Friday 21 August 2015

Crno srce / Black Heart


Torta crno srce je nastala kao modifikacija ujnine čokoladne torte, jednog od popularnijih recepta na našem blogu. Ideja je bila da se iskoristi sezona malina. Da se za rođendan ne napravi po n-ti put ista torta. Onda sam dodala malo voća, malo džema, malo drugačije čokolade, nekih drugih orašastih plodova i - ispade nova torta. Pa sam joj nadenula i glamurozno ime pride. 


Na linku koji sam ostavila u prethodnom pasusu možete naći osnovni recept za čokoladnu tortu, od koga sam počela. Tamo su takođe i fotografije postupka pravljenja torte. Međutim, s obzirom na to da su sastojci donekle promenjeni, ovde ću ih navesti u celosti.

Kora:
  • 8 jaja
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade od 85% kakaoa
  • 250 g mlevenih badema
  • 2 kašike suncokretovog ulja

Fil:
  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 100 g čokolade od 85% kakaoa
  • 250 g putera
  • 300 g malina
  • 4 supene kašike džema od malina 


Ugrejte rernu na 180 stepeni C. Za koru, odvojite belanca od žumanaca. Šećer podelite na dva dela. Jedan deo umutite s belancima u čvrst sneg. Drugi deo umutite s žumancima dok ne dobije svetlo žutu boju. U mešavinu sa žumancima dodajte otopljenu čokoladu i ulje, pa sjedinite mikserom. Čokoladnu smesu špahtlom ili kašikom umešajte u sneg. Nakon toga postepeno dodajte mlevene bademe. Izlijte masu u kalup za tortu (po mogućstvu, u obliku srca) koji ste prethodno obložili bak papirom, ili namazali puterom i posuli brašnom. Pecite oko 30 minuta. Probajte čačkalicom da li je kora gotova, ako čačkalica ne izađe sasvim čista, vratite tortu u rernu i produžite vreme pečenja za pet minuta.

Za fil, dobro umutite pet celih jaja sa šećerom. Čokoladu izlomite i stavite sa strane. Spremite posude za kuvanje na pari - veći lonac s vodom koja lagano vri i manji koji ćete staviti odozgo - u njemu ćete skuvati fil. Kuvajte mešavinu jaja i šećera dok se dobro ne zagreje i šećer sasvim ne istopi. Sve vreme lagano mešajte žicom. Dodajte izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada istopi, fil će se naglo zgusnuti, ali vi nastavite da ga kuvate uz mešanje, sve dok ne prođe 15 minuta od početka kuvanja. Skinite fil sa pare i još malo ga mešajte dok se ne prohladi, pa u njega (dok je još vruć) dodajte hladan puter iseckan na kockice. Nakon što se puter istopio i lepo sjedinio s filom, sačekajte da se fil sasvim ohladi (do sobne temperature), i stavite ga u frižider na sat vremena.


 Za ovu tortu možete koristiti sveže ili zamrznute maline. Ako koristite zamrznute, ostavite ih na sobnoj temperaturi barem sat vremena, iako nije neophodno da budu sasvim odmrznute kada ih budete dodavali kolaču.

Ohlađenu koru popreko isecite na pola. Donju polovinu premažite jednom trećinom fila, pa po filu poređajte maline. Između malina, na više mesta dodajte po malo džema, da popuni rupe, sve dok ne potrošite unapred pripremljenu količinu. Poklopite gornjom korom i premažite celu tortu filom - odozgo i sa strane. Ako želite, jednim delom fila ukrasite tortu - ja se time nisam bavila jer mi je bila lepa takva kakva je - crna i srcasta.

Presuda: Crnom srcu nije potrebno dodatno ukrašavanje jer je ukus dovoljno neodoljiv da nikakav nakit ne mora da pojačava utisak. Sigurna sam da i od obične čokolade može da se napravi sasvim solidan kolač - ali ako želite puno iskustvo dekadencije i prefinjenosti vrhunskog deserta, morate je napraviti s čokoladom od minimum 80% kakaoa. Samo sa jasnom gorčinom crne čokolade malina može da stvori harmoniju ove vrste - da joj razbije težinu i oporost i da kiselkastom notom donese svežinu koja je u srcu ove poslastice.




Black Heart

A decadent, rich dessert with the most wonderful harmony of bitter chocolate and fresh raspberries. For the most special of occasions!

Pastry:
  • 8 eggs
  • 250 g sugar
  • 100 g chocolate with 85% cocoa
  • 250 g ground almonds
  • 2 Tbsp sunflower oil

Cream:
  • 5 eggs
  • 250 g sugar
  • 100 g chocolate with 85% cocoa
  • 250 g butter
  • 300 g raspberries
  • 4 Tbsp raspberry jam

Pre-heat the oven to 180 C. Line a cake form (preferably heart-shaped) with parchment paper. Separate the egg yolks and egg whites. Separate the sugar in two equal parts. Beat the egg whites into a firm meringue, gradually adding sugar. Beat the egg yolks with the remaining sugar until pale yellow. Add melted chocolate and oil and combine. Add the chocolate mixture to the meringue until combined (fold it in with a whisk or a spatula). In the end, fold in the ground almonds.

Bake for about 30 minutes. Insert a toothpick to see if the cake is done. If not, continue baking for another five minutes.

Prepare a bain marie for the cream. Beat whole eggs with sugar and cook in a bain marie until sugar has melted. Keep stirring with a whisk constantly. Break the chocolate into small pieces and add it to the cream. The cream will thicken as soon as the chocolate has melted, but keep stirring and cooking until total cooking time has reached 15 minutes.

Add the cold butter cut in cubes to the still hot cream and whisk until butter has melted. Leave to cool at room temperature. Put it in the fridge for another hour.

Cut the cake in half horizontally. Spread 1/3 of the cream on the lower layer and evenly distribute raspberries (if using frozen raspberries, leave them to thaw for about an hour, but they don't have to be completely thawed). Fill in the gaps with raspberry jam. Cover with the upper layer and evenly distribute the rest of the cream on top and sides of the cake. Refridgerate overnight and get ready to be swept off your feet!

19 comments:

  1. Zaista primaljivo izgleda. ;) Dobro došla nazad...

    ReplyDelete
  2. Pa gde si ti, Dejana? Nedostajala si nam, nemoj opet da se izgubiš.
    Čokolada i voće - odlična kombinacija!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanja, ja se javljam samo kad imam nešto izuzetno da podelim sa svetom. :) Ali obećavam da ću se truditi da se češće oglasim. Časna Titova pionirska!

      Delete
  3. Savršena torta! Obožavam kombinaciju malina i čokolade... :)

    ReplyDelete
  4. Mogu li kupine umesto malina? Kako bi to "stajalo"? :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne znam kakva je kombinacija kupina i čokolade, nikad nisam isprobala. Ako budete pravili, obavezno javite kako je ispalo!

      Delete
  5. Fantastično izgeleda, skoro da imam ukus u usitma :)

    ReplyDelete
  6. Super izgleda, presjek je odličan!

    ReplyDelete
  7. Jupiii, napokon si se vratila.. Nedostala si ..Divni su ti recepti :)

    ReplyDelete
  8. Da li stavljate mlevene sirove bademe sa sve ljuskom? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da. Obavezno, jer ako stavite oljuštene bademe, kora će vam biti znatno svetlija.

      Delete
  9. Drago mi je da si opet na blogu.
    Nije te bilo neko vrijeme, nedostajala si nam.
    Jeka

    ReplyDelete
  10. Hvala na odlicnom receptu!Probala sa malinama-fantasticno!Danas cu probati sa kandiranom korom od pomorandze i dzemom od iste-javljam rezultat!

    ReplyDelete
  11. Molim vas za savet - pravila sam i ujninu tortu i crno srce i ukus je sjajan ali sam sa obema imala problem prilikom razdvajanja i slaganja presecenih delova kore :-( Gornja polovina mi je oba puta pukla - i korica i sredina, nikako nisam uspela da ih cele stavim na nafilovanu donju polovinu pa su torte izgledale bas neuredno i raspadnuto. Ima li tu neka tehnika ili samo nisam dovoljno spretna? Hvala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pre svega, sačekajte da se kora u potpunosti ohladi pre nego što je sečete i premeštate. I meni se kao početnici dešavalo da mi kora pukne po sredini. Ako primetim da je lomljiva (a to da li će biti verovatno zavisi od kvaliteta šećera ili starosti jaja) i da neću moći da je prenesem rukama, ja je prebacim (gurnem) na neku ravnu površinu, tipa daske za seckanje, nafilujem donju koru, pa pažljivo gurnem gornju koru s daske nazad na tortu. Srećno!

      Delete