Monday 18 October 2010

Vanredno izdanje: Puter / Special edition: Butter


puter4

Kada sam počinjala da pišem ovaj blog, odmah mi je postalo jasno da ću iznimno morati da ubacim i neki recept koji nema veze sa sveskom moje bake. Takođe mi je bilo jasno da će za to biti potreban debeo razlog kao i da se, samim tim, takva vanredna izdanja bloga neće pojavljivati često. Jer u životu debeli razlozi nisu česta pojava.


U septembru sam bila u Beogradu, krajem meseca mu se još jednom vraćam. Kao što sam spomenula u receptu za Malakov, postojao je taj problem sa snabdevanjem nekim osnovnim prehrambenim proizvodima. Prvo, i najproblematičnije, mleko. Da se razumemo, ja ne pijem mleko. Još od kad sam se odvojila od flašice i cucle. I nije me mnogo briga da li ga ima ili nema, osim kad mi treba za kolače. Sve mlečne prerađevine su više nego dobrodošle, pijem litar jogurta na dan, ali mleko - baš nikako. Međutim, Una ga pije i Uni je potrebno jer ima dve godine. E sad, ona ne samo da ga pije, nego ga pije u znatnim količinama i logistička podrška je morala da bude dobro organizovana: mleko je stizalo od uže i šire rodbine, kao i od prijatelja koji su ga tu i tamo nalazili po gradu. Jer, nije da mleka uopšte nije bilo. Nego u Srbiji vlada neka moda da se pije mleko bez masnoće. Ili mleko s 0,5 % masti. To je veoma in, i te vodurine ima u potocima. No, kako će vam svaki pedijatar i ozbiljniji kuvar reći, i deci u razvoju i dobrom kolaču / pecivu / pireu od spanaća / kapućinu je neophodno punomasno mleko; ovim prvima jer im se od te masti valjda moždane vijuge kompleksnije razvijaju, a ovim drugima jer bez nje imaju nepogrešiv ukus splačine.

puter2

Tako sam svako jutro, kad bih išla da odvedem Unu u obdanište i kupim hleb i novine, obilazila sve okolne radnje (a ima ih ohoho) i, neistrenirana da na prvi pogled prepoznam tu mitsku ambalažu (jer punomasno mleko nigde nisam ni videla) odmah propitivala prodavačice ima li tog artikla među njihovom ponudom. "Punomasno mleko? Pa evo vam ga 2,8%", to je bio neizbežan odgovor na uvek isto pitanje. Ne znam da li su srpske krave, kao veći deo ženske populacije Beograda, naprasno postale anoreksične, pa nisu u stanju da daju mleko masnije od 2,8% ili opšta kultura (o stručnoj spremi da ne govorimo) dotičnih gospođa ne obuhvata činjenice o minimalnoj procentaži masti koju bi neobrano mleko moralo da ima, tek još uvek mi je teško da odredim šta me je više nerviralo - to što punomasnog mleka nije bilo ili što niko nije znao šta je to, u stvari.

Na kraju nam je najdostupnije bilo Imlekovo mleko od 3,2% masti, mada je definitivno najkvalitetniji proizvod na tržištu subotičko mleko od 3,5%, samo što njega nema ni za ljubav ni za novac, što bi se reklo na anglosaksonskom govornom području. E sad, nekom čudnom logikom, s obzirom na to da nije bilo mleka, nije bilo ni putera, mada su jogurt i kiselo mleko tekli u potocima. Ne znam kako i zašto. Ne znam ni da li kriza još uvek traje, ali kao što znaju svi koji su ikada živeli u Srbiji, krize se tamo vraćaju brzinom i pouzdanošću bumeranga, pa nije zgoreg negde zapisati postupak za pravljenje putera.

To sve, naravno, ako uspete da se dokopate slatke pavlake. To je još jedan mitski sastojak - može da se dobije ispod žita, na pijaci, verovatno samo zorom; u samoposlugama je taj artikl bukvalno nepoznat. Šlag se u Srba pravi ili iz kesice ili od nekog jezivog biljnog erzaca koji evocira žal za cigurom i jajima u prahu. Ergo, prva i jedina napomena: ne pokušavajte da napravite puter / maslac / buter ni od čega što nije kravlja slatka pavlaka s najmanje 30% mlečne masti.

Osim ovog sastojka za brz i moderan puter će vam trebati i multipraktik s alatkom za mućenje šlaga. Ako imate snage, vremena i strpljenja, slobodno se latite prababine bućkalice za puter, ali ovo nije priča iz tog žanra; da budem sasvim iskrena i sama sam ovaj recept pronašla na internetu, ali sam ga u više navrata isprobala i znam da je dobar, pa u tom smislu možete da se oslonite na moje iskustvo. Za c. 120 g putera će vam trebati

  • 400 ml slatke pavlake
  • malo soli

puter1

Sipajte pavlaku u multipraktik i mutite na najvećoj brzini dok se ne pretvori u čvrst šlag (ovo ume da potraje; ne gubite nadu). Uz dalje mućenje, počeće da se izdvaja surutka, a sam šlag će primiti gromuljičastu konzistenciju. U sledećih nekoliko minuta, šlag se čarolijom pretvara u puter i lepi se za zidove multipraktika, a surutka prska na sve strane i na taj način skida ostatke šlagputera s tih nepristupačnih mesta, tako da sami ne morate da intervenišete grebanjem i preusmeravanjem masnoće prema mutilici.

Kad vam se učini da se masa više ne menja, tj. da se količina surutke ne povećava, vreme je da isključite multipraktik. Prvo izlijte surutku u neku činijicu i stavite je u frižider - odlična je i za hleb i za kolače, mada ima i nekih čudnih ljudi koji je piju. Onda skupite gromuljice putera s mutilice i zidova multipraktika, ostavite ih nekoliko minuta u cediljki i formirajte u grudvu koju ćete narednih par minuta ispirati pod mlazom hladne v ode. Važno je da tokom ispiranja mesite taj puter kao plastelin da bi se iz njega isprala i poslednja kapljica surutke. Ako se to ne uradi, puter će se ukiseliti i - ode mast u propast (sve vreme sam čekala da napravim taj vic).

Nakon što ste puter lepo isprali, dodajte mu prstohvat soli (može i više ako želite slan puter) - so deluje kao konzervans i pomoći će puteru da se što duže održi u vašem frižideru. Istisnite rukama i zadnju kapljicu vode iz putera i oblikujte ga po želji.

To je to! Sve da je kriza i prošla, od srca vam savetujem da napravite domaći puter, jer ako ste dete iz urbane sredine, tako svež proizvod verovatno nikada niste probali, a razlika u ukusu između njega i onog industrijskog je nezaboravna. Toplo savetujem konzumaciju uz vruć domaći hleb, da ugođaj bude potpun.

puter3


Home-made Butter

I was inspired to write about churning butter after an unexpected butter shortage I witnessed in Belgrade a few weeks ago. Don't ask me why the butter wasn't available in shops - another government cock-up I'm afraid - but I thought it would be useful for people to have this recipe at hand. And for those of you who have no such worries, try making your own anyway - the taste of freshly made butter is quite different to any industrial product and should be enjoyed on a Sunday morning with warm home-made bread.

You'll need

  • 400 ml double cream (min. 30% fat)
  • a pinch of salt
  • a food processor

Your food processor needs to have a cream whipping add-on (see picture). Make sure you get nice thick cream. The greater the content of dairy fat, the better. Pour the cream into the food processor and turn it on highest speed. Don't lose patience as it takes the machine quite a while to whip the cream, but once it becomes fluffy and thick, it shouldn't be long before the buttermilk starts to separate. Don't worry if the cream gets stuck on the bowl in places impossible for the beater to reach, the splashing buttermilk will wash it all down.

After another few minutes, butter and buttermilk will be clearly separated - switch off the machine, pour out the buttermilk and save for later (it's a great substitute for milk in cakes and pastries, and some even enjoy drinking it, but don't expect me to recommend that). Scrape the butter off the beater and leave in a sieve for a few minutes. Shape it into a ball. Then rinse thoroughly under a stream of cold tap water while kneading. It is important to rinse all buttermilk off, otherwise your butter will turn sour.

When you're done, add a pinch of salt and knead some more. The salt will make your butter last longer in the fridge, but feel free to add some more if you prefer salty-tasting butter. Squeeze all water out and form into shape of your choice. That's it! Couldn't be simpler or tastier!

27 comments:

  1. Super ideja i bilježim si receptek. Mada, ako zbrojim koliko košta slatka pavlaka sa 30 % m.m. u odnosu na to koliko maslaca dobijem, izađe me skuplja pita neg` tepsija. :)
    I moram da te ispravim glede predrasuda oko "čudnih -ljudi-koji-piju- sirutku". :) Sirutka mi je spasila jetru koju mi je dijabetes podmuklo bio napao. :) Ona ima nevjerovatnu moć da pomogne jetri u njenoj regeneraciji. Zato, no-no po sirutki! :) :*

    ReplyDelete
  2. Za razliku od tvoje muke da pronađeš maslac i slatko vrhnje, moj problem u Hrvatskoj bio je cijena istih. Nisam mogla vjerovati da 250 gr maslaca cijenom prelazi 2 euro, dok je čaša slatkog vrhnja od 180 ml koštala 1.20 euro u prosjeku. Okusom mi se najviše dopadao maslac od Zdenke, svi ostali nisu bili ništa posebno da bi trebali biti tako skupi. Čisto za usporedbu litra svježeg slatkog vrhnja u obližnjem rimskom supermarketu košta 3.60 euro.
    Tvoj post je simpatičan i sasvim sigurno koristan, samo ne znam koliko je isplativ, barem ne po hrvatskim cijenama, možda u Srbiji cijene mlijeka i vrhnja nisu tako visoke?

    ReplyDelete
  3. Drage moje, vidim da vas isti problem muči, tj. cena pavlake u odnosu na cenu putera. Ja živim u Nemačkoj - ovde 200 ml slatke pavlake košta manje od 40 centi, što nas dovodi do cene od 80 centi za 120 g putera (ne zaboravimo i surutku koja je pretekla, i ona nešto vredi, samo ne znam koliko). Slagala bih vas kad bih rekla da ovde nema putera ispod 1,60 za četvrt kile - ima. No, u Srbiji je u septembru mogao da se kupi samo uvozni Landliebe puter za duplo višu cenu (oko 3 eura). U tom slučaju bilo je i isplativije (a ne samo zanimljivije i ukusnije) napraviti svoj.

    ReplyDelete
  4. Nikad mi nije bilo jasno što je to fino u tom masnom kravljem mlijeku. Do moje dvadeset i neke godine moja obitelj je uzgajala krave i ja tom mlijeku dobrovoljno nisam ni prilazila: upotrebljavala sam ga za kolače, jer nisam imala izbora – moja obitelj nije kupovala mlijeko jer smo imali tu masnu, domaću stvar:( ja to mlijeko nikad nisam pila jer nisam mogla podnijeti taj okus! Kad su moji konačno prodali te krave, isprobavala sam razna mlijeka i ona s malo masnoće su me oduševila, u životu nisam mislila da mlijeko može biti fino!
    Počela sam ga povremeno piti, iako ga nisam pila valjda 20 godina. Ne pada mi na pamet da ikad kupim nekakvo masno mlijeko.
    Što se maslaca tiče, to mi je nešto užasno, ne znam jel´ gori onaj maslac koji je moja baka radila kod kuće od masnog kravljeg mlijeka ili onaj kupovni maslac čija se cijena kreće u rangu suhog zlata. Ja upotrebljavam isključivo margarin jer mi se sviđa njegov okus.
    Isto tako, ona stvar koja se zove slatko vrhnje meni je prava noćna mora, da ne postoji biljni šlag, ne znam što bih stavljala na kolače.

    ReplyDelete
  5. Draga Sanella,
    S obzirom na ovo što si sad napisala, kao i na tvom blogu nedavno objavljen poduži spisak namirnica koje uopšte ne konzumiraš, ne preostaje mi ništa drugo sem da se zapitam šta te je privuklo gurmanskoj blogerskoj zajednici.

    ReplyDelete
  6. Draga maxivida, baš si me obradovala s ovim postom. Uporno kupujem što masnije mlijeko, a same prodavačice mi nude light!!! Šta to znači? Pa vode imam i kod kuće, zanima me nutritivna vrijednost mlijeka, putra, nadasve kalcij i d vitamin, ne želim kojekakve pilule koje se poslije mora uzimati kao nadomjestak, jer sam se hranila skromno. Pri tom me ne interesira kolika je cijena domaćeg putra na spram industrijskog. Mene isključivo interesira kvaliteta. Putar se ne jede žlicom pa da moram paziti koliko ću potrošiti, baš ono što si napisala, domaći topli kruh i domaći maslac. San snova. Masnoća nije bauk, ni kravlja ni svinjska ni ne znam koja, bauk je količina i industrijske i kemijske zamjene za isto.

    ReplyDelete
  7. Sreća u nesreći života na ovim prostorima je što su žene, htele ili ne, morale puno toga naučiti, doučiti, protumačiti, promeniti, izmeniti, zameniti....i tako su nastale sjajne kuvarice ovih prostora. Ja uvek volim da saznam nešto novo, istina neću praviti puter, ali ko zna, možda zatreba jednog dana. Sećam se samo da sam slatku pavlaku kod nas probala negde sredinom devedesetih i uporno je kupovala i mutila i od nje se uvek napravio puter pri mućenju. Znala sam ja da ne trebam da preteram sa mućenjem, ali jednostavno nešto tu nije štimalo pa su sve završavale u kanti za smeće. Dugo je nisam kupovala, ali sada su se popravili u kvalitetu. Da javim vesti iz Beograda da sam juče regularno kupila puter u Maxiju a jutros vidim mleka puni rafovi. Do daljnjeg!

    ReplyDelete
  8. brilliant! I like the "don't expect me to recommend this". Not a great fan of buttermilk myself, unless its in a cake.

    ReplyDelete
  9. Ovo sam viđala na tržnici kao "mladi maslac". Hvala ti za ovaj recept.

    ReplyDelete
  10. U zadnje vrijeme moderne domaćice sve više koriste slatku pavlaku umjesto putera za razne slatke kremove kojim filuju kolače, torte...i vlada pogrešno mišljenje da je takav krem "blaži" i manje mastan od krema sa puterom, jer puter nije ništa drugo već dobro umućena slatka pavlaka, što dokazuje i ovaj tvoj recept:)

    ReplyDelete
  11. Odusevila si me sa ovim receptom, bice isproban i to uskoro. Volim isprobati sve te homemade varijante, ne zbog cene ili nepristupacnosti vec me uvek zanima koliko se dobro moze iskopirati kupovni proizvod... zadnjih godina vidim da su mnoge stvari skinute u originalu. A iskreno, na taj nacin znas i sta jedes :) Sto se mleka tice, uz troje male dece ne treba ni da navodim da je za nas zakon mleko sa sto vise masnoce.

    ReplyDelete
  12. I mene si odusevila i puno hvala za recept.
    Nestasica mleka u Srbiji je vestacka, kao i brasna sto je bila. Sve u cilju da se podigne cena. Ali sto rece moj muz, zato jogurt nikad nije bio bolji :lol:

    Meni su neprocenjive ove domace varijante, sto rece Dunja, nema raznih stetnih dodataka kao u kupovnim. Vec duze vreme pravim krem sir, na zalost od mleka 2.8 kada ga nadjem, ali prolazi i tako.

    Masnoca u mleku nije tako bitna ako ga pijete koliko ako nesto pravimo od njega, kako si fino primetila. Ipak, dolazi ponovo vreme kada masnoce zivotinjskog porekla nisu visu baba roge. Margarin je zlo koje nam je servirano kao nesto sto je zdravo. Slicno je sa biljnim zamenama za pavlaku. Sreca te Imlek pravi pravu slatku (neutralnu) pavlaku.

    Jos jednom hvala na receptu.

    ReplyDelete
  13. Svidja mi se ideja za home made puter,inače i u NS puter je skup,ali ima i onih "zdravo" jeftinih,sve zavisi od proizvodjača a i koliko ti hoćes da odvojis novca za kvalitetno...:)

    ReplyDelete
  14. Taci, molim te reci mi kako ta Imlekova slatka pavlaka izgleda (u kom je pakovanju, koje boje, šta na njoj piše) jer nisam uspevala da je nađem u samoposlugama. Hvala.

    ReplyDelete
  15. Skljocnucu ti sutra, nemam je u kuci, a moc opazanja mi je =0 tako da ne znam sta tacno pise sem "imlek" i "slatka pavlaka". :))
    Pakovanje lici na ona za dugotrajno mleko - kravica. Imas malo pakovanje od 250ml i duplo vece.
    Fora je sto stoji obicno na nekom kretenskom mestu. Ja je recimo zaticem pored parmezana i uopste sireva. Nije ni pored mleka, jogurta, putera, niti pored biljnih zamena ... bar je tako u ovom mom Maxi-ju.

    ReplyDelete
  16. http://www.imlek.rs/index.php?page=4&id=15
    evo linka za pavlaku, a mislim da je nisi našla zato što je u isto vreme bila i nestašica slatke pavlake. Sad je ima.

    ReplyDelete
  17. Hvala obema, pogledaću čim stignem.

    ReplyDelete
  18. P.S. Mada nisam sigurna da li od ove dugotrajne može da se napravi puter. Ja sam dosad radila samo od sveže pavlake.

    ReplyDelete
  19. Jeco, htela sam da linkujem sinoc, ali je pakovanje sada belo.Evo slicice
    http://picasaweb.google.com/tradosavljevic368/Razno?authkey=Gv1sRgCOGp4-OijJuKPA#5530872859533711906

    Veceg pakovanja nije bilo :( ali izgleda slicno.
    Nije bilo mleka, ali je zato bilo svega ostalog, verovtno samo nisi prepoznala.

    Ne znam kako ce ispasti sa dugotrajnom, jedino da probamo :)

    ReplyDelete
  20. Razumem tvoj gnev na situaciju koju si zatekla u Srbiji, i sama se nerviram kad uvece deci treba da objasnim da te veceri nece piti mleko pred spavanje, jer smo, eto, iz nabavke doneli sve osim mleka, ali imam utisak da si malo preterala sa ironijama i podsmehom koji se provlace kroz ovaj post.

    Sto se tice recepta, nisam probala, a nailazila sam na vise mesta na taj nacin izdvajanja putera iz slatke pavlake, i secam se utisaka onih koji su probali (doduse obicnim mikserom, gde proces traje pola sata ili duze), sve su bili pozitivni utisci. Imala sam nameru da probam ali odvracala me je ideja o dugom mucenju mikserom. Posle sam tragajuci za inoformacijama o spravi zvanoj Thermomix naisla na podatak da se u njemu puter smuti za par minuta, ali sta cu, nemam Thermomix :) A nemam ni multipraktik. Ostavaljam za neku buducnost da probam, kad tad. Inace, u tom postupku pravljenja putera u Thermomixu (link) videh da se, nakon sto se ocedi surutka, u blender ubaci voda pa se puter tako dalje muti/ispira – cisto kao hint da verovatno ista logika moze i na multipraktik da se primeni. Ne mastis ruke, a dobijes ispran puter.

    Licno ne bih nikad smatrala da je taj puter, koji bih dobila iz industrijske slatke pavlake nista manje industrijski proizvod od gotovog putera - ovo na konto nekog od komentara da “tako vise znamo sta jedemo”.

    Ako ne zelis da objavis ovaj komentar, razumem skroz, tvoj blog je tvoj blog, i na kraju krajeva imas sva prava da na njemu pises sta ti je volja. Ne smatraj ovo napadom, vec zbunjenoscu jednog citaoca koji jako ceni tvoj blog i tvoj rad.

    Pozdrav,
    Maja

    ReplyDelete
  21. Majo, sama si rekla da te nervira isto što i mene - razlika je u tome što ja umem da budem zajedljiva, pogotovo kad se dokopam tastature.

    Mislim da činjenica da je stvorena veštačka nestašica osnovne namirnice koja je prvenstveno potrebna deci u razvoju zaslužuje najstrožu osudu i da je sarkazam u ovom slučaju sasvim opravdan. Mogla sam isto tako da se žalim i na nestašicu ulja (dok nisu digli cenu) i na to što u Cvetnom trgu nema crnih maslinki, pa nisam jer mislim da nije strašno.

    Što se tiče komentara da praveći puter bolje znamo šta jedemo, naravno da to nije svrha pravljenja; uostalom, to da nikad nismo sigurni šta je u nekoj namirnici se može reći za svaki industrijski proizvod - to ne znači da treba da prestanemo da ih kupujemo. Mislim da je taj neko to naveo samo kao još jednu prednost domaćeg putera - a to mu je ujedno i najveća mana jer ne može da traje duže od četiri-pet dana. Ono što čini industrijski puter dugotrajnim su aditivi i konzervansi kojih ovde nema. Takav je život, ne može i jare i pare.

    ReplyDelete
  22. Post je odličan. Pretpostavljam da je velika većina nas ipak znala od čega se i na koji način radi maslac, ali ima možda i mlađih koji ne znaju ( kojiput se doista iznenadim izostankom znanja o osnovnim činjenicama u mnogočemu, ne samo u kulinarstvu)
    Pred nekih sad već gotovo 20 godina bila je moda izbacivanja maslaca, vrhnja, rafiniranog šećera, prebacivanjem svih mogućih klasika u integralne varijante i sl. pa si onda dobivao neke klasične kolače i slastice sa njihovim izvornim imenima u novom ruhu i da prostite, za moj ukus nejestive. To možda jest kolač i možda je čak i fin, ali ako original kolača zahtjeva maslac ili vrhnje, ondaj je tek s tim on ono što jest. Može se zvati kako god hoće, ali ne originalnim nazivom.
    Nigdje ne piše da se punomasni kolač mora pojesti u količini pleha, pojedi šnitu, ali guštaj u njegovom izvornom teku kako je zamišljen.
    Približno ista hajka je bila dignuta i na svinjsku mast i nikad neću zaboraviti djevojku u jednom supermaketu koja je stajala kraj mene i mame kad smo, ne uspijevajući naći svinjsku mast na policama, morale pitati, pa su nam je izvukli negdje ispod pulta k'o da maltene kupujem narkotike. Ova nas je gledala s totalnim gađenjem i još prilično glasno ponovila s upitnikom na kraju, Svinjsku mast???
    Onda ju je moja mama oprala, da nek' se ne čudi k'o pura dreku, da su generacije i generacije odrasle na svinjskoj masti i da je ona još kako dobra u normalnim količinama i ništa nezdravija od ulja kad se pretjera.
    I onda sam negdje pročitala članak Rene Bakalovića koji je u principu rekao istu stvar koju sam ja mislila. Otprilike jebali vas ( sorry ) margarini, biljna vrhnja i 3,14zdarije. S tim radite kolače koje god hoćete, ali nemojte u klasicima zamijenjivati sastojke i tvrditi da ste dobili original ili nešto bolje, jer to nije to. I uostalom prestanite dizati hajku na namirnice životinjskog porijekla, jer su u normalnim količinama jednako štetne i neštetne kao i sve drugo. Kod mene je uz sve kasnije primjedbe koje bih na njega mogla imati, tu zaradio dugogodišnji kredit.
    Neću lagati pa reći da nisam jela i koristila margarin. Jesam. Ali sam se vrlo brzo i s veseljem vratila na maslac.
    Bilo bi idealno da ga možemo konzumirati svježeg i bez aditiva i konzervansa, ali to je cijena koju plaćamo zbog načina života.
    Biljna vrhnja sam probala. Ona imaju tu karakteristiku, da se pod svim uvjetima stežu, ne možeš omanuti pa ga ne istući dovoljno ili ga pretući da ti se pretvori u maslac, ali to je, oprostite mi na izrazu, ogavno po teku. Pritom poštujem da netko to voli, pa k'o voli, nek' izvoli. Postoje stvari koje mene nikad nitko neće uvjeriti da su bolje u "light", biljnim i uljnim varijantama, jer meni nisu. Ja pečem pommes frites kod kuće dva puta godišnje sve skupa, ali pečem na svinjskoj masti. To je mirisnije, žuće i finije.
    Pire krumpir sa maslacem i vrhnjem je krema de luxe u odnosu na onog sa margarinom i izmučenim mlijekom.
    Schwarzwaldica zahtijeva punomasno vrhnje pravilno i savršeno istučeno, da bi bila to što jest.
    Moj glas ima maslac, punomasno mlijeko, svinjska mast. I plus želatina. Ja priznajem da je volim. Kravlje ludilo je nažalost moguća posljedica, kao posljedica ljudskog ludila za profitom. Kao i margarin, kao i biljna vrhnja. Ne proizvode oni time ništa više hrane za sve brojnije svjetsko stanovništvo, nego samo sve više trpaju u svoje džepove. I stoga i razumijem tvoju ljutnju umjetno stvorenom nestašicom.
    Uhhhhh, sorry, krenulo me. :)
    Evo, gotovo sam. Amen ;))))))

    ReplyDelete
  23. Slucajno naidjoh na ovaj Blog. Odusevljena sam.Gazdarica opisuje tako da imam osecaj da sve to i sama dozivljavam.Nisam bila 28 godina u Bgd-u i konacno se odlucih da odem ove godine u Januaru. Razocarana sam se vratila posle 8 dana natrag.Svega ima ali najosnovnijih stvarcica, kao punomasno mleko ne nadjoh nigde. Citajuci ovo vratila sam se malo u to doba kad sam dole bila i sto pre moguce se vratila natrag. Pozdrav iz Svajcarske

    ReplyDelete
  24. Hvala, Miro. Nastavi da čitaš.

    ReplyDelete
  25. Pozdrav,

    Da se ne ponavljam, kao i vecini, da mi se ne svidja ne bi bila ovde <3

    No trudim se neshto ovih dana oko inostranih recepata (ajde i ja da probam neshto od svega toga) pa sam naishla na izraz buttermilk i skapirala da je to mlacenica, ostatak od mucenja maslaca (kapiram da su maslac i puter isto ?), a ovde u tekstu pishe surutka (koja se dobija pravljenjem sira valjda), dok je u prevodu buttermilk. Iskreno napravila bih puter zbog te mlacenice, ali sam zbunjena. Pomoc?

    I josh jedno pitanje, sa obzirom da nemam multirpaktik, moze li blender da posluzi (onaj kao bokalche :) ).

    Hvala u napred i veliki pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, to je to, samo što moja terminologija nije baš najbolja. Elem, nisam sigurna da šlag može da se umuti u blenderu. Treba vam onaj plastični dodatak za mućenje šlaga koji izgleda kao veslo s rupama (znam da zvuči čudno, ali ne znam kako drugačije da ga opišem) dok blender, koliko ja znam, ima nož (ili različite noževe).
      Sigurnija varijanta je da umutite puter običnim ručnim mikserom. Samo se spremite na to da će duže trajati.

      Delete
  26. bisa
    hvala za ovaj recept za mladi maslac. potreban mi je cesto ja ga upotrebljavam za pravljenje pripravka koji je dobar za pluca. naime pomjesate jednake kolicine mladog masla, meda i suhih sljiva (suhe sljive pe dobro operu ,posuse i samelju u masini za meso 2x zajedno sa kospama), ovaj pripravak je pomogao mome ocu kad je imao tesku upalu pluca.

    ReplyDelete