tag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post5038324300926048501..comments2023-04-24T19:48:53.694+02:00Comments on Zaboravljene poslastice: FigaroUnknownnoreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-48919949157956402922013-03-25T22:36:21.941+01:002013-03-25T22:36:21.941+01:00Slazem se sa Ljiljom!! svaka cast. <3Slazem se sa Ljiljom!! svaka cast. <3<br /><br /><br />jasnanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-33468935129095460842011-12-16T22:34:32.671+01:002011-12-16T22:34:32.671+01:00Upravo toga sam se i bojala...Hvala vam! :)Upravo toga sam se i bojala...Hvala vam! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-29790444048031031322011-12-16T20:03:43.910+01:002011-12-16T20:03:43.910+01:00Sigurno da može, mada ja ne bih preporučila zamrza...Sigurno da može, mada ja ne bih preporučila zamrzavanje pošto oblande pokupe vlagu i u procesu odmrzavanja postanu žilave.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-45492974781397529892011-12-16T18:41:23.665+01:002011-12-16T18:41:23.665+01:00Da li se figaro moze zamrznuti?Da li se figaro moze zamrznuti?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-74229903113428340162011-12-15T00:39:02.824+01:002011-12-15T00:39:02.824+01:00E pa mislila sam da i najveci "dummy" mo...E pa mislila sam da i najveci "dummy" moze napraviti sve olako uz ovako detaljan opis svih recepta ali sam se i ja osjecala tako kad sam od zumanaca, koja su provrela sa puterom, napravila "scrambled eggs" :)))Nije mi bilo zao jos jedan puter i 8 zumanaca istog trena opet izmutiti jer sam znala kakav ce biti ishod. Ako iko moze dobiti overdose od figara to sam bila ja, krckala sam ih sa slascu umjesto dorucka, rucka i vecere :))) Obicno se ne usudjujem probati nesto sa neta ali sam se sa vama usudila i isplatilo se! Bravo!!! Sjajni ste!!! Samo nastavite sa blogom. Sad se mislim sta sledece isprobati...opet mi spao secer :)))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-62672969507757056752011-12-12T10:09:37.061+01:002011-12-12T10:09:37.061+01:00Hvala na lepim rečima!Hvala na lepim rečima!maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-6798280192163912862011-12-11T22:31:28.086+01:002011-12-11T22:31:28.086+01:00Zelim da vam kazem da sam odusevljena vasim blogom...Zelim da vam kazem da sam odusevljena vasim blogom i nacinom na koji pisete! Svaka poslastica ima svoju pricu :)Isprobala sam Reform tortu i stvarno nema ljepse! Sad je na redu Figaro :)Hvala i puno uspjeha u daljem radu! Srecni nastupajuci praznici!:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-75338349980912182772011-03-10T07:56:54.858+01:002011-03-10T07:56:54.858+01:00Hvala na lepom komentaru, Ljiljo. Kad pročitam tak...Hvala na lepom komentaru, Ljiljo. Kad pročitam tako nešto, to mi da snagu da dalje mesim i pišem. I slikam. I prevodim. I perem sudove. :) <br />Obavezno javi kako je ispala badem pita!maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-55904263528595537222011-03-10T04:19:02.944+01:002011-03-10T04:19:02.944+01:00Ja sam sasvim slucajno stigla na tvoj blog, i cudi...Ja sam sasvim slucajno stigla na tvoj blog, i cudi me da nisam ranije, jer sve to kao pratim. Doduse, ne kao nekad. Prvo su me sarmirali tvoji recepti, a onda tvoj stil pisanja. Neusiljen, duhovit, do te mere, da su moji poceli polako da prilaze da vide zbog cega mi suze liju od smeha. <br />I evo citam te od tvog poslednjeg posta, u nadi da pre spavanja stignem i do prvog. <br />Blog ti fenomenalan, izdvaja se u moru drugih blogova, i cini mi se, da sam bas takav dugo cekala. <br />Hvala i veliki pozdrav :))Ljiljanahttps://www.blogger.com/profile/02482875670219666097noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-25267876944683886792011-01-22T11:32:42.907+01:002011-01-22T11:32:42.907+01:00evo ga :)
http://north-gastrofusion.blogspot.com/2...evo ga :)<br />http://north-gastrofusion.blogspot.com/2011/01/figaro.htmlНаташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-1116082764944102392011-01-21T21:57:40.962+01:002011-01-21T21:57:40.962+01:00Napravila! :) Jaja su me malo napatila, ostalo je ...Napravila! :) Jaja su me malo napatila, ostalo je bilo mačji kašalj. :) Sutra stavim slike i link :)Наташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-10448184392332439332011-01-21T18:27:42.902+01:002011-01-21T18:27:42.902+01:00Nataša, ne zameram ja, nego ne znam da li će ispas...Nataša, ne zameram ja, nego ne znam da li će ispasti kako treba. Obavezno javi kako je uspelo.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-90707605600519811972011-01-21T17:43:00.649+01:002011-01-21T17:43:00.649+01:00Kupila sve što mi je potrebno, samo nisam našla or...Kupila sve što mi je potrebno, samo nisam našla orahe. Ne znam dali je to blasfemija, ali ću ga napraviti sa lješnjacima. :) Ne zamjeri na zamjeni. :)Наташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-54986884140049482992010-10-15T20:37:39.549+02:002010-10-15T20:37:39.549+02:00Kad sam prvi put probao FIGARO ima tome bar 50 god...Kad sam prvi put probao FIGARO ima tome bar 50 godina, bila je to ljubav na prvi zalogaj. Baba Jelka je umela da ga napravi. Recept je bio vrlo sličan tvom, jedino što je ona orahe stavljala u taj karameliziran šećer, pa kad se ohladi sve zajedno, i orahe i grilijaž, lupala tučkom za meso u nekoj staroj šerpi, koja je valjda tome jedino i služila. Bilo je tu i sitnih i krupnijih komadića oraha i šećera, što je i za očekivati. Tu izlupanu smesu je ona vraćala nazad u već stegnuta žumanca i puter, i još malko kuvala. E sad u zavisnosti šta je to "malko" FIGARO je imao više ili manje komadića šećera koji su mogli da se osete pod zubima i davali FIGARU poseban šarm. Ukoliko bi se ta masa kuvala još 15 minuta, šećer bi se totalno otopi i sjedinio sa žumancima na 7 min bi se osetio samo po koji grumenčić (od onih većih primeraka) a sa dva minuta kuvanja istopio bi se samo onaj najsitniji prah od karamelizovanog šećera, i davao žumancima svetlo smeđu nijansu, a karmelizovani šećer bi se baš fino osećao. Mislim da je onih 7 minuta bilo najoptimalnije kuvanje.<br /><br />Kad sam ja počeo da ga radim profesionalno, počeo sam upravo tako. Sa lupanjem rekao bih gromade od 3,5 kg oraha i isto toliko šećera. Kasnije sam se dosetio da sipam orahe u tu šerpu za razbijanje, a na njih da sipam karamelizovan šećer, pa bar nisam odbija onu kamenčinu od šećera nego relativno tanju veliku ploču od istog. Vidim da si i ti utvrdila da je to daleko prikladnija debljina za rad :)))<br /><br />Kada mi je razbijanje dodijalo, prešao sam na električna pomagala. Ja nisam koristio multipraktik, nego klasičnu električnu mašinu za mlevenje, i jedan onaj nož za krupno mlevenje oraha može da izdrži desetak mlevenja, posle toga se iskrivi potpuno i možeš da ga baciš. No nije to bio razlog što sam odustao od ove metode. Radi se o tome da kad ovako relativno sitno samleven grilijaž ubaciš nazad u žumanca, već nakon 2 minuta više ti se ne gricka šećer. Ima ljudi kojima se upravo TAKAV figaro sviđa više nego onaj gde se šećer gricka. I tako sam ja došao do zaključka, da je "bolje da se ne gricka šećer" jer mi samo pravi probleme, nego sam počeo da radim ovako. Sameljem krupno orahe, i kad su žumanca gotova ubacim margarin/puter, pa pustim da se to sve sjedini. Ne sme da bude razdvojeno. Ako se ne sjedini, treba ubaciti malo mleka. Kad se, znači, sjedine žumanca i puter, skloni se sa vatre i odgore se sipaju orasi. Još uvek se ništa ne meša. Na te orahe se sipa karamelizovan šećer. Onako vreo, pravo sa ringle. E sad se to vrajačom može lepo sjediniti u jednu gustu masu koja se sasvim korektno da razvuči na onim oblandama. Ukoliko želiš da ti se šećer ipak gricka, nakon što si sipala karamelizovan šećer preko oraha, pusti ih da se prohlade 30 sekundi ili čak i minut ili dva. Svake sekunde se on pomalo hladi i kad ga budeš mešala nećeš moći da ga sjediniš kompletnog, jer će ostati uvek već ohlađenih komadića. Ja ga više i ne radim da se gricka, nego mešam odmah, i mogu ti reći da je sasvim korektan.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-15622497254946194122010-09-29T09:58:27.295+02:002010-09-29T09:58:27.295+02:00Thank you Sheila! Let us know how it turned out.Thank you Sheila! Let us know how it turned out.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-72251024261540301512010-09-29T02:50:17.741+02:002010-09-29T02:50:17.741+02:00Looks wonderful!!! I have some waffle sheets that&...Looks wonderful!!! I have some waffle sheets that's just been waiting for the perfect recipe! I think I found it and can't wait to try it! :) Cheers! sheilasheila @ Elementshttp://www.kemalandsheila.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-19077590484541597792010-05-07T17:32:33.477+02:002010-05-07T17:32:33.477+02:00Figaro...kupujem uvijek kada dodjem u Mostar!Figaro...kupujem uvijek kada dodjem u Mostar!Iiiiihttps://www.blogger.com/profile/00311351820236111166noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-64918605053662910232010-04-29T08:35:24.852+02:002010-04-29T08:35:24.852+02:00Oblande ne volim nikako, one su mi uvek kao guma, ...Oblande ne volim nikako, one su mi uvek kao guma, ali jedine oblande koje volim su ove. Taj spoj pecenog secera i oraha je nesto od cega mi bez greske polazi voda na usta. Hvala ti na receptu.Maja Babićhttps://www.blogger.com/profile/00087485577635565902noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-38976155937299465122010-04-28T15:13:52.131+02:002010-04-28T15:13:52.131+02:00UHHHHHHHHH :D
Ja kao ne volim recepte u kojima se ...UHHHHHHHHH :D<br />Ja kao ne volim recepte u kojima se spominju oblatne. Iz nekog, samo meni poznatog razloga, moj mozak je to svrstao u instant kolače i odmah proslijeđuje u bin.<br />Ova zadnja fotka sa ovim zlatno žutim filom ne smije nikako, ali NIKAKO doći mojima pred oči, prije nego li se ja pripremim na izradu, jer je malo reći da su kockice savršene. <br />A ja sam kupljena i definitivno radim FIGARO. <br />E, a što se tiče svega ostalog :) i ja imam mesingani avan ili mužar i točno znam o čemu pričaš. Obilazila sam oko njega toliko uporno, sve dok mi ga sirota teta nije poklonila, prije nego li ga je uspjela vlastitoj djeci dati. :)Ali nije praktičan za uporabu jer kad zvekneš s njim zvoni k'o na Tibetu. :)<br />A nered u kuhinji? Pokušaj zamisliti kad te tako krene, a imaš slovom i brojem 45 cm radne površine u kuhinji kao ja npr., na što tada kuhinja liči :D<br />Jedino čega imam stvarno u izobilju su orasi, jer imamo svoje orahe i mislim da i ovog časa imam najmanje 5 kg oraha u zamrzivaču, sam Bog zna koliko ih je još kod mame, a ja uopće ne volim kolače sa orasima, samo kruhove. :)Tadejahttps://www.blogger.com/profile/04530130885781904005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-58829705324665515972010-04-26T18:14:58.021+02:002010-04-26T18:14:58.021+02:00To je pravi recept. I ja imam staru bakinu kuharic...To je pravi recept. I ja imam staru bakinu kuharicu sa nekoliko vrsta kolača te vrste i svi su odlični. A ove tvoje upute su duhovite, ali i važne napomene. Koliko got puta pravili uvijek je dobro pročitati i zamke nas čekaju na putu do savršenih vafl kolačića. Odličan post.Dunjahttps://www.blogger.com/profile/00525972987968044855noreply@blogger.com