Saturday 24 December 2011

Torta Teodora / Theodora Torte


teodora 4 s


Ne znam da li sam dosad već spomenula da sam ja ovde zbog torti? Torte su kruna mojih konditorskih napora i najveća strast. Umetnost je napraviti zaista dobru tortu. Veoma je teško kupiti parče dobre torte (osim ako ne živite u Beču ili Budimpešti) i baš zbog toga treba da se potrudite da je napravite sami. Odogovorno tvrdim da će svaki vaš pokušaj, makar poluuspešan, biti bolji od bilo čega što možete da kupite u samoposluzi. Nijedan kupovni kolač nije ukrašen pravim šlagom od slatke pavlake. Margarin caruje. Prezle. Biljna mast. Umesto mlevenih lešnika, kolači se posipaju nečim žutim i brašnastim što je napravljeno da liči na lešnik.


U parčetu torte ima mnogo kalorija i holesterina. Ako već želite da se zasladite poslasticom koja svakako ne godi vašem zdravlju, onda barem pojedite nešto kvalitetno. Da vam ne bude žao. Hajde sad u kupovinu:




teodora 3 s






Kora broj 1:

8 jaja
8 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
4 kašike prezli
50 g čokolade za kuvanje

Kora broj 2:

5 belanaca
6 kašika šećera
2 kašike mlevenog keksa
150 g seckanih oraha

Fil:

5 žumanaca
1 celo jaje
250 g šećera
5 kašika crne kafe
100 g crne čokolade (70% kakaoa)
250 g putera




teodora rukopis s






Trebaće vam dosta vremena i truda da napravite lepoticu Teodoru. Ali bićete višestruko nagrađeni - orasi, kafa, čokolada... Da li je neko rekao: "Moka!"? Baš tako.

Ja sam je pravila u kalupu od 28 cm. To je možda malo preveliko. Sa kalupom od 26 cm torta bi bila viša i prvu koru biste mogli da presečete na pola i da na kraju umesto dve, dobijete tri kore, pa da ređate crno-belo-crno.

U svakom slučaju, obložite kalup za tortu bakpapirom. Uključite rernu na 180 stepeni C sa ventilatorom.

Cela jaja lepo umutite sa šećerom. Dodajte istopljenu čokoladu i mutite dok se sve ne sjedini. Na kraju umešajte orahe koje ste prethodno pomešali s prezlama. Pecite 30 minuta, a nakon pet minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni.




teodora 1s






Dok se kora peče, iseckajte orahe. Razdvojte belanca od žumanaca. Od belanaca ulupajte čvrst sneg s prstohvatom soli. Postepeno dodajte šećer dok se sneg dobro ne učvrsti. Kašikom lagano umešajte seckane orahe i mleveni keks (ja sam koristila Plazmu). Ispecite koru na 160 stepeni, takođe 30 minuta.

Dok se kore hlade, napravite fil. Dobro umutite žumanca, celo jaje i šećer. Onako, tri minuta mikserom na najjačoj brzini. Stavite ih da se kuvaju na veoma tihoj vatri, stalno mešajući. Dodajte kafu. Po mogućstvu sveže skuvan espreso. Kada se masa dobro ugreje, dodajte izlomljenu čokoladu i kuvajte dok se fil ne zgusne. Znaćete da je skoro gotov kada postane ne samo gušći, nego i tamnije smeđ nego do tog trenutka. Na kraju ga skinite s vatre i nastavite s mešanjem dok se ne prohladi, još nekoliko minuta. Dok mešate, postepeno dodajte kockice hladnog putera, dok se sve lepo ne sjedini u sjajan krem. Na slici se vidi kako treba da izgleda kada je gotov.




teodora 2 s






Ostavite fil da se ohladi. Kada spadne na sobnu temperaturu, stavite ga u frižider. Nakon sat vremena, filujte kore i ukrasite po želji. Ja sam ga baš ukičerila ovog puta, htela sam pošto-poto pahuljicu, mrzelo me da pravim fondan koji ionako svi skidaju s torte, pa sam na kraju napravila malo ganaša i ukrasila tortu špricem, klasika. Još lepše je kad vam pretekne malo fila za ukrašavanje.

Šta sam promenila: Dakle, espreso umesto obične crne kafe. Količina kafe u torti je veoma mala i zbog toga treba da koristite što jaču kafu. Ako želite još jaču kafenu notu, možete crnu koru da zalijete s nekoliko kašika kafe.




teodora 6 s






Dodala sam jedno celo jaje pored pet žumanaca u fil. Kupila sam neka sićušna bio-jaja, pa sam htela filu malo da povećam volumen.

Presuda: Teodora je božanstvena. Prava praznična torta: raskošna, plemenita, opojna. Čokolada i kafa su u savršenoj ravnoteži s orasima, puter nosi aromu. Fil je veoma dobar, ni tečan, ni pretvrd, divno se maže i ne topi se čak ni kada parče više sati provede na sobnoj temperaturi. Uživajte!




teodora 7 s








Theodora Torte

Theodora is one of those cakes you never forget. It's not the easiest torte, and by that I mean it's more time-consuming than requiring special skills to make. But all the trouble you put in will be highly rewarded. The cake is rich and sumptuous, with an intensive walnut-mocha aroma.

You'll need to bake two different layers, but don't worry - they're easy to make, the only trouble is cleaning the spring form between layers. Speaking of the spring form, I used a 28-cm one but if you want a somewhat higher cake, use the 26-cm form. This will allow you to cut the brown layer in half - you'll get three layers instead of two and a dark-light-dark pattern, like here.

Let's go shopping:

Layer 1:

8 eggs
8 Tbsp sugar
12 Tbsp ground walnuts
4 Tbsp breadcrumbs
50 g baker's chocolate

Layer 2:

5 egg whites
6 Tbsp sugar
2 Tbsp ground biscuits
150 g chopped walnuts
pinch of salt

Cream:

5 egg yolks
1 whole egg
250 g sugar
5 Tbsp freshly brewed espresso
100 g bittersweet chocolate (70% cocoa)
250 g butter

Pre-heat the oven to 180 degrees C. Line the spring form with baking paper.

Beat the eggs and sugar. Add walnuts mixed with breadcrumbs. Mix until well combined and pour into the spring form. Bake for 30 minutes, reducing the temperature to 160 degrees C after five minutes. Take out of the oven and leave to cool.

Chop walnuts. Beat the egg-whites with a pinch of salt until soft peaks form, then gradually add your sugar. Fold in the walnuts and the ground biscuits. Bake for 30 minutes at 160 degrees C.

For the cream, beat the egg-yoks and one whole egg with sugar. Beat for at least 3 minutes, until pale yellow. Pour into a pan and gradually heat, constantly stirring with a whisk. Keep your heat low during the whole cooking process, or use a bain Marie. Add espresso. When the mixture gets hot, add pieces of chocolate. After the chocolate has melted, keep cooking and stirring until the cream gets thick and dark brown. Take off the stove and keep stirring for another few minutes. Add cold butter in cubes, and stir some more. The finished cream is pictured above. Leave it to cool to room temperature and transfer to fridge for another hour.

Spread the cream on pastry layers, beginning with the dark layer. Decorate the cake as you wish, mine is really tacky, but what the hell, it's Christmas. I wish you a wonderful time with your loved ones and happy holidays!




teodora 8s

23 comments:

  1. mmmmmm obozavam cokoladu i sve sto ima veze sa cokoladom, mogla bi ova torta da padne za novogodisnji krkanluk, a mozda i pre :)

    ReplyDelete
  2. Božanstveno, sam presek torte govori koliko je dobra i ukusna.Ovaj predivan krem je izuzetan i za gornju dekoraciju torte (mislim špricem). Imam negde recept za ovu tortu, ali je još nikada nisam pravila. Moraću, posle ovih predivnih slika...

    ReplyDelete
  3. Prelepo izgleda, ide mi odmah voda na usta! :) I dekoracija je divna, probacu da je naparvim za praznike, hvala na divnom receptu

    ReplyDelete
  4. Hvala drage moje. Ko ne napravi - pokajaće se. Ko napravi - pokajaće se (dok se bude znojio na trim stazi). :)

    ReplyDelete
  5. I think the deco makes the cake look regal and important! Great work!

    ReplyDelete
  6. Oduševljena sam i presekom i izgledom a i materijalom. A tek moja deca kad su videla, odmah su rekli mama napravi ovu tortu . I mogu da kažem ubedili su me.

    ReplyDelete
  7. Torta je božanstvena! U potrazi sam za novogodišnjom tortom, ova je upravo ušla u najuži izbor :)

    ReplyDelete
  8. Uf, sve mi se svidja, i kore i fil...i ona šoljica!Ala si napravila, svaka ti čast!

    ReplyDelete
  9. Nikad nisam čula za ovu tortu, ali već vidim da je jako lepa i kako kažeš zimska. Ne mislim da su torte komplikovana stvar i da oduzimaju vremena. Kolač je kolač, keks je keks, a torta je torta. kad samo vidim šta u svetu na poznatim, najpoznatijim blogovima prolazi za poslastice. Ova prezla u prvoj kori se da zameniti orasima. Ne bi ja tu smanjivala kalup, jer bi onda trebalo više kreme sigurno. Možda duplo više kreme a odvojeno pečenje kora da se dobiju 4 kore pa naizmenično. Mislim da do sada puter nisam dodavala u mlak fil. To moraa da daje drugačiju konzistenciju. Obično u dobro ohlađeni fil stavljam puter.

    ReplyDelete
  10. Doskora sam gunđala kako nikako da nađem neki dobar, novi recept za tortu, a evo sada mi prosto padaju u krilo. Volim torte, ova tvoja mi se izuzetno dopada i sigurna sam da ću je praviti, samo da stigne na red, pošto specijalne prilike odavno više ne čekam :-)

    ReplyDelete
  11. Hvala vam svima, baš ste me obradovale lepim komentarima u praznično veče.

    Jelena, trik sa dodavanjem putera u mlak fil je što ga toplota fila topi, pa mešaš samo žicom a ne mikserom. Rezultat je veoma taman čokoladni fil. Kad se u hladan fil bilo šta dodaje, moraš da radiš mikserom, i od tog mućenja boja čokolade postaje svetlija. U konzistenciji nema razlike, a ni u ukusu.

    ReplyDelete
  12. Can I put my name down for the opening of your café?

    ReplyDelete
  13. Bas prava torta, za uzivanje... cokolada i kafa tako fino idu jedno sa drugim, svako dobro tebi i tvojima i lepo provedite praznike!:)))

    ReplyDelete
  14. Obožavam ovakve torte ! Ova je baš odlična, savršena, izgleda prekrasno, a okus joj mora biti onaj puni, pravi ! Prekrasno izgleda, slika presjeka je odlična !

    ReplyDelete
  15. Skroz se slazem sa tvojim uvodom. Kod mene na poslu retko ko pravi torte za neko cascenje. Uglavnom ih kupuju i nikad, ali nikad mi se nijedna nije dopala!!!
    Teodora je zaista bozanstvena i znam po sastojcima da bi nas odusevila!
    Jako lepo si ju dekorisala!

    ReplyDelete
  16. Predivna torta..uhh kako bi sada mogla jedno parce ili mozda dva:))
    Zelim tebi i tvojma Srecne Praznike!

    ReplyDelete
  17. nikad nisam čula za ovu tortu, ali prema sastojcima zvuči božanstveno, sigurna sam da je predobra, zabilježit ću si ovaj receptić

    ReplyDelete
  18. Pravila sam ovu tortu i stvarno je odlična, s tim što sam ja imala dvije "prve" kore:).
    Meni je ona jako slična Katarina torti. Sjećam se jedne prilike kada sam je servirala jednoj osobi da ju je ona prelila espreso kavom:) i zato mislim da je ovaj tvoj prijedlog da se malo poškropi kavom na mjestu:)
    Baš mi je drago pročitati da još neko uživa u pravljenju torti i kolača. Nikada u životu nisam kupila tortu ili naručila kolače za neko slavlje. Uživam u tome i to me relaksira.
    A tvoja torta, kao i post su mi prekrasni i to kako si je lijepo ukrasila, svaka čast!

    ReplyDelete
  19. Ja se 100% slažem sa tobom, ako ću već pojesti kalorijsku bombu, onda želim da ta bomba bude vrhunskog kvaliteta, a ne neko poslastičarsko smeće sa margarinom i jeftinim zamjenama za lješnjake ili bademe.
    Teodora je tako raskošna da ću je predložiti za novogodišnju tortu sestri (jučer me je pitala koju bi pravila). Zahvalna sam ti na receptu.

    ReplyDelete
  20. Nomen est omen! Savršeno joj odgovara ime!
    Što se tiče uvoda, dijelimo mišljenje, pojedi komadić, ali znaj što jedeš.
    Želim sretnu i slatku Novu i nadolazeće blagdane tebi i obitelji! :)

    ReplyDelete
  21. Looks delicious. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  22. Slažem se sa tvojim mišljenjem o kupovnim kolačima, svaka čast iznimkama ali moram priznati malo ih je.
    Torta savršeno izgleda.

    ReplyDelete
  23. Sestra ju je previla za četvrti rođendan svog sinčića. Torta je predivna, dopala se i malima i velikima.
    O kupovnim kolačima mislim sve najgore. UŽAS!!!
    Nedavno sam analizirala recepte iz knjiga sa receptima za kolače sa ovih prostora i naprosto mi se digne želudac jer je skoro svaka torta i krema sa margarinom (meni se to gadi). Recepti su, vjerovatno, od naših domaćica, nastali od šezdesetih do devedesetih, ali su kuharice novije. Pa ne mogu vjerovati da smo bili toliko siromašni da smo maslac koji je samo 2-3 puta skuplji od margarina (koji je do džaba) zamjenjivali tom jezivom pripravkom??? Još uvijek su kolači koji se prodaju u samoposlugama ti stari kolači sa margarinom. U slastičarnicama su "uznapredovali" do biljnog vrhnja. Pa kada pitam da li ima margarina u kolaču oni ponosno kažu da nema i da su sa vrhnjem (naravno biljnim). Mrzim i biljno vrhnje, grozota....
    Ponovo - HVALA ZA TEODORU!!!!!

    ReplyDelete