Saturday 9 July 2011

Koh od griza / Milky Semolina Sponge


koh 5

Ima kolača koje su svi jeli u detinjstvu, a onda ih zaboravili. Kolača koji su suviše starinski, suviše obični, možda i suviše dosadni. Sigurna sam da koh od griza nisam jela barem deset godina, verovatno više. I ovog puta sam ga napravila više zbog međunarodne publike, jer ne verujem da mnogo stranaca zna o čemu je reč.
Nakon što sam ga islikala, još pre nego što se ohladio, pojela sam parče sa poslednje fotografije i potpuno se oduševila. To je, da se razumemo, sasvim subjektivan doživljaj: koh je prost kolač, ima izuzetno blagu aromu i realno nema tu šta mnogo da se hvali. Međutim, ja sam se osetila kao da sam nakon silnih godina srela druga iz detinjstva i obradovala se što se tako malo promenio. Nešto kao kad kritičar u filmu Ratatouille, Anton "The Grim Eater" Ego, proba ratatuj i samo jedan zalogaj ga transponuje u detinjstvo, u rodno selo, za majčin sto. I ja sam nakon jednog zalogaja koha opet imala dvanaest godina, udobno ušuškana u nekom zimskom popodnevu s maminom okruglom plavom tepsijom ispred sebe.



koh 1


Koh je kolač za decu. U njemu je vanila jedina prava aroma - sve ostalo je samo "slatko", "mekano" i "mokro". Deca ga vole jer pliva u mleku. Kažete, vaše dete ne voli mleko? Eto trika kako da mu ga "podvalite" - u kohu je mleko zamaskirano šećerom i vanilom, nema ni traga od ukusa surutke koji je inače ono što u mleku nekom može da se ne dopadne (govorim iz ličnog iskustva). Kolač je lagan, lako svarljiv, slatkoća može da se dozira, količina masnoće je zanemarljiva. A ukus - poznat, starinski, utešiteljski.
I sve gotovo za pola sata. I pojedeno za pet minuta!
Testo:
  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 5 kašika griza
  • kašika masti
Preliv:
  • 500 ml punomasnog mleka
  • 4 kašike šećera
  • šipka vanile

koh rukopis


Zagrejte rernu na 22o stepeni (temperature podrazumevaju pećnicu sa ventilatorom; ako imate klasičnu rernu, uključite je na dvadeset stepeni višu temperaturu). Odvojte belanca od žumanaca i ulupajte ih u čvrst sneg. Žumanca i šećer umutite mikserom, pa im onda dodajte griz. Ovu mešavinu kašikom sjedinite sa snegom od belanaca.
U pleh, tepsiju ili činiju u kojoj ćete peći koh stavite masnoću i stavite je u rernu. Kada se mast sasvim istopi, izvadite tepsiju, kružnim pokretom rasporedite tečnu masnoću po dnu i rubovima posude i zatim u nju uspite mešavinu za testo.

koh 3


Vratite posudu u rernu i nakon pet minuta smanjite temperaturu na 160 stepeni. Pecite koh dok ne dobije zlatnožutu boju, u mom slučaju dvadeset minuta.
Dok se koh peče, zagrejte mleko, šećer i seme vanile koje ste izgrebali iz šipke. Gledajte da mleko provri otprilike u isto vreme kad koh bude gotov i odmah ga prelijte, čim ga izvadite iz rerne.
Šta sam promenila: Umesto masti sam stavila puter, i mislim da je to veoma smislena promena. Ništa tu mast ne doprinosi sem da podmaže činiju, puter ima bolju aromu, puter pobeđuje. Ja sam stavila oko 30 g, ali može i manje.
Osim toga, precizirala sam količinu mleka i šećera koji idu u preliv. Koh od tri jajeta je relativno mali kolač, zaliva se s pola litre mleka. Važno: koh mora da pliva u mleku, nije dovoljno da ga samo upije.

koh 4


Presuda: Svako ima svoj recept. Koh moje bake je izrazito lagan, mek i vazdušast, kao da jedete šnenokle a ne pečeno testo. S druge strane, dovoljno je kompaktan da se ne raspada u mleku, po mom mišljenju pun pogodak.
Ovo je ponovo otkriveno blago. Vama ostaje samo da se odlučite da li više volite hladan ili vruć. Standardno se jede hladan, i to iz frižidera, ali ja sam pojela parče dok je još bio topao i ama baš ništa mu nije falilo. I gledajte da ga podelite s nekim. Ako možete.

koh 2


Milky Semolina Sponge



This was one of the cakes we used to eat when we were kids and have forgotten all about in the meantime. The semolina sponge is too simple: nowadays, people demand more complex recipes, with exotic ingredients that demand advanced baking skills. A "koch" is humble, but like most humble dishes, it is comfort food supreme.
Very light and fluffy, easy to digest with a rich milk and vanilla flavour and best of all - ready in half an hour, baking included! What could be more inviting? Why I don't make it more often is a mystery.
It's this easy:
The dough
  • 3 eggs
  • 3 Tbsp sugar
  • 5 Tbsp semolina
  • 1 Tbsp butter
The vanilla milk
  • 500 ml whole milk
  • 4 Tbsp sugar
  • 1 vanilla pod
Pre-heat the oven to 220 degrees C, until it's sizzling hot. Separate the egg yolks from egg whites. Beat the egg whites stiff, mix egg yolks with sugar, adding semolina. Put a dollop of butter in your baking dish (I used the glass one to make the photos more interesting, but basically you can use any kind of deep baking pan or tray) and put it in the oven. While it's melting, fold your egg-semolina mix into the egg whites using a spoon or a spatula.
After the butter has melted, take the dish out of the oven and keep turning it around in order to coat the bottom and sides of the dish with liquid butter. Pour the dough into the dish and bake for 5 minutes, then reduce the heat to 160 degrees C and bake for another 15 minutes.
While your cake is baking, heat the milk. Cut a vanilla pod and scrape the seeds into the milk. Add sugar and allow to boil. Take off the stove and pour over hot cake, while the milk is still hot. Wait. Eat.
Nota bene: The jury is still out on whether "koch" should be consumed hot or cold. In the Balkans, it is traditionally eaten cold, from the fridge even, but I've tried it hot and there's not a thing wrong with it. To test this for yourself, you'll have to make the cake twice. Once you start eating it warm, it will never live to see the old age of coolness. So make another one, leave the house, come back when it has cooled and then eat. And let me know what you think!

25 comments:

  1. volim ove kolače, starinske i jednostavne, koje nas sjećaju na djetinjstvo i maminu/bakinu kuhinju...Sviđa mi se recept!

    ReplyDelete
  2. Чини ми се да нема боље посластице лети од хладног коха. Сви у кући га волимо и често га правим. Поѕдрав! :)

    ReplyDelete
  3. Ja vrlo često pravim koh koji svi volimo ,a naročito moj sin. U ove vrele dane, rashlađen koh ume tako dobro da osveži...

    ReplyDelete
  4. Da, zaista, pogotovo za one koji nisu veliki ljubitelji sladoleda (ubrajam se) koh je idealna letnja poslastica.

    ReplyDelete
  5. :)) bas sam kod Vere (sa Astala) vidjela koh i napravila ga (dosta davno), hvala sto me podsjeti, bas ga volim, jedino mi je problem cekati da se ohladi!

    ReplyDelete
  6. Divan kolac, svi ga volimo i bas me seca na detinjstvo i letnje dane... Valjda je to ono univerzalno sto smo svi kao malisani voleli.

    ReplyDelete
  7. Nisam nikada probala ovaj kolač iako obožavam griz. Zato da ne duljim, čim nam temperature dopusta ide na isprobavanje!

    ReplyDelete
  8. Koh ne mogu nikada zaboraviti.Znalo se kad odem kod bake Gorice da ce mi praviti koh.Jos imam taj ukus njenog koha u sutima kad samo vidim i sliku:)

    ReplyDelete
  9. Moj Filip,stariji unuk,ovaj kolac zove,Kolac babino unuce,verujte mi da sam ga pravila po ovom receptu,prosle nedelje kad je bio kod mene,pre i posle podne,i za uvece nista nije ostalo

    ReplyDelete
  10. kako mi je ovo sada zamirisalo, vratilo me u djetinjstvo a nisam to jela 100 godina.
    dobri stari bakini recepti

    ReplyDelete
  11. Cik-cak palačinka! :) Sjajno!

    ReplyDelete
  12. Obožavam koh od grisa, pogotovo kada je preliven nekim voćnim (možda višnjastim?) umakom :)
    Divne fotke, najviše mi se dopala ova druga u kombinaciji s receptom.

    ReplyDelete
  13. Nisam odoljela poslastici iz djetinjstva, pa sam ga napravila unatoč današnjih +40. Mmmmm... nisam sumnjala da će se djeci dopasti, hvala na finom receptu za koh kako ga je pravila moja majka.

    ReplyDelete
  14. Jako fini starinski desert. Volim te jednostavne a tako mirisne i tople deserte. I kada se služi ohlađen on je topao :) . Ja koh od griza nisam do sada jela niti radila i imam razlog više za što skorije isprobavanje. Super je !

    ReplyDelete
  15. Zaista idealan kolač za vrele letnje dane. Ja uvek dodam i rendanu limunovu koru u testo, i to zaista mnogo znači. Moj suprug uvek jede koh sa slatkom od višanja što je meni uvek bilo fascinatno. Navika iz detinjstva.

    ReplyDelete
  16. Iskreno da ti kazem moji omiljeni kolaci su oni obicni i starinski! Dali ima ista bolje nego da te podseti na detinjstvo? Odlican kolac, predivne slike..

    ReplyDelete
  17. Jako volim ove starinske kolače. Podsjeća na djetinjstvo, na baku, na tetke koje su mene, brata i seku obasipali ovakvim poslasticama kada bi mi dolazili iz Njemačke (strogo jedanput godišnje). Hvala na divnom receptu, koh nikad nisam sama pravila, vrijeme je!

    ReplyDelete
  18. Ovo sam volela kao mala. I nisam jela 100 godina...
    Divne slike.

    ReplyDelete
  19. moja deca od svih torti i kolaca najvise vole koh.kad su bili manji govorili su mi da im napravim onaj kolac "ia obdanista" i ja bih znala o cemu se radi.recepti su ti odlicni i drago mi je da cuvas sve to.js takodje imam bakinu svesku i veoma je slicna ovoj tvojoj,pisana pisanom cirilicom,slova razlivena,listovi zguzvani,pomalo pocepani,ali ja je ljubomorno cuvam od zaborava

    ReplyDelete
  20. Izvinite sto sam dosadna :) ali da li mi molim Vas mozete reci velicinu pleha ili vatrostalne posude u kojoj ste ga pekli i da li umjesto semoline mogu koristiti cream of wheat?

    ReplyDelete
  21. Vatrostalna posuda u kojoj sam ga pravila je veličine činije za salatu, mislim da je zapremina dva litra. Prečnik ivice činije je 25 cm, ali može da se koristi i manja, s obzirom na to da je bila poluprazna.

    U Evropi ne postoji cream of wheat, nikada ga nisam ni jela ni koristila u kuvanju. Pogledala sam na wikipediji šta je to, izgleda da liči na neku instant-varijantu griza, ali pošto nemam iskustva s tom namirnicom, savetovala bih vam da se držite griza.

    ReplyDelete
  22. Hvala puno!:)Gdje ja zivim nema naseg griza, bar ne u obliznjoj radnji a koh me mami danima da cu morati da ga isprobam sa cream of wheat pa sta bude :) sigurna sam da ce se u nasoj kuci pojesti :)Javljam rezultate :)

    ReplyDelete
  23. Upravo sam napravila koh,ili sto bi ovdje rekli, poor man's food :) i vratila se unazad 20 godina :)Posle malo istrazivanja na netu, rijesila sam da isprobam grits umjesto cream of wheat i lijepo je ispao. Opet zamjerka sto niste skrenuli paznju da dupliramo mjeru :)

    ReplyDelete
  24. Drago mi je da vam je uspeo koh. Tačno, količina je mala, dovoljno da se dvoje najede, ali kolač se pravi lako i brzo, pa možete opet da zasučete rukave. :)

    ReplyDelete
  25. Svaka čast,ovo je pravi recept da bi koh ispao lepršav,a ne zdudan. 5+
    Ja ga pravim sa 6 jaja 12 kašike griza,6+8 kašike šećera,2 vanil šećera i 2l mleka

    ReplyDelete