Monday 3 December 2012

Biskviti / Biscuits

 


Decembar je. Kod nas - sezona božićnih keksića zvanih Plätzchen. Svi mese kekse i kolačiće u ogromnim količinama. Iako je ovo samo po sebi pozitivno, ne mogu da ne uočim nemački mentalitet na delu: za sve postoji vreme, pa se tako i kolači mese u decembru. Ostalih jedanaest meseci posvećeno je drugim stvarima. U maju se jedu špargle. U oktobru - Zwiebelkuchen, slana pita s lukom slična francuskom quicheu. Zašto baš tada? Zato što je pravilo da se uz to jelo pije šira, a šira "sazreva" u to vreme. Nema jedno bez drugog, ili još gore, jedno uz nešto drugo. Tako i keksi u decembru.



Ne znam da li bi se neko od lokalaca zgrozio da sam ovaj recept objavila u julu, ali evo - zarad dobrosusedskih odnosa i ja se priklanjam duhu adventa i mesim kekse. Pardon, biskvite, kao što kaže moja baka. Ovo su vam klasični puter-keksi, bez neke velike filozofije, štaviše, testo je dovoljno meko da mogu da se oblikuju špricem. U stara vremena je postojao dodatak za oblikovanje biskvita za mašinu za mlevenje mesa i on se i spominje u originalnom receptu (vidi rukopis).




Mi smo se odlučile za standardni metod "oklagija i modla" da bi i Una mogla da učestvuje. I stvarno je pomogla - nije se samo slikala s keksom.

Recept daje mogućnost pravljenja četiri različita ukusa - badem, lešnici, čokolada i vanila. Rešila sam da napravim samo kekse od čokolade i vanile, kao prvo, zato što sam htela posle duže pauze da se vratim s nečim dobrim a jednostavnim, a kao drugo, zato što mi se čini da skoro svaki recept na blogu sadrži neki orašasti plod. Lešnici i orasi su stvoreni za kolače, ali ima života i van tog sveta. Ponekad zaista dobar desert s ukusom vanile može da obori s nogu.

Kad smo već kod vanile, dobra strana stihijskog decembarskog mešenja kolača je što sastojcima neverovatno pada cena. Dve šipke vanile u Aldiju koštaju 99 centi. Zato sam zaobišla vanilin šećer iz bakinog recepta i u osnovnu biskvit masu stavila srž jedne šipke vanile. Obratite pažnju da sam količine upolovila - ako pravite po originalu, na kilo brašna bi išle dve šipke vanile. Evo recepta.




  • 250 g šećera
  • 250 g putera
  • 4 jajeta
  • šipka vanile
  • 500 g oštrog brašna
  • 7 g praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 pune kašike kakaoa
  • crna i bela čokolada za umakanje
  • malo ulja

Penasto umutite šećer sa puterom na sobnoj temperaturi. Dodajte cela jaja i srž iz šipke vanile. Do srži ćete doći tako što šipku oštrim nožem uzduž presečete na pola pa vrhom noža izgrebete crna zrnca iznutra. Mutite mikserom 2-3 minuta, dok se sve lepo ne sjedini.

Pomešajte brašno, so i prašak za pecivo pa ga postepeno dodajte smesi sa puterom i jajima. Kada mikser počne da vam se "muči", pređite s metlica na spirale ili keks do kraja umesite ručno. U polovinu testa umešajte kakao. Ako ćete raditi s oklagijom i modlom, oba dela testa umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena da se stegne. Ako radite sa špricem, odmah oblikujte kekse na podlozi od papira za pečenje. Dok se time bavite, uključite rernu na 150° C.




Ako razvlačite testo oklagijom, dobro pospite radnu površinu brašnom jer je testo relativno meko i može da se zalepi. Razvaljajte ga na 5 mm debljine - u rerni će keksi još malo narasti. Vadite oblike modlom i ređajte ih na bakpapir.

Kekse pecite tačno 10 minuta. Čim malčice počnu da menjaju boju, gotovi su. Ne čekajte da potamne i osuše se. Ostavite ih da se sasvim ohlade.

Umakanje u rastopljenu čokoladu nije obavezno. Moje dete te "čokoladirane" neće ni da pipne, ali zato je uredno smazala sve ove najjednostavnije, od vanile. Ako se odlučite za čokoladnu glazuru, najjednostavniji način je da na najslabijoj vatri otopite 100 g čokolade i na kraju dodate jednu kafenu kašičicu ulja. Svaki keksić umočite do pola i ocedite suvišnu glazuru, pa ga ostavite na papiru za pečenje da se osuši preko noći.


biskviti 6s


Za crni preliv sam koristila čokoladu sa 80% kakaoa jer je volim, ali imajte u vidu da će vam tako jaka čokolada potpuno "poklopiti" aromu vanile. Ako ne želite da se zamajavate s uljem, možete da kupite i gotov čokoladni preliv koji samo treba da otopite.

Šta sam promenila? Dodala sam prstohvat (pola ravne kafene kašičice) soli jer so pojačava arome čokolade i vanile. Budite veoma obazrivi sa doziranjem, ili ako niste sigurni, sasvim izostavite so. Najgore bi bilo da posle sveg truda dobijete slane kekse od vanile, mada vidim da je vanila u poslednje vreme sve popularniji sastojak i u slanim jelima, raznim sosevima koji se serviraju uz meso. Nisam probala.

biskviti 3 flickr

Presuda: Sjajan osnovni recept za keks koji, jednostavno, ne može da omane. Osim vanile, dominira ukus i miris putera, u toj meri da sam ga osetila na detetu kada sam prišla da je poljubim nakon što je pojela keksić!

Iako vanilice ostaju moj keks broj jedan, ovaj recept vam dozvoljava visok nivo kreativnosti - razmašite se! Možete mu dodavati razne sastojke i ukuse - ne samo bademe ili orahe, nego i cimet, limun i koru limuna, a sigurna sam da bi bio predivan sa seckanim suvim brusnicama. Možete ga ukrasiti fondanom, šećernim prelivom, šećernim mrvicama, iseći ga u kojem god obliku vam je volja jer je pečeno testo veoma stabilno, ne lomi i ne mrvi se (za razliku od vanil-kiflica). Uživajte!

biskviti 4 flickr




Biscuits

Here is a fantastic basic recipe for vanilla biscuits that my grandmother used to make using a meat mincing machine with a special cookie attachment. If you don't happen to have this device, there are two other ways to make these heavenly, buttery beauties. You can form them using a baker's syringe with a star-shaped tip (I personally love making little 8's that look like tiny bows after baking) or the usual biscuit-making technique, with a rolling pin and a cookie form.

According to the recipe, you can flavour these biscuits in four different ways: almond, walnut, chocolate and vanilla. I went for chocolate and vanilla because I wanted something good and simple (and was, quite honestly, afraid that additional almond meal would change the consistency of the dough). Good decision, especially if you're using high quality ingredients like vanilla beans and chocolate with 80% cocoa.

I halved the ingredient amounts from the original recipe. Even so, you still get a huge cookie jar full of good stuff.

  • 250 g / 8.8 oz / 1.3 cups caster sugar
  • 250 g / 8.8 oz butter / 2 sticks (room temperature)
  • 4 eggs
  • 1 vanilla bean
  • 7 g baking powder
  • a pinch of salt
  • 500 g / 5 cups coarse flour
  • 2 Tbsp cocoa
  • white and dark chocolate for coating
  • a little neutral-tasting vegetable oil (I used sunflower)


Beat sugar and butter. Cut the vanilla bean and scratch out the seeds, adding them to the mixture. Beat in the eggs. Mix the dry ingredients (except cocoa) and gradually add them to the mixture. When the dough gets too thick for your mixer, switch to spirals or knead it manually.

Split the dough in half and knead the cocoa into one half. Wrap both parts in plastic foil and leave in the fridge for one hour. If you're using the baker's syringe method, shape your biscuits straight away onto a sheet of parchment paper.

Pre-heat your oven to 150° C / 300° F. If using a rolling pin, roll out your dough to 5 mm thickness. Shape your biscuits using a cookie cutter and put them onto a sheet of parchment paper. Bake for 10 minutes or until they start changing colour ever so slightly.

Leave the biscuits to cool completely. Melt the chocolate in a bain marie or at very low heat, adding half a teaspoonful of oil. Dip each cookie into the coating and allow the excess to drip off. Put cookies onto a sheet of parchment paper to dry over night.

Set your imagination free: this great basic biscuit recipe can be flavoured with nuts (add 125 g / 4.4 oz ground nuts to the dough), lemon or orange zest, cinnamon, dry cranberries, or whatever you prefer really. Have fun!

22 comments:

  1. Dobro došla nazad! Em što si mi nedostajala, em što sam se zabrinula (naročito što ni glasa od tebe nakon ponude koju sam ti poslala na mail).
    Keksići su super i baš mi je potreban recept za neke "obične" keksiće, jer sam kupila neki kuhinjski gadget, koji treba da pustim u pogon. Inače, pretpostavljam da se testo razvalja na 5mm debljine, jer još narasta u rerni :-) ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga, ne pitaš se da li sam ja taj mejl dobila. :) Moguće i da jesam ali sam ga usled haosa previdela. Priupitaj još jedared!

      P.S. Narastu još malčice, ali ništa značajno.

      Delete
    2. Ispravi u receptu, piše ti da se razvijaju na 5cm debljinu :-)
      U septembru/oktobru sam u pet nedelja tri puta dolazila u Nemačku poslom (Berlin, Frankfurt, Minhen). Ponudila sam ti se da ti donesem kilo-dve oraha (ili orasa?), jer čitam da tamo nema ili su vrlo skupi, a znam da ih voliš. Kao što vidiš, ponuda je sada nebitna, bar do nekog sledećeg puta. A sasvim je moguće da sam iskopala neku adresu koju ne koristiš....

      Delete
    3. A, pa nisam taj mejl dobila... Odmah bih prihvatila ponudu. Nema veze, imam neku zalihicu u zamrzivacu, biće dosta za zimsku sezonu. Hvala ti što misliš na mene!

      Delete
  2. Lepo što si nam se vratila posle tako dugačke pauze, a na FB sam videla kako ti je curica porasla. Prava mala lepotica. Imam taj špric ali ga nikad anisam koristila a još ima svakakve šare i nastavke. meni su najlepši ti keksi sa kokosom, ne znam zašto ali oni mi najlepše mirišu. Eto, mi smo u sezoni sitnih kolača a vi u keksima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, jesi li videla da sam te namedroppovala (izvini, morala sam; da sam napisala samo "spomenula" ne bi zvučalo dovoljno važno :)) u intervjuu za City Gourmet? Dobro si me podsetila za kokos, imam jedan recept koji treba da isprobam.

      Delete
    2. Jesam, naravno i šoknula sam se! :O ;)) Nisam uspela da nađem štampano izdanje koga uvek ima na Ušću (šoping centar). Ovoga puta se sve razgrabilo. Imaš kod mene Kokos kekse, odličan proveren recept.

      Delete
  3. I bet these little things will get gobbled down quickly. I can see a lot of time has been spent by dipping all in the chocolate. They are cute treats.

    ReplyDelete
  4. Cao ! I ovde u Italiji postoje kolaci koji se prave samo odredjenog dana, nemoj slucajno da ti padne na pamet da ih pravis nekog drugog! Ja razumem reform tortu covek ne moze ni da jede u avgustu kada je 40 stepeni ali neke stvari su apsolutno nevezane za klimatske uslove...ili sta ja znam, za verske praznike...ma mnogo je to smesto!
    Ja sam veliki ljubitelj korice od pomorandze u biskvitima....i pistac obozavam da uguram svuda...ima tu divnu zelenu boju !
    Preslatka ti je cerka...
    p.s. za sve: Deana i ja smo otkrile da sam ja isla u skolu sa jednim njenim dosta bliskim rodjakom...sto je blog svet mali !!
    Pozdrav,
    Marina

    ReplyDelete
  5. Divne fotke, prekrasna kćerkica i ukusni kolačići...Ja uvijek počinjem sa paprenjacima, zatim medenjaci i jedva cekam da nađem vremena i počnem mijesiti i peći s djecom, to mi je najljepse doba godine. Miris cimeta, klinčića, vanilina...koji se šire kućom, najviše odgovaraju Božiću i ovom dijelu godine!

    ReplyDelete
  6. divan osnovni recept, spremila sam si ga, hvala! meni se dopada ovaj dodatak čokolade

    ReplyDelete
  7. Grandmothers' recipes are always the best because the invisible igredient is love :) I can't wait to play with this recipe. Thank you.

    ReplyDelete
  8. Predivni su ti keksići ali ćerkica ih je sve bacila u zapećak :))

    ReplyDelete
  9. Prvi put sam sad na tvom blogu i vidim ove predivne keksiće kakve moj sin obožava. Jednostavno i ukusno. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zasto deca toliko vole kekse? I moja ih jede u nenormalnim kolicinama, a kolace ignorise.

      Dobrodosla!

      Delete
  10. Deana, nema te sto godina!!! :) Nadam se da ces nam sada ostati, bar neko vreme. :)
    Keksici su super, ali Unine fotke su posebno lepe... Mnogo je mila... :)

    ReplyDelete
  11. Znam, sve znam! Sledeći semestar mi počinje u februaru - do tada sam sigurno tu. :)

    Hvala što si svratila!

    ReplyDelete
  12. Odličan recept. A djevojčica je prava slatkica.

    ReplyDelete
  13. Jučer sam se i ja bacila na keksiće i prvi dio je pospremljen u kutije, slijedeći vikend nastavljam i pravim ove po tvome receptu uključivši i čokoladnu varijantu, meni se jako sviđaju, recept i omjer sastojaka garantira mekoću i odličan okus i tako lijepo izgledaju. Una je preslatka djevojčica i već je prava majstorica u kuhinji i vas dvije ste napravile odličan posao !

    ReplyDelete
  14. Thank you for sharing your grandmother's recipes. They will be forever treasured by others from all over the world!

    ReplyDelete