Tuesday 13 July 2010

Limun štangle / Lemon bars


leto 2

Evo prvog recepta koji je toliko promenjen u odnosu na original iz bakine sveske, da se može reći da je moj. Kada sam pročitala njen recept za limun štangle, toliko su mi se dopali sastojci da sam ga odmah napravila. Međutim, testo je ispalo užasno mrvičasto iako sam stavila duplo manje brašna nego što se preporučuje (u originalnom tekstu čak 600 grama!) i sve je zajedno bilo vrlo suvo.




limun stangle 1

U tom trenutku sam dobila ideju da napravim kolač s manje-više istim sastojcima, ali da testo bude slično onome koje se na nemačkom zove Rührteig, a najviše podseća na testo za mafine. Dakle, moje limun štangle mogu da se prave i u obliku mafina s prelivom (ne baš cupcake jer je krem za cupcake tzv. buttercream, nešto sasvim drugačije od ovog). Ovom količinom ćete moći da popunite veću pravougaonu tepsiju (40 x 50 cm).

Za testo:
  • 300 g brašna
  • 120 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 150 g oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 4 jajeta
  • kora limuna
  • 300 ml mleka ili jogurta
  • 1/2 kesice praška za pecivo

za šam:
  • 3 belanceta
  • 150 g šećera
  • sok 1/2 ili manjeg celog limuna

limun stangle r

Prvo se umute jaja sa šećerom, pa se tome doda mleko, ulje, izribana kora limuna i suvo grožđe. Orasi se iseckaju na krupno i stave u brašno pomešano s praškom za pecivo (ta mešavina se blago promeša da orasi budu sa svih strana prekriveni brašnom). Sve se sjedini i izlije u tepsiju obloženu bakpapirom (za ovu vrstu testa, najbolje su oni silikonski kalupi što ne moraju da se oblažu). Peče se na 170º C dok sasvim blago ne porumeni.

Za to vreme se ulupaju belanca sa šećerom u čvrst šne, pa im se, sve muteći, na kraju doda kap po kap limunovog soka. Sami procenite koliko vam je veliki i sočan limun. Ako ima dosta soka, dovoljno je i pola.

limun stangle 2
Nakon što se kolač izvadi iz rerne, šam se premaže preko njega i vrati u rernu dok ne postane krem boje (15 minuta). Pazite da ne prepečete šam - ne želite da bude prhak i suv kao beze, nego mek i vazdušast kao marshmallow. Seče se u obliku štangli i može da se jede dok je još uvek toplo, čak mi se tako za nijansu više dopada nego kad se ohladi.

Šta sam promenila: Skoro sve. Umesto putera sam stavila ulje, duplo smanjila količinu brašna, dodala mleko, više jaja, više belanaca u šam, malo više oraha, čak i koru limuna.

Presuda: Nije da se hvalim, i Miki i Stephie su bili oduševljeni, Una je smazala šam s tri kolača, s testom nije želela da eksperimentiše. Veoma bih volela da neko drugi isproba ovaj recept i kaže mi kako mu je uspeo i da li bi nešto još oduzeo ili dodao. Veoma jednostavno se pravi i mislim da bi bilo izvrsno i sa integralnim pšeničnim ili krupnikovim brašnom, to ću probati kad ga sledeći put budem pravila.

limun stangle 3

Lemon Bars

You could say that this is really my own invention, although I based it on my grandmother's recipe. I first made it by the book but it was too dry and crumbly so I decided to change it altogether and make the dough more muffin-like, with more marshmellowy topping. Enjoy!

The batter:
  • 300 g all-purpose flour
  • 120 g sugar
  • 150 ml oil
  • 150 g chopped walnuts
  • 100 g raisins
  • 4 eggs
  • 1 lemon zest
  • 300 ml milk or yoghurt
  • 1/2 sachet baking powder
for the topping:
  • 3 egg-whites
  • 150 g sugar
  • juice of half a lemon, or a whole one if small or not very juicy
Beat the eggs with the sugar, adding all other liquid dough ingredients and raisins. Mix the chopped nuts with the flour and baking powder. Then add to the liquid mixture and pour into a larger (greaseproof paper-lined) tin or a muffin form (make sure to grease the muffin form). Bake at 170º C until pale brown.

In the meantime, beat egg-whites with sugar, adding lemon in the end. Spread on top of the half-baked cake and return to the oven for another 15 minutes (when topping is creamy in colour - see picture). You can leave it to cool, but I suggest eating while warm. Comfort food supreme.

10 comments:

  1. draga moja, zaboravljene poslastice....kakva divna ideja....svi jurimo...trcimo ka novim receptima...tarts,cupcakes, pies....ni ja nisam izuzetak...ali zene sa ovih prostora sutoliko darovite za poslastice da i toga nisu svesne....u svetu se od obicne puslice pravi citava galama...kod nas je to jedan obican kolacic u nedosatku drugih sastojaka u kuhinji...bravo za ideju...i ja sam nasledila jednu zutu starusvesku suprugove baka tetke....pogledala sam Vas sajt...moram da odvojim više vremena da proučim i uživam u fotografijama....čarobne su...kao iz nekog divnog sna....sećanja koja putuju sa nama...ona najlepša...nastavite samo tako...HVALA

    ReplyDelete
  2. Hvala vama na divnom komentaru.

    ReplyDelete
  3. najviše me se dojmila ova slika sa rukopisom recepta :) sjećam se bakine takve, na žalsot raspala se i ja sam uspjela pokupiti tek nekoliko listova :(
    a što reči o kolaču nego da nisam probala nešto takvo, no zvuči jako dobro

    ReplyDelete
  4. Oduševila sam se sa ovom idejom (temom bloga). Obožavam stare recepte. Ovo mi izgleda predivno. Svrati do mene, pripremila sam ti malo iznenađenje. :)

    ReplyDelete
  5. Odličan je ovo kolač, obožavam sjeckane orahe u kolaču.

    ReplyDelete
  6. Lijepe oči medene:))) Ko im ne bi pravio ovakve delicije kada su tako mili i dragi:))))

    ReplyDelete
  7. Baš predivne fotkice,a i kolač izgleda prefino!

    ReplyDelete
  8. I da ne volim limun kolače, kao što ih volim, onaj osmijeh i okice s početka bi me nagovorili da probam! :)
    Imam pitanje. Zašto si maslac zamijenila uljem?
    Ovo za šaum mi je jasno. Niti ja en volim kad mi prepeku londoner štangice, volim da bjelanjci ostanu sočni. Inače mi se čini da imaš pravo, da tijesto nudi brojne kombinacije.

    ReplyDelete
  9. Draga Tadeja, kao prvo hvala ti na divnim komentarima. Drago mi je da ti se dopada blog. Ja sam se sad nešto ulenjila, ali obećavam nove recepte uskoro.
    U ovom kolaču sam puter zamenila uljem jer mi je testo s puterom bilo suviše mrvičasto i suvo, nije moglo da se seče. E sad, možda je to bilo zbog prevelike količine brašna (jer sam i to promenila), ali ja sam u drugom pokušaju htela da idem na sigurno da ne bi bilo i trećeg pokušaja, pa sam se odlučila za ovakvo testo.

    ReplyDelete
  10. Draga Deana,

    sticajem okolnosti, kolač po tvom receptu smo probali pre nego što smo tebe upoznali kod Sandre pre neko veče. Nedeljama pregledam tvoj blog, divim se fotografijama, ideji i tvom entuzijazmu. I svaki put pravim po nekoliko spiskova za kupovinu - prvo poželim jedan kolač da pravim, ali ne, ipak ću ovaj drugi itd. Natalija i ja smo se večeras konačno zaustavile kod limun štangli i zajedničkim snagama ga napravile. Naravno, dopada nam se i ne bismo ništa menjale! Mada je Nata predložila da dodamo i čokoladu!
    Radujemo se vašem sledećem dolasku i da upoznamo ovu slatku devojčicu koja nas je inspirisala za ovaj kolač!

    Katarina

    ReplyDelete