Monday 5 July 2010

Voćni tiramisu / Fruit tiramisu


vocni tiramisu 2

Da li je moja baka ikada napravila tiramisu? Naravno da nije, to se uopšte ne uklapa "u profil". Ovaj kolač se u originalu zove voćna torta, ali je toliko sličan tiramisuu da nisam mogla da odolim da ne promenim naslov. Kod nas u kući se od piškota mnogo češće spremala torta markiza (nekima poznata i pod nazivom kasato torta) međutim, između nje i tiramisua gotovo da nema sličnosti. Ovo ne samo da je vrlo slično, nego nudi zaobilazan način kako da napravite pravi tiramisu bez želatina i sirovih jaja. Ako izostavite voće i u krem dodate 250 g maskarponea i 5 kašika amareta, a piškote umačete u kafu, imate recept za odličan "kuvani" tiramisu.


Rukopis nisam slikala jer ga nema: ovo je jedan od retkih recepata koji su otkucani na mašini, što verovatno znači da ga je dobila od nekoga. Ne znamo da li ga je napravila, čim ga je tražila, znači da joj se dopao. Moj muž se potpuno zaljubio u ovaj kolač, i ako volite kremasto-vaniličaste kolače kao on (šifra: krempite i princes krofne) sigurno vam se isplati da ga napravite. Čak i ako niste ludi za tom kombinacijom (ja volim, ali ne padam u nesvest) ovo je idealan lagani voćni kolač za vrele dane. Ne morate ni rernu da uključite, a za šporetom ćete provesti samo desetak minuta.

Biće vam potrebno

  • 2 kutije piškota (u stvari oko 350 g, preteklo nam je malo od one velike kutije od 400 g)
  • jedan ananas ili kilo banana
  • sok od ananasa
  • kakao

za šlag:
  • 2 čaše slatke pavlake
  • 2 kesice vanilin šećera

za fil:
  • 4 jaja
  • 4 kašike brašna / 3 kašike gustina
  • 5 kašika šećera
  • 1 l mleka
  • 1 kesica vanilin šećera, ili ko ima, pola šipke vanile

vocni tiramisu 1


Umesto celog svežeg ananasa sam koristila 500g jagoda i veliku konzervu ananasa, pola-pola. Ananasima je sezona na zalasku. Sve što mogu da nađem u samoposluzi je polutrulo. A sigurna sam da je i varijanta s bananama jako dobra, samo sam za leto htela nešto osvežavajuće i tako sam se odlučila za jagode. Prvo sam dobro ocedila ananas od soka. U sok od ananasa sam umakala piškote i ređala ih u veću pravougaonu tepsiju. Piškote se umaču samo na sekundu i dobro se otresu od soka pre nego što se poređaju. I pored toga su ispale veoma gnjecave i mislim da je to do vrste piškota. One naše su otpornije na vlagu, ove francuske smekšaju u ruci, istog sekunda kad dođu u kontakt s tečnošću. Preko piškota ide sloj ananasa dobro oceđenog. I onda fil. Pa umućeni šlag. I onda još jednom sve istim redom, samo polovine jagoda umesto ananasa. E, al prvo da umutimo taj famozni fil (a zaista je divan).

Odvoje se jaja, pa se od belanaca umuti čvrst sneg (baš čvrst, može s prstohvatom soli). Žumanca se dobro umute sa šećerom, pa se tome doda malo hladnog mleka (pola čaše od spremljenih 1 l za kuvanje) i gustin. Ponovo se muti. Za to vreme se ostatak mleka stavi na šporet pa se masa od žumanaca i gustina ulije kad provri (na umerenoj vatri). Energično se meša dok se lepo ne zgusne, a pri kraju se umeša kesica vanilinog šećera i onaj šne od belanaca.

U ovoj etapi predlažem pomoć snažnog muškarca vičnog žici za mućenje, jer je potrebno da neko konstantno meša "puding" dok vi u njega usipate šne od belanaca. Tri ruke nemate. Kompletna masa bi trebalo da ostane na šporetu dok se mućenjem ne izjednači. Onda se skine i pusti da se ohladi. Iako se šne u principu skuvao zajedno s pudingastom masom, za divno čudo nije splasnuo i krajnji rezultat je vazdušast krem na koji se ne hvata korica. Kad ste sve poređali, prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru preko noći, a pred serviranje pospite kakaom da liči na tiramisu (to je moj dodatak, u originalnom receptu se ne pominje).

vocni tiramisu 4


Šta sam promenila: Osim varijacije s dve vrste voća, umesto 6, stavila sam 5 kašika šećera u fil. Umesto 4 kašike brašna, 3 kašike gustina. Umesto da umačem piškote u mleko pomešano s rumom, umakala sam ih u sok od ananasa. Kad sam videla da mi se tepsija ispunjava brže nego što sam mislila, shvatila sam da neće biti mesta za dva sloja šlaga. Zbog toga sam šlag stavila samo na vrh kolača, i to sutradan, par sati pred serviranje. I na kraju taj kakao. Sve promene su ispale dobre i mudre, baš kao i kuvarica sama!

Presuda: Kad sam pročitala recept, pomislila sam, ovde nema šta da mi se ne dopadne, i tako je i bilo. Svakako nešto što ću praviti češće, u kombinacijama s raznim drugim voćem. Mislim da bi s višnjama torta bila savršena, mada bi one verovatno zahtevale veću količinu šećera u kremu. Zbog ovog kolača vredi imati po koju kutiju piškota u kući u svakom trenutku

vocni tiramisu 3


Fruit Tiramisù


A wonderfully light and fluffy summer fruit cake with lots of vanilla and whipped cream. I used pineapple and strawberries, but the recipe suggests bananas. I'm sure it would be wonderful with sour cherries, but be careful to increase the amount of sugar if you're using sour fruit.

  • a big box of ladyfingers (400 g, although you're need no more than 350)
  • half a pineapple and 500 g strawberries
  • pineapple juice
  • cocoa powder

for the whipped cream:
  • 2 cups double cream (400 ml)
  • 2 sachets vanilla sugar

for the vanilla cream:
  • 4 eggs
  • 5 Tbsp sugar
  • 3 Tbsp corn starch
  • 1 l milk
  • 1 sachet vanilla sugar

I used canned pineapple, but if you're using fresh (and fresh is much better!) be sure to drain in throughly first. Cut it into cubes first and save the juice (if canned) for dipping ladyfingers in it. Wash the strawberries and cut them in halves. Take a deep rectangular dish and line the bottom with ladyfingers previously dipped in pineapple juice. Make sure to dip each biscuit for just a second, you don't want them going all soggy. The next layer is pineapple, and then vanilla cream. Then again biscuits, strawberries, vanilla cream, and whipped cream to top it all off.

For the vanilla cream, separate the eggs and beat the egg whites stiff, with a pinch of salt. Mix the egg yolks with sugar until pale yellow. Take half a cup of cold milk from the one litre and heat the rest. Add the cold milk to the egg mixture and then mix in the corn starch. When milk comes to the boiling point, add the egg-starch mixture and beat with a whisk until smooth. Then add a sachet of vanilla sugar and whisk in the egg whites. You will need someone to help you with this: let them beat the cream while you're adding the egg whites. You need to take the cream off the stove immediately after the egg whites have nicely folded in. Leave to cool.

You can make a classic tiramisù without raw eggs with this cream, just add 250 g mascarpone and 5 Tbsp amaretto to it and dip the ladyfingers in strong coffee instead of juice. If anything, it is even fluffier than the original tiramisù cream. I personally find the fruit combination much nicer for the hot summer days.

7 comments:

  1. Osvezavajuca torta..Pravim nesto slicno :)))

    ReplyDelete
  2. Svidja mi se recept.Ja sam jedno vreme non stop pravila tiramisu,onda mi je odjednom "dosadio",i postao malo otuzan.Sa vocem to vec menja stvar.Odlicna mi je kombinacija sa jagodama,malinama i tim drugim crvenim vocem.Fotkice kao i uvek prelepe!

    ReplyDelete
  3. Fina tortica! Na mom blogu ceka jedna nagradica namenjena tvom blogu pa svrati da je preuzmes kad uhvatis vremena :) http://casadevainilla.blogspot.com/2010/07/nagrade.html

    ReplyDelete
  4. Hvala na nagradi, ali ja nisam baš nešto vična tim igricama. Ne zameri. Uživam čitajući tvoj blog.

    ReplyDelete
  5. Mmmmm...finoo..fotkice baš predivne!

    ReplyDelete
  6. Prekrasno izgleda i zanimljiva kombinacija. Jako mi se svidjaju slike i cijela prezentacija.

    ReplyDelete
  7. Divan je kolacic, probala sam ga juce i svi su bili odusevljeni. Smazan brzinom svetlosti. Da napomenem da takav fil sa kuvanim jajima oduvek pravimo u nasoj porodici za princes krofne, kad se ohladi ne curi , i samo se on podrazumeva u njima. Blog vam je divan , nedavno sam ga otkrila.

    ReplyDelete