Friday 5 August 2011

O žutoj torti i ostalim promašajima / Yellow Torte and other Failures


zuta torta 1

Šta mislite, koliko sam kolača dosad uprskala do te mere da nisam mogla da pišem na blogu o njima? Dva od pedeset devet. Nije loša kvota. Onda rešim da na Facebooku pokrenem glasanje i da obavezno pravim ono što se izglasa. I uprskam treći recept koji sam napravila po ovom sistemu.


Izglasana je žuta torta. Babin recept nije bio jedini krivac, ono što je položilo venac na tortin grob su bile moje "kreativne" izmene. Pokušavam da spasim šta se spasti može, kora se lomi u paramparčad, fil curi na sve strane, daj još te breskve odozgo, skupljaj fil, vidiš da curi iz tanjira, dodaj 'vamo tu stolicu da slikam dok se opet nije razlila, ček' da slikam parče, parče nema formiran oblik, ne može, daj da serviram u čaši, ni to ne izgleda dobro, daj šta daš. Gledam onu tortu, gleda ona mene. I curi li, curi.
Dve opcije - ili da se u letnju pauzu povučem bez oproštaja, napravim se da žuta torta nikad nije stigla na red i vratim se u septembru s kolačem koji me ne bi obrukao, ili da sve lepo priznam. I da mi se pola oprosti, kako narod kaže. Setila sam se svojih čitalaca s Facebooka, kojih trenutno ima više nego mojih ličnih prijatelja. Setila sam se da me je neka devojka pitala kada će već jednom ta žuta torta, ne može da čeka. I ja još obećala da će biti u četvrtak, a evo petka.
I evo žute torte:

zuta torta 2

Znam, nije baš vrhunac moje poslastičarske karijere. Ali tu je. Napravljena, slikana, uskoro i opisana. Pre nego što se prepustite priči o tome šta je sve krenulo kako ne treba, gde smo sve uprskali, ko nas to zavadi, moram da vas obavestim da je ova poslastica nešto veoma ukusno. Baš smo se lepo zasladili nakon večere. Ne očekujem da je napravite, recept suštinski nije dobar, ali ako je ukus ono najvažnije, onda je žuta torta uspela.

Za koru:
  • 12 žumanaca
  • 12 kašika šećera
  • 1 limun
  • 4 kašike kockica zemičke, natopljenih maraskinom
  • 250 g mlevenog badema

Za fil:
  • 5 žumanaca
  • 200 g prah šećera
  • 250 g putera
  • 2 vanilina šećera
+
  • 3 velike breskve

Interesuje vas šta ćete s preostalih sedamnaest belanaca? Nadam se da baš, baš volite Pavlovu. I da vaše komšije vole Pavlovu! A i šira rodbina... Možda mislite da sam pogrešila? Da u koru u stvari idu belanca, a ne žumanca? Pogledajte rukopis:

zuta torta rukopis

Jasno stoji da žumanca treba da se mute sa šećerom dok ne pobele. Istina je da i belanca pobele kad se mute, ali sigurna sam da baka ne bi koristila taj izraz za šne od belanaca. Dakle, žumanca su, bez sumnje. Takođe, tvrdi se da se kora peče sat vremena. Da sam je zaista toliko ostavila u rerni, ugljenisala bi se. Dvadeset minuta je više nego dovoljno.
Ugrejte rernu na 160 stepeni. Umutite žumanca s šećerom dok ne pobele. Dodajte sok i koru jednog limuna i četvrt kile mlevenog badema. Sipajte u kalup obložen bak-papirom i pecite dok ne potamni.
Dobićete veoma ukusnu i aromatičnu koru koja prestaje da bude kora čim pokušate da je prebacite na tanjir ili isečete. Sve se raspadne u milion mrvica. Milion ukusnih mrvica.

zuta torta 3

Ipak, mrvice su mila majka u poređenju s fijaskom zvanim fil. Doduše, ja sam ga dodatno uništila, ali morate da razumete moj strah od salmonele u letnjim mesecima. Naime, po originalnom receptu, fil ne treba da se kuva. I sigurna sam da taj fil ne bi cureo. Međutim, na 28 stepeni, koliko je danas bilo, nisam mogla da mutim žumanca s prah šećerom i puterom, jedno po jedno, i da onda još time desetak minuta filujem tortu i da provedem ostatak večeri računajući kolike su nam šanse da ne završimo u hitnoj pomoći.
Zato sam rešila da skuvam fil. Mogla sam da se zakunem da sam ovde na blogu, pravila neku tortu u čiji fil se puter dodavao u toku kuvanja, a ne posle, kad se sve ohladi. I da je sve super uspelo. Ne mogu sada to da nađem. Možda sam i sanjala. Ali eto, tako sam uprskala - dodala sam puter dok sam kuvala žumanca sa šećerom na pari. I ispao divan, ukusan fil, doduše presladak, ali ne bi bio toliko sladak kada bismo ga kombinovali sa voćem kiselijim od breskvi. Još sam smanjila količinu šećera, originalni recept zahteva grozomornih četvrt kile na pet žumanaca.
Što znači, sve i da nisam upropastila fil, kora ne bi mogla da se seče. Sve i da je kora kompaktnija, fil bi bio presladak. Bez voća ova torta je pucanj u prazno. I kako god da okreneš, ne možeš da pobediš.

zuta torta 4

O ostalim promašajima: Triput pala na vozačkom ispitu. Postavila rekord Filološke gimnazije u najsporijem trčanju na 500 m, po rečima profesorke Križan. Zakasnila na sopstveno venčanje.
Ima toga još, bogata riznica. Ali razumećete ako mi nije baš prijatno da se podsećam.
Sledi nam selidba. Pakovanje. Krečenje. Farbanje drvenarije. Raspakivanje. Ko preživi - pisaće blog. Osim toga, čeka nas Beograd krajem avgusta. Nakon 15. septembra sam ponovo s vama.

kutije

Još nešto: veoma slab izbor začina u Srbiji, kao i činjenica da me je dvoje ljudi pitalo kakav ukus ima kardamom i čime može da se zameni su me inspirisali da za čitaoce iz bivše Jugoslavije pokrenem nagradnu igru u kojoj imate šansu da osvojite pet začina koji se teško nalaze. Nisam ih još kupila i ne znam šta ću uspeti da nađem, ali ću se potruditi da među začinima budu kardamom, zvezdasti anis, cvet muskata, šafran i još jedna kesica mešavine začina.
Zamolila bih vas da se ne uključujete u ovu nagradnu igru ako su vam gore pomenuti začini dostupni - dajte šansu onima koji do njih ne mogu lako da dođu. Da biste se uključili u žreb, ostavite komentar na ovom blog-prilogu, ako nemate Blogger nalog već postujete kao "anonymous", molim vas ostavite ime i kontakt e-mail u okviru komentara. Srećno!

zacini




Yellow Torte and Other Failures

I've failed many times in my life, just like you. Failed the driving test three times. Ran the slowest 500-m run in the recorded history of my secondary school. Was late for my own wedding.
I've also ruined a number of cakes in the twenty years that I've been baking. So many cakes. And this is one of them! Lo and behold - the Yellow Torte - bad recipe corrected with bad ideas, tasting not at all badly, actually. If you can get over the fact that you can't really cut it and that it should be best layered in a glass, like a trifle, then this is my summer dessert du jour.
Fact is, I decided to blog about this debacle because my Facebook page members voted for it and were expecting something in return. And to show the world that beauty isn't everything - even something that goes pear-shaped (or shapeless, even!) can taste good.
You need 12 egg-yolks for the pastry. And you need another 5 egg-yolks for the cream. Guess now we know why it's called the yellow torte. But unless you're really into Pavlova, and unless you intend to bake one for your neighbours as well, and a third one for friends (yes, seventeen egg-whites is enough to make three Pavlovas!) this is not worth the waste of all those egg-whites. Here's the recipe anyway:

Pastry layer:
  • 12 egg-yolks
  • 12 Tbsp sugar
  • 1 lemon (zest and juice)
  • 4 Tbsp white bread cut in cubes and soaked in Maraschino*
  • 250 g ground almonds

Cream:
  • 5 egg-yolks
  • 200 g icing sugar
  • 250 g butter
  • 2 sachets vanilla sugar
+
  • 3 large peaches

*Maraschino is an Adriatic cherry liqueur with an almond note. It is made in Italy and Croatia, but it is an original Croatian brand, so please if you have the choice, go for the maraschino made by Maraska from Zadar.

Pre-heat your oven to 160 degrees C. Mix the egg-yolks and sugar until they turn pale. Add lemon zest and juice, the bread cubes and almonds. Bake for 20 to 25 minutes, until the dough turns golden-brown. Leave to cool.

For the cream, combine the butter with icing sugar, beat until creamy. Add the egg yolks one by one to get a nice thick cream. Spread it on top of the pastry and decorate with sliced peaches.

And that's where I went wrong: instead of doing it according to recipe, I was overpowered by fear of salmonella and decided that making a cream with raw eggs in August was a bad idea. So instead of cooking the egg-yolks with sugar in a bain marie and later beating in the butter, I added the butter while the cream was cooking and ended up with "gluey" instead of "creamy".

If I had to do it again, I'd ditch the cream recipe altogether and make a reliable creme anglaise instead. The pastry is very tasty but crumbly. Would be a lot more compact with egg-whites included, so there's a tip for you if you suddenly go crazy and decide to experiment.

As for me, I've had enough for this summer. We're moving house in the next few of weeks, and unless I go insane, I'll be back with you by mid-September. Doviđenja!

34 comments:

  1. Kako sam se nasmijala na tvoje muke. Nadam se da se ne ljutiš :)
    Po pitanju žute torte, recimo da ti nije bio dan za kolače i gotovo. Iako, recept je stvaaaarno čudan, barem što se biskvita tiče.

    ReplyDelete
  2. Imaš odličan prosjek uspješnih recepata, a jedan neuspjeh, manje ili više, nije toliko važno.
    Kada čitam samo recept, kora mi zvuči savršeno (samo malo previše žumancadi). Zapravo, ni prvi ni posljednji kolač za kojeg se kore peku od ostataka biskvita, brioša ili nečeg sličnog. Uvijek su me privlačili, ali kako nisam ljubitelj slatkog da bi pravila mnogo kolača, nisam ih ni probala.
    Kada sam vidjela kako torta izgleda, onako razlivena, pomislila sam da bi se trebala servirati u čaši, što si i uradila. Mirne duše si mogla zavarati publiku i napisati da je to "zuppa inglese" i mi bismo povjerovali da je odlično ispala.

    ReplyDelete
  3. :) Baš si me slatko nasmijala. Ali, tako se to desi svakome pa i meni.
    Što se tiče fila možda da si ga ohladila poslije kuhanja pa spojila sa umućenim maslacem... a na kraju što je tu je!

    ReplyDelete
  4. S obzirom da su svi do sada isprobani receptic bili vise nego uspesni, jedino sto mi pada na pamet jeste da je baka mozda dobila takav recept od nekoga (ko bas nije zeleo da otkrije sve tajne, hihih...), ne sekiraj se... dobro je da stigla da isprobas torticu pored svog posla koji vas ceka.;)) Zelim vam da sve lepo zavrsite po planu, pa se kuckamo u septembru...do tada, punoo pozdrava!;))

    ReplyDelete
  5. ja imam slicnu koru za schampitu... ali ide brasno, ulje i jogurt ili mleko .. mozda je to izostavljeno. ili se radi o biskvitu impreme koji se spema sa bademom , ali i belancima u kori ... i ja sam spemala tecnu krempitu...zanimljiva je reakcija prisutnih kad omanem. Sve je to ljudski . Margarin kad se stavi prerano , fil se stavi u frizder i posle se muti ... desavalo se i meni... pozz

    ReplyDelete
  6. Probacu..makar i ispaden nedimenzionalno..cini mi se d aje abs ukusna:)

    ReplyDelete
  7. Ja sam glasala za Zutu tortu..:)Sastojci za koru su mi ok,.Ali fil, meni je to sa jajima i puterom uvek lutrija, hoće li curiti ili neće.Evo javljam se za kardamon,nisam ga nikada ni videla ni pomirisala....:)

    ReplyDelete
  8. How bad a failure can anything made with 12 egg yolks be?

    ReplyDelete
  9. Prvo sam mislila da si radila tipičan talijanski desert, Zabaglione, a onda pročitam naslov i vidim da si sve uprskala :) Bolje da ti ne kažem koliko je puta meni nešto završilo u smeću :) :)

    ReplyDelete
  10. E, vidis - ja bas volim kad neko spomene i ovaj deo, nije sve uvek "Draga, fantastično ti je uspelo ovo i ovo:)". Ovakve nezgodacije izvuku iz mene mnogo lošeg, priznajem, jer se nerviram, ali dogadja se svima, to je fakat. Meni se mnogo svidja BAS OVAJ post bez obzira na torticu:)))
    Juče sam pravila kolač, jedne naše blogerke, i totalno se zeznula, draga moja. Došla sam do te granice, da samo što joj nisam spomenula srodnike i po "babine linije"... A, bilo mi je neshvatljivo da za jedan običan, domaći, kolač (koji se spremi za pola sata) neko izostavi 2-3 ključna sastojka.
    Daklem, nasmejala sam se uz tvoje reči, znam kako izgleda kad ne znaš šta ćeš sa neuspelim "proizvodom", ali i to se nekako pojede:)
    Nadam se da će sve dobro proći, pa kad se središ piši nam... Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  11. Bravo za post!!!!
    svima se desava da ponesto zabrljaju i da ne uspe, ali malo ko o tome pise i slika.
    Blog je sjajan i jedan od mojih omiljenih...upravo zbog starih, zaboravljenih recepata ali i zbog fantasticnih slika.
    Sto se tice zacina obozavam ih a posebno mi se dopada kardamom....a tek kafa sa ukusom kadamoma......SJAJNO...ali kod nas ne moze nikako da se nabavi!!!!
    Pozdrav i samo tako nastavite!!!!!

    ReplyDelete
  12. e pa sjajno je kada se ovako neopterećeno ispisuju greške i napravi lijepi post, što je upravo tvoj, simpatično, i uoppće nema veze što je ova torta neuspjela, preuspješni postovi mogu postati dosadni, morat ću i ja jedan faliure objaviti, bilo ih je, počet ću ih bilježiti za blog :) Jako lijepa gesta s tvoje strabe što se začina tiče i onima koji nisu probali kardamom želim sreću u nagradnoj igri :) Uživaj u stanci, odmoru, sretno sa selidbom!

    ReplyDelete
  13. Tamara, jel to znači da tebe ne treba da uzmem u obzir, pošto samo drugima želiš sreću? :)

    ReplyDelete
  14. bez obzira što torta nije uspjela odnosno nije bila ono što si ti očekivala,meni izgleda jako fino, breskvice u kremi......mljac!
    izgleda kao crumble ovako poslužen u čaši!!

    ReplyDelete
  15. Veliki ljudi priznaju svoje greške, a da se ne lažemo kad čovek sa strane gleda naše blogove pomili kako sve redom samo bajna jela tresemo iz rukava. Treba i ovo objaviti. Ja sam zimus pravila šapice i pogrešno mamu razumela oko recepta. Pet sati u kuhinji oko šapica, tj. pranja kalupa četkicom za zube. Došlo mi je da plačem, a nisam se setila foto aparat da uzmem u ruke, to mi nije bilo na kraj pameti. Da me je neko tada slikao gađala bi ga aparatom.

    ReplyDelete
  16. ps prijavljujem se za nagradnu igru, a karadamom sam dobila od Mirjane pre neki dan u pošti iz Australije

    ReplyDelete
  17. Mogu misliti kako si se osecala... Ali, onako u casi meni bas fino deluje. U stvari, na tvojim super fotkama sve fino deluje... :)
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  18. Setila sam se da se ekstrakt gorkog badema kod nas ne može naći, ako želiš ovde nešto da spremaš kada dođeš. Ima da se poruči ali Dr Oetker ga ne uvozi za našu zemlju.

    ReplyDelete
  19. Mislim da je to Murphijev zakon, što lošije ispadne kolač to je ukusniji. Tako barem tvrdi moj muž. Sretno sa seljenjem i čitamo se najesen. Kod nas (u Hrvatskoj) se može naći dosta začina pa preskačem sudjelovanje u nagradnoj igri. Sretno svima!

    ReplyDelete
  20. Oduvek sam zelela da napravim ovakav kolac samo od sastojaka koji daju ukus, a da izostavim sve konstruktivne, kao brasno i belanca. Medjutim, plasila sam se rezultata, da ce se sve raspadati i da nece dobro izgledati. Mada vazan je ukus :)
    Volela bih da se prijavim i za nagradnu igru, kuvati sa novim zacinima je uvek uzbudljivo.
    Ljiljana ljiljana.mijic@ymail.com

    ReplyDelete
  21. Pobednik igre, po odluci Random Generatora (random.org) je Snežana. Čestitamo!

    ReplyDelete
  22. Hvala jos jednom....na Vasu mail adresu poslala sam podatke koje ste trazili!!!!
    Veliki pozdrav !!!!!

    ReplyDelete
  23. Listam jutros uz kafu Narodni kuvar (da, citam kuvar uz prvu jutarnju:) i naletim na recept za Zutu tortu i odmah se setim tvog posta.
    Razlog sto ti kora nije uspela lezi u cinjenici da je baka propustila da upise belanca u sastojke. Recept iz kuvara je identican tvom receptu, samo sto u koru ide i sneg od 12 belanaca.
    Nadam se da ne zameras na ovoj intervenciji, ali ako je opet budes radila, samo da znas:)

    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
  24. Pa to sam i ja pretpostavljala, to jedino ima smisla. U svakom slučaju, drago mi je da je potvrđeno. Hvala na ispravci!

    ReplyDelete
  25. Predivna poslastica...Ne samo sto mi se svidjaju tvoje fotke ali i recept je boli glava!!!
    Zelim ti srecan put i brzolako seljenje:))

    ReplyDelete
  26. Dođi na moj blog, proslijedila sam ti zanimljivu igricu.

    ReplyDelete
  27. Taman sam planirala napraviti poklanjanje kao tvoje, eto preduhitrila si me. Cekat cu predbozicno vrijeme i da vidim sta nisi uspjela nabaviti, pa da ja uskocim sa onim sto fali. Neuspjeha imam preko nekoliko!!!!

    ReplyDelete
  28. divni i ukusni postovi..
    napokon sam u obilasku dragih mi prijatelja,
    dugo nisam bila..PUSA!!!

    ReplyDelete
  29. Kojiput doista nije važno što je pisac mislio reći, kad je rezultat jestiv i ukusan! Izgledaju kao da su upravo takve i trebale biti. Nadam se da si se izvukla iz kutija i boja. Pozdrav! .)

    ReplyDelete
  30. I hope you haven't given up after this "failure" - I suppose the move is taking up all your time! best of luck!

    ReplyDelete
  31. Ismejala sam se tvojoj ispovesti :) Kada krenu da se redjaju baksuzi jedan za drugim, i kada ti neko prepricama, ma koliko tebi bilo tesko u tim trenucima, posmatracu izgleda simpaticno i smesno. Ali, eto, dobro je i da se ponekad desi tako neki ''neuspeli'', jer skapiras neke stvari koje ce ti mozda koristiti i za neki drugi recept, pa ces se snaci iz prvog puta. Mada, meni ovaj kolac deluje fino, volim sve sto je kremasto i sa vocem, tako da ja bih ga pojela! Poseban, ogromni smajli za ona belanca. I ja se cesto pitam sta s tim, posle pravljenja neke poslastice, ali ovo je bas veliki, veliki broj!

    ReplyDelete
  32. Kada ces nas obradovati nekim novim receptom :)
    Svakog dana proveravam ima li neceg novog na blogu.pozz

    ReplyDelete
  33. Evo, koliko za vikend. U groznoj sam gužvi, izvinjavam se čitalaštvu.

    ReplyDelete