Monday 31 January 2011

Ruska torta / The Russian Torte


ruska 1

Kao što sam obećala, evo torte. I to kakve! Tradiciju pravljenja ruske torte je u našu porodicu donela moja mama i ovo je njen recept. Ona je pravi puristički, bez čokolade, i zbog toga je zovemo i "bela torta" iako ima mnogo beljih.


Za pravljenje torte imali smo i povod - u subotu je Unina drugarica Marlene napunila tri godine. Pošto sam i prošle i pretprošle godine detetu za rođendan pravila tortu, rešila sam da nastavim tradiciju. Kad smo već kod dečjih rođendanskih torti, ne pravim torte u obliku bubamare, Hello Kitty ili Sunđer Boba. Prvo, nisam dovoljno vešta da napravim tako da to stvarno dobro izgleda, a meni je ta vizuelna strana veoma bitna, barem kada je o tortama reč. Drugo, svi ti koji prave torte u oblicima junaka iz crtanih filmova naprave neku najjednostavniju patišpanj tortu, pa onda satima seku, mažu, cifraju i igraju se. Torte koje ja pravim su uglavnom već dovoljno zahtevne što se pripreme tiče, i posle nemam živaca da ih vajam u neki poseban oblik, niti da im kvarim ukus debelim slojem zelenog fondana (priznajte da i vi to skidate s torte kad vam neko pruži parče s Tomasovim okom na tanjiru).

Za mene se rođendanske torte dele na letnje i zimske. Ja sam dete proleća, odrasla sam u vreme pre globalnog zagrevanja kada su se oko 20. maja pojavljivale prve jagode (da, da, deco, 20. maj; sada im je u to vreme sezona na zalasku) i moja mama je posebno uživala da juri te rane jagode po Kalenić pijaci, da ih preskupo plaća i od njih pravi voćnu tortu s jagodama, žutim filom i šlagom. Tome su se svi strašno radovali, jer su im to uglavnom bile prve jagode koje su jeli te godine i na rođendanu je bila atmosfera kao da je stigao Deda Mraz.

Međutim, naša šmizla se rodila u decembru. Za prvi rođendan je dobila čokoladnu tortu (recept za Najbolju Čokoladnu Tortu Svih Vremena, u našoj porodici poznatu kao Ujnina čokoladna torta, možete da očekujete u sledećih par meseci). Za drugi je dobila najveći klasik svih zimskih torti, Vasinu (i taj recept sledi pre nego što prođe sezona pomorandži, mada sam sigurna da svako od vas već ume da je napravi) i ove godine, rusku. Torta je bila tako dobra da je planula pre nego što sam stigla da je slikam (imam samo sličicu duvanja svećica) pa sam morala da je napravim i Marleni i ispravim grešku.

ruska 2


Dosta priče, evo recepta.


Kora:
  • 300 g šećera
  • 12 jaja
  • 135 g mlevenih oraha
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašika brašna
  • kašičica praška za pecivo

Fil:
  • 13 kašika mleka
  • 240 g šećera
  • 220 g mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 210 g putera

Glazura:
  • 4 štangle čokolade
  • 4 kašike mleka
  • 4 kašike šećera
  • malo putera

Ugrejte rernu na 170 stepeni. Razdvojte belanca od žumanaca i belanca ulupajte u čvrst šne uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju u šne dodajte i žumanca, mutite mikserom dok se sve ravnomerno ne oboji u žuto. Pomešajte orahe s brašnom, praškom za pecivo i prezlama. Dodajte to u šne od jaja i sve pažljivo promešajte kašikom. U kalup za tortu koji ste obložili bakpapirom izlijte testo i pecite između pola sata i 40 minuta (zavisi kako vam radi rerna i da li koristite ventilator ili ne; takođe savetujem da bakpapir spolja namažete tankim slojem putera).
Dok se peče kora, spremite fil. Istopite šećer i vanilin šećer u mleku na tihoj vatri. Kad provri, skinite s ringle i u to sipajte orahe. Promešajte i ostavite da se ohladi. Izvadite puter iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi. Na kraju mikserom umutite puter u hladan krem od oraha. Fil je gotov.

ruska 3

Pustite koru da se sasvim ohladi pre nego što je isečete na pola. Ako je pri ivicama viša nego na sredini, odsecite taj višak da dobijete ravnu površinu. Kao sa svim tortama čija se kora seče na pola, jednu trećinu fila rasporedite između kora, a dve trećine odozgo i po stranama. Ostavite na par sati u frižider da se stegne. Tek onda nanesite glazuru.
Pogrešila sam što nisam spremala glazuru po receptu, mrzelo me je, pa sam samo istopila gotovu glazuru (tzv. couverture) i nanela je na tortu. Te gotove glazure su odlične kad pravite praline, ali za nanošenje po ravnoj površini torte su suviše guste. Zato nek vas ne mrzi, napravite po receptu. Glazura treba da bude od crne čokolade i veoma tanka, da ne preuzme primat nad ukusom oraha.
Torta treba da prenoći u frižideru, i generalno je najbolja nakon dva-tri dana. Međutim, ova nije doživela tu duboku starost, deca i njihovi roditelji su joj došli glave u roku od sat vremena.

ruska 4

Šta sam promenila: Kao što sam spomenula, promenila sam glazuru, na sopstvenu štetu. Nije to sad baš uništilo tortu, ali vizuelno je mogla da izgleda daleko bolje s čestitom glazurom.
Ostalo nisam dirala, recept je odličan baš ovakav kakav je. Ipak, obratite pažnju ako su jaja koja koristite veoma velika, može da se desi da vam testo "iskipi" i iz onog najvećeg kalupa za tortu (28 cm) i da zaliči na džinovski mafin. Obratite pažnju da je dobro pečeno - u ovom slučaju, neće vam pomoći test sa čačkalicom (nožem, viljuškom, čime god već bodete) jer može da bude relativno suvo, a svejedno nepečeno. Sačekajte da promeni boju, da ivice postanu baš smeđe, tek onda je gotovo.
Presuda: Starinska, otmena torta. Iako je puna oraha i putera, kora je veoma lagana i vazdušasta i uprkos velikoj količini šećera, torta nije preslatka. Svakako vam savetujem da je probate - ako vam dosad nije bila poznata, postaće sasvim sigurno sastavni deo vašeg desertnog repertoara.

ruska 5


The Russian Torte


This is a classic walnut torte that will sweep you off your feet if you give it a chance. There's a lot of sugar involved, but it's all for a good reason. Even with this much sugar, it is nowhere near as sweet as some chocolate or nougat cakes, for instance. The walnut aroma is rounded and rich; the pastry is light and moist. And it's not even difficult to make - grating walnuts is a bit time-consuming, but otherwise, a no-brainer.

By the way, this is not my grandmother's recipe - my mum brought it to our family baking tradition and this addition has certainly made it much richer. Enjoy!

Pastry:
  • 300 g sugar
  • 12 eggs
  • 135 g grated walnuts
  • 3 Tbsp breadcrumbs
  • 1 Tbsp flour
  • 1 Ts baking powder

Cream:
  • 13 Tbsp milk
  • 240 g sugar
  • 220 g grated walnuts
  • 2 sachets vanilla sugar
  • 210 g butter

Chocolate glaze:
  • 120 g dark chocolate
  • 4 Tbsp milk
  • 4 Tbsp sugar
  • some butter

Pre-heat the oven to 170 degrees C. Separate the eggs and beat the egg-whites stiff while gradually adding sugar. In the end, add the egg yolks. Mix the walnuts with the remaining ingredients and gently fold into the egg foam. Bake in a greaseproof paper-lined cake spring form for about 40 minutes. You have to wait till the pastry turns light brown - make sure it is well-baked. If it turns into a giant muffin while baking, don't worry - it will fall on room temperature, and if it ends up being uneven, just cut off the edges to get an even surface.

Wait till the pastry has completely cooled off, and cut it horizontally in half to get two layers.

In the meantime, prepare the cream. Melt the sugar and vanilla sugar in milk and bring it to a boil, stir in the walnuts and leave to cool off. Using a hand mixer, stir in the butter at room temperature. Done.

Spread 1/3 of the cream on the lower pastry layer and the remaining two thirds on top of the second layer and on the sides of the cake. Decorate with chocolate glaze. Simply melt all glaze ingredients at low heat and pour over the cake. Or you can just decorate your cake with some more ground walnuts and leave out the glaze altogether - this is how my mum makes it and it tastes heavenly.

14 comments:

  1. Divna torta, volim ovakve stare, naslijeđene recepte, i sam aimam jedan vrlo sličan, zove se Torta od oraha, samo što se radi bez čokoladne glazure
    divan izbor za rođendan :)

    ReplyDelete
  2. Sretan rođendan malenoj djevojčici, torta je odlična! :)
    Inače, mojoj mami je ovo najomiljeniji fil za torte. :)

    ReplyDelete
  3. Odličan recept i sjajno izgleda !!

    ReplyDelete
  4. Šmizle su tako medene! Ja još nisam kupila špric za dekorisanje jer se ovih godina fokusiram na kvalitet torte ali i to mi je u planu da ovladam tehnikom. Jela sam i neke jako lepe i kvalitetne dečije torte sa Ben Ten-om, ali su bile poručene. Doduše kada se setim, moj san je uvek bio, kad sam mala bila da imam tortu na sprat, a mama mi je uvek govorila, pa jeste na sprat ima deset korica. I tako je ženi ostalo žao što mi nikada nije tortu na sprat napravila, pa je htela da je pravi za venčanje. Ovu tortu poznajem kao Tortu od oraha i znam da je lepa. Mislim da je odličan poklon dati tortu detetu, naročito sada kada većina majki ni ne pravi torte deci već ih samo poručuje! Bravo!

    ReplyDelete
  5. again, I just adore your photography!
    the cake is not half bad, either!

    ReplyDelete
  6. Preslatke djevojčice i tvoja Una i malena prijateljica.
    Ja torte također dijelim na ljetne i zimske. Mlađoj je rođendan u novembru i dobija čokoladnu tortu, a starijoj u julu i dobija laganu voćnu tortu. Cifraste torte u obliku junaka iz crtića osobno prezirem, a naročito prezirem vještačke boje i ružičasti ili ne daj bože plavi šlag, tako da moja djeca nikada nisu imale te torte, meni su ružne i tačka. Ova torta je kvalitetna po svemu, a to je najvažnije.
    Ono čega se najviše užasavam su torte sa osakaćenom Barbie u sredini.
    Istu kremu samo uz dodatak malo ruma, moja mama pravi za Trebević tortu od oraha i to mi je sigurno jedna od najdražih krema od oraha.
    Samo jedno pitanjce, jesi li dodavala čokoladu (ili kakao) u ove kore?

    ReplyDelete
  7. Heh, interesantno je da si to primetila, jer dok smo delili ovo parče sa slike, baš sam rekla mužu, vidi, izgleda kao da ima čokolade u korama, a nema, na šta je on rekao da je to zbog kontrasta i da kora izgleda tamnija u poređenju s belim kremom. U svakom slučaju, optička varka.

    ReplyDelete
  8. Srecan rodjendanoj malenoj drugarici :)
    Na prvu loptu sam mislila da je to ona cuvena ruska torta sa zele bombonama, grozdjicama i ne znam ni ja sta sve u njoj nema (ja je nikako ne volim) ali ovo je skroz drugacije i mnogo mi se dopada :) Jedva cekam recept za Vasinu tortu, jednom sam jela neku verziju koja me odusevila i nijedna posle nije licila na tu. Sve su lepe na svoj nacin, ali ono je bilo nesto posebno :)

    I ja sam od tih sto sklanjaju fondant sa torti ;) Cesto ih pravim jer volim da se igram s tim secernim testom, klincima je interesantno, ali ne mogu smisliti ukus fondanta u ustima ;)

    ReplyDelete
  9. Torta je vrhunska i ide u Pod hitno napraviti.Ja ponekad deci pravim torte u obliku ovog ili onog ali to nikada nisu torte od fondana več neke moje inprovizacije sa svim i svačim.Odličsan odličan recept!Veliki pozz draga!

    ReplyDelete
  10. Izgleda odlicno! Svaka cast! Malo sam zakasnila, ali Happy B-Day!!!:)

    ReplyDelete
  11. A koliko brasna u koru?

    ReplyDelete