Friday 9 April 2010

Buter torta / Butter Torte


buter3

Nikada ranije nisam ni probala ni pravila ovu tortu, ali recept mi je zvučao dobro i svidelo mi se što u njoj nema ni čokolade ni oraha, a ni "očiglednog" voća.



Za koru:
  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 1 limun
  • 100 g brašna

Za fil:
  • 500 ml mleka
  • 3 kašike brašna
  • 140 g putera
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g listića badema

buter r

Rerna se zagreje na 200° C. Odvoje se žumanca od belanaca, pa se od belanaca ulupa čvrst šne, a žumanca se dobro umute sa šećerom. Toj mešavini se doda limunov sok i kora, brašno i na kraju belanca. U originalnom receptu piše da se peku dve kore koje se kasnije podele na dva, ali ako koristite klasični veliki plitki pleh koji dolazi uz rernu, nije potrebno peći dve kore nego jednu koja se onda seče na tri dela. Ja uvek za kore koristim bak-papir umesto mazanja i brašnjenja pleha, samo ga masnoćom zalepim za pleh da mi ne šeta. Kora se peče oko 25 minuta, kad lepo porumeni je gotova.

Dok se kora hladi, sprema se fil. Od pola litre hladnog mleka, odvoji se pola čaše i u tome se razmute 3 kašike brašna. Ostatak mleka se zagreje do vrenja, pa se razmućeno brašno sipa i kuva dok se ne dobije pudingasta masa. Onda se skine s vatre i lupa žicom dok se ne prohladi. Odvojeno se ulupa puter sa šećerom i vanilin šećerom pa se na kraju doda kuvanom delu fila i sve se ostavi da se potpuno ohladi. Fil se deli na dva manja i jedan veći deo, kojim se namaže kora na vrhu i stranice. Zatim se strane oblože prepečenim listićima badema.

buter4

Šta sam promenila
: Svašta nešto. Kora je savršena takva kakva je i rado bih je preporučila i za druge voćne torte jer je savršeno mekana a nije suva. Međutim, fil. Prvo se meni učinilo da će šećer, ako ga samo umutim s puterom a ne istopim, da krcka pod zubima. Zato sam odlučila da ga dodam u ono vrelo mleko vodeći se logikom da se tako kuva i puding i da tu nema šta da omane. E pa ima, jer u puding ide gustin a ne brašno i ono što sam ja dobila je bilo suviše retko i konzistencije veoma slične lepku. Da bih nekako spasila stvar, dodala sam jednu razmućenu kašiku gustina, ali mislim da bi fil bio mnogo čvršći da sam se držala originalnog recepta. I ovako je na ukusu bio odličan, ali za nijansu suviše redak.

Osim toga, dodala sam dva vanilina šećera umesto jednog; vodila sam se logikom da se osim limuna u torti ne oseća ama baš nikakav jači ukus i da vanila treba da bude prisutnija. To je bila dobra ideja i preporučujem istu promenu svakom ko odluči da napravi ovu tortu.

Presuda: Buter torta je prijatan, lagan prolećni kolač uz koji savršeno ide hladno penušavo vino. Publika ga je propratila ovacijama, Una je pojela tri parčeta (dobro, ne odjednom). Da budem sasvim iskrena, iako bih je svakako ponovo napravila, ovo nije sasvim my cup of tea, ja volim malo komplikovanije ukuse. Nemojte da vas mrzi da lepite ove listiće badema sa strane, oni dodaju jednu prilično bitnu notu bez koje bi torta više ličila na rolat.

buter2

Butter Torte

For the pastry:

  • 6 eggs
  • 180 g sugar
  • 1 lemon
  • 100 g all-purpose flour

For the cream:

  • 500 ml milk
  • 3 Tbsp all-purpose flour
  • 140 g butter
  • 140 g sugar
  • 2 sachets vanilla sugar
  • 100 g flaked almonds
Separate the egg whites from egg yolks and preheat the oven to 200° C. Beat the egg whites stiff. Mix the egg yolks with sugar, when pale yellow add lemon juice and zest, then the flour. Now carefully stir in the egg whites. Bake in a big, square, shallow baking tin lined with greaseproof paper for c. 25 minutes. Divide the pastry in three equal parts.

Leave the pastry to cool off and prepare your cream. Take about half a glass from the pint of cold milk and heat the rest to boiling point. Mix the cold milk with the flour and add it to the boiling milk, stirring constantly. Cook until it thickens, remove from stove and beat with a whisk until cooler.

Beat butter, sugar and vanilla sugar until creamy and add to the cooled-off milk cream; mix well together and leave to cool in the fridge. Divide the cream in two smaller and one bigger part which you will spread on top and sides. Cover the sides with toasted almond flakes.

Serve with a glass of chilled prosecco!

A lovely light, spring cake without nuts, chocolate or fruit chunks. Una had three helpings. You don't need a special occasion to make this torte. It's almost too simple, but very tasty nevertheless.

6 comments:

  1. Divno si je ukrasila,prava starinska i kvalitetna torta!

    ReplyDelete
  2. Hvala svima, i na komentarima i na "praćenju"! :)

    ReplyDelete
  3. Naišla sam slučajno na tvoj blog. Jako mi se sviđa ta koncepcija "bakine kuharica". Recepti klasik, vječni. Super.

    ReplyDelete