Friday, 6 April 2012

Jevrejska jaja / Jewish-style Eggs


Za sve koji dosad nisu pravili jaja u lukovini ili jevrejska jaja, mali foto tutorial.

Za deset jaja će vam trebati:

  • šerpa od dva litra
  • ljuske od 2 kg crnog luka
  • kašika soli
Za glanc, platnena krpica i malo ulja! Uživajte!







Jewish-style Eggs

For all of you who haven't made the wonderful Jewish-style eggs yet, here's a short photo tute.  It's healthy, it's tasty and it's all-natural! I suggest you start gathering your onion skins right after Christmas, to have a sufficient amount ready for Easter.

For 10 eggs, you'll need:

  • onion skins of cca. 2 lbs onions
  • 1 Tbsp salt
  • 2 1/2 pints of water

Put some vegetable oil on a cotton cloth and rub the eggs after they're done for that glossy look! Enjoy!





23 comments:

  1. Čitav život ih ovako bojim a nisam znala da su to jevrejska jaja:) Hvala za to!

    ReplyDelete
  2. Jaja u lukovini su mi omiljena. Ja obično dodam i lorber, biber u zrnu,i sirće u sve. Davno sam slušala priče kako su se nekad ova jaja kuvala celu noć na najtišoj vatri jer su se u davna vremena slala ljudima u bolnice, onim koji su bili u ratu, zatvoru...i trebala su da ostanu jestiva jako dugo, pa su se kuvala dok cela iznutra ne potamne. Jaja se tad nisu bacala, kao što se danas dešava.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlična ideja da se stavi još začina! Moja mama ih još uvek kuva celu noć, na najtišoj vatri, jer uglavnom farba veliku količinu odjednom, međutim, što se samog procesa farbanja tiče, jaja su gotova i za sat vremena. Ja sam ih juče kuvala baš toliko koliko sam napisala u receptu i veoma sam zadovoljna rezultatom: nisam htela da propovedam čuvanje prirode i organski pristup, a da nagovaram ljude da drže šporet uključen celu noć, pa makar na najslabijoj vatri.

      Inače si u pravu, mama mi kaže da je njoj njena baka pričala da su se ova jaja ranije služila po kafanama uz pivo i hleb natopljen u moču i da ih je bilo svuda i u svako vreme. Šteta što su danas pomalo zaboravljena i što ih ljudi prave samo za Uskrs.

      Delete
    2. Zapravo, "Jevrejska jaja" su način kuvanja i začini, ne farbanje kao takvo. Ona se na taj način konzerviraju i zaista mogu da stoje u frižideru izuzetno dugo. Baš kao što je Jelena opisala... :))

      Delete
  3. Odlican post, ja u stvari ovako uvijek radim, samo malo drugacijim redosljedom, tako da prvo prokuham luk i ohladim, pa onda stavim u to jaja te kuham ponovo, moram probati tvoj nacin.

    ReplyDelete
  4. Nisam znala da se jaja farbana u lukovini zovu jevrejska jaja. Vrlo lep tutorijal, bravo!

    ReplyDelete
  5. Very nice :) Just wondering, should I cook the eggs first?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Entis, thanks for stopping by. No need to cook the eggs, just keep them at room temperature before colouring.

      Delete
  6. Strašno mi se sviđa ova boja, a sve je prirodno i lako za napraviti - u posjeti mi je nećakinja koja ima želju farbati jaja, pa ćemo se prihvatiti posla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samo napred Katarina, od luka koji oljuštite možete da napravite prebranac. :)

      Delete
  7. Very pretty eggs - too late to get all those onion skins but not to late to enjoy your pictures. Happy Easter, Deanna. I am sure it will be delicious.

    ReplyDelete
  8. Vec mesec dana skupljam lukovinu za farbanje jaja. :) Nekako mi je tako zgodnije nego da ocelavim gomilu luka od jednom. :))) Meni su lepa i ona isarana belim lukom. Uvaljas mokro jaje u sitne komade ljuski belog luka pa vezes carapicu i onda farbas u lukovini.
    Ove godine cu pokusati farbanje cveklom i persunom pored lukovine.
    Bas mi je drago sto si stavila ovaj post, treba promovisati ovaj nacin farbanja.

    Nisam nikada pravila bas jevrejska jaja. Mislim da ne mora preko noci da se kuva, vec 8-10 sati pa kako je kome zgodno. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taci, na savakoj pijaci prodaju punu kesu lukovine za oko 50 dinara, pa ne moraš da skupljaš.

      Delete
    2. Jelo, hvala na informaciji, ili nisam obracala paznju ili se niko na mojoj pijaci ne bavi prodajom lukovine. :))) Bas cu pogledati sutra bez obzira na to sto sam vec skupila dovoljno. :)

      Delete
  9. Tako sam i ja godinama bojala jaja, ove godina sam odlučila pokušati obojati ih sa ciklom, da malo promijenim boju.

    ReplyDelete
  10. Krasna su! meni omiljen način za bojanje jaja kojeg oduvijek koristimo

    ReplyDelete
  11. ovo je i moj omiljeni način bojanja jaja!

    ReplyDelete
  12. Meni omiljeno farbanje jaja, odličan tutorijal!

    ReplyDelete
  13. Jaja farbana lukovinom su najlepsa, bar meni. Dobiju jos intenzivniju boju, ukoliko se lukovina dan pre prelije kljucalom vodom.

    ReplyDelete
  14. Happy Easter. Terrific colour here and it has a slight pattern too. Enjoy your eggs!

    ReplyDelete
  15. Hello Deana - i am sadly missing your blog!
    I hope all is well with you and you haven't lost interest in cooking!
    looking forward to more Austro-Hungarian-Balkan food porn
    lots of love from Ilse

    ReplyDelete
  16. Dear Ilse,

    Many things are to be blamed for my absence. First of all, I have been sick for months with bronchitis and head cold. The sickness has had a very bad influence on my sense of taste and smell - making me literally unable to write a review of how something tastes and therefore unable to keep up with the blog. I've been waiting and hoping that my senses may recover.

    In spite of this, I promise to return to baking as soon as my lectures this semester are over (in 10 days) and I don't have so much on my plate.

    I miss baking as well. But I've been through some strange times.

    Lots of love all around!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I hope those strange times haven't stolen your joie de vivre! looking forward to seeing your pictures and your food! all the best for you, and love from Ilse

      Delete