Tuesday 12 October 2010

Kugle od badema / Almond Balls


kugle od badema1

Ovo je jedan od bakinih recepata za koje se uopšte ne sećam da ih je pravila, ali sam mislila da ga vredi oprobati, a i odlični su u ulozi sitnih kolača za slavsku sezonu koja je pred nama. Inače, izvinjavam se što u poslednjih nekoliko postova nema skenova njenog rukopisa, sveska mi je ostala u Beogradu i mama mi šalje recepte.



Danas smo imali goste na večeri i pošto sam pravila gibanicu i uz nju servirala još neke masne i ljute domaće stvari, pomislila sam da ne moram sad da preteram s desertom i da nije loša ideja da napravim nešto na brzinu. Tako sam se odlučila za kugle od badema, i ne sluteći da sam sebi učinila magareću uslugu i da ću kolač praviti satima, te da ću u toku pravljenja napraviti toliko izmena da sve to više i neće ličiti na original.

Prvo, zaboravila sam da kupim kapisle. To su one papirne korpice u koje se stavljaju bombice svih vrsta. Pa su gosti morali da brišu prste o salvetu tj. da ih ližu kao nevaspitana domaćica. Bruka i sramota. Drugo, eksperimet sa prelivanjem čokoladom nije prošao kako treba, pa su kugle servirane au naturel - bez ikakvog pokrova. Nego, evo kako je počelo...

  • 240 g mlevenog badema
  • 280 g šećera
  • 70 g crne čokolade (70%)
  • 100 g putera


kugle od badema 4


Istopi se šećer u šerpici dok se ne karamelizira (istopi i primi smeđu boju). Zatim mu se dodaju bademi pa se sve izruči na bakpapir, rastanji i ostavi da se prohladi i stvrdne. Taj proces stvrdnjivanja počinje odmah i dosta je nezgodno rastanjiti masu po papiru (kao što se vidi na slici, meni baš i nije uspelo) ali je za usitnjavanje zgodnije da bude što tanji sloj. Probajte da razmažete masu nožem koji ste ugrejali u vreloj vodi i ne zaboravite da odlepite ostatke od kašike kojom ste mešali.

Kada se sve lepo ohladilo, izlomite krokant i usitnite ga u multipraktiku. Kao što sam spomelula u receptu za Figaro, postoje različiti načini da se grilijaš usitni, ali ovaj je najefikasniji. Istopite puter i čokoladu. Sve pomešajte i ostavite da se prohladi i stegne. Formirajte kuglice i stavite ih na nekoj ravnoj površini (recimo, dasci za seckanje) u frižider da se stegnu.

kugle od badema 2


Šta sam promenila: Potreba za menjanjem javila se nakon što sam probala usitnjeni krokant. Bio je divnog, bogatog ukusa, kao ušećereni bademi. Ta aroma je bila dovoljno jaka da je, u stvari, trebalo da batalim čokoladu; da sve pomešam s puterom i završim priču. Međutim, nisam htela baš toliko da odstupim od recepta. On je, inače, predviđao duplu količinu čokolade (čemu može da se progleda kroz prste jer je predviđena čokolada za kuvanje, a ja sam stavila crnu) još rum, vanilu, sve neke stvari koje bi samo odvukle pažnju od glavne arome. I na kraju je trebalo da se kugle uvaljaju u rastopljenu čokoladu, kao praline. Nakon što sam probala smesu, shvatila sam da je i ta količina čokolade koju sam stavila prevelika i da ne treba dalje pogoršavati stvari. Takođe sam izostavila šećer koji je trebalo da se doda u kugle zajedno sa puterom i čokoladom; s obzirom na to da je glavni sastojak krokant, kugle su i bez dodatnog šećera bile sasvim dovoljno slatke.

Presuda: Ovo što sam dobila je rešenje na pola puta. Svakako bolje od onog što predviđa prvobitni recept, ali s manje čokolade bi bilo još bolje. Svima ostalima se veoma dopalo, Sonja mi je tražila da jednu kuglicu ponese mužu jer je tvrdila da će zauzvrat biti nagrađena seksom.

kugle od badema 3



Almond Balls

The original recipe is significantly changed here, because I found the almond croquant so delicious, it didn't need improvement. So I left out vanilla and rhum, and to be honest, I should have left out the chocolate as well - keeping it simple would have been even more sensational. But my lab rats found them delicious, and they're pretty easy to make, so why not have a go - the aroma of caramelised almonds is just the thing for the cold autumn afternoons.

  • 240 g ground almonds
  • 280 g sugar
  • 70 g chocolate (70% cocoa)
  • 100 g softened butter


Caramelise the sugar in a saucepan until brown. Add the almonds and remove from stove. Mix and spread on a sheet of greaseproof paper - the thinner the better (mine wasn't particularly thin as you can see on photo; I suggest using a warm knife for spreading). Leave until croquant cools off and hardens.

Grind it in a food processor. Don't worry if it sounds like the machine is falling apart; the croquant is very hard, but it won't damage your blade. Mix with butter and melted chocolate and leave to cool. Make praline-sized balls and put them in the freezer for 30 minutes.

If you prefer them all chocolatey, you can dip them in melted chocolate - that will make them look prettier. I wish I had put aside some croquant and rolled them in it. If you don't want your guests to get their fingers dirty, put the balls in tiny cupcake-like paper wrappers. They look more elegant and prevent you from looking like a philistine while licking fingers in polite society.

22 comments:

  1. Vrlo fino, inače vrlo volim ovakve stvarčice:)) Nadam se da je Sonja dobila ono čemu se nadala:)

    ReplyDelete
  2. Mislim da je jednostavnije karamelizirani šećer istresti na malo nauljen tanjur ili sl. Meni se sviđaju ovakve "bombice", slažem se nije im potreban nikakav preliv, možda ih uvaljati u još mljevenih badema ali ne sve, neka bude različito!

    ReplyDelete
  3. Nale, za ovako odlicnu kuglicu kladim se da jeste ;)
    Fotka sa kuglicama je fenomenalna!!!

    ReplyDelete
  4. They look so good, like they should be displayed in a café window. I love anything caramelised, so they have won my heart.

    ReplyDelete
  5. Čao Maxivido,
    Vidim da svi prolazimo kroz iste muke kad se suočimo sa karamelizovanim šećerom koga treba razbijati u avanu (jer tako piše u svim starim receptima). Kad sam pre petnaestak godina rešio da se bavim poslastičarstvom figaro je bio jedan od 5 kolača koje sam pravio. I dan danas ga pravim, ali malo drukčije nego na početku.

    I ja sam svojevremeno to radio tučkom za meso, da bih ubrzo prešao na mašinu za mlevenje oraha sa krupnim sitom. Nakon što sam skršio 3 mašine došao sam do zaključka da možda ne bi bilo loše da ili prestanem da ga pravim, ili da smislim "prihvatljiv" način. Bez obzira što si FIGARO objavila još pre par meseci, čim budem stigao (ovih dana) tamo ću ti ispričati sva moja iskustva, i verujem da će ti u mnogome olakšati sledeće pravljenje. Sad ću se zadržati na ovim fenomenalnim bombicama. Nisam ih pravio na ovaj način, ali imam i u tom pogledu nekakvog iskustva jer sam pravio neke slične varijacije na temu. Prvo da ti kažem za prelivanje čokoladom. Ja sve bombice koje hoću da prelijem čokoladom, prvo ostavim da se smrznu u dubinskom zamrzivaču. Onda otopim čokoladu sa malo vode šećera i margarina (posle ću ti dati recept), i one bombice prvo nabodem na vrh dugačke igle, a onda ih umočim u čokoladu i izvadim iz nje. Pošto su zaleđene na -20 stepeni čokolada se stegne već nakon petnaestak sekundi pa ih možeš složiti na mastan papir, i tada nemaš nikakvih problema ni sa sjajem ni sa onim prstenom koji ostaje ispod bombica.

    Slažem se sa tobom da bi ovakvim bombicama trebalo ukinuti čokoladu (sem one za preliv) a opet šta staviti. Ako staviš žumanca, dobićeš samo neku varijantu figaro kuglica. Ja bih pokušao sa belom čokoladom i puterom, jer mislim da ako ukineš bilo kakvu čokoladu i ostaviš samo puter, biće malo otužno, puter bez ičega će biti premastan. No možda ja i grešim, jer karamelizovani šećer ume da iznanadi, pa sve to samo sa puterom možda bude i sasvim korektno.

    Ali ako bi i dalje radila sa ovom kombinacijom puter čokolada, moj savet ti je da u tu smesu pre nego što ubaciš samleveni šećer i bademe, ubaciš prvo jedno presno žumance. Primetila si da je ta smesa ostala razdvojena. Uvek ostane. Kad ubaciš jedno ili dva žumanceta, i mikserom izmutiš, sve se to lepo sjedini, i postane gušće, tako i znaš da se sjedinilo. Kad u to ubaciš karamelizovan šećeri i badem, dobijaš smesu koja nije masna, nego kompaktna.

    Nadam se da će ti bar neki od ovih saveta koristiti.

    Preliv od čokolade:
    100 gr vode
    100 gr šećera
    250 gr putera/margarina
    500 gr čokolade

    ReplyDelete
  6. Hvala Dade, sve dobri saveti, samo što izbegavam živa jaja u kolačima glede salmonele. Međutim, i s tim se nekad baš mora, uskoro jedan recept na tu temu.

    ReplyDelete
  7. Prekrasno izgledaju, a recept je odličan!
    Nikada ne stavljam jaja u ovakve slastice, maslac mi sve poveže :)

    ReplyDelete
  8. ovo ti je mnogo,mnogo fino...stavljam na listu za probanje!!!

    ReplyDelete
  9. Divne su ti ove kuglice, cak i bez "ogrtaca" od cokolade verujem da je bilo pravo uzivanje grickati ih...;)) moram priznati da se ne usudjujem da grilijas usitnim u multipraktiku, sve se bojim da cu ostati bez istog, pa to radim onako po starinski u avanu, ili malo izmrvim u avanu a posle za fino mlevenje koristim masinu za orahe...idem sada do recepta za Figaro da vidim i ostale nacine;)))

    ReplyDelete
  10. mignonne, avan je jedini pravi alternativni metod. Ali ja ga ne posedujem. Slobodno stavi usitnjene komade u multipraktik, osim ako ne želiš da jačaš mišiće na mlinu za orahe.

    ReplyDelete
  11. Kuglice su super , sastojci su savršeni ! I sigurna sam da je Sonja dobila svoju nagradu :))
    Što se preljeva tiče mislim da bih ga i ja izostavila, kao što Snježa kaže možda ih se može još uvaljati u nasjeckane bademe iako su i ovako dovoljne same sebi. Odlične !!

    ReplyDelete
  12. Uhhhuhhhhuhhhhh ;) Ovo djeluje perverzno dobro!
    Ako Sonjin voli ušećerene bademe, kao i moj, uvjerena sam da je bio JACKPOT. I should try! ;))

    ReplyDelete
  13. Pravila sam i njih:
    http://vera-mmmmdelicios.blogspot.com/2010/12/almond-ballskugle-od-badema.html#comments
    Pravila sam ih sitnije ali su mi se malo rasiile.Jako su ukusne, podsećaju me na jedne čokoladice iz skupljie bombonjere.

    ReplyDelete
  14. E nek si ih stavila u kapisle! Izgledaju deset puta bolje nego moje.

    ReplyDelete
  15. Molim vas pomozite :) Upravo sam ih napravila ali je nemoguce formirati kuglice...pratila sam recept, uopste nije komplikovano ali ne znam u cemu je problem???

    ReplyDelete
  16. Dodajte još mlevenog badema direktno u masu. Tri-četiri supene kašike, probajte onda.

    ReplyDelete
  17. P.S. Kada ih formirate, stavite ih u frižider na sat vremena, čak iako nisu savršenog oblika. Onda ih izvadite, pa ponovo oblikujte kuglice rukama i vratite ih u frižider preko noći.

    ReplyDelete
  18. Dodala sam jos badema ali i dalje nisam uspjela napraviti kuglice, smjesa je bila bas suva, kao da su u njoj bili samo mljeveni bademi. Zatim sam dodala vrlo malo mlijeka i uspjela ih oblikovati da bi ih djeca smazala bez primjedbi:))sledeci put cu umjesto mlijeka dodati Amaretto, mislim da ce tek onda biti savrsene,samo za odrasle ;)Hvala vam puno!!! Topli pozdrav!

    ReplyDelete
  19. Whow...sjajno izgledaju ove kuglice ! Ove subote idemo na veceeru kod prijatelja i rekla sam da cu doneti cokoladne kuglice koje ja pravim ali mozda bih mogla da se upustim u krokant..nikada ga nisam pravila...!
    p.s. interesuje me, sa dve godine zakasnjenja doduse...da li je gore pomenuta Sonja zbog ponete kuglice muzu bila nagradjena kako se nadala ? I to bi trebalo staviti u recept...
    pozdrav !
    Marina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Marina, muž je odskora biviši muž. Nadam se da nije zbog kuglica... :)

      Delete
    2. ...bice da nije bio lako podmitljive prirode...vidis, nije to uvek vrlina !

      Delete
  20. ...sad se plasim da ih nosim u subotu...tri su braka u pitanju !

    ReplyDelete