Saturday 14 January 2012

Praline bosanova / Bosanova Pralines



bosanova 5s

Postoji koktel koji se zove bosanova, i nema nikakve veze s ovim pralinama. Da budem sasvim iskrena, ove praline se uopšte ne zovu bosanova. Zovu se Bosine kocke. Ipak, ja sam ih promenila u dovoljnoj meri da ih nazovem "nove bosine kocke", nešto kao Novi Beograd. A onda se igra reči se nametnula sama.



Niko ne može sa sigurnošću reći o kojoj Bosi je reč. Bilo je Bosa u bakinom životu, ali moja mama tvrdi da to nisu te na koje sam ja sumnjala. Toliko o poreklu.

Sad malo o orasima. Ovo je kolač s orasima. Ja ga napravila s orasima. Volim orahe, više od bilo kog drugog orašastog voća. Ali ovdašnji orasi nisu oni balkanski. Stvarno nisu, i ne znam kako to da objasnim. Prvo, generalno su svetlije boje. To im vizuelno ide u prilog - kad se samelju izgledaju kao blanširani bademi, mada u kontaktu s masnoćom potamne.

Drugo, miris nemaju nikakav. Ništa. Otvorite kesu s orasima, ko da ste otvorili praznu kesu. Treće: znate kad zagrizete orah, pa dok ga žvaćete, ono orahovo ulje nosi ukus i širi ga po usnoj duplji i onda, tek nakon što progutate, "na nos" se vrati ona tipična aroma oraha, ono raskošno, mirisno i rustikalno? E, ima toga kod ovih oraha, ali 50% od onoga što vas strefi kad probate pravi orah. Kao da vam je neko uvalio erzac, neku ciguru umesto kafe, margarin s ukusom putera umesto putera. I sad, to gore opisano, taj plod, košta i do 2 eura za 100 grama (ima i jeftinije, ali samo u diskontima). To je neuporedivo skuplje i od lešnika i od badema (bademi su, paradoksalno, najjeftiniji, pakovanje blanširanih mlevenih badema od 100 g može da se nađe i za 60 centi, lešnici su oko 90 centi).

I kupujem ja te i takve orahe, vredno ih meljem, pošto prodaju samo cela jezgra, ali barem ih oljušte. Ne kukam (mnogo). S druge strane, čini mi se da lešnici imaju isti ukus kao naši. Za bademe ne mogu da kažem, pošto generalno imaju veoma blagu aromu, pa sad da l je ovde malo blaža ili ovde malo jača, teško je proceniti.



bosanova 1s



Nezavisno od ponude na nemačkom tržištu, apelujem da u ovom receptu koristite lešnike umesto oraha. Znate onu čokoladu s lešnicima i suvim grožđem? E pa bosanova vam je ta čokolada u obliku kolača. I ta čokolada nije s orasima i suvim grožđem. Lešnici i suvo grožđe su kombinacija iz snova. A jeste li nekad poželeli da je to suvo grožđe malo potopljeno u rum? U mom kolaču jeste. A jeste li možda poželeli da se osim grožđa, čokolade, lešnika i ruma oseća i karamel? I tu želju ispunjavam! Nema da nema.



  • 300 g mlevenog lešnika

  • 250 g šećera

  • 100 ml ključale vode

  • 120 g seckanog suvog grožđa

  • oko 100 ml ruma

  • 75 g crne čokolade (70% kakaoa)

  • 150 g putera

  • eventualno 1 kašičica arome ruma

Preliv:



  • 100 g crne čokolade

  • 2 kašike ulja

(Fotografija originalnog teksta ovog recepta nalazi se na istom listu s receptom za tortu Teodoru.)


Iseckajte suvo grožđe i potopite ga u rum. To da li ćete koristiti i aromu ruma zavisi od toga da li je rum dobar ili ne. Ovaj moj je bio grozan i uopšte se nije osećao na kraju, pa sam dodala i kašičicu arome. Nakon pola sata, dobro ocedite.



bosanova 2s



U jednoj šerpici, otapajte šećer dok se ne pretvori u zlatnosmeđu tečnost. Znate ono kad svi u receptima savetuju da se šećer nipošto ne meša dok ga otapate? To možete sebi da priuštite ako je količina šećera dovoljno mala da možete lepo da ga razlivate po dnu šerpice. Ako otapate četvrt kile, kao u ovom receptu, moraćete da mešate da vam na dnu ne bi zagoreo, a gore ostao kristalizovan i beo. Ili uzmite neki veći tiganj pa vrtite u krug. U svakom slučaju, ništa katastrofalno se nije desilo kad sam šećer mešala - napravile su se grudve koje su se kasnije istopile isto kao i sitniji kristali.

U karamel (dok je još na ringli, ali sad smanjite vatru) dodajte ključalu vodu. Što je voda toplija to je veća verovatnoća da reakcija vode s topljenim šećerom neće biti dramatično burna tj. da vam neće sve isprskati iz šerpe. Mešajte dok se karamel sasvim ne istopi. Skinite s vatre.



bosanova 3s



Izlomite čokoladu i dodajte je u karamel. Mešajte dok se čokolada ne istopi i dodajte mešavinu u mlevene orahe. Sve dobro sjedinite. Dodajte suvo grožđe. Kad se malo prohladi, dodajte puter iseckan na kockice i još jednom promešajte.

Sipajte na dasku i formirajte ploču debljine oko 15 mm. Ja sam koristila isti metod kao za pravljenje salame sa žele bonbonama - formirala sam testo u obliku pravougaonika uz pomoć kese za zamrzivač i oklagije. Kada se masa sasvim ohladi, ponovo je malo oblikujte da bude što ravnija, možete i da poklopite knjigom i stavite u frižider na nekoliko sati.



bosanova 4s



Istopite čokoladu u šerpici na šporetu ili u mikrotalasnoj rerni. Umešajte dve kašike ulja i prelijte preko "testa". Kada se preliv stegne, secite kockice i dekorišite po želji.

Presuda: Biću direktna: ovo je vrhunski sitni kolač. Stvarno najbolje što sam u poslednje vreme napravila. Moguće je da sam subjektivna jer obožavam kombinaciju čokolada-lešnik-suvo grožđe, ali zaista ne znam kome ovo može da se ne dopadne. Čak i ako ne volite suvo grožđe (znam da ga mnogi ne vole, mada ne znam zašto) sigurna sam da će vam se dopasti jer kada se grožđe isecka na sitno i omekša u alkoholu, po teksturi gotovo da ga i ne prepoznajete u testu, ostaje samo ukus.

Brzo se pravi, ne mora da se uključuje rerna, sve što treba da uprljate je jedna šerpica, jedna činija i varjača. Šta čekate?



bosanova 6s





Bosanova Pralines


The original name of this cake is Bosa's Cubes. I altered it so much that I had to rename it - Bosa being the name of the recipe's unknown author and nova meaning "new" in Serbian - geddit? And they are true pralines, believe me.

Anyways. This is an amazing cake, I'm so sure you're going to love it, it's easy to make and I made it even better. You know nut-raisin chocolate? Yes? It's one of my favourites. It's just so fulfilling. Chocolate, nuts and raisins add up to a perfect harmony of rich taste. This cake is basically the same stuff in cake form. But! I couldn't rest until I added all the stuff I usually miss in a nut-raisin chocolate so this is a nut-rum-raisin-caramel chocolate cake. Beat that, Paula Deen!

It was a very successful experiment, for a change. Before we get down to business, a little note for those among you who don't like raisins (I say - what's not to like? But apparently, there are a lot of people who tend to disagree). These raisins are chopped, chopped, chopped to unrecognisability. There is no raisin chunks, no raisin texture, just the sweet-sour aroma. So before you say no - give it a go, and if you still don't like it, I'll be damned.

  • 300 g / 10.5 oz ground hazelnuts

  • 250 g / 9 oz sugar

  • 100 ml / 0.4 cup boiling water

  • 120 g / 4 oz chopped raisins

  • cca. 100 ml / 0.4 cup dark rum

  • 75 g / 2.5 oz dark chocolate (70% cocoa)

  • 150 g / 5.2 oz butter

  • 1 ts rum aroma (if your alcohol doesn't bring enough flavour, taste before adding)

Glaze:



  • 100 g / 3.5 oz dark chocolate

  • 2 Tbsp cooking oil


Chop the raisins. Soak them in rum for 30 minutes. Drain well.

In a saucepan, caramelize sugar until all the crystals have melted and the syrup is golden brown. Keep it at medium heat and add boiling water. Stir until the caramel dissolves in water and cook for another five minutes. Remove from heat and add chocolate. Stir until chocolate has melted. Add the mixture to ground hazelnuts and combine using a wooden spoon. Add raisins and butter. Stir well.

Using the rolling pin and a plastic bag in a method described here, form your "dough" into a rectangle. Leave to cool in the fridge.

For the glaze, melt the chocolate in a saucepan or in your microwave oven. Stir in the oil and spread on top of the cake. After it has cooled, cut the cake into cubes, decorate and enjoy!

26 comments:

  1. HVALA!!! Znamo sta sutra radimo :-))))

    ReplyDelete
  2. Great blog, great recipe ! I tryed yesterday Mara tarte, but I roastet in the oven, walnats and almods, before use in the recie. In the cream, I added 50 grams walnats roasted : the cake was awsome ! Thank you for sharing recipes !
    Note : In my country,walnats is used just roasted in the cakes, becouse enhance the taste.

    ReplyDelete
  3. Odmah sam se sjetila Milke s cijelim komadima lješnjaka i grožđicama-meni najdraže :) Svakako spremam recept i kanim isprobati. Fantastično!

    ReplyDelete
  4. Dekoracija me oduševila.
    Cijene i okus orašastih plodova je bolje ne komentirati. Ova sezona je bila dosta loša za orahe, barem kod nas, tako da me strah koliku će cijenu imati za par mjeseci.

    ReplyDelete
  5. Uuuuuuuuuuuu pa ovo zvuči famozno. Iako su ovde orasi balkanski i ja bi se pre odlučila za lešnik i to bi ga lepo dodatno prepekal u rerni. Kad se čitajju sastoji liči na druge kolače, ali ovaj karamel, pa čokolada, pa puter u mlako sve, pa grožđice u rumu, ovo je nešto posebno. Može i kao posni kolač sa margarinom. Zabeleženo!

    ReplyDelete
  6. ps zanima me izrada ovih divnih uvojka. Tako su medeni.

    ReplyDelete
  7. Hvala svima, baš mi je drago da vam se toliko dopada.

    Tzipi, thank you for stopping by and commenting. I'm glad the torte was a success, and yes, you're absolutely right, roasting enhances the walnut aroma. And I do it very often, just that in this case I was too impatient to get on with the baking!

    Još samo nekoliko reči u vezi s DEKORACIJOM: bilo je lepo, ne ponovilo se! :) Sigurna sam da se vežbom pravljenje ukrasa od karamela pretvara u rutinu, ali ako niste vični vajanju, nemojte se mučiti. Prvo, prava temperatura karamela koja dozvoljava da se napravi spirala (ja sam motala oko kineskih štapića) traje oko 30 sekundi. Za to vreme, pod idealnim uslovima možete da napravite dve spirale. Onda morate da podgrejete karamel, pa da napravite još dve. Kad ga treći put podgrejete, i dalje može da se oblikuje, ali više nije providan. Tako da, ili pravite neke jednostavnije oblike, ili koristite neku drugu vrstu ukrasa.

    ReplyDelete
  8. A ja sam se sjetila čokolade Tutti Frutti:)
    A što se tiče orah ili lješnjak ja isto preferiram lješnjak ali mm samo orahe. Ali, sreća ove godine ima domaćih oraha, rodili su. Nešto su skuplji ali ne tako kao u vas (Bože pomozi u vas su skoro 3 puta skuplji) strahota!
    Ali je kolač prva liga! I baš ti hvala za ovu napomenu za isjeckati suho grožđe jer ga moji ne vole!

    ReplyDelete
  9. Evo linka sa objašnjenjem kako se prave federi od karamela: http://video.about.com/candy/Sugar-Corkscrews.htm

    ReplyDelete
  10. Orasi ili lješnjaci, ja se uvijek zaustavim kod badema :). Znam da ovdje ne bi baš najbolje došli do izražaja pa ću kockice isprobati kako si i sugerirala sa lješnjacima. Jako mi dobro izgledaju, jednostavno se naprave i sigurna sam u odličan okus. Dekoracija mi se posebno sviđa, krasna je !

    ReplyDelete
  11. Kolac izgleda fantasticno, fotke super

    ReplyDelete
  12. Što je to čudno: orasi su nam uvek bili dostupni, pa ni ne razmišljam o ukusu. A onda čitam o kompleksnosti ukusa koju si opisala na početku i počnem da razmišljam da li znam kog je ukusa orah?! Sve u svemu, odlične štanglice, zaista stari dobri recepti kriju neslućeno blago. Kao da je bitno koja je Bosa u pitanju - možda je neko bosonog doneo recept, ko zna :-)?

    ReplyDelete
  13. Fantastičan recept i divne fotografije, sve pohvale!!!

    Ugodan vikend i lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  14. U pravi si za orahe. Mislim da dosta ima veze sa sortom, sa nacinom gajenja, kao i sa duzinom cuvanja (oni koji se dugo cuvaju, gube ukus, sto bi moglo dosta objasniti). Posle dugo vremena, uspeo sam da nadjem dobar izvor oraha u Australiji, skoro kao nasi. Inace ne smemo da ih unesemo ovde kad dolazimo iz Srbije (zbog karantina). Pozdrav,

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ovde je zvanično zabranjeno unositi prehrambene namirnice u zemlju. Pre izvesnog vremena je bila reportaža na TV kako su nekim sirotim Turcima oduzeli lonac s vinskim lišćem (u turšiji, za punjenje) pa su bili očajni. S druge strane, malo su ga preterali s količinom, ali kao, nosili su za svadbu.

      Meni dosad nikada ništa nisu zaplenili iako sam se nanosila i oraha, i kajmaka, i sira, i ajvara i raznih drugih đakonija. Jednostavno, niko me ništa ne pita, dokle god je roba u koferu a ne u ručnom prtljagu.

      A zaista, bog te pita koliko to nakon pakovanja stoji u kesi i šta mu sve dodaju da se ne bi orah užegao.

      Delete
  15. Znači kineski štapići...genijalno. Meni su odmah pali na pamet on Minjini lešnici umočeni u karamel što imaju šiljak kao dekoracija.

    ReplyDelete
  16. Dok sam čituckala tvoj recept, moj muž je virnuo preko ramena; kaže, privukle ga fotke :) E, a kad je vidio suho grožđe koje inače obožava, samo je ladno rekao da se ovaj recept isprinta. :)

    Inače jedno vrijeme orasi su kod nas bili skuplji i od badema i od lješnjaka. Sada su gotovo izjednačeni sa cijenama, ali moja je muka naći dobar, neužegao orah. E, kad naiđem na dobre orahe, kupim kilogram i vrećicu odmah ubacim u zamrzivač. I onda nastaju fine stvari. :)

    ReplyDelete
  17. Prelepo izgledaju, u ukus ne sumnjam a dekoracija... ma savršenstvo!

    ReplyDelete
  18. Ovo mi se jako dopada! Svaki sastojak mi se mnogo dopada i kombinacija je fenomenalna!
    Imam ja jednog drugara koji ne voli suvo grozdje i stalno ga cupka iz mojih kolaca. Ponekad me to bas iznervira... :)

    ReplyDelete
  19. Odusevljena sam! Kolac je apsolutno i potpuno savrsen!

    ReplyDelete
  20. Who doesn't like raisins...not here. They resemble a browny but with a little twist. They are dressed up beautifully in their little carmel head dress.

    ReplyDelete
  21. Snot fair! english speakers don't get to know how you made those cute sugar sculptures on top!

    ReplyDelete
  22. :) I left all you caramel lovers a link in my second comment (from top) with a video tutorial (in English) that explains the technique. But be careful - it's MUCH more difficult than it looks. The caramel becomes too hard to model within seconds and after the second re-heating it's no longer transparent and sparkling. I made my spirals using a chopstick.

    ReplyDelete
  23. Mislim da ovim kockicama i naziv krasno odgovara iako nisu brazilski, već evropski oraščići, mene sastojci i izgled stvarno asociraju na latino, taj rum i grožđice...
    Ja ne znam odakle se uvoze ti jeftini bademi, ali me je također začudilo da se snack pakovanje od 80 g prodaje za 1,95 maraka.
    Ja bih također radije odabrala lješnjake, volim okus prženih lješnjaka u čokoladi, a uz rum i grožđice to je prava čokolada lala Tutti Frutti, samo kvalitetnija jer je čokoladni dio ove čokolade bio presladak.

    ReplyDelete
  24. Ja sam ovo pravila za vikend. Genijalni su! Totalno otkriće! Jedva sam dočekala da se ohlade, da ih prelijem čokoladom i probam!
    Dobre su čim se ohlade, ali sutradan su vrhunske!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svi znaju da sam ja najsrećnija kad čitalac proba neki recept. Baš se radujem što su ti se dopale!

      Delete