Wednesday 7 April 2010

Londonske štangle / London Bars


londonske1

Nisam planirala da odmah nakon jednih štangli napravim još jedne, ali šta je tu je, Stevanu je bio rođendan pa sam htela da ga podsetim na kolač njegove bake. I Mamajac ih je pravila pre izvesnog vremena, pa sam htela da uporedim po čemu se naš recept razlikuje od njenog, a i sama da se prisetim o kom ono kolaču beše reč, jer ga veoma dugo nisam jela.Please scroll down for English / Auf Anfrage ist dieses Rezept auch in Deutsch erhältlich.

Tokom spremanja sam se srela s nekoliko problema, ali pre nego što pređem na tu priču, evo sastojaka:

 • 150 g putera
 • 150 g šećera
 • 5 žumanaca
 • sok i kora jednog limuna
 • oko 300 g brašna

pa preko toga:
 • pekmez od kajsija (oko 200 g)
 • 250 g šećera
 • 250 g mlevenih oraha
 • 5 belanaca
 • 50 g seckanog badema

londonske r2

Rerna na 200° C. Dobro se umute puter, žumanca, šećer, sok i kora od limuna. Tome se doda brašna "koliko upije". Razvuče se i stavi u podmašćen pleh i premaže pekmezom od kajsija.

Zatim se umuti šne od belanaca i šećera, pa se na kraju u njega umeša kašikom mleveni orah. Razmaže se po sloju od pekmeza i pospe štapićima badema. Vreme pečenja je problematično, recimo 30 minuta.

Šta sam promenila: Kao što se vidi na slikama, kolač mi je malo zagoreo. Ovo se nije desilo zato što sam ga zaboravila u rerni, nego zato što nije bio gotov kad sam ga prvi put izvadila. Donji sloj - testo - je bio još uvek delimično sirov i morala sam da ga vratim na dodatnih 15 minuta. Zbog toga je po mom mišljenju neophodno prvo napola ispeći testo solo, pa ga tek onda mazati pekmezom i zalivati penom od belanaca. Ne predugo, 15 minuta na dvesta stepeni je sasvim dovoljno. Ja bih ga još izbockala viljuškom da bolje primi kajsiju.

londonske2

OK; drugi očigledan problem je brašno. Kao i mnogi bakini recepti, ovaj je neprecizan. Nisam se setila da izmerim brašno koje sam dodavala mešavini od žumanaca, ali mislim da ga je bilo oko 300 grama, znači poprilično. Bitno je da testo ne bude pretvrdo: predlažem da prestanete s dodavanjem brašna kad vam se učini da je dovoljno kompaktno da se razvuče oklagijom.

Treći detalj je količina badema kojima se kolač posipa na kraju. U receptu piše 50 g, to nije ni blizu dovoljno. Stavila sam 100 g, a moglo je i više. Ako se testo prvo ispeče, nakon dodavanja preostala dva sloja, štangle bi trebalo još samo kratko da se zapeku, možda još 15 minuta na istoj temperaturi.

Presuda: Uprkos suvonjavosti tj. prepečenosti, kolač je bio veoma lep i rado bih otišla "na popravni". Decentan je kontrast oraha i badema s limunom u testu i kiselkastim džemom od kajsija. Možda su mi se londonske dopale i više od krem štangli, što bi rekao moj teča, "Moram još da probam."


londonske3

London bars

- 150 g butter
- 150 g sugar
- 5 egg yolks
- 1 lemon
- about 300 g flour
- a small jar of apricot jam

and on top:
- 5 egg whites
- 250 g sugar
- 250 g ground walnuts
- 100 g almond sticks

Preheat the oven to 200° C. Mix the egg yolks with butter, sugar, lemon juice and zest. Add flour "as much as will soak in" (the original recipe is not precise, but I added about 300 g, enough to make the dough compact enough to be rolled out with a rolling pin). Grease the tin, spread the dough on the bottom, prick it with a fork and blind-bake for 15 minutes. Once it's done, spread the jam on top of it.

Beat the egg-whites stiff while gradually adding the sugar. Then carefully stir in the walnuts with a spoon. Spread the mixture on top of the jam layer, sprinkle with almonds and bake for another 15 minutes.

Delicious and delicate. A lovely contrast of rich nuts and the fruity flavours of apricots and lemon. My husband suggested that the name of the cake has more to do with the eponymous square in Belgrade than with the British capital.

3 comments:

 1. Volim ovaj kolač i mama od dragog ga često pravi... Da, testo zna biti problem i ponekad mnogo sipkavo ili šta već ali krajnji rezultat je svakako super.
  Prva fotkica mi je skroz naskroz čarobna a ideja pisanja bloga iz stare sveskice (kao i slike iste) svaki put me odusevi :)

  ReplyDelete
 2. ZA LONDONSKE ŠTANGLE OBAVEZNO TESTO PRVO ISPEĆI, VRUĆE PREMAZATI ĐŽEMOM OD KAJSIJA, PREKO NANETI SLOJ OD BELANCETA I ORAHA I VRATITI U RERNU DA SE GORNJI SLOJ NA BLAGOJ TEMPERATURI PROSUŠI, A NE PEĆI TAKO DA NEĆE SPLASNUTI.PROVERENO DOBRO, JEDEM IH VEĆ 60 GODINA, A OD MOJE BAKE JE.BELLA

  ReplyDelete
  Replies
  1. dali se dodaje bakin prasak u testo

   Delete