Wednesday 4 August 2010

Markiza / Charlotte Russe


markiza 2

Kao što nagoveštava prevod, ova torta je poznatija pod imenom šarlota, ali mi je u porodici zovemo markiza. Ujedno i prvi kolač koji sam samostalno napravila, mada više nisam sigurna koliko mi je bilo godina. Petnaest? Sedamnaest? Ako imate dete u tim godinama koje je voljno da se samostalno oproba s nečim složenijim i prefinjenijim od palačinki (nije da imam nešto protiv palačinki, nego računam da je to najjednostavnije od svega) dajte mu ovaj recept. Nema kuvanja, nema pečenja, samo treba da se otopi čokolada, a to može i u mikrotalasnoj. Petljanje s piškotama i mućenje čokoladnog musa ionako više liče na dečju igru nego na ozbiljno poslastičarenje. Na kraju mama može da pomogne oko oblaganja torte šlagom - to je najpipaviji deo posla.


  • 400 - 500 g piškota
  • čaša mleka
  • 3-4 kašike tamnog ruma
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 250 g putera
  • 250 g čokolade
  • (po želji i ukusu: seckani lešnik i suvo grožđe)
  • 400 ml slatke pavlake
  • 2 kesice vanilinog šećera

markiza 1

Uzmite šerpu srednje veličine ili neki drugi dublji sud koji će vam poslužiti kao kalup. Meni je klasični kalup za torte suviše plitak za markizu, koristim uobičajenu šerpu u kojoj inače kuvam paprikaš ili boraniju (i mislim da je to šerpa od 3 litre, ali možda mogu i 4 da stanu u nju, nisam merila). Šerpa se prvo namaže puterom.
U supenom tanjiru se pomeša mleko s rumom. U obzir dolazi i neki drugi aromatičan alkohol, recimo amareto, ali rum je klasik. Koliko alkohola ćete staviti zavisi od vašeg ličnog ukusa, ja na čašu mleka stavim oko tri supene kašike. U to se umaču piškote (samo na sekund-dva) i ređaju po podu od šerpe, a onda i uz zidove.
Tek sada se latite pravljenja čokoladnog krema; s obzirom na to da krem sadrži živa jaja, ne želite da ga pustite da se čvari dok se bakćete s piškotama. Prvo istopite čokoladu, a zatim umutite žumanca sa puterom na sobnoj temperaturi. Dodajte tome čokoladu. U drugoj šerpi ulupajte čvrst šne od belanaca i šećera i na kraju sve sjedinite ručno, da krem ostane vazdušast. Ulijte ga u šerpu obloženu piškotama i prekrijte još jednim slojem namočenog keksa, kao poklopcem. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač da prenoći.
Pre nego što ćete izvaditi tortu iz zamrzivača, umutite pavlaku s vanilinim šećerom da dobijete čvrst šlag. Ako treba, dodajte onaj fix za učvršćivanje šlaga, pogotovo ako se cela torta neće pojesti istog dana. Zatim kuhinjsku sudoperu napunite vrelom vodom u koju ćete umočiti šerpu izvađenu iz zamrzivača. Treba da odstoji u vodi samo tridesetak sekundi. Prevrnite je na tanjir za serviranje i obložite šlagom. Dekorišite po želji (varijanta s borovnicama je bila trenutna inspiracija) i stavite u frižider. Računajte da torti treba oko sat ili dva da se odmrzne.

Jul 7 032

Šta sam promenila: Umesto ruma sam stavila amareto u mleko, ali to samo zato što nisam imala ruma u kući. Piškote u amaretu suviše podsećaju na tiramisu, a rum je divan u kombinaciji s čokoladom i to treba iskoristiti. Pogotovo ako odlučite da u krem dodate suvo grožđe i lešnike - dobićete ukus koji liči na onu rum-raisin čokoladu. U tom slučaju, suvo grože prethodno treba potopiti u zagrejani rum. Samo pažljivo s alkoholom ako ćete tortu servirati deci.
Još jedna dobrodošla promena (kojoj ovog puta nisam mogla pribeći jer sam krpila tortu od nekih restlova piškota koji su se našli u šteku) je da se krem preseče dodatnim slojem piškota. Dakle, sipajte samo pola krema, pa poređajte još jedan horizontalni sloj piškota. Onda drugu polovinu, pa opet piškote. Meni je ovo bolja varijanta, odnos biskvita i krema je uravnoteženiji, ali po originalnom receptu se radi ovako kako sam opisala.
Presuda: Čini mi se da je ovo torta koju svi vole i koju svako može da napravi. Uprkos ogromnoj količini putera, čokoladni fil je prilično penast, a alkohol u biskvitu markizi daje jednu otmenu pralinastu notu. Šlag ne služi samo za pokrivanje piškota, nego i da razblaži dva prilično intenzivna ukusa i svakako ga nemojte izostaviti. Jedina mana je što se torta dosta teško seče i ne izgleda preterano privlačno na tanjiru, ali njen božanstveni ukus će vas već posle prvog zalogaja naterati da zaboravite estetske nedostatke.

markiza 3


Charlotte Russe
This is a very simple torte, the first cake I ever made all by myself. No cooking, no baking, the chocolate can be melted in a microwave. As simple as it may be, it is a big favourite with my friends and family and I make it pretty often. If you decide to put nuts and raisins in the cream, you'll get a lovely rum-raisin chocolate cake, but the original recipe makes things even simpler: just eggs, butter, sugar and choc.
  • 400 - 500 g ladyfingers
  • a glass of cold milk
  • 3-4 Tbsp dark rum
  • 5 eggs
  • 5 Tbsp sugar
  • 250 g butter
  • 250 g chocolate
  • 400 ml double cream
  • 2 sachets vanilla sugar
Take a medium-sized pot and smear it with butter. I don't recommend using a classic torte mould - you need a deeper dish, but not too big in diameter. I use the same pot for cooking stews and I think it has a 3-litre capacity. Smear the pot with butter. Mix the cold milk and the rum in a soup plate and dip the ladyfingers in the mixture, not longer than a couple of seconds each. Line the bottom and the walls of the pot with ladyfingers, using broken biscuits to fill in the gaps.
Only then start making the cream (as it contains raw eggs you don't want it lying around at room temperature while you're tinkering with the ladyfingers). Separate the eggs and beat the egg-whites with the sugar until firm. Heat the chocolate until it softens. Add the butter cut in cubes to the egg yolks and mix, gradually adding the chocolate. Fold in the chocolate cream into the egg whites using a spoon. Pour the mousse into the pot. Cover on top with more ladyfingers dipped in milk and rum. Cover the pot with plastic wrap and put into the freezer overnight.
Dip the pot into hot water for 30 seconds before flipping over the charlotte onto a serving plate. Whip the cream with vanilla sugar until firm and decorate the cake with it. Blueberries were just my inspiration du jour, you can use whatever decoration you like. Put the cake in the fridge. It will need another couple of hours to unfreeze completely. Bon appetit!

11 comments:

  1. Zaista je tako, Markiza je meni bila omiljena torta, ako se i moze nazvati torta, sve do kraja tinejdžerskog doba. Nisam volela kore od belanaca, a jošš kad mama pomene kako je kvalitetan fil jel ide toliko i toliko orahai lešnika i još fil na pari..bljak...ali svemu dođe kraj pa i mojoj opsesiji sa Markizom i polako otkrivanje pravih poslastica. Moram da priznam da bi je sada napravila, onako da se podsetim. Sećam se mama je koristila recept koji je bio na kutiji piškota, ne znam da li je baš identičan ovome ali liči. Za većinu stranaca ovo je vrhunska poslastica, a za naše žene, eto onako usput, poslastica za posle ručka. U svakom slučaju, nekad se treba varatiti u detinjstvo.

    ReplyDelete
  2. Jelena potpuno si u pravu. Za njih - vrhunska poslastica, za nas - nešto za posle ručka. It's funny cause it's true. :D

    ReplyDelete
  3. I ja koristim recept sa kutije.samo mislim da tamo ide 4 jaja. Ovo je super torta za "na brzaka" poslasticu.Kod mene je svi vole.
    maxivida ,fotografije su kao i obično vrhunske!

    ReplyDelete
  4. Obožavam je, ali više i ne znam kada sam je spremala. Očigledno, beše to davno. Odlično izgleda i fenomenalna prezentacija, kao i uvek :))

    ReplyDelete
  5. Zaista je krasna. Dopadaju mi se tvoji kolači uvijek samo od vrhunskih sastojaka.
    Kada si već napisala da je to prvi kolač koji si samostalno napravila ja ne mogu, a da se ne sjetim da sam šarlotu prvi put jela kod drugarice, negdje u drugom ili trećem osnovne, a noć prije ju je spremala njena rođakinja koja je kod njih živjela kao student.

    ReplyDelete
  6. Od kada je nisam jela...:)Moja drugarica iz srednje škole je uvek Markizu pravila za rodj,ali joj se nekako uvek "izlivala".Tvoja super stoji!!!

    ReplyDelete
  7. Jako volim ovu tortu i dugo je nisam pravila, hvala ti sto si nas podsetila na ovaj lepi slatkis...ona je bas poput pravog sladoleda kad se posluzi fino rashladjena.;)) A mislim da sam je pravila u obicnom kalupu za tortu, precnika 24 cm, sa onim obrucem sa strane, pa se to lako posle skidalo...joj, sad bih ti smazala ono parcence na tanjiru!;))))

    ReplyDelete
  8. Obožavam ovu tortu. Ja je nikada još nisam pravila, ali mama me je iznenadila ove godine za rođendan i napravila mi Markizu, a ne sećam se kada sam je pre toga poslednji put jela!

    ReplyDelete
  9. uvijek sam obožavala sve s piškotama tako je i danas, no rijetko pravim vjerojatno baš iz razloga što je tako jednostavna za napraviti

    ReplyDelete
  10. I meni jedna od dražih ,tako jednostavna a zaista izdašna.

    ReplyDelete
  11. Ovo je godinama bio najčešće rađen kolač u našoj kući. Onda sam se ja udala, brat oženio i odselio, mama izgubila recept i godinama ga nismo napravili. Mislim da ću ih uskoro iznenaditi ovim. Prekrasno izgleda! :)

    ReplyDelete