Thursday, 3 January 2013

Ledene kocke / Ice Cubes

 


Kada je Una bila sasvim mala, pravili smo rođendanske žurke i za decu i za roditelje i dešavalo se da kuća bude toliko puna ljudi da jedna torta nije dovoljna da se svi posluže. U toj situaciji sam pored torte uvek pravila ledene kocke, jer su jednostavne i brzo gotove, a još uvek tipično zimski desert (naša mala je decembarska pahuljica).

Svaki gost bi dobio manje parče torte (najčešće Vasine) i jednu ledenu kocku i redovno bih više pohvala dobila za glupe ledene kocke nego za tortu koja em što se komplikovanije priprema, em je sačinjena od daleko kvalitetnijih sastojaka. Da, život ume da bude takav.
 
Ovo je recept moje mame, koji dosad nije omanuo. Iako su recepti za ledene kocke uglavnom slični, ovaj mi se dopada jer se njime dobija penast i lagan beli krem, a ne cigla od brašna i mleka, što je čest slučaj kod ovog kolača.
 



za čokoladnu koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 8 g praška za pecivo
  • prstohvat soli

za šećerni sirup:
  • 2 šolje šećera (200 ml)
  • 2 šolje vode

za krem:
  • 9 kašika brašna
  • 500 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • kašičica ekstrakta vanile ili šipka vanile
  • 250 g putera

za čokoladni preliv:
  • 100 g crne čokolade sa 70% kakaoa
  • 3 kašike ulja



S obzirom na to da su sve mere u kašikama, dobra vest je da ništa ne morate da merite na gram. S druge strane, meru „jedna kašika“ svako shvata na svoj način, pa zbog toga prilažem fotografiju jedne kašike napunjene onako (u ovom slučaju, žutim šećerom) kako treba: dakle ni ravna, ni vršna.

Rerna na 180º C. Jaja se dobro umute sa šećerom, pa se tome polako doda ulje, dok mikser još radi. U odvojenoj posudi se pomeša brašno, kakao, so i prašak za pecivo. Suvi sastojci se dodaju jajima, sve se sjedini i izlije u podmazan veći dubok kalup koji inače koristite za šnite, štangle i ostale slojevite kolače.
 
 
 

Dok se kolač peče, u šerpici stavite da se špinuje šećer sa vodom za preliv. Slobodno na jačoj vatri. I gle čuda prirode – tačno onoliko koliko je potrebno šećeru da se istopi u vodi, pa sirupu da provri treba i kolaču da se ispeče! Ako mi ne verujete, bocnite ga čačkalicom – garantujem da će biti čista kao suza tačno kad sirup bude ušpinovan.

Izvadite kolač iz rerne, odmah ga zalijte vrelim sirupom. Nemojte da se uplašite kad primetite da za mlazom sirupa po kolaču ostaje „brazda“ – to će se sve izjednačiti.

Još jedan razlog zašto je ovo tipično zimiski kolač je to što stalno morate da ga hladite, a umesto da čekate da se ohladi na sobnoj temperaturi pa da mu pravite mesto u frižideru, najzgodnije je da pokrijete tepsiju alu-folijom i stavite je na balkon ili sims od prozora. Jer prvo treba da ohladimo testo. Pa onda da ohladimo krem. Pa na kraju da ohladimo glazuru i sve zajdeno. Samo hlađenje traje daleko duže od pripreme.


ledene duo flickr


Dok se testo, dakle, hladi na terasi, vreme je da skuvamo krem. Mleko podelite na dva dela. U jedan umešajte šećer i vanilu i stavite da proključa, a u drugom razmutite brašno. Pretpostavljam da možete da iskoristite gustin umesto brašna, ukus je verovatno bolji, ali recept diktira brašno i ja sam navikla s brašnom da ga pravim.

Nakon što mleko provri, žicom u njega umešajte drugi deo mleka i mutite sve dok se krem ne zgusne. Čim sve zajedno provri, skinite s vatre i energično tucite žicom da biste sprečili da vam se naprave gromuljice. Ako se tu i tamo pojavi neka, nije kraj sveta, to će se izjednačiti kad budete dodavali puter. Ostavite krem da se hladi, a puter izvadite iz frižidera da se opusti na sobnoj temperaturi. U hladan krem mikserom umutite puter i prelijte ga preko sada već hladnog čokoladnog testa. Nakon što izravnate površinu, ostavite kolač da se hladi barem sat vremena pre nego što se bacite na pravljenje glazure.


ledene 05 flickr


Glazura je ono što čini ovaj kolač posebnim jer pruža ravnotežu ogromnoj količini šećera koja ide u ostala tri dela. Važno je da čokoladi ne dodajte ništa osim ulja. Ulje ne samo da je razredi i omogućava vam da je ravnomerno i lako rasporedite po kremu, nego joj i daje sjaj. Tačno je da u tu svrhu možete iskoristiti i industrijski čokoladni preliv, ali on nije dovoljno gorak. Zbog toga je veoma bitno da nabavite čokoladu s visokim procentom kakaoa i da joj ne dodajete šećer ni vodu.

Šta sam promenila: Recept nalaže da u beli krem stavite pola putera, a pola margarina. Ne samo što ne koristim margarin u kolačima, nego mislim da ovaj deo kolača jednostavno ne treba da bude čvrst nego penast i u tom smislu bih savetovala zamenu margarina puterom čak i onima koji inače nemaju ništa protiv njega.


ledene 04 flickr


Osim toga, dodala sam vanilu u krem, iako bi trebalo da se doda malo ekstrakta nane ako želimo prave „ledene kocke“ odnosno ukus sličan istoimenim Krašovim pralinama. Samo pažljivo sa doziranjem – nane treba da bude taman dovoljno da zalogaj na nepcima ostavi nadražaj hladnoće, kolač ne sme da ima ukus mentola.

Presuda: Ni primitivnijeg, ni efektnijeg kolača. Svaki deo je napravljen sa ciljem da vam se zalogaj istopi na jeziku. Sve je božanstveno sočno i kremasto, nekako lagano iako se iza sve te vazdušastosti krije kalorijska bomba.

Ledene kocke, su u stvari, prevara. Mislite da jedete nešto vrlo prefinjeno, a serviran vam je šećer na tri načina. Nešto kao filmovi Džulije Roberts. Čist guilty pleasure.
  

ledene 07 flickr



Ice Cubes

„Ledene kocke“ (ice cubes) is a well-known praline made by the Croatian confectioner Kraš. It is chocolate filled with a white cream with just a hint of mint that is too discrete to be fully recognised as mint, yet present enough to leave a taste of coolness in your mouth.

This home-made dessert was created in order to mimic this cool cream / dark chocolate combination, but over the years it has become well-known and well-loved in its own right.

It is cheap and easy to make. A master of deception, it will leave your guests speechless and convinced they’ve been offered the pinnacle of confectioner sophistication. It is moist and cool, the cream is light and airy, every bite melts on your tongue. Apart from the wonderful sensation of creamy coolness sliding down your throat, you’re not really sure what you are tasting but you don’t really care because it’s a perfect harmony of taste and texture, it’s pure magic.

Only, it’s not. I’m sorry to break it down to you like this, but – it’s just sugar. It’s sugar pretending to be something it’s not – chocolate sponge, vanilla cream, velvety syrup. But you’ll love it and you’ll ask for more. Everyone does!

for the pastry:
  • 6 eggs
  • 6 Tbsp sugar*
  • 2 Tbsp sunflower oil
  • 2 Tbsp all-purpose flour
  • 2 Tbsp cocoa
  • 8 g baking powder
  • a pinch of salt

for the sugar syrup:
  • 2 cups sugar
  • 2 cups water
  • for the cream:
  • 9 Tbsp all-purpose flour
  • 1 pint milk
  • 10 Tbsp sugar
  • 1 ts vanilla extract
  • 250 g / 2 sticks butter

for the chocolate glaze:
  • 100 g dark chocolate (70% cocoa)
  • 3 Tbsp sunflower oil
 
 
*all measures are given in tablespoonfuls. Take a look at the photo to see just how full the spoon should be.

Pre-heat your oven to 180º C / 350 º F. You’ll be using a larger deep baking dish that you normally use for slice, bars and other layered desserts. Grease the pan. Beat the sugar and eggs until fluffy, adding the oil last, while the mixer is still on. In a separate dish, mix the dry ingredients and add them to the egg mixture. As soon as combined, pour into the tray and into the oven it goes.
The cake needs to bake as long as it takes you to cook the sugar syrup. This is a foolproof formula and it always works. As soon as the cake is in the oven, put the sugar and the water you need for the syrup in a saucepan at strong heat and wait for it to melt and boil. Once your syrup is boiling, take the cake out of the oven and prick it with a toothpick just to make sure – it will be done. Pour the hot syrup over hot cake and leave to cool completely.
 
In order to prepare the cream, separate the milk amount in two. Add sugar and vanilla to the first part and bring it to a boil. Add the flour to the second part, combine and add to the boiling milk, energetically whisking. As soon as the cream has thickened and began to boil, take it off the stove and keep whisking for another two minutes to prevent clumping. Set aside to cool and take your butter out of the fridge.
 
Once the cream is at room temperature, combine it with the butter cut into cubes. Pour the cream over the chocolate pastry and refrigerate for at least an hour.
Finally, melt the chocolate with the oil and spread on top of the cream layer. Make sure to use dark chocolate with high percentage of cocoa. Refrigerate once more and voila – your ice bars are ready!
  

13 comments:

  1. Joj sećam se da je mama uvek odbijala da mi pravi te kocke pod izgovorom da kolač nije kvalitetan i uvek sam ostajala kratkih rukava. Morala sam da je izmolim za njega. Ja sam ga volela, volim ga i danas ali sam jela i one koje su ne samo kao cigla već mi je i bilo muka posle njih.

    Ekstrakt nane se ovde ne može naći ali pepermint bombone samlevene ili istucane u prah su super zamena i mogu se lepo dozirati.

    A što se tiče toga da se nekad čovek ubije sa komplikovanim kolačima a ljudi pohrle za plazma tortom i sličnim stvarima, e to ti je pravilo. Samo oni koji spremaju znaju da cene sastojke. Doduše i ja bi maznula to tvoje parče.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, tako meni baka nije htela da kupuje Rumenka kad sam bila mala. Govorila je "sve je to veštačko".

      Bilo kako bilo, ne može se poreći da je ovo jedan izuzetno ukusan kolač. I da je Rumenko zakon. :)

      Delete
  2. Volim da pravim torte i često napravim poneku i donesem u kancelariju da kolege probaju. Svašta je tu bilo i Reforme i Moskva šnita i Esterhazija, ali ubedljivo najveće ovacije je pobrao običan Cheese cake sa krem sirom i šumskim voćem na vrhu.
    A osim što ne volim da ga jedem, Cheese cake mi je isto tako prevara kao i bilo koji od onih kolača "iz kesice" (postoji testo za palačinke u kesici sada!) jer ništa tu ne pravim, osim što smutim par stvari iz kutija i plastičnih čašica.
    Tako da sam na moju veliku žalost poznata kao osoba koja pravi straaava čiz a verovatno i ostale kolače :(

    ReplyDelete
  3. I mene ta pomama za cizkejkom kod nas izludjuje! Prvo sto po meni dobar cizkejk upravo zahteva originalni Filadelfija sir i svi ala kajmaci i ostali sirevi jednostavno nisu dovoljno autenticni. Umece pravljenja "nasih" torti sa puno oraha, badema ,jaja,silnih kora je bas tipicno za nase krajeve i uopste mi nije jasno zasto se sve manje i manje prave? Cak ne mislim ni da je vreme i novac fakor.... Elem, ledene kocke deluju izazovno, mislim d aih nikad nisam ni probala u domacoj varijanti, a Starkove su dugo bile moj omlijeni slatkis!

    ReplyDelete
  4. Moram da priznam da ja volim čizkejk, iako i mene pomama izluđuje. Bila je ljubav na prvi zalogaj, još od ranih devedesetih. Volim i voćne, volim i pečene, sa suvim grožđem, bez njega, sve volim. Ali zaista ga smatram primitivnim desertom i glupo mi je da zbog njega palim rernu kada uz istu količinu truda i vremena mogu da napravim nešto interesantnije.
    Naše torte se prave sve manje jer vlada fama da je potreban neki poseban talenat i umeće da bi ti torta uspela. Od kad sam počela da pišem blog trudim se da demistifikujem tu pretpostavku.

    ReplyDelete
  5. I read through the ingredients and felt I could taste each one of them through the screen. I haven't had a chocolate based cake/dessert for so long, but I must. I think this ice cube would be a fav of mine. Love the icing sugar pattern, it looks so dressed up!

    ReplyDelete
  6. usporedba s julijom roberts :D
    mislim da ću si od svih recepata za ovaj kolač upravo tvoj sačuvati, dopada mi se jako

    ReplyDelete
  7. Za mene su "Ledene kocke" zakon. Nedavno sam bas bila resila da napravim neku tortu ali kada sam sprovela anketu medju ukucanima svi su se jednoglasno odlucili za ovu poslasticu.Ja ih pravim po receptu moje majke, koji je slican vasem, samo sam vremenom duplirala kolicinu krema i sada ga pravim od litra mleka. Vasa ideja da se ukrase secerom po povrsini mi se dopada, bas im daje neku prefinjenost... Takodje bih dodala da mi je bas drago sto sam nedavno otkrila ovaj blog i bas uzivam citajuci ga - sto u receptima sto u predivnim fotografijama! Nastavite samo tako a ja se nadam da je ostalo jos mnostvo recepata vase bake koje cete objaviti. Pozdrav, Gordana

    ReplyDelete
  8. Od kad sam se vratila sa Blogomanije, gde sam se podsetila da uopšte postoje, ja sam u fazi prikupljanja recepata za ledene kocke. I fakat svi liče, bar na čitanje. Nikad ih nisam pravila, a volim takve kolače. I jasno mi je zašto ih ljudi vole, jednostavno su - dobri, prijemčivi za skoro svako nepce, jednostavni, pristupačni...

    Sve najbolje u novoj godini tebi i tvojoj porodici!

    ReplyDelete
  9. Hocemo recept i za Vasinu tortu , please :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biće krajem meseca, čekam priliku da je napravim.

      Delete
  10. Za ledene kocke sam i ja uvijek govorila da su mi nekako preobične da bi im posvećivala posebnu pažnju, ali koliko su obične toliko i nisu, i baš su mi ukusne. Meni je super ovo kako si ih ti napravila, izgledaju baš dobro, kako i kažeš pjenaste i tope se u ustima, a ekstrakt mente se ovdje i više nego dobro uklapa. Uopće se ne čudim što se na rođendanima tražio komad više. I nasmijala si me sa usporedbom sa filmovima Julie Roberts :)

    ReplyDelete