Monday, 10 December 2012

Hamburške štangle / Hamburger Slice




U dvorištu imamo dunju i lešnik. Ove jeseni, dunja potpuno podbacila. Ne znam zašto jer prošle godine nismo znali šta ćemo s voćem. Možda zato što je komšijin mali dovoljno porastao da može da se popne na nju pa je jaše od jutra do mraka. Nije navikla. Ali lešnik ne da je rodio. U septembru se zemlja nije videla od ploda koji je pao ispod drveta. Moja mama je bila u poseti i uglavnom se bavila skupljanjem, sortiranjem, krckanjem i pečenjem lešnika. Prilično pipav i mukotrpan posao, a ne daje neke značajnije rezultate, posle dve nedelje intenzivnog rada dobili smo samo nekoliko kilograma. Jeste da su bili slatki kao med, neprskani, 100% bio, ali čovek bi očekivao neku značajniju količinu nakon tog silnog truda.





Sad kad vidite to drvo, tužno, golo, pod snegom, ne biste pomslili da je sposobno da podari takvu đakoniju. Ovogodišnja berba nam je veoma ukusna i sada je vreme da se lešnici pretvore u kolače. Prošle nedelje sam lešnike zaobišla u širokom luku, ali ta strategija nije mogla dugo da traje. Evo ih u kolaču u kome ne dominiraju, ali mu daju veoma bitnu notu.

Hamburške štangle su recept moje mame. Prepisala sam ga iz njene sveske s receptima još kada sam odlazila iz roditeljske kuće. Njime nameravam da završim priču o štanglicama kojih na ovom blogu ima baš dosta. Tu su londonske štangle, limun-štangle, ruske štangle, krem-štangle, marinske štangle i konačno, hamburške. Raj sitnih kolača. Ako me pitate koje najviše volim, neću se pretvarati da su "to sve moja deca" nego priznajem da sam slaba na krem-štangle i da mogu da ih jedem dok mi ne pozli.




Hamburške štanglice su veoma svestran kolač. Ne mogu da se odluče da li su voćni ili čokoladni desert. Ima tu džema. I čokolade. I lešnika. I limuna. I ruma! I na kraju sve to zajedno ipak ima smisla. Prava zimska poslastica, stvorena za praznične prilike.


Za prhko testo:

  • 150 g putera
  • 200 g brašna
  • 70 g šećera
  • 4 žumanceta


Za čokoladni beze:

  • 4 belanceta
  • 180 g šećera
  • prstohvat soli
  • 50 g otopljene tamne čokolade
  • 2 kašike ruma
  • 100 g mlevenog lešnika
  • sok od pola limuna
  • pola šipke vanile


Osim toga:

  • domaći džem od kajsija (desetak kašika)
  • prah šećer za posipanje



Umesite prhko testo od omekšalog putera, brašna, šećera i žumanaca. Kao što se vidi sa slike, testo nije preterano tvrdo i ako želite da bude veoma ravnomerne debljine, savetovala bih vam da ga ohladite sat vremena u frižideru i rastanjite oklagijom u veličini pleha koji ćete koristiti za štanglice. Ako vas mrzi da se bakćete ili vam nije toliko bitno da testo svuda bude baš podjednako debelo, špahtlom ga rasporedite po plehu dok je još mekano. Nije potrebno da podmazujete pleh, prhko testo se ne lepi zbog velikog procenta masnoće.

Nakon što ste rasporedili testo, premažite ga džemom od kajsija. Ja sam stavila desetak kašika, možete i manje ako ne želite da ukus džema dominira (količina zavisi i od površine pleha u kome pečete).




Zatim pripremite beze tako što ćete ulupati belanca s prstohvatom soli. Kada se sneg malo učvrsti, dodajte limunov sok, i postepeno šećer. Nakon toga ide srž šipke vanile, rum i istopljena čokolada. Na kraju kašikom umešajte lešnik i prelijte masu preko kolača.

Pecite na 160 stepeni C 30 do 35 minuta.

Nakon što se kolač ohladi, možete ga posuti prah šećerom, a i ne morate. Ja sam se odlučila na taj korak radi snežnog eksterijera u kome sam ga fotografisala.

Šta sam promenila? Umesto 200 g šećera u beze sam stavila 180 g, jer mi se učinilo da će u protivnom kolač biti presladak s obzirom na sav taj džem. Inače sam se verno držala recepta.

Presuda: Štanglice veoma bogatog, složenog ukusa, ne preterano slatke. Upravo zbog kombinacije "all in one" nešto što bi svakome trebalo da se dopadne. Iako višeslojan, kolač je veoma brzo gotov - od kad sam počela da ga pravim dok nije otišao u rernu prošlo je nešto više od pola sata. Idealna poslastica za proslave, kao sitni kolač - donji sloj je čvrst i ne mrvi se, tako da može da se jede iz ruke bez rizika po večernju toaletu. Pravi zimski "all-arounder"!


hamburske 5 flickr



Hamburger Slice

This hamburger has nothing to do with patties - it's a multi-layered fruity, chocolatey winter slice, ideal for parties as finger food (not very crumbly nor creamy - the risk of ruining your outfit is reduced to minimum).

I used our very own organic hazelnuts to make this - we have a quince and a hazelnut tree in our back yard. The quince failed to live up to expectations this year, but the hazelnut didn't let us down. Although tiny, its nuts are exceptionally sweet and tasty and it took us weeks to collect them, crack the shells, roast the nuts (very fresh nuts have to be roasted before eaten or turned into cake). What you see on the photo is about everything I have left of this year's harvest. But those are happy hazelnuts because they know they'll finish their nutty career in a glamorous dessert on my blog!

Having said that, Hamburger slice may not look particularly glamorous and it's certainly not the most photogenic of cakes. On the other hand, it's quick and easy to make, so get started.


for the shortcrust pastry:

  • 150 g / 10 Tbsp butter
  • 200 g / 2 cups all-purpose flour
  • 70 g / 1/3 cup sugar
  • 4 egg yolks


for the chocolate meringue:

  • 4 egg whites
  • 180 g / 1 cup sugar
  • a pinch of salt
  • 50 g / 1.7 oz melted dark chocolate
  • 2 Tbsp dark rum
  • 100 g / 3.5 oz ground hazelnuts
  • juice of 1/2 lemon
  • 1/2 vanilla bean


as well as:

  • homemade apricot jam (c. 10 Tbsp)
  • icing sugar to dust with

Make the shortcrust pastry by mixing all the ingredients together (butter should be room temperature). Always use a deep baking tray when making slice - you don't need to butter it because shortcrust pastry is greasy enough and won't stick. Spread the pastry on the bottom of your tray. If you want a perfectly even layer, let the pastry cool for an hour in the fridge and then roll it out with a rolling pin.

Spread the apricot jam on top. You can use less than 10 tablespoonfulls if you don't want the fruity aroma to dominate.

Now beat your egg-whites with a pinch of salt, gradually adding the lemon juice and sugar. Add rum and chocolate and the seeds of the vanilla pod. Finally fold in the hazelnuts. Pour the meringue on top of the apricot jam layer and bake for 30 to 35 minutes at 160° C / 325° F.

You can dust your slice with icing sugar for that snow-inspired look. Or you can enjoy it as is. I wish you the sweetest of Decembers!

 

12 comments:

  1. fantastične su. i ja nešto slično pravim a kod mene se zovu meksičke šnite :)

    ReplyDelete
  2. jako mi se sviđa recept! prepisat ću si ga :)

    ReplyDelete
  3. Ha, evo još jedne odlične varijante kolača koji mi zovemo Londoneri. Više ga ne radim često jer nije najomiljeniji djeci, a ja ga jako volim. Baš lijepo izgleda.

    ReplyDelete
  4. Lepe štangice! U bistvu jednostavno i veoma dobro, odlično!
    srčen pozdrav, Lyu

    ReplyDelete
  5. Odlično izgledaju, bilježim za isprobati.

    ReplyDelete
  6. I didn't realise you had a hazelnut tree at the back. Glad they have been put into great use. I enjoyed sampling this slice very much with its fruity topping. Thank you!

    ReplyDelete
  7. Super su štanglice, isprobat ću je...meni dunja rodila tako da sam je na sve moguće načine iskoristila, od muffina do pita, marmelade, ne znam šta sve nisam isprobala

    ReplyDelete
  8. Jako volim kolače koji imaju u bilo kojem sloju premaz od džema.

    ReplyDelete
  9. Ako ćemo da glasamo, ja bih iz prethodnog opusa Marinske i Ruske štangle - nekako mi se čine posebnim.
    Hamburške štangle su vrlo lepe, a imam i ja nekog lešnika za krckanje, pa tražim kolač u koji bih ih uturila.

    ReplyDelete
  10. Napravila sam štanglice prema receptu. Ukus je veoma dobar, podseća na žerbo pitu:) Međutim, kora mi nije ispala baš najsjajnija, nije bila prhka, više "slalninasta".Ono što mi se takođe nije dopalo je što gornji sloj jako popuca i ne može lepo da se iseče. Inače, pravila vaše badem kiflice i mogu da kažem da je recept savršen:)

    ReplyDelete
  11. Hm, ne znam otkud slaninasta kora, naša je bila baš kako treba. A za beze - istina da puca. To možete izbeći tako što ćete prvo ispeći ovaj donji sloj solo u rerni dvadesetak minuta. Pa onda stavite džem i čokoladni beze i vratite u rernu na samo desetak minuta, ali na malo jaču vatru. Tako ćete dobiti mekani beze kao na kolaču Damen kapric (i on je na blogu).

    ReplyDelete
  12. Hvala na savetu, pokušaću ponovo:)

    ReplyDelete