Sunday 18 December 2011

Kugle od jabuka / Apple Balls


kugle jabuke 8s


Sećam se ovih bombica sa slava kad sam bila dete. Odlično ih se sećam, nisam mogla da ih smislim. Na sve strane neka čokolada, orasi, puter, možete onda da zamislite kada međ svim tim blazima od sitnih kolača naiđete na nešto voćno i posno. A ne izgleda kao da je voćno! Obložene su kristal šećerom i svetlost se prelama na njima.



Od kad sam počela da pravim recepte za blog, zaobilazim kugle od jabuka, iako su prvi recept u bakinoj "novijoj" svesci (to je ona u kojoj su recepti pisani uglavnom hemijskom olovkom). Vodim se istom logikom - čemu ovo, kad ima toliko boljih stvari? Ipak, to vam je sve stvar perspektive. Ponekad poželite nešto drugačije. Ponekad se iznenadite kada vas umesto oporih aroma dočeka svežina. Uopšte se nisam nadala ovako zanimljivom sitnom kolaču.




apple balls






Trenutak ne bi mogao da bude primereniji: Sveti Nikola je već u ponedeljak. Ako imate nakisele jabuke i orahe ili lešnike pri ruci, možete već večeras da spremite ove jabuke za sutra. Nemojte ih spremati istog dana kada nameravate da ih poslužite, jer im treba jedan dan da se osuše pre nego što ih uvaljate u šećer i stavite u kapisle. Ako propustite Sv. Nikolu, Badnje veče nije daleko.



kugle jabuka 2 s






Originalni recept nalaže:



  • 1 kg kiselih jabuka (ja sam koristila sortu jonagold, ali boskop su bolje jer su malo suvlje)

  • 500 g šećera

  • kora jedne pomorandže

  • šaka mlevenih badema

kugle rukopis s






Ideja je sledeća: jabuke se narendaju i izdinstaju sa šećerom. Kad sav sok ispari, doda se kora pomorandže, bademi i gotovo. Od hladne mase se prave kugle, ostave se da se osuše i sutradan valjaju u kristal-šećer.

Šta sam promenila? Prvo, kada oljuštite i očistite jabuke, od kilograma vam ostane oko 800 g. Na tu količinu nemojte staviti više od 400 g šećera. Jabuke sam izrendala i stavila u teflonski tiganj, pa sam dodala polovinu količine šećera. Dinstala sam ih na tihoj vatri oko četrdeset minuta, dok jabuke ne postanu potpuno providne, meke i braonkaste. Zatim sam dodala dve kašičice mlevenog cimeta, koru pomorandže i sok. Sok sam dodala jer nisam želela da bombice budu preslatke. Ipak, on svakako pojačava aromu pomorandže na račun jabuka, pa ako želite da vam ukus jabuka ostane sačuvan, onda zaboravite na sok. Ali rendanu koru svakako dodajte.



kugle jabuke 3 s






Kad sok bude skoro sasvim ispario iz jabuka, uzmite jednu šerpicu i u njoj istopite ostatak šećera. Jednostavno ga karamelizirajte: kad šećer počne da se topi, okrećite šerpicu u krug da bi sirup mogao ravnomerno da se rasporedi i pokupi šećer koji se još nije istopio. Kad karamel postane braon, dodajte ga u jabuke. Nema veze ako se prilikom sipanja stvrdne, ponovo će se istopiti u tiganju.



kugle jabuke 4s






Mešajte jabuke dok se karamel ne sjedini s voćem. Kuvajte dok mešavina ne postane sasvim suva. Skinite s vatre i umešajte 200 g krupno mlevenog lešnika. Zaboravite onu "jednu šaku" - to je toliko malo da se lešnik neće ni osetiti. A čak sam i badem zamenila lešnikom, jer sam poželela intenzivniji orašasti ukus. Plus, treba vam nešto da dodatno zgusne masu i da malo razredi onu slatkoću.

Ostavite smesu da se sasvim ohladi, rukama pravite kugle tj. bombice i ostavite ih na tanjiru 24 časa da se osuše. Tek kada su relativno suve, uvaljajte ih u šećer. Ili u lešnikov krokant, kao ja.



kugle jabuke 7 s






Presuda: Bombice izgledaju kao da su napravljene od oraha ili lešnika. Tim pre je iznenađenje veće kada ih zagrizete i dočeka vas osvežavajuća, kiselkasta voćna aroma.

Možda će vam se učiniti da je previše šećera za ovu količinu voća. Mi isto toliko šećera stavljamo u voće kad kuvamo džem. Utisak će vam se potvrditi ako probate masu dok je još topla. Međutim, lešnik prilično neutrališe tu slatkoću, a kada se bombice ohlade i arome se izjednače, shvatićete da nisu ništa više slatke nego što su kisele. Istina, ukus je prilično jak, malo liči na kitnikes, ali bombice su to - jedna - dve i dovoljno vam je da se zasladite. Ako volite voćne deserte, svakako im dajte šansu, prijatno ćete se iznenaditi.



kugle jabuke 9s








Apple Balls



Looking for a perfect wintery, yet fruity sweet snack? These apple balls are just the stuff - fresh, sour, sweet and vegan! I spiced up my grandmother's original recipe with some caramel and cinnamon and chose hazelnuts over almonds for a more intensive nut aroma.

When choosing the apples, go for sour and dry. You are going to cook them to a paste, and you don't really need any extra water. My favourite cooking apples are Boskoop, but Cox Orange aren't bad either.





  • 1 kg cooking apples

  • 400 g sugar

  • 2 ts cinnamon

  • 1 orange, juice and zest

  • 200 g finely chopped hazelnuts (but not ground)

Peel, core and grate the apples. Put them in a pan with 200 g sugar. Cook on low heat until all juice evaporates and the apples are glassy and light brown. Add cinnamon and orange juice and zest. Cook some more, until orange juice evaporates.

Take a saucepan and melt the remaining sugar in it. When the caramel is golden brown, add it to the apples. Don't panic if the sugar gets hard while you're pouring it, it will melt again, once combined with the apples. Keep cooking until all juice has gone out of it and the mixture is quite dry. Stir well and add the hazelnuts. Keep stirring until well-combined. Leave to cool.

Using the palms of your hands, form small balls and leave them to dry for 24 hours. Roll in sugar or in hazelnut brittle and enjoy!



kugle jabuke 1s

21 comments:

  1. Probala sam bombice od šargarepe i od ratluka ali od jabuka nisam. Mi zaista imamo dovnu tradiciju sitnih posnih kolača i treba je sačuvati. Beležim.

    ReplyDelete
  2. koliko bombica ti je ispalo na 800 gr jabuke rendane? i sta mislis koliko dugo to moze stajati? odlicno mi izgledaju, totalno drugacije od drugih, pa si mislim da ih ukljucim u jestivi bozicni poklon...

    ReplyDelete
  3. Ispalo mi je trideset bombica i u receptu piše da mogu da stoje mesec dana. Zaboravila sam to da napomenem.

    ReplyDelete
  4. Zaista drugačije ali već zamišljam okus jabuka u njima.

    ReplyDelete
  5. zanimljivo, podjsjećaju me malo na one od mrkve, čak i one od smokava koje toliko volim. Mislim da bi se men i ovo baš dopalo :)

    ReplyDelete
  6. Meni se bas dopada ovaj recept. Pogotovo sa tvojim promenama. Zaista sjajne ideje da stavis lesnike umesto badema i da karamelises deo secera... Stavljam ih na moju listu kolaca koje zelim probati. :)

    ReplyDelete
  7. Hvala, Miki. Možda ne bi bila loša ideja da se karameliše sav šećer, ali jabuke imaju drugačiju teksturu kad se kuvaju zajedno sa šećerom, tj. u tom sirupu koji nastane od soka i šećera, nego kad se dinstaju bez njega. Zbog toga nisam htela da rizikujem da nešto uprskam, mada ću probati kad sledeći put budem pravila.

    ReplyDelete
  8. Ove kugle izgledaju sjajno i moram ih probati napraviti. Ali, posto ja zivim u Americi mislim da nisam videla Boskoop niti Cox Orange jabuke ovde. Da li bih ja mogla da koristim Granny Smith jabuke za ovaj recept?

    ReplyDelete
  9. Višnja, po mom mišljenju, Granny Smith su suviše sočne jabuke za ovaj recept. Naravno da možeš i njih da koristiš, samo će se verovatno malo duže kuvati.
    Malo sam istraživala kakvih sve jabuka ima u Americi i otkrila da bi za ovaj recept odgovarale još sledeće vrste: Newton Pippin, Rhode Island Greening i Rome Beauty. Nadam se da sam ti malo pomogla.

    ReplyDelete
  10. Nećeš mi verovati,ali evo u činiji su mi spremne jabuke za bombice,koje sam nameravala sutra da spremim.Nije isti recept,ali mislim da je tvoj daleko bolji.

    ReplyDelete
  11. Sve, sve, ali sam zaista uživala u fotografijama.... Bombice su divna promena i ne sumnjam da su daleko od dečijeg ukusa, ali ja i svoje dete učim da mora s vremena na vreme da proba i ono što ne voli - ukus se menja (srećom).

    ReplyDelete
  12. Opasna, hvala na komplimentu za fotografije. Ja sam jedan od onih fotografa što vole da okinu, a ne da nameštaju mrtvu prirodu sat vremena. Sad sam se baš potrudila. :)

    ReplyDelete
  13. Super izgledaju. Bilježim za isprobavanje.

    ReplyDelete
  14. Pravim jestive božićne poklone, i mislim da bi voćne bombice bile jako fin kontrastivni "program" s obzirom da mi je sve drugo čokoladno, bademasto, puterasto :) Odličan recept, bilježim :)

    ReplyDelete
  15. Apples and nuts does it for me. I like the round form and they look like they would be great to wrap and given as a gift. Love your xmas arrangement and you look ready for Saturday!

    ReplyDelete
  16. Predivne su kuglice, sviđa mi se što nije preslatko, a ukus lešnika obožavam...

    ReplyDelete
  17. Danas nam došla... nije svekrva nego ono drugo pogrdno... a, da, zaova. I nosi čokolade za decu a nama pruža neku kutiju i kaže da su unutra neki kolači koje je ona pravila. Inače ne petlja se u kuhinju mnogo. Mi probamo, dobro je. Pita, znamo li od čega su. Ja kao veliki analitičar osećam da tu ima nekog voća, ali naravno prvo mislim da je neko suvo voće samleveno do neprepoznatljivosti... Kaže ona, ne. Jabuke. Dinstaju se jabuke sa šećerom pa... :))) U ovima mislim da je bilo i dosta oraha, pa se jabuka zaista ne oseća kao izolovan ukus, ali bombice su zaista fine i osvežavajuće. Pamtim ovaj tvoj recept, deluje mi da je to to.

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Trebalo je da je pitaš da li je našla recept na interetu. :)

    Odličan je recept, samo je važno da zaista dobro ukuvaš te jabuke, da masa bude suva. Javi kako je ispalo!

    ReplyDelete
  19. Evo samo da znas da je jos jedan recept sacuvan od zaborava. Svaka cast.
    http://goodfood-maybe.blogspot.co.at/2016/02/kugle-od-jabuka.html
    Pozdrav Zoran

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, Zoki! <3 Drago mi je da vam se dopalo!

      Delete