete šniticu i dosta vam. Prava stvar za praznične dane kad posle jakog ručka želite malo da se zasladite ali nemate više "mesta" za celo parče torte ili kolača. Važno je da se doslovno držite mere i da već imate kakvo-takvo iskustvo u pravljenju ovakvih kolača (probajte i ako nemate, tu je uvek faktor početničke sreće). Ovo je zanatski prilično zahtevan kolač i zahteva spretne ruke. Ja sam ga sad prvi put samostalno pravila i naravno uprskala stvar, mada sam na kraju uspela da spasim šta se spasiti moglo. Vratiću se na tu priču kasnije, evo kako to sve treba da izgleda "by the book":

braon:
  • 200 g šećera
  • 50 ml vode
  • 3 štangle čokolade za kuvanje
  • 200 g mlevenih oraha
  • kašika tamnog ruma
  • 1 žumance

žuto:
  • 2 veća ili 3 manja kuvana žumanceta
  • 100 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g putera

Špinujte šećer sa vodom dok ne provri, i još nekoliko minuta, da se malo zgusne. Skinite sirup sa vatre, i u njega, dok je još vruć, umešajte čokoladu, orahe i rum. Sačekajte da se malo prohladi, pa na kraju dodajte jedno žumance i sve dobro promešajte.

olucici 4

Prebacite masu u kesu za zamrzivač i ravnomerno je rastanjite oklagijom u obliku pravougaonika. Stavite na hladno da se malo stegne. Za to vreme, pripremite žuti fil. Kroz cediljku propasirajte kuvana žumanca. Prosejte prah šećer, vanilin šećer i sve dobro umutite s omekšalim puterom.
Pažljivo sa obe strane rasecite kesu u kojoj se nalazi braon sloj i otvorite. Premažite žuti fil preko braon "kore", tako da uz dužu stranu pravougaonika bude po 1 cm prostora bez fila. Uz pomoć kese, kao da pravite rolat, pažljivo savijte salamicu i prenesite je na parče prozirne folije koje ste prethodno izrezali. Dobro je stegnite u foliju i dodatno oblikujte ako se nešto malo deformisalo. Ostavite u frižideru barem dva sata.

olucici 5

Secite i jedite odmah - olučići ne mogu da se čvare na sobnoj temperaturi, što zbog živog žumanceta u braon delu, što zbog žutog puter-krema koji se brzo topi i curi.
Šta sam promenila: U stvari, nisam želela ništa da promenim, okolnosti su me naterale. :) Prvo sam shvatila da nemam dovoljno oraha u kući i da ću morati da dodam malo industrijski mlevenih lešnika. To je već donekle problematično: prvo, pravi olučići imaju dominantan ukus oraha i ne treba koristiti bilo koji drugi koštunjavi plod u ovom receptu. Ali dobro, računala sam, nije kraj sveta, ne mogu zbog toga da odustanem od pravljenja. Ipak, zbog ovog su mi olučići ispali "čupavi". Za razliku od ovog što se vidi na slici, braon sloj treba da bude podjednako gladak kao i žuti.

olucici 2

Prava katastrofa je nastupila s rumom. Veoma je bitno da koristite kvalitetan, aromatičan rum. Ja sam imala neki jeftin koji je mirisao samo na alkohol. Kada sam probala mrvicu braon mase nakon dodavanja ruma, shvatila sam da mu se aroma oseća samo u tragovima, pa sam dodala još. Nije trebalo. Masa se nepovratno razredila, i onda sam morala da dodajem još onih vražjih lešnika da bih mogla da oblikujem rolnu.
Rum je najbitniji sastojak u ovom kolaču: ili koristite kvalitetan alkohol, ili kupite aromu ruma i umesto jedne supene kašike pravog ruma dodajte jednu kašičicu arome.
Presuda: Kombinacija ruma i oraha daje veoma bogat, opulentan ukus, a puter-krem pruža masnoću koja prenosi i pojačava aromu. U tom smislu, konačni utisak je na tragu neke alkoholne praline bez čokoladnog preliva. Jako, elegantno, upečatljivo.

olucici 3



Rum Roll

This is actually my mum's recipe, a dessert she often makes in winter, especially for the holidays. It's not easy to make, you'll need to have some skill and experience in making rolled desserts, or you can count on beginner's luck and go for it anyway.

Brown layer:
  • 200 g sugar
  • 50 ml water
  • 50 g baker's chocolate
  • 200 g finely ground walnuts
  • 1 egg yolk

Yellow layer:
  • 2 larger or 3 smaller boiled egg yolks
  • 100 g icing sugar
  • 1 sachet vanilla sugar
  • 100 g butter

Bring water mixed with sugar to the boil and cook for a few minutes, until it turns into a light syrup. Take off the stove and stir in the chocolate and walnuts. Leave to cool off a little, but while still warm, add rum and egg yolk. Stir well. Put in a freezer bag, roll out with a rolling pin to get a rectangular shape and leave to cool off completely.
In the meantime, prepare the yellow layer. Puree the boiled, cool egg yolks through a sieve. Beat with icing sugar, vanilla sugar, and softened butter until smooth. Cut the freezer bag from both sides and open it. Spread the yellow filling on top of the brown, leaving about 1 cm along the longer side of the rectangular uncovered. Using the plastic bag, carefully lift and roll along the longer side of the rectangular until you get a nice-looking roll. Wrap it in plastic foil and leave in fridge for at least two hours. Cut in thin slices and eat while still cold and firm (don't let the cake lounge around at room temperature, or the yellow buttercream will ooze).

16 comments:

  1. Predivno :) Srecna Nova godina :)

    ReplyDelete
  2. Draga Vido, oluk je pravila moja mama i to jako često. Recept ne znam napamet, ali to je to. Jedino što mora biti u obliku oluka, tj. mora se formirati u kalupu za srneća leđa, pa je u preseku sve kao polulopta. Zato se i zove oluk. Divan i jako bogat kolač i sve sam se spremala da ga napravim, samo kalup da kupim, i naravno da uzmem recept od mame!

    ReplyDelete
  3. Sretn ti Nova Godina Maxivido. Nadam se da u bakinoj svesci ima još PUUUUUUUUNO neobjavljenih recepata. Svi su mi omiljeni rekao bih i dragoceni.

    Sličan kolač (a i potpuno različit rekao bih) pravim i ja, a zovu se Salamice. Nastale su od isto tako starog recepta, ali od moje bake, a ona je braon smesu pravila tako kao i ti (bez ruma) a belu smesu od očišćenih mlevenih badema. Nije valjala salamice, nego pravila neku uvrnutu salamicu koja u preseku ima oblik JIN/JANG simbola. Ja sam to sve skupa preradio i napravio svoj kolač. Ne verujem da ćeš ti menjati recepte svoje bake, ali ako nekad poželiš da eksperimentišeš, moj savet ti je da tu belu smesu napraviš od mleka u prahu, kao za rafaelo kuglice, ali bez kokosa. Puter i žumanca baš nisu "LAKI" za rad, ušta si se verujem i sama uverila.

    Srdačan pozdrav Maxivido, a tebi i tvojima želim sve najbolje u Novoj 2011 godini.

    ReplyDelete
  4. Hvala ti Dade, i ja tebi i tvojoj porodici želim sve najbolje.

    Imam ja neki drugi recept za salamu s žele-bonbonama, a izgleda sličnije tom tvome nego ovim olučićima. Znači, spolja braon, unutra belo, a po tom belom (koliko se sećam, mnogo dugo to nisam jela) kockice od žele-bonbona pa kad prineseš svetlu, izgleda skroz fensi u preseku.

    Meni ovde barem puter ima smisla jer osim njega nema nikakve masnoće, a nešto treba da nosi ukus. Nije lako za rad, to je tačno, mada su mene više iznervirali ovi krupno mleveni lešnici, tu treba sve da se topi u ustima, a ne da se žvaće.

    One bajadere kod Maje na blogu su ti bogovske. Bravo!

    ReplyDelete
  5. Sve najbolje u novoj godini i jos puno novih starih recepata ti zelim :)

    Imam jedan recept za neki kokos rolat preuzet od mame jedne moje srednjoskolske drugarice, gde je ovaj unutrasnji sloj identican, taj sa kuvanim zumancima. A spoljni je od cokolade i kokosa, i bude malo mrvast zbog kokosa, a po izgledu jako lici na ove tvoje olucice.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  6. Raznježila si me ovim receptom. To je radila moja baka, a kako sam bila nadobudna i uvijek težila nečem novom, ovo sam potpuno zaboravila. Predivno, hvala ti.

    ReplyDelete
  7. Olučići divno izgledaju, a tebi i tvojim milima želim u ime TT kuhinje puno zdravlja, sreće i ljubavi i još lijepih bakinih recepata! :)

    ReplyDelete
  8. Odličan recept.Moja mama ih radi kao kuglice sa punjenjem.Sve najbolje!

    ReplyDelete
  9. Odlično izgleda. Sretna Nova Godina!

    ReplyDelete
  10. Prelepi su! Pritom...Srecna nova godina!

    ReplyDelete
  11. Prelepo i znam kakav je to ukus... Srećnu Novu godinu tebi i tvojoj porodici uz najbolje želje, želim od srca. Pozdrav

    ReplyDelete
  12. Dear Deana, yours is one of my two blog of choice for the "Liebster Blog" action in the German food blog world. I hope that's ok with you! Always waiting for your next recipe...love from Ilse
    http://threefivesix.blogspot.com/2011/01/and-winner-is.html

    ReplyDelete
  13. Ilse, that is a great honour and I don't really know how to thank you. I don't know if people are ready to accept my blog as German because it's not in German, but I think it is, for many different reasons. Most of all, the things I'm making are made in Germany and with German ingredients. The next thing I'm making is a very traditional Balkan puff pastry recipe which even the people in ex-Yu are reluctant to make for lack of the right ingredient. Well guess what. I found that same ingredient in Karlsruher Innenstadt! :)
    Thank you once again, I will forward the award to the ones who deserve it! :)

    ReplyDelete
  14. let me know who you thought deserved it.
    I'm not scared of a bit of pork fat - but I am afraid puff pastry is too advanced for me!

    ReplyDelete
  15. I don't really know who deserves it, as the only two German foodie blogs I'm following (apart from yours, obviously) are from friends of mine. They're good blogs, don't get me wrong, but it would be a bit uncritical to give out two awards to the ONLY two blogs I'm reading. Here they are:
    http://www.ligula-alba.eu
    http://www.palatepassport.com

    ReplyDelete
  16. isprobat ću ovaj tvoj recept s malo modificirim čokoladnim omotačem.
    Javim ti ako dobro ispadne i pojavi se na blogu.

    hvala ti za sve ove zaboravljene slatkiše.

    ReplyDelete