Tuesday 6 December 2011

Kuvane pusle od oraha / Cooked Walnut Pralines


pusle od oraha 5 s

Dragi moji čitaoci! Gde da počnem? Sve je krenulo od najbolje namere - da vam napravim prave zimske / slavske / novogodišnje / božićne puslice-lepotice, kojih se i te kako dobro sećam iz bakine kuhinje. Recept je bio smešno prost. Planirala sam da ih spremim, slikam i opišem za jedan dan. A onda je sve otišlo dođavola. Pred sobom imate fotografije trećeg pokušaja da napravim ovaj slatkiš.



A za sve je kriva moja štedljivost. U poslednje vreme sve nešto ekonomišem. Valjda zbog te proklete mašine za sudove koju još nismo kupili. Sve mi nešto žao da uzmem čistu čašu, pijem iz jedne iste tri dana zaredom. Ni ove mutilice od miksera nisu baš najjednostavnija stvar za oprati na ruke. A u poslednje vreme sam i struju nešto počela da štedim. I umesto da umutim ta jaja mikserom, kao što bih inače uradila, i kao što treba da se uradi, ja se latila žice.

I, kad me je zabolela ruka od mućenja, rekoh, dosta je ovo. Krenem da kuvam ta jaja s šećerom, ali ona nikako da se stegnu. Posle pola sata smo kapitulirali (muž i ja, pošto mi je trebao neko da me zameni vremena s vreme kad bi me uhvatio grč u ruci od mešanja). Na ukusu - savršane, al tečne. Razlile se na sve strane.

Dobro. Sednemo mi za sto. Stavimo prst na čelo. Kaže Miki, možda je baba pogrešila. Možda je htela da kaže samo žumanca, a ne cela jaja. Ta teorija mi je delovala razumno i opravdano. Sutradan kupim nove orahe, nova jaja, krenem ispočetka. Ovog puta mi nije bila potrebna pomoć - sve se zacementiralo u roku od pet minuta. Pusle savršeno čvrste, ali žute. I mat. A ne treba da budu žute. Treba da budu, onako drap, svetlosmeđe, karamelaste, i sjajne, kao prelakirane. Takvih ih se sećam iz bakine kuhinje.



pusle od oraha 1s



Odmah mi je bilo jasno da je recept ipak bio u redu i da su belanca više nego potrebna da bi se dobio taj look kojem sam težila. Opet smo uzeli da većamo. Logičkim razmišljanjem došli smo do sledećih rezultata: ako su prvi put s celim jajima bile tečne, a drugi put bez belanaca žute, mat i pretvrde, kako bi bilo da stavimo četiri žumanceta i dva belanceta?

Treći put sam se naoružala sastojcima, ali ovog puta, i mikserom. Volela bih da imam neki kaubojski pojas u koji bih mogla da zadenem mikser i da ga potežem po potrebi. Dok sam mutila jaja, shvatila sam da je upravo mikser taj koji radi posao i da uopšte ne moram da se lišim ta dva belanceta koja sam htela da izbacim, nego jednostavno, da čestito umutim jaja i da će to biti sasvim dovoljno. Što bi značilo da bakinom receptu nisu potrebne nikakve modifikacije i da je od početka bio tačan.

Jesam li vas potpuno zbunila ovim brbljanjem? Sad sasvim ozbiljno: za kuvane pusle od oraha vam je potrebno...



  • 4 jajeta (cela!)

  • 250 g šećera

  • 250 g seckanih oraha

  • kora jedne pomorandže

  • tzv. kapisle - minijaturne papirne korpice za praline

pusle od oraha 4 s


Dobro umutite ta jaja sa šećerom. Moraju da se zapene i zgusnu. Zagrejte ringlu, ali na tihoj vatri (ako vam je šporet sa skalom od 6, stavite na dvojku). Stavite mešavinu jaja i šećera da se kuva. Mešajte žicom. Čim se malo zgusne, dodajte orahe i ribanu koru pomorandže. Kuvajte još pet minuta uz stalno mešanje. Smesa će postati znatno gušća. Pusle su gotove kada masa promeni boju iz žute u boju oraha i postane veoma lepljiva.

Odmah ih skinite s vatre i nastavite da mešate. Već posle minut-dva, masa će postati veoma gusta, gotovo polutvrda. Ostavite je da se ohladi sledećih dvadesetak minuta.

Kafenom kašičicom masu sipajte u kapisle. Nemojte pokušavati da je posebno "oblikujete", pusle treba da budu čupave, nepravilnog oblika. Bolje je da prvo sipate po malo u svaku kapislu, pa da naknadno dopunite s preostalom masom, nego da pretrpate u startu.



pusle sa orasima 2s



Kad završite, jednostavno, zaboravite na njih. Da bi došle u idealno, pralinasto stanje, puslama je potrebno 48 sati da se stegnu. Naravno, možete da ih jedete i mekane, ali u tom stanju se malo lepe za zube.

Šta sam promenila: Samoincijativno sam dodala ovu koru od pomorandže. Pomislila sam - bez nje je ukusno, ali malo jednolično. Pomorandža i orasi se odlično slažu, zašto da ne? I dobro je što sam je dodala jer baš to je od izuzetno jednostavnih pusli napravilo poseban desert. Ako nemate sveže pomorandže pri ruci, stavite aromu pomorandže. Ipak, čini mi se da se taj ukus jače oseća kada su pusle sveže, nego kad se sasvim osuše. Šteta.

Presuda: Savršen brz sitan kolač, divno se slaže s aperitivima i penušavim vinom. Pusle su veoma slatke, zato vam savetujem da ih konzumirate dve-tri, uz alkohol ili kafu. Možda su malo suviše jake da posluže umesto deserta. Idealne su da vam zaslade trenutak, a ne obrok.



pusle sa orasima 3 s





Cooked Walnut Pralines



Reader, rejoice! I'll treat you to perfect festive, winter pralines that could not be easier to make! But the making part is not the problem - it's the waiting part you'll have to deal with - you'll have to leave them to dry for 48 hours before you can eat them. On the other hand, if you want me to be perfectly honest - you can eat them much earlier. They'll stick to your teeth and to your fingers, but they'll taste just as great. And this is how the story goes:



  • 4 eggs

  • 250 g sugar

  • 250 g chopped walnuts

  • zest of one orange

  • paper praline forms


Scrape the zest off the orange and chop the walnuts. Measure the sugar. Turn your stove to low heat (2 out of 6 is fine). Beat the eggs with sugar until frothy and thick. Use an electric mixer. This is a must. I tried to go all eco-friendly an whisk the eggs, which led me to wasting the whole first batch and having to make them from scratch. Feel free to go crazy with that mixer until you feel those eggs and sugar just can't get any creamier.

When you get there, pour the mixture into a saucepan and cook until it starts to thicken. Add the walnuts and orange zest. Keep cooking and stirring until thick and sticky. It's done when the mixture changes color and goes from being yellow and frothy to walnut-coloured and glossy.

Grab those little paper praline forms and a coffee spoon and fill them with the mixture. Leave to dry for 48 hours or eat then and there! They go best with a cup of strong black coffee or a glass of bubbly. Have fun!

12 comments:

  1. Baš sam se slatko nasmejala ovom tvom tako iskrenom postu. Drago mi je što je na kraju ispalo sve onako kako si želela da bude, a ove puslice od jaja ti izgledaju zaista božanstveno...

    ReplyDelete
  2. Pardon, ja non-stop čitam kako si se namučila sa jajima, a tek sam sada skontala da su pusle sa orasima, he, he...

    ReplyDelete
  3. Zabavio me ovaj post, vrlo! Puslice su zaista odličan sitni kolač, pravi "domaćinski", recept dolazi u pravi čas.

    ReplyDelete
  4. Mogu zamisliti tvoju frustraciju nakon dva neupjela pokušaja. Ove treće su baš lijepe.

    ReplyDelete
  5. Nikada nisam čula, a ni probala ove pusle. Liče mi na one Bonžita košarice, ali naravno samo liče. Šteta što ne mogu i u posnoj varijanti.

    Zamisli samo kako je bilo našim bakama koje su bez miksera sve spremale. Živela sva pomoćna sredstva u kuhinji, a i van nje.

    ReplyDelete
  6. Ni ja nikada nisam čula za ovakve pusle, baš su slatke :)

    ReplyDelete
  7. I ja se odmah setim kako je moja baka žicom mutila belanca, to je onako jedan poseban-instrument..:)
    Moraću ih i ja pokušati!

    ReplyDelete
  8. Super desert! Jako, jako mi se svidja! Ni ja nisam pre cula za njih...
    Pozdrav! :)

    ReplyDelete
  9. Yippy, ready for a great party. Love the kiddy deco and of course the walnut goodies!

    ReplyDelete
  10. ja se rado sjetim kako je baka tukla jaja žicom, a imala je i neki ručni mikser koj se vrtio onako ručno bez struje ali to je rijetko koristila... ja nisam nikad pokušala da zamuti jaja bez miksera jer mi se čini da mi to nikako ne bi uspjelo
    nisam radila pusle po ovakvom receptu, ali ne sumnjam da su odlične pošto su iz bakine bilježnice

    ReplyDelete
  11. Iako znam da ti nije bilo odlično u prva dva pokušaja pravljenja ovih pusli, meni je post odličan ! Jako lijepo si nam prenjela ovo iskustvo, a što se tiče štedljivosti i mene tako uhvati pa se obično dogodi da što više na jednoj strani pokušam uštedjeti to na drugoj strani još i više potrošim. U svakom slučaju ti si na kraju dobila odlične bakine pusle, sviđa mi se dodatak narančine korice.

    ReplyDelete
  12. ovaj recept može obakon;1 jaje, 1oogg šečćera,1oog oraha isezkanih na listiće. može se uzeti proizvoljni broj jaja, aposle se sve drugu proporcionalno povečava. jaja sa šećerom se kuvaju na pari kratko, pa im se dodaju orasi, a na kraju čokolada. Meeru sa zaborvila , oko 1oog čokolade za kuvanje, možete dodati i malu kockicu putera jer poboljšava ukus i daje sjaj. Vaditite kašičicama koje povremeno kvasite u hladhoj vodi, prijatno¨!

    ReplyDelete