tag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post3467818250734994274..comments2023-04-24T19:48:53.694+02:00Comments on Zaboravljene poslastice: Praline bosanova / Bosanova PralinesUnknownnoreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-22393677339824648012012-01-25T15:29:18.902+01:002012-01-25T15:29:18.902+01:00Svi znaju da sam ja najsrećnija kad čitalac proba ...Svi znaju da sam ja najsrećnija kad čitalac proba neki recept. Baš se radujem što su ti se dopale!maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-61598700566674153312012-01-25T13:50:14.865+01:002012-01-25T13:50:14.865+01:00Ja sam ovo pravila za vikend. Genijalni su! Totaln...Ja sam ovo pravila za vikend. Genijalni su! Totalno otkriće! Jedva sam dočekala da se ohlade, da ih prelijem čokoladom i probam! <br />Dobre su čim se ohlade, ali sutradan su vrhunske!Fantastic hobbyhttps://www.blogger.com/profile/12655347487688248136noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-21785995378012713232012-01-18T15:59:21.678+01:002012-01-18T15:59:21.678+01:00Mislim da ovim kockicama i naziv krasno odgovara i...Mislim da ovim kockicama i naziv krasno odgovara iako nisu brazilski, već evropski oraščići, mene sastojci i izgled stvarno asociraju na latino, taj rum i grožđice...<br />Ja ne znam odakle se uvoze ti jeftini bademi, ali me je također začudilo da se snack pakovanje od 80 g prodaje za 1,95 maraka. <br />Ja bih također radije odabrala lješnjake, volim okus prženih lješnjaka u čokoladi, a uz rum i grožđice to je prava čokolada lala Tutti Frutti, samo kvalitetnija jer je čokoladni dio ove čokolade bio presladak.cosmo2503https://www.blogger.com/profile/10933563800612747868noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-67126600729230572132012-01-16T13:07:55.668+01:002012-01-16T13:07:55.668+01:00:) I left all you caramel lovers a link in my seco...:) I left all you caramel lovers a link in my second comment (from top) with a video tutorial (in English) that explains the technique. But be careful - it's MUCH more difficult than it looks. The caramel becomes too hard to model within seconds and after the second re-heating it's no longer transparent and sparkling. I made my spirals using a chopstick.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-24531560056896320982012-01-16T12:19:14.254+01:002012-01-16T12:19:14.254+01:00Snot fair! english speakers don't get to know ...Snot fair! english speakers don't get to know how you made those cute sugar sculptures on top!MizThreefivesixhttps://www.blogger.com/profile/01605232612524676375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-25428453098797386642012-01-16T09:15:04.013+01:002012-01-16T09:15:04.013+01:00Who doesn't like raisins...not here. They rese...Who doesn't like raisins...not here. They resemble a browny but with a little twist. They are dressed up beautifully in their little carmel head dress.Juliehttp://www.palatepassport.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-83929377952078792842012-01-15T22:28:39.518+01:002012-01-15T22:28:39.518+01:00Odusevljena sam! Kolac je apsolutno i potpuno savr...Odusevljena sam! Kolac je apsolutno i potpuno savrsen!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01649058055110663951noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-29682963231679463342012-01-15T21:40:52.161+01:002012-01-15T21:40:52.161+01:00Ovo mi se jako dopada! Svaki sastojak mi se mnogo ...Ovo mi se jako dopada! Svaki sastojak mi se mnogo dopada i kombinacija je fenomenalna! <br />Imam ja jednog drugara koji ne voli suvo grozdje i stalno ga cupka iz mojih kolaca. Ponekad me to bas iznervira... :)Mimihttps://www.blogger.com/profile/03470793036477734895noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-2085057155900752792012-01-15T13:19:09.452+01:002012-01-15T13:19:09.452+01:00I ovde je zvanično zabranjeno unositi prehrambene ...I ovde je zvanično zabranjeno unositi prehrambene namirnice u zemlju. Pre izvesnog vremena je bila reportaža na TV kako su nekim sirotim Turcima oduzeli lonac s vinskim lišćem (u turšiji, za punjenje) pa su bili očajni. S druge strane, malo su ga preterali s količinom, ali kao, nosili su za svadbu. <br /><br />Meni dosad nikada ništa nisu zaplenili iako sam se nanosila i oraha, i kajmaka, i sira, i ajvara i raznih drugih đakonija. Jednostavno, niko me ništa ne pita, dokle god je roba u koferu a ne u ručnom prtljagu. <br /><br />A zaista, bog te pita koliko to nakon pakovanja stoji u kesi i šta mu sve dodaju da se ne bi orah užegao.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-39600724235446765882012-01-15T11:50:05.860+01:002012-01-15T11:50:05.860+01:00Prelepo izgledaju, u ukus ne sumnjam a dekoracija....Prelepo izgledaju, u ukus ne sumnjam a dekoracija... ma savršenstvo!JA U KUHINJI...https://www.blogger.com/profile/00701714370247000029noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-34948505968556882152012-01-15T08:44:02.261+01:002012-01-15T08:44:02.261+01:00Dok sam čituckala tvoj recept, moj muž je virnuo p...Dok sam čituckala tvoj recept, moj muž je virnuo preko ramena; kaže, privukle ga fotke :) E, a kad je vidio suho grožđe koje inače obožava, samo je ladno rekao da se ovaj recept isprinta. :) <br /><br />Inače jedno vrijeme orasi su kod nas bili skuplji i od badema i od lješnjaka. Sada su gotovo izjednačeni sa cijenama, ali moja je muka naći dobar, neužegao orah. E, kad naiđem na dobre orahe, kupim kilogram i vrećicu odmah ubacim u zamrzivač. I onda nastaju fine stvari. :)Наташаhttps://www.blogger.com/profile/11134057857217267425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-52156029225622304292012-01-15T07:42:46.639+01:002012-01-15T07:42:46.639+01:00Znači kineski štapići...genijalno. Meni su odmah p...Znači kineski štapići...genijalno. Meni su odmah pali na pamet on Minjini lešnici umočeni u karamel što imaju šiljak kao dekoracija.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-50350327311780171332012-01-15T06:30:44.804+01:002012-01-15T06:30:44.804+01:00U pravi si za orahe. Mislim da dosta ima veze sa s...U pravi si za orahe. Mislim da dosta ima veze sa sortom, sa nacinom gajenja, kao i sa duzinom cuvanja (oni koji se dugo cuvaju, gube ukus, sto bi moglo dosta objasniti). Posle dugo vremena, uspeo sam da nadjem <a href="http://www.wellwood.com.au/walnuts.htm" rel="nofollow">dobar izvor</a> oraha u Australiji, skoro kao nasi. Inace ne smemo da ih unesemo ovde kad dolazimo iz Srbije (zbog karantina). Pozdrav,Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05948196263531981732noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-48111677894172735582012-01-14T23:54:14.610+01:002012-01-14T23:54:14.610+01:00Fantastičan recept i divne fotografije, sve pohval...Fantastičan recept i divne fotografije, sve pohvale!!!<br /><br />Ugodan vikend i lijep pozdrav:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-27706747754431466512012-01-14T23:01:52.218+01:002012-01-14T23:01:52.218+01:00Što je to čudno: orasi su nam uvek bili dostupni, ...Što je to čudno: orasi su nam uvek bili dostupni, pa ni ne razmišljam o ukusu. A onda čitam o kompleksnosti ukusa koju si opisala na početku i počnem da razmišljam da li znam kog je ukusa orah?! Sve u svemu, odlične štanglice, zaista stari dobri recepti kriju neslućeno blago. Kao da je bitno koja je Bosa u pitanju - možda je neko bosonog doneo recept, ko zna :-)?Tanja Lekovićhttps://www.blogger.com/profile/18348783754149605640noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-90471957299839897402012-01-14T21:41:33.684+01:002012-01-14T21:41:33.684+01:00Kolac izgleda fantasticno, fotke superKolac izgleda fantasticno, fotke superGordanahttp://kuhinjskeprice.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-2163187504394602532012-01-14T21:12:57.597+01:002012-01-14T21:12:57.597+01:00Orasi ili lješnjaci, ja se uvijek zaustavim kod ba...Orasi ili lješnjaci, ja se uvijek zaustavim kod badema :). Znam da ovdje ne bi baš najbolje došli do izražaja pa ću kockice isprobati kako si i sugerirala sa lješnjacima. Jako mi dobro izgledaju, jednostavno se naprave i sigurna sam u odličan okus. Dekoracija mi se posebno sviđa, krasna je !Branka - byBhttps://www.blogger.com/profile/06167769161903266647noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-86733736629456630572012-01-14T20:32:18.534+01:002012-01-14T20:32:18.534+01:00Evo linka sa objašnjenjem kako se prave federi od ...Evo linka sa objašnjenjem kako se prave federi od karamela: http://video.about.com/candy/Sugar-Corkscrews.htmmaxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-73168568114707101152012-01-14T20:19:17.298+01:002012-01-14T20:19:17.298+01:00A ja sam se sjetila čokolade Tutti Frutti:)
A što ...A ja sam se sjetila čokolade Tutti Frutti:)<br />A što se tiče orah ili lješnjak ja isto preferiram lješnjak ali mm samo orahe. Ali, sreća ove godine ima domaćih oraha, rodili su. Nešto su skuplji ali ne tako kao u vas (Bože pomozi u vas su skoro 3 puta skuplji) strahota!<br />Ali je kolač prva liga! I baš ti hvala za ovu napomenu za isjeckati suho grožđe jer ga moji ne vole!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01417487664473810538noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-84131502840264008322012-01-14T18:19:55.090+01:002012-01-14T18:19:55.090+01:00Hvala svima, baš mi je drago da vam se toliko dopa...Hvala svima, baš mi je drago da vam se toliko dopada.<br /><br />Tzipi, thank you for stopping by and commenting. I'm glad the torte was a success, and yes, you're absolutely right, roasting enhances the walnut aroma. And I do it very often, just that in this case I was too impatient to get on with the baking!<br /><br />Još samo nekoliko reči u vezi s DEKORACIJOM: bilo je lepo, ne ponovilo se! :) Sigurna sam da se vežbom pravljenje ukrasa od karamela pretvara u rutinu, ali ako niste vični vajanju, nemojte se mučiti. Prvo, prava temperatura karamela koja dozvoljava da se napravi spirala (ja sam motala oko kineskih štapića) traje oko 30 sekundi. Za to vreme, pod idealnim uslovima možete da napravite dve spirale. Onda morate da podgrejete karamel, pa da napravite još dve. Kad ga treći put podgrejete, i dalje može da se oblikuje, ali više nije providan. Tako da, ili pravite neke jednostavnije oblike, ili koristite neku drugu vrstu ukrasa.maxihttps://www.blogger.com/profile/08443894545563619572noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-78036607803810065522012-01-14T18:05:52.553+01:002012-01-14T18:05:52.553+01:00ps zanima me izrada ovih divnih uvojka. Tako su me...ps zanima me izrada ovih divnih uvojka. Tako su medeni.J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-69695449177717976742012-01-14T17:10:44.512+01:002012-01-14T17:10:44.512+01:00Uuuuuuuuuuuu pa ovo zvuči famozno. Iako su ovde or...Uuuuuuuuuuuu pa ovo zvuči famozno. Iako su ovde orasi balkanski i ja bi se pre odlučila za lešnik i to bi ga lepo dodatno prepekal u rerni. Kad se čitajju sastoji liči na druge kolače, ali ovaj karamel, pa čokolada, pa puter u mlako sve, pa grožđice u rumu, ovo je nešto posebno. Može i kao posni kolač sa margarinom. Zabeleženo!J e l e n ahttps://www.blogger.com/profile/12855049605352826497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-30011960344651573392012-01-14T17:05:01.542+01:002012-01-14T17:05:01.542+01:00Dekoracija me oduševila.
Cijene i okus orašastih ...Dekoracija me oduševila. <br />Cijene i okus orašastih plodova je bolje ne komentirati. Ova sezona je bila dosta loša za orahe, barem kod nas, tako da me strah koliku će cijenu imati za par mjeseci.What's for dessert?https://www.blogger.com/profile/00441694518345606700noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-16116706087160676542012-01-14T16:40:06.789+01:002012-01-14T16:40:06.789+01:00Odmah sam se sjetila Milke s cijelim komadima lješ...Odmah sam se sjetila Milke s cijelim komadima lješnjaka i grožđicama-meni najdraže :) Svakako spremam recept i kanim isprobati. Fantastično!Bite my cakehttps://www.blogger.com/profile/12897863855831863286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3821705072459490612.post-54826965138049319142012-01-14T16:05:47.317+01:002012-01-14T16:05:47.317+01:00Great blog, great recipe ! I tryed yesterday Mara ...Great blog, great recipe ! I tryed yesterday Mara tarte, but I roastet in the oven, walnats and almods, before use in the recie. In the cream, I added 50 grams walnats roasted : the cake was awsome ! Thank you for sharing recipes ! <br /> Note : In my country,walnats is used just roasted in the cakes, becouse enhance the taste.Tzipihttps://www.blogger.com/profile/06147319918588131896noreply@blogger.com