Saturday 7 January 2012

Salama sa žele bonbonama / Jelly Bonbon Roll



zele salama 9s


U novu godinu ulazimo s još jednim zimskim, prazničnim receptom, jer svi znaju da se kod nas krkanluk završava negde oko Sv. Jovana, pa ima još prilike za ovakve stvari.

Malo sam modifikovala ovaj recept jer mi kolač nije uspeo kad sam ga prvi put pravila. Ništa strašno, bio je jestiv i ukusan, ali se nije dovoljno stegnuo da može lepo da se iseče. Kad sam pročitala recept, pomislila sam "evo nečeg posnog", pa sam htela da ga proturim kao glavni adut za Badnje veče, međutim, onda sam se setila da se žele bonbone prave sa želatinom i propala mi je ideja.




zele salama 3s



Da ne pametujem mnogo, evo kako je izgledao recept u originalu:

  • 250 g mlevenih oraha

  • 200 g šećera

  • 125 ml vode

  • sok i kora jednog limuna

  • kakao (stavila sam dve pune kašike)

  • 200 g seckanih žele bonbona



U šerpici se ušpinuju šećer, voda i sok od limuna. Dosta dugo mi je trebalo da shvatim šta znači ušpinovati šećer. Kada pomešate šećer i vodu i stavite to na šporet, mešavina će provriti, zapeniti i posle izvesnog vremena će postajati sve gušća i gušća. Kada vam se učini da više nije retko kao voda, nego počinje da liči na veoma redak sirup, šećer je ušpinovan, treba odmah da se skine s vatre i pomeša s ostalim sastojcima ili prelije preko kolača, u zavisnosti od recepta.



zele salama 2s



U ovom slučaju, u ušpinovani šećer se sipaju rendana kora od limuna i mleveni orasi, pa se sve lepo promeša varjačom. Podeli se na dva i u jedan deo se stavi kakao.

Onda se uzme jedna obična kesica za zamrzivač (najbolje su one od 3 l zapremine) i proseče se sa dve strane, da dobijete jednu ravnu foliju. Daleko je bolja kesa od plastične (tzv. "dompak") folije jer je čvršća i manje se gužva. Oblikujete masu s kakaom u obliku praougaonika tako što je rukama - dok je još topla - nanesete ispod falte od kese, tj. direktno ispod sredine folije pa drugom polovinom preklopite masu i istanjite je oklagijom preko kese. Preko stavite masu bez kakaoa i isto tako je oblikujete.



zele salama 5s



Sitno iseckane žele bonbone rasporedite odozgo i uz pomoć kese urolajte salamu, pa je pustite da se ohladi i učvrsti. Sečete i služite uz ostale sitne kolače.

Toliko o teoriji. Praksa izgleda malo drugačije.

1. U jednom manjem sočnom limunu ima oko 50 ml soka, uglavnom više. Pomešajte to sa 125 ml vode i dobićete 175 ml tečnosti, što je svakako previše za 200 g šećera. Zbog toga je moja salama ispala premeka kada sam je pravila prvi put. Ali prilikom drugog pravljenja sledeća formula se ispostavila kao uspešna: iscedite limun u mericu i dopunite vodom da dobijete 100 ml tečnosti. To pomešajte s 200 g šećera i ušpinujte dok se lagano ne zgusne (meni se kuvalo nešto manje od pet minuta).



zele salama 6



2. Pošto već jaja nisu u igri (sve salame koje znam se prave sa živim jajima koja im daju savitljivost i elastičnost) dovoljno je da dodate malo putera u mešavinu s orasima da biste sprečili da vam masa postane krta i tvrda. Ja sam na ovu količinu oraha i šećera stavila 50 g putera i umešala ga nakon što sam sjedinila ušpinovani šećer s orasima.

3. Nakon što u polovinu mase umešate kakao, on će je učvrstiti u toj meri da ćete moći da je oblikujete rukama kao glinu. Zbog toga je istanjite što pre, dok je još topla.

4. Onih 200 g žele bonbona iz originalnog recepta je svakako previše. Ako ostavite po 1,5 cm nepokriveno duž obe duže ivice pravougaonika da biste što lepše mogli da savijete rolnu, neće vam trebati više od 100 do 120 g žele kockica da gusto prekrijete površinu "testa".



zele salama 8s



Presuda: Ja sam veliki obožavatelj oraha pomešanih s limunom. Za razliku od sličnih kolača, ovaj je veoma diskretno sladak, limun mu daje tu kiselu notu. Najslađi sastojak su žele bonbone, koje takođe nose svoju voćnu aromu. Kakao je na poslednjem mestu - nipošto nemojte očekivati nekakav čokoladni kolač.

Istini za volju, za oblikovanje zaista lepe salame je potrebna izvesna izvežbanost i rutina, sasvim je moguće da neće izgledati kao da je s Foodgawkera, ali čak i da ne može lepo da se iseče, da vam je presek neujednačen, pa čak i da vam se masa ne stegne dovoljno, kao u mom prvom pokušaju, ništa od toga neće uticati na veoma lep, osvežavajući ukus ovog slatkiša.

A ako vam zaista uspe, vizuelno će biti senzacionalan, sa šarenim komadićima želea koji se svetlucaju kao vitraž u crno-beloj spirali.

Želela bih i da iskoristim priliku i svim pravoslavnima poželim srećan Božić i bogatu trpezu večeras, i svakog sledećeg dana u godini!



zele salama 7s





Jelly Bonbon Roll

Fruit jelly bonbons are a vile thing - full of gelatine and much too sweet, not my cup of tea. But if you combine them (in moderation!) with more sophisticated aromas of walnuts, lemon and cocoa, you'll get a refreshing dessert that's not only very yummy but visually stunning as well.

  • 250 g ground walnuts

  • 200 g sugar

  • 1 lemon - juice and zest

  • 2 Tbsp cocoa

  • 50 g butter

  • 100 - 120 g diced jelly bonbons



Zest the lemon and squeeze the juice out into a measuring cup. Regardless of the amount of lemon juice, top up with water to get 100 ml of lemon juice - water mix.

In a saucepan, cook lemon juice, water and sugar until you get a very light syrup. Mix the syrup with ground walnuts and add the butter. Combine well with a wooden spoon. Split the mixture in two and add the cocoa to one half (cocoa will thicken the mixture into a sticky paste).

Take a plastic freezer bag and cut its bottom and one side, to get one big sheet of plastic foil. It's better to use the bag than the plastic film because it's thicker and won't crumple as much. Take your cocoa / walnut paste and spread it below the fold to get a rough rectangle. Flip the upper half of the bag over it and form a thinner, more even layer using a rolling pin. Lift the plastic and spread the lighter, softer walnut mixture on top. Form this layer the same way you formed the dark one, and spread the diced jelly bonbons on top, leaving about 1.5 cm along the longer rectangle sides uncovered, which will allow you to make a prettier roll.

Using the bag, roll your "dough", wrap it in the bag and gently roll with your fingers on the working surface until you get an even cylinder. Leave to cool, cut in 5 mm thick slices and serve. Bon appetit!

15 comments:

  1. Salamica je super, sviđa mi se zbog brze pripreme a ti si ceo postupak temeljno prikazala. Hristos se rodi!

    ReplyDelete
  2. Wow, kako mame svojim izgledom, to nije normalno ;)

    ReplyDelete
  3. Mir Božiji, Hristos se rodi, srećan Božić mila i tebi i tvojoj porodici :)))
    Salamica je baš lepa, samo je sledeći put malo čvršće zamotaj, malo više i jače ;) kad je budeš sekla biće kompaktnija :)

    ReplyDelete
  4. Looks delicious. Would love for you to share your pictures with us over at foodepix.com.

    ReplyDelete
  5. Sretan Božić i tebi i tvojoj porodici Maxi i sve najbolje vam želim!

    Salamka je baš efektna, ali ja ne mogu da si dolovim taj okus oraha i limuna. Nisam da sada jela, niti pravila nešto slatko u toj kombinaciji. Vjerujem da je fino.

    ReplyDelete
  6. Hvala na receptu i savjetima, jako mi se sviđa. Radila sam roladice sličnog tipa, ali nikada sa žele bombonima

    ReplyDelete
  7. Stvarno super izgleda. Inace ne volim zele bonbone, ali cini mi se da su ovde dosta maskirani...

    ReplyDelete
  8. Super salamice, predivne slike

    ReplyDelete
  9. Mnogo lep kolačić! Dobila sam predivan etažer za sitne kolače, baš ću da napravim ovaj rolatić i Marinske štanglice, pa da ga pustim u promet i zvanično :-)

    ReplyDelete
  10. Zanimljivo izgleda. Možda se može napraviti s grožđicama umjesto žele bonbona? Onda će biti posna...

    ReplyDelete
  11. Da, onda bi bila verovatno još ukusnija.

    ReplyDelete
  12. Sad si me navukla, obožavam žele bombone, a ovo mi zvuči kao odlična kombinacija :)

    ReplyDelete
  13. Žele bombone se prave od biljnog želatina, koji je mešavina Agar Agar i maltodekstrina (zaslađivača) i kao takve su posne i mogu se koristiti u posnim kolačima

    ReplyDelete